От първо лице - какво е да си доброволец за българското европредседателство

Вера Станчева и Мира Тодорова

© Николай Дойчинов

Вера Станчева и Мира ТодороваТе са 147 души на всякаква възраст и дори от различни националности. Освен това те са основната връзка между делегатите, които пристигат за българското европредседателство, и организаторите на събития от програмата за тези шест месеца.


Доброволците за председателството на Съвета на ЕС не могат да бъдат представени с една дума, защото са много разнородна група, обединена от желанието да бъде част от събитията, докато страната ни оглавява една от основните институции на ЕС.


Какво правят те


Яна Дочева, която е директор на дирекция "Подготовка и провеждане на председателството", разказва, че задачите на доброволците са много и разнообразни. Разделени са на три групи. Основната група са тези, които придружават делегациите, ръководителите и съответните придружители на тези ръководители за събитията на най-високо ниво. Доброволците са с тях от кацането им на летището до заминаването им. През цялото време те са на тяхно разположение и са връзката със съответните делегации.
Другата група са доброволците, които обслужват информационните бюра – в хотел "Маринела", в НДК, в Бояна и на летището, където насочват делегатите при кацането какъв транспорт да използват. Има договор за електромобили, които извозват делегатите от летището до НДК или до съответния хотел. Тази група доброволци са един вид координатори в НДК, тъй като сградата е доста сложна, обяснява Дочева. Те познават добре програмата за съответния ден и могат да съобразят на къде да насочат даден делегат.


Третата група са хората, които обслужват инфобюрата в международния пресцентър. Те са в ежедневен контакт с медиите и подпомагат дирекция "Комуникация и пресцентър" в общуването с медиите. "Някои от задачите изглеждат простовати на пръв поглед - от това да им покажем гардероба или да ги насочим, да ги обслужим, до това да им разпечатаме документи, но толкова са много дейностите в рамките на едно мероприятие, че всички тези хора отговарят за всичко в един момент", разказва Дочева.


Доброволците са общо 147, като от тях около 70 са придружаващи делегациите, останалите до около 20 са за международния пресцентър, другите са за информационните бюра.


Какво трябва да умеят доброволците


По думите на Яна Дочева няма твърде стриктни изисквания за тях. Важното е да са мотивирани, да имат желание да работят в една динамична среда, езиковите познания са задължителни, английският език като минимум. С доста по-добро око се гледа на един лиазон (доброволец, който придружава делегациите), който говори съответния език на съответната държава, към която е разпределен. Те трябва да са от втори курс нагоре. При по-младите има притеснение, защото това е отговорност и е по-добре да са малко по-опитни хора, допълва Дочева. Сред доброволците има и работещи хора, както и хора в пенсионна възраст.


Макар хуманитарните специалности да преобладават, има и професионалисти в сферата на медицината. Не се изключват и технически специалности.


От първо лице - какво е да си доброволец за българското европредседателство

© Николай Дойчинов


Преди началото на председателството доброволците са преминавали обучения по първа помощ от БЧК, етикет и протокол, ориентиране в НДК като сграда, както и какво е председателството. Те разполагат със специален наръчник, с който да придобият представа какво се случва по време на един съвет, какви са възможните ситуации, в които биха могли да изпаднат, и как трябва да реагират. "Всички се учим ад хок, а и няма конкретни изисквания от Брюксел, има само едни доста бегли насоки. Оттам насетне сме свободни да импровизираме", обяснява Дочева.


Участието на доброволци е практика в европредседателствата, като в различните държави се разчита на различен тип доброволческа дейност. Това може да са държавни служители от конкретните министерства, например в Холандия, където е имало смесени екипи със студенти. В повечето държави членки се използват основно студенти и млади хора. В България те са изцяло лица на доброволни начала.


Кауза


Вера Станчева, на 29 години, е един от доброволците за председателството. Бакалавърът й е "Европеистика", а "Бизнес и икономика" е магистратурата й. От доста време работи в България и в Германия, живее и в двете държави и знае немски и английски език.


За нея доброволчеството за европредседателството е една кауза. "Имаме шанса да представим България в най-добрата възможна светлина", казва Вера. "Повечето от доброволците знаят много езици, което дава възможност всеки член на делегациите да бъде разбран на майчиния си език. Това помага да сме по-гостоприемни и да се чувстват по-уютно, както и да представим България в една добра светлина". По думите й има позитивна нагласа сред пристигащите чуждестранни гости. Нейната делегация е била от Дания. Те са очаквали високо качество и очакванията им са се оправдали.


Обучение по оказване на първа помощ

© Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018

Обучение по оказване на първа помощ


Мира Тодорова, на 23 години, в момента учи в Софийския университет магистър преводач- редактор с английски език. За нея това е възможност да види как се случват нещата отвътре. Тя е отговаряла за делегацията на Белгия. Нейните министри са били тези на вътрешните работи и на миграцията и съответно е трябвало да ги посрещне от летището, да ги заведе на срещите им и да се занимава с техните нужди. Например да изпринтират нещо, да придружи някого до посолството, да му помогне да обмени пари, да разпредели времето им, да им каже какво могат да видят в София. Никой от тях не е идвал в града преди това и не са знаели какво да очакват. Били са малко притеснени, но също така позитивно настроени.


За нея най-голямото предизвикателство като доброволец е, че трябва да се импровизира. "Ти си единственият им контакт. Трябва да измислиш най-добрия начин за решаване на дадена ситуация". Нейните министри са имали някои притеснения, например да си вземат такси или да обменят пари. Но по думите й много показателен пример е обаче този за един министър, който пожелал да се прибере пеша до хотел "Маринела" и казал, че е сигурен, че всичко ще бъде наред, без да има някакви предубеждения.


Да бъдеш полезен


Жана Благоева, на 55 години, разказва, че мотивацията й да стане доброволец има рационална и емоционална страна. Тя е роден привърженик на принадлежността на България към ЕС и за нея е голяма възможност да види по-отблизо като доброволец как работят структурите. "Има и емоционална страна - мога да направя паралел както в семейството, когато идват гости, цялата фамилия иска да допринесе те да бъдат приети по най-добрия начин. Почувствах се по същия начин. Че в страната ни пристигат гости и всеки човек и по най-скромния и малък начин би се радвал да допринесе", разказва Жана.


Тя е инженер по пречистване на водите, но има разнообразен професионален опит. Работила е по проекти по програма ФАР и в областта на симултантния превод. Като пример за това, че доброволците са едно от лицата на България по време на председателството, Жана разказва за случка с млада жена от Холандия, която също била доброволец. Една сутрин рано и двете били на един от входовете на НДК и тя използвала времето, докато са чакали достъп до сградата, за да й разкаже интересни неща за София, както и къде може да прекара времето през уикенда.


Преди да започне председателството, е имало усещане на неизвестност и опасения дали България ще бъде на висотата на това събитие, но когато нещата са тръгнали, вече вървят гладко, обяснява Жана. Според нея не е имало много широко отразяване на председателството в чуждите медии. "То е събитие за нас като домакини, но иначе това е един рутинен етап. Председателство има във всеки момент. Просто се сменя домакинът", допълва тя.


Мотивацията


Явор Нанков е старши сътрудник в дирекция "Подготовка и провеждане на председателството", която е основният двигател на организацията на събитията и логистиката. Той се занимава с доброволческия екип от самото начало. От септември до октомври миналата година са се набирали документи, мотивационни писма, автобиографии. След това на втори кръг е имало селекция и устно събеседване с всеки от тях. В началото след интервюта са били одобрени 177 души, но периодът на ангажираност е голям и не всеки може да отдели толкова време. Някои са се отказали, защото не са си направили добра преценка за това.


Всеки има различна мотивация, разказва Нанков. Най-често срещаната, макар представена с различни думи, е да натрупат опит, да видят как нещата стават зад сцената.


Мира Тодорова, Яна Дочева и Вера Станчева

© Николай Дойчинов

Мира Тодорова, Яна Дочева и Вера Станчева


На интервютата е имало е около 450 кандидати. Задавани са им въпроси, които да ги предразположат, за да могат да говорят спокойно, да се представят и да кажат какво ги мотивира. Имало е въпроси за ЕС, институциите, по-конкретно за Съвета на ЕС, както и въпроси на чужд език, главно на английски. Важни е това да бъдат хора, които могат да реагират бързо в дадена ситуация, подчертава Нанков. Доброволците се грижат например делегацията да бъде готова в хотела в осем и половина, за да бъде в НДК в девет и да участва в дадено заседание. Част от делегатите искат да се видят тет-а-тет, тези срещи се заявяват и доброволците са хората, които предават информацията, че има такива заявени срещи, допълва той.


По думите му много показателна е била мотивацията на един от доброволците, който си е взел неплатен отпуск, за да може да участва. Той самият е учител по английски език.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Ще сляза за една седмица от сцената, за да премисля пак нещата. Ще хвърлям по едно око и ако има нужда от помощ, чак тогава ще кажа някоя дума. Похвално е намерението на ЕС да има реална полза от знанията, които придобиват младите хора. Чудя се дали да не ви покажа, как направим добра презентация на една идея с 5-6 изречения след една седмица. Всяко нещо, което подобри перспективите за добър живот на бъдещите поколения в нашето общо семейство на народите на ЕС би било от полза. Предлагам ЕС да развива икономиката на знанията. Българите сме умни хора, можем да бъдем полезни.

 2. 2 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Млада директорка, асколсун. Кажи-речи, на възрастта на доброволците, ама явно от друга ясла, и видно е, с много различни кариерни перспективи.
  Вера Станчева и Мира Тодорова и двете са ми много симпатични, но след като така надлежно сте обяснили какви са квалификациите им за успешни доброволц(к)и, направете и следващата стъпка, и дайте кратко резюме на Яна Дочева.
  Шегувам се бе, не го правете- малко ли конфискации изстрада и шефа ви напоследък.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  "....да ги заведе на срещите им и да се занимава с техните нужди."


  Хъъ, нужди значи! Ми аз за компаньонки нищо не прочетох. И за компаньони също. Пък те делегатите нали са хора, има нужди. Що тъй е пренебрегната таз важна нужда?

 4. 4 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Бравос! Доброволно трябва да се ходи само в клозета по голяма нужда. Тия бастуни харчат пари за какво ли не - напримез за хуманни кочини за прасетата, а за хората които ги придружават - курец. Не я разбирам тая система... Дано поне си плащат нощувките на Ветко :)))) Или и той е от доброволците ?

 5. 5 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 717 Любопитно

  Дават милиарди за всякакви глупости, а тук опряли до доброволчески труд?!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Всеки труд трябва да се плаща. Доброволец не значи безплатен.

 7. 7 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  Напоследък има доста хора, със солидно академично минало, включващо следдокторски специализации, които на възраст около 35 години, нямат и ден платен трудов стаж, но затова пък имат минимум 4-5 години доказауем стаж като неплатени доброволци, неплатени стажанти и пр.
  Обществени тенденции, кво да го правиш, като не им се бачка за "наглите". Шегувам се, и на Запад е така.
  Забележи: Мира е студентка на 23 г., но Вера е жена на 29, с перфектен немски език.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 8. 8 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  "Доброволци" разбирам да работят напълно и всеотдайно, без заплащане. Но щом това не се споменава-това си е работа.

 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Лиазона на ЮнкЕр требе да носи на пиенье и да знае къде се продава най - близо пиячка, ако на оня започнат да му треперят ръцете.

 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#4] от "mlmirow":

  Сичко е от бюджетя на ЕС. Преди години имаше разкрития за едни комисари, дето с режийните си купували чепици и костУмчета за по пет бона.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Неутрално

  Контакти, контакти... На високо ниво :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Дива коза
  Дива коза
  Рейтинг: 8 Весело

  "По думите му много показателна е била мотивацията на един от доброволците, който си е взел неплатен отпуск, за да може да участва."

  Следващият път направо да си плащат за да слугуват

 13. 13 Профил на Дива коза
  Дива коза
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Дават милиарди за всякакви глупости, а тук опряли до доброволчески труд?!
  —цитат от коментар 5 на Стабилни в мизерията, епизод пореден


  Дано поне да им дават по някоя минерална вода безплатно.
  А до летището как ходят доброволците?На свои разноски?

 14. 14 Профил на Дива коза
  Дива коза
  Рейтинг: 8 Весело

  Контакти, контакти... На високо ниво :)
  —цитат от коментар 11 на penetrating


  Да, точно с гардеробиерката!

 15. 15 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Поздравления и успех.
  Безценен опит и за Бг и за доброволците.

 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Доброволчеството е нещо много хубаво, но трябва да имаш свободно време, за да го практикуваш. Няма как за 6 месеца да напуснеш работа, ако се налага да издържаш семейство. Тези млади момци и девойки са основно студенти или безработни, които разчитат на доходи от семейството и очевидно живеят в София. Госпожата на 55 също трябва да е била безработна, защото на тази възраст работа трудно се намира, а още по-немислимо е да напуснеш, ако имаш такава. Когато някой друг те храни, е лесно да говориш за висши идеали, доброволчество. Но когато ти сам трябва да си вадиш хляба, да плащаш наем или вноска за кола и жилище, деца и жена да гледаш, няма как да отделяш цял ден за подобни висши дейности. Денят има само 24 часа, от които 8 спиш и 8-10 работиш, а останалите почиваш. Кога време за добронолчество за европредседателството?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  "Жана Благоева, на 55 години... Тя е роден привърженик на принадлежността на България към ЕС..."

  Страхотно. Знаела е, че ще има ЕС цели 30 години преди създаването му. :)

 19. 19 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 908 Неутрално

  "Жана Благоева, на 55 години... Тя е роден привърженик на принадлежността на България към ЕС..."Страхотно. Знаела е, че ще има ЕС цели 30 години преди създаването му. :)
  —цитат от коментар 18 на tamada


  Глупак ....била е на шест години.

 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Глупак ....била е на шест години.
  —цитат от коментар 19 на dorn

  Говорим за ЕС, а не за ЕИО, която беше нещо доста различно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK