Европарламентът слага край на геоблокирането при онлайн пазаруването

Европарламентът слага край на геоблокирането при онлайн пазаруването

© Анелия НиколоваКупувачите ще могат да пазаруват онлайн на територията на Европейския съюз, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочвани към друг сайт. Това стана ясно, след като днес Европейският парламент гласува за премахване на ограниченията за трансгранично онлайн пазаруване.


Според новите правила пазаруващите онлайн ще имат по-широк и по-лесен трансграничен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти или развлекателни паркове в ЕС.


Забранява се геоблокирането на купувачи, посещаващи сайтове на територията на други държави от ЕС. Те ще могат да избират от кой сайт да купуват стоки или услуги, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочени към друг сайт поради своята националност, място на пребиваване или временно местоположение.
Търговците ще трябва да се отнасят еднакво с местните купувачи и клиентите от друга държава в ЕС. Това означава да им предоставят достъп до еднакви цени или условия на продажба в следните случаи:


‒ при покупка на стоки (например домакински уреди, електроника, дрехи), които се доставят в държава в ЕС, в която търговецът предлага доставки според общите си условия. Търговците не са длъжни да доставят стоките си във всички държави от ЕС, но трябва да предлагат възможността клиентите да вземат стоката от място, което е съгласувано с тях;


‒ получаване на услуги, предоставяни по електронен път, които не са защитени с авторско право, като например облачни компютърни услуги, защитни стени (файъруол), съхраняване на данни, хостинг на уебсайтове;


‒ при покупка на услуга, която се предоставя в помещенията на търговеца или на физическо място, където търговецът извършва дейност. Това включва престой в хотел, спортни събития, коли под наем, билети за музикални фестивали или развлекателни паркове.


Ще бъде забранено и третирането на купувачите по различен начин заради мястото на издаване на кредитната или дебитната карта. Търговците остават свободни да приемат всякакви средства за плащане, но не могат да дискриминират въз основа на определена платежна марка, основана на националност.


Защитеното с авторско право съдържание е изключено


Защитеното с авторско право цифрово съдържание като електронни книги, музика или игри, които може да се изтеглят онлайн, засега няма да бъде обхванато от новите правила. Преговарящите от страна на Европарламента обаче са добавили в законопроекта "клауза за преразглеждане". Тя изисква Европейската комисия да направи оценка в срок от две години след влизането в сила на регламента дали забраната за геоблокиране трябва да бъде разширена, за да включи подобно съдържание, както и аудио-визуалните и транспортните услуги, които също са изключени от обхвата засега.


Следващи стъпки


Регламентът за геоблокирането трябва да бъде официално приет от съвета. Новите правила ще се прилагат девет месеца след деня на публикуването му в Официалния вестник на ЕС, т.е. преди края на 2018 г.


Според проучване, проведено от комисията чрез метода "тайно пазаруване", 63% от сайтовете не предоставят възможност на потребителите да пазаруват от друга държава в ЕС. По отношение на материалните стоки геоблокирането е най-разпространено при домакинските електроуреди (86%), а в сферата на услугите – при резервации онлайн в офлайн развлекателния сектор, като например билети за спортни събития (40%).


Правилата, които забраняват неоправданото геоблокиране, са представени като част от цифровия единен пазар и са включени в пакета за електронната търговия заедно със законопроекта за трансгранична доставка на колети, който ще бъде гласуван на пленарната сесия през март 2018 г., и с правилата за по-добра защита на потребителите, които бяха одобрени от Европарламента още през ноември 2017 г.


Повече данни вижте в разработената от OLX и "Дневник" интерактивна карта OLX география. Тя показва потребителската активност по области и най-търсените стоки за месеца, както и най-предлаганите от продавачите стоки и услуги. В мобилната версия за по-удобно ползване виждате най-търсените категории стоки по области.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Гот. Хубаво е когато регулациите работят в твоя полза. Като с роуминга :)

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Добре, даже СУПЕР. Можело значи.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Тия не са у ред. Не знам как някой може да се зарадва на тов, но хора всякакви.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#3] от "Darth Plagueis":

  Какъв е проблема?

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ashiata Shiemash":

  Ми зато търговците е проблем. Не случайно те бягат от това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Супер! Отлична новина! Писна ми разни продавачи да ми обясняват тънко-тънко, че не "шипвали" до България, която е на 2 000 км от тях аджеба, но изпращат до Щатите и Китай примерно, които са на 10 000 км и повече :)

 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#6] от "dedo_goshko":

  Нали? Гадни търговци, нека им е гадно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":

  Какъв му е проблема на българския онлайн търговец примерно, че да кажем поляк ще поръча от българския сайт стига да посочи адрес в България? Не ги задължават да доставят там където по принцип не доставят. Единствения проблем за търговеца би било евентуално по-голямата конкуренция и прекратяване на евентуална практика за някои региони цената да е различна, но това пък е предимство за клиента.

 9. 9 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#6] от "dedo_goshko":

  Както го разбирам аз, ако някой не доставя до България, този закон не го кара да доставя до България, просто можеш да влезеш в сайта нормално без да те пренасочва на друго място или да те блокира, да видиш цените и евентуално да си поръчаш и да вземеш продукта от там където доставят.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ashiata Shiemash":

  Ми дай да видим обратния случай,че ми е по-лесен - ти ми поръчваш нещо от България, ама аз не искам да продавам в България. Съответно нямам превод на документацията на български. Ти поръчваш, получаваш, после ме съдиш и аз затварям.
  Или пък, ти купуваш, ама после тинсе прецаква нещото. Аз съм длъжен да те обслужа. Ама нямам канал за теб. Как?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Може, може и още може! Може и да доставят стоките до клиентите, ама трябва малко да се поразмъдат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Всяко улеснение за клиентите е добре дошло. Ако ЕС иска да се държи като федерация (т.е. да задълбочи интеграцията) трябва всички ограничения постепенно да отпадна

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Проблема с трансграничното пазаруване е документацията на стоката ( трябва да е на съответният език), търовските условия (също преведени) и рекламациите (това изисква комуникация на даден език, като английският не е панацея). Така, че с новата регулация ще може да видиш цените, но не са длъжни да ти го доставят до там, до където искаш.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  Но нали този закон е само за да можеш да влезеш в сайта без да те пренасочва към друг или да те блокира. Никой не те задължава да пращаш стоката си в страна, в която не искаш да пращаш, това е достатъчно ясно уточнено. Но ако някой чужденец посочи адрес на който да си я вземе в страната където пращаш, какъв ти е проблема, и не би трябвало да може да те съди за документация защото си е взел продукта от България.

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darth Plagueis":

  Спи спокойно бе, не е толкова страшно. Малко конкуренцийка нищо страшно.

 16. 16 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Чудесно.

  Само че Амазон ви таксува различно дори в зависимост от устройството, което ползвате (цените за ползващите айфони са по-високи).

  Така че и без да ви пренасочва ще си натъкми цената.

  I had a dream, Joe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK