Еврочленство до 2025 г. - само срещу заслуги, или какво каза Брюксел на Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

© Vincent Kessler

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЕврочленство, но само срещу изпълнени условия. Това е основното послание в обявената днес от Европейската комисия стратегия "Надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС за Западните Балкани".


През последните дни в медиите се тиражираше информацията, че с тази стратегия ЕС обещава на Сърбия и Черна гора еврочленство до 2025 г. Всъщност е нея се посочват условията за това и се отправят препоръки към всички шест страни от региона (Сърбия, Черна гора, Косово, Македония, Босна и Херцеговина и Албания) за начините, по които да напреднат към членството в ЕС.


В този смисъл стратегията е не толкова обещание, колкото перспектива, но силно обвързана с покриването на определени критерии. Въпросът за евроинтеграцията на Западните Балкани е основен приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. През май в София ще се проведе среща на върха между лидерите на региона и европейските ръководители.
"Вратата е отворена... Има ясен път за Западните Балкани, за да се присъединят най-накрая към ЕС", каза върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, представяйки плана в Европейския парламент.


"Няма да повторим грешките от миналото", подчерта еврокомисарят по разширяването Йоханес Хаан, намеквайки за прекалено прибързаното според някои приемане на България и Румъния през 2007 г. и зле управляваната миграция на европейски работници към Великобритания, пише "Ройтерс". Хаан спомена "умората от разширяването", която все още трябва да бъде преодоляна в някои страни от ЕС, но отбеляза и че европейски компании силно инвестират на Балканите.


Подкрепата за еврочленството варира - от приблизително 75% в Косово до 52% в Сърбия.


Ето кои са най-важните моменти от новата стратегия.


Защо Европейската комисия приема стратегията


Брюксел посочва, че основаната на заслуги перспектива за членство в ЕС за Западните Балкани е изцяло в интерес на ЕС както по отношение на икономиката и на политиката, така и по отношение на сигурността. Тя представлява също така геостратегическа инвестиция в стабилна, силна и обединена Европа, основаваща се на общи ценности, се казва в съобщение, цитирано от пресслужбата на институцията.


Еврокомисията отбелязва, че "целта на стратегията е да се възобнови динамиката за реформи в региона с цел преодоляване на конкретните важни предизвикателства, пред които са изправени Западните Балкани".


Какво е новото


Новите елементи са силното подновено насърчаване на страните да направят необходимите реформи, както и предоставянето на насоки за нужните стъпки към възможно най-бързото напредване по пътя на еврочленството.


За Сърбия и Черна гора, които вече водят преговори за присъединяване, са посочени ориентировъчните стъпки, необходими за приключване на процеса до 2025 г.


Променя ли се политиката за разширяване


В стратегията се посочва, че вратата на ЕС е отворена за присъединяването на още държави, но само когато всяка от тях изпълни критериите. В този смисъл Европейската комисията не променя политиката си за разширяване - процесът ще продължи да се основава на заслуги.


Какво ще се случва на практика


Перспективата за разширяване за Западните Балкани е преди всичко в ръцете на самите държави от региона, подчертава Еврокомисията. Според нея държавите трябва да "удвоят неотложно усилията си, да проведат жизненоважни реформи, най-вече в областта на правовата държава, независимостта на съдебната система и основните права, и да завършат своята политическа, икономическа и социална трансформация".


От своя страна ЕС обещава, че ще усъвършенства политиките си, за да съдейства по-добре за този процес. В стратегията е посочен план за действие с шест конкретни инициативи: принципи на правовата държава, сигурност и миграция, социално-икономическо развитие, транспортна и енергийна свързаност, цифрова програма, помирение и добри съседски отношения. Между 2018 и 2020 г. ще се проведат конкретни действия в тези области.


Ще бъде ли увеличена финансовата подкрепа за Западните Балкани


За да подпомогне тези инициативи, Еврокомисията предлага до 2020 г. да бъде увеличено финансирането за Западните Балкани по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ в допълнение към 1.07 милиарда евро, които вече бяха предвидени за региона за 2018 г. През пролетта ще бъде създадена специална координационна група, която ще следи за изпълнението на инициативите.


Кои са приоритетните реформи


Най-неотложните въпроси са реформите в областта на правовата държава, основните права и доброто управление и предприемането на общи усилия във връзка с помирението и добрите съседски отношения.


Освен това икономиките в региона трябва да бъдат подсилени. Те продължават да бъдат неконкурентоспособни поради прекалено голямата неправомерна политическа намеса и недостатъчно развития частен сектор, което има неблагоприятно отражение върху растежа и работните места, по-специално за младите хора в региона, отбелязва Еврокомисията.


На трето място, все още са налице двустранни спорове между държави в региона, които е необходимо да бъдат разрешени. ЕС няма да приеме привнасянето на тези спорове и нестабилността, до която водят, се подчертава в стратегията.


Ангажира ли се ЕС с 2025 г. като дата за разширяване


Еврокомисията подчертава, че 2025 година не е нито фиксирана, нито целева дата за присъединяване. Тя е ориентировъчна времева перспектива, "отразяваща силната европейска ангажираност за надеждна перспектива за разширяване за Западните Балкани". Към тази дата броят на държавите в ЕС може да бъде повече от 27.


"По преговорите за присъединяване с Черна гора и Сърбия вече е постигнат добър напредък. Със силна политическа воля, провеждане на реални и трайни реформи и окончателно решаване на спорове със съседите, потенциално двете държави могат да са готови за членство в рамките на перспективата за 2025 г. Тази перспектива е изключително амбициозна. Дали ще бъде постигната зависи изцяло от обективните заслуги и резултати на всяка държава", обяснява Европейската комисия.


Прилага ли се стратегията за целия регион


Тя обхваща целия регион на Западните Балкани. В момента Черна гора и Сърбия са единствените кандидати, участващи в преговори за присъединяване, и затова се определят като водещи държави. В стратегията обаче е посочено, че други държави могат да ги настигнат или да се изпреварят помежду си в зависимост от постигнатия напредък.


Черна гора и Сърбия ще се присъединят ли към ЕС през 2025 г.


Моментът на присъединяване е в ръцете на двете държави и зависи от техните обективни заслуги, посочва отново Европейската комисия. "Възможната перспектива за 2025 г. е амбициозна. Тя изисква силна политическа воля и постигането на съществени и конкретни резултати."


За Черна гора се посочва, че трябва да постигне конкретни резултати най-вече в областта на правовата държава и борбата с корупцията и организираната престъпност.


За Сърбия е необходим консенсус за необходимите реформи по отношение на правовата държава и икономиката. Това трябва да бъде подплатено с нормализиране на отношенията с Косово. За да се осъществи перспективата за 2025 г., ще е необходимо "сключването и изпълнението на всеобхватно правнообвързващо споразумение за нормализиране".


За Албания и Македония Европейската комисия е готова да подготви препоръки за започването на преговори за присъединяване при изпълнени условия.


Брюксел ще започне да подготвя становище за кандидатурата за членство на Босна и Херцеговина, след като получи отговори на своя въпросник. Отбеляза се, че ако продължи своите усилията си и запази ангажираността си, Босна и Херцеговина вероятно ще може да стане кандидат за присъединяване.


Косово има възможност "да постигне траен напредък чрез прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране и да напредне по пътя към ЕС веднага щом го позволят обективните обстоятелства".


Нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия условие ли е


Напредъкът по пътя им към европейско бъдеще както за Сърбия, така и за Косово е тясно свързан с нормализирането на техните отношения. "Постигането на всеобхватно и правнообвързващо споразумение за нормализиране е неотложно и от жизненоважно значение, за да могат Сърбия и Косово да напредват по пътя си към европейско бъдеще", отбелязва Европейската комисия.


Ами ако бъдещите държави членки взаимно блокират присъединяването си


В стратегията се посочва, че водещите държави по пътя към ЕС имат стратегически интерес да се застъпват за стремежите на своите съседи, а не да им пречат. Според нея държавите от региона са взаимозависими и ще напредват по-бързо, ако си помагат взаимно по пътя. Призовават се всички държави да се въздържат от злоупотреба с неразрешените въпроси по време на процеса на присъединяването към ЕС.


Комисията препоръчва да се прилагат специални договорености и задължения, за да се гарантира, че новите държави членки не разполагат с възможност да блокират присъединяването на други страни от Западните Балкани.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3061 Любопитно

  ЕС държи на разширяването на си в района, за да попречи на други регионални играчи като Русия и Турция да увеличат влиянието си там, посочва АФП!
  Глем интерес към тия Балкани, бе !?

  [email protected]
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Сърбите са на кантар... Руснаците работят здраво.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Rоgеr dе Flоr
  Rоgеr dе Flоr
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1": Сърбите никога не са имали проблем с влизането си в ЕС.

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ако Германия поиска да се върнат имотите на изгонените 500 000 немци от Войводина какво сатва???

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#4] от "Rоgеr dе Flоr":

  Не казвам, че са имали, ама само 52% да подкрепят еврочленство?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  Много точно казано. И при тях е като при нас - попове с пагони и пр. Просто са нацисти, докато наш'те са куманези.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 666 Весело

  Ако политическите лидери от Западните Балкани и по-специлно тия на Р.Сърбия и Р.Македония бяха поне на една десета по-добронамерени към България, отколкото тя е била и е към техните държави, щяхме да живеем тук на Балканите всички много, много по- добре. Дано все пак се намерят в тия страни достатъчно честни и благородни хора, които да оценят жестовете на българския народ и държава към тях !

 10. 10 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  Или казано иначе, ЕС ще приеме тези държави които вече е решил да приеме. Останалите дори и да са покрили всички изисквания ще бъдат потупвани по рамото и ще бъдат насърчавани да продължат в тази положителна насока. Ще им се казва, че "още малко" им остава за да бъдат приети. Ако подобна политика се приложи към едно малко дете то няма начин да не се усети, че го третират като бавно развиващо се. Държавите обаче се връзват. Е как да приемеш такива държави в ЕС? Изискванията са тест за идиотизъм, който България доста успешно покрива.

  /не се чете/
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Няма да повторим грешките от миналото"

  Естествено, ще има нови грешки

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  абе сърбите на кантар ,ама хората им и парите им идват от западна Европа ,не от Русия ,от Русия само оръжие и самолети безплатно .

 13. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#8] от "kihano":

  Е къде не е вреден престоя за България ,след като е вреден в ЕС ,може би в Анадола ,или пък предлагаш във Сибир ,вашите деца на бившите комунисти и парите ви на запад ,а ние в Сибир , пак ли така искате другари и другарки , и вие да управлявате , щото сте тарикати , а другите са бавноразвиващи , да ,ама не .

 14. 14 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Няма да повторим грешките от миналото"

  Естествено, ще има нови грешки
  —цитат от коментар 11 на neut


  И новите грешки ще са същите като старите. Щото на повърхността се представя едно, а всъщност е друго. Когато нещо от "другото" поропука фалшивата черупка на повърхността, то се обявява за "грешка".

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#8] от "kihano":

  И на тебе не ти е лесно.
  Има да извървят дълъг път. Но все пак е по–добре така, отколкото да са в безтегловност и под източен натиск.

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1017 Весело

  "Няма да повторим грешките от миналото", подчерта еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, намеквайки за прекалено прибързаното според някои приемане на България и Румъния през 2007 г. и зле управляваната миграция на европейски работници към Великобритания, пише "Ройтерс".

  Понастоящем проблемите на Комисията ги създават държавите, приети през 2004 г., съвсем не приетите през 2007 г. България и Румъния, и Хан е имал нещо малце по-друго предвид..
  Ама нали трябва "Ройтерс" задължително да удари едно текме на обичайните заподозрени, а нашите "опозиционери" сладострастно да го преповтарят........
  Журналисти, сър........

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Заслуги, заслуги, амо има и политика!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#13] от "edin drug":

  Пишеш стандартни глупости тъй като не си прочел и един ред по въпроса! Нещо повече, дори самия въпрос не разбираш, тъй като не става дума за това къде се присъединяваш, а как се постига догонващо икономическо развитие! Тия "присъединявания", към ЕС, кум НАТО, Шенген, Еврозоната ... всичко това са глупшости! Манипулация! Фалшиви ценности!
  Фактите са други! Исторически няма страна, която да е постигнала догонващо икономическо развитие чрез свободен пазар и оттегляне на държавата от икономиката! От Англия, по времето на династията на Тюдорите, през САЩ, Западна Европа, Япония, Ю.Корея, Тайван, та до днешен Китай, всички са постигнали и постигатикономическо развитие чрез държавно ръководство и протекционизъм!
  Свободен пазар са налагали европейските държави на колониите си, с пълното съзнание че пречат на икономическото им развитие! Къде са стигнали бившите колонии, а, с изключение на ония, като САЩ, които минават към протекционизъм при първата възможност?
  Свободният пазар, приватизацията и оттеглянето на държавата от икономиката са тотална лъжа, която ни се подхвърля за да не се развиваме. И ние уверено се движим по пътя на европейска колония - предвидимо и закономерно.
  Това ги чака и ЗапабднитеБалкани ако влязат или се асоцират с ЕС. Щото свободният пазар идва първи още с асоцирането.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#8] от "kihano":

  На това може да се отговори само по едни начин: "Чемодан, вокзал, Москва!".

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Rоgеr dе Flоr
  Rоgеr dе Flоr
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf1": Може би има общо с Косово, щото колкото и да си мисля, че сърбите трябваше да бъдат наказани за стари неправди, това си беше изваждане на сърцето.

 22. 22 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Черна гора и Сърбия имат много приятели в ЕС !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 23. 23 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  Какво става, припомня им се ,първо операция “Ауфмарш 25” след това 9 май 1945 г Може нещо и за ген Лотар Рендулич

  гошо
 24. 24 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 666 Любопитно

  Докато ЕС не конституира желязни правила за предотвратяване на "ветото" на отделни държави като инструмент за изнудване, той ще остане неадаптивен и тромав "спънат кон". Така както една Гърция направи всичко възможно, за да блокира преговрния процес по присъединяване на Р.Македония. Така тя осигури предимството на Р.Сърбия да бъде приета приета преди Р.Македония и да продължи да я контролира чрез прилагане над нея на механизма на "ветото". Според мен голяма част от решенията биха могли да се вземат с квалифицирано мнозинство, а не с консенсус.

 25. 25 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 666 Любопитно

  Докато ЕС не конституира желязни правила за предотвратяване на "ветото" на отделни държави като инструмент за изнудване, той ще остане неадаптивен и тромав "спънат кон". Така както една Гърция направи всичко възможно, за да блокира преговрния процес по присъединяване на Р.Македония и по този начин осигури предимството за Р.Сърбия да бъде приета приета преди Р.Македония и чрез прилагане над нея на механизма на "ветото да запази контрола си над нея. Според мен голяма част от решенията на ЕС биха могли да се вземат с квалифицирано мнозинство, а не с консенсус. Крайно време е механизмите за управление на ЕС да се реформират и усъвършенстват !

 26. 26 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1907 Весело

  До коментар [#13] от "edin drug":Пишеш стандартни глупости тъй като не си прочел и един ред по въпроса! Нещо повече, дори самия въпрос не разбираш, тъй като не става дума за това къде се присъединяваш, а как се постига догонващо икономическо развитие! Тия "присъединявания", към ЕС, кум НАТО, Шенген, Еврозоната ... всичко това са глупшости! Манипулация! Фалшиви ценности! Фактите са други! Исторически няма страна, която да е постигнала догонващо икономическо развитие чрез свободен пазар и оттегляне на държавата от икономиката! От Англия, по времето на династията на Тюдорите, през САЩ, Западна Европа, Япония, Ю.Корея, Тайван, та до днешен Китай, всички са постигнали и постигатикономическо развитие чрез държавно ръководство и протекционизъм! Свободен пазар са налагали европейските държави на колониите си, с пълното съзнание че пречат на икономическото им развитие! Къде са стигнали бившите колонии, а, с изключение на ония, като САЩ, които минават към протекционизъм при първата възможност? Свободният пазар, приватизацията и оттеглянето на държавата от икономиката са тотална лъжа, която ни се подхвърля за да не се развиваме. И ние уверено се движим по пътя на европейска колония - предвидимо и закономерно. Това ги чака и ЗапабднитеБалкани ако влязат или се асоцират с ЕС. Щото свободният пазар идва първи още с асоцирането.
  —цитат от коментар 18 на kihano


  "Тодор Христов Живков, управлявал България 35 години (1954 - 1989). Речта, която ще чуете, е произнесена преди 10 ноември 1989 г., но в нея е очертан моделът, по който ще протече преходът в България, както и трансформацията на политическата власт на БКП в икономическа. Живков откровено се отрича от социализма и го нарича недоносче.
  Още преди съдбовната дата 10 ноември 1989 г. той признава на партийно мероприятие на ЦК на БКП: "Нашето ръководство и по-специално Политбюро твърдо заставаме зад тази позиция - че ние имаме работа с недоразвито общество. И за да не се разпростирам, социализъмът е едно недоносче. Ето това е самата истина..."

  Изказването на генералния секретар на ЦК на БКП, в края на неговото управление е запазено на видео, от което става ясно, че Живков, след 33 години във властта, публично признава несъстоятелността на една система, която за 45 години сложи неизличим отпечатък върху живота на милиони българи, върху съдбата на България. "

  http://bit.ly/2Ek4A8F

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 27. 27 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#15] от "stedim":

  Извинявай, ама "източния натиск" е пропагандна схема измислена за оправдание на западния натиск. Западният натиск е задушаващ, на него това му е целта. Такава е била от 4-500 години насам. За нас и за западните балкани прокопсия със Запада няма. Ако добре си научим урока никой никъде няма да виси. Вместо да слушаш омайващите лъжи на Запада хващаш книжките, гледаш историята на Ю.Корея, Тайван и сега Китай и се учиш.
  Вече писах за това в коментар #18.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 28. 28 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  С няколко думи за сроковете

  Черна Гора - до 10-20 години е възможно членството.
  Сърбия - от 20 години до безкрайност, защото трябва да признаят Косово, а никога няма да го направят.
  Албания и Македония - 20 до 30 години. И то при положение, че гърците се навият за името.
  Босна - 30-40 години, там е мътна и кървава.
  Косово - Минимум 20 години до официално кандидатстване и още 30 до членство.

  Това означават без заобикалки евфемизмите на Брюксел. Това са минималните допустими срокове, а максималните се равняват на преговорите с Турция - от минус безкрайност до плюс безкрайност. Само преди две години ми изглеждаше смешно, че Македония може да влезе в ЕС преди Сърбия. Но с напредъка за името ми се вижда все по-реалистично македонците да се стегнат и да изпреварят инатливите магарета Сърбия в ЕС. Основно правило за всеки член в съюза е да няма териториални претенции към съседни държави. Границите са такива, каквито са и такива трябва да останат, ако някой желае мир и просперитет в обединена Европа. Сърбите всеки ден предявяват претенции към Косово, което напълно блокира шансовете им за членство. По същата причина и Албания се въздържа от подобни претенции за западна Македония, защото иначе ще види членството, когато и сърбите го видят - на кукуво лято.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#29] от "Brother Felonious":

  А нещо по същество няма ли да кажеш? Има исторически факти, мойто момче, исторически факти! Ама не четете, не четете! Има много книжки по въпроса и то на любимите ви западни учени, ама не четете слушате само простотиите на неодоучените счетоводители на ЕС и САЩ.
  Един цитат от Фридрих Лист 1841 година!
  "Any nation which by means of protective duties and restrictions on navigation has raised her manufacturing power and her navigation to such a degree of development that no other nation can sustain free competition with her, can do nothing wiser than to throw away these ladders of her greatness, to preach to other nations the benefits of free trade, and to declare in penitent tones that she has hitherto wandered in the paths of error, and has now for the first time succeeded in discovering the truth"
  от Das Nationale System der Politischen Ökonomie (1841) превеждана на англиски като "The National System of Political Economy"
  Подмятането за стълбите (ladders) е подхванато от корейския икономист Хаджун Джанг в сетия негови книги, първата от които е "Kicking Away the Ladder: Development Strategy in Historical Perspective" 2002 година.
  Ама не четете, не четете!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 31. 31 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Не можем да не отчетеме желанието, с което работи Борисов по евроинтеграцията на Западните Балкани.

  Поради туй, смятам да го изпратим да работи в Скопие или Белград и да напусне управлението на страната ни. Можем и в тандем да пратим храбрата опозиция от Социалистическата партия и онази другата партия, неетническата. Само така, братски нам Сърбия и Македония могат да са сигурни, че сте станат също толкова некорумпирана страна, колкото нашата.

 32. 32 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#26] от "zuk_trombon":

  Невежество, невежество и пак невежество! Койт и говори за НРБ? Я прочети коментара който си цитирал? Реагираме инстинктивно, мозъкът изключен. Освен това, откога за вас антикомунистите Тодор Живков е авторитет?
  Ама като си подхванал темата - соца за много по-кратко време постигна доста повече от пазарната демокрация - факт! Повечето хора по соца живееха по-добре отколкото сега. Също факт, който вече 28 години се мъчете да отречете, а той все изплува. Носталгия, викате било. Носталгия, по пълния хладилник и централното отопление.
  А че Тодор Живков веднъж е сбъркал ... простено му е, па едва ли е само веднъж.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Еврочленство, но само срещу изпълнени условия. Това е основното послание в обявената днес от Европейската комисия стратегия "Надеждна перспектива за разширяване и засилен ангажимент на ЕС за Западните Балкани".

  Надежда всяка оставете . От днес започват сочните балкански псувни . Поцнайте срещу кого . Подсказания на Простия приоритет , не е приоритет на Европа . Еврочленство до 25- та , ако са изпълнили условията . Ако не са - до 2350 та . Тати ще ми купи колело , ама ....

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Значи ако не беше Костов и правителството на ОДС, сега щяхме да сме като останалите......ако не и най-зле!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2081 Весело

  До коментар [#34] от "Храбър":


  Значи ако не беше Костов и правителството на ОДС, сега щяхме да сме като останалите......ако не и най-зле!
  —цитат от коментар 34 на Храбър


  Напомняш, а...някой да не забрави...след 30 години и аз ще ти напомням, че ако не беше Бойко Западните Балкани още щяха да са извън ЕС...

 36. 36 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1907 Весело

  До коментар [#26] от "zuk_trombon":Невежество, невежество и пак невежество! Койт и говори за НРБ? Я прочети коментара който си цитирал? Реагираме инстинктивно, мозъкът изключен. Освен това, откога за вас антикомунистите Тодор Живков е авторитет?Ама като си подхванал темата - соца за много по-кратко време постигна доста повече от пазарната демокрация - факт! Повечето хора по соца живееха по-добре отколкото сега. Също факт, който вече 28 години се мъчете да отречете, а той все изплува. Носталгия, викате било. Носталгия, по пълния хладилник и централното отопление. А че Тодор Живков веднъж е сбъркал ... простено му е, па едва ли е само веднъж.
  —цитат от коментар 32 на kihano


  Ан добре бе другарю това не е само Т. Живков ами цялото ЦК на Политбюро. Всичките сбъркаха а ? Само по-веднъж? Аа чакай сега да видим доклада на другаря Петър Младенов:

  "Доклад на Петър Младенов пред Декемврийския пленум на ЦК на БКП, 11.11.1989 г.

  Другарки и другари,
  Измина един месец от Ноемврийския пле­нум на ЦК на Българската комунистическа партия. Неговите решения се посрещнаха със спонтанно одобрение от българския народ. Той изрази категоричната си подкрепа за нов курс на партията, за преодоляване на допус­натите дълбоки деформации, за изграждане на съвременна социалистическа и правова държава със силите на целия народ, на цялата българска нация. И така поставено бе началото на коренен поврат в положението на страната. Едва ли има съмнение, че е необходимо да започнем дълбок и честен анализ, за да осъзнаем съ­щината на причините, които доведоха партия са и държавата до настоящата криза, за, да намерим верния изход от създалата се си­туация.

  У нас намира израз отдавна натрупалото се недоволство. И тази реакция е напълно обяснима. Изминаха няколко десетилетия от победата на социалистическата революция, която откри пред България широк простор за обществен, икономически и духовен про­грес, за истинска народна власт и човешки свободи. Страната преодоля наследената изостаналост и създаде голям икономически потенциал. Осъществен бе бърз напредък в културното развитие, ликвидирани бяха теж­ки социални язви. Народна република Бъл­гария получи най-сетне истинска международна сигурност. Тези постижения са безспорни и всеки опит за тяхното подценяване би вля­зъл в противоречие с историческата истина. Ние обаче няма да се окажем на висотата на своята отговорност пред народа като уп­равляваща партия и като Централен коми­тет, ако не видим, че през последните годи­ни страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие. Когато говорим за сериозна кризисна си­туация ние имаме предвид следните явления и тенденции, оказващи силно социално, икономическо, политическо и морално влияние върху общото състояние на нашето общество:
  – дълбоки деформации в обществото и системата на управление,

  – стагнация в икономическото ни развитие,застрашително изоставане в структурно­то и технологичното обновяване на икономиката вследствие на груби грешки в стопан­ската и инвестиционната политика, застрашително нарастване на външния дълг,

  – увеличаване на инфлацията, тежки трудности на вътрешния пазар и в крайна сметка влошаване на жизненото равнище, наличие на широко разпространена корупция,

  – сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот на нацията и упадък на основни морални принципи и ценности,

  – достигане на уродлива стенен в развитието на режима на лична власт на Тодор Живков – и като резултат от всичко това сериозно намаляване на доверието към пар­тията.

  Затова първият главен въпрос, на който трябва да отговорим, е: Как се стигна до то­ва положение и кой е виновен? Преди да се опитаме да отговорим като партийно ръководство, би следвало да се напра­ви едно уточнение. Очевидно на сегашния етап ние не можем да дадем подробен и ар­гументиран отговор относно всички многоброй­ни обективни и субективни причини за създа­лото се положение. Това може да стане само след внимателно и безпристрастно изучаване, за което трябва повече време. Окончателно­то заключение тепърва предстои. Но ние днес поставяме решително начало на една всест­ранна преоценка на досегашните години на българския социализъм. Ние започваме остър завой в нова посока. И въпреки това относно главните, принципните причини за създаде­ното трудно положение в България сред на­шето общество има пълно единодушие. Що се отнася до осмислянето, до възприя­тието на този извод, смятам, че и в партия­та, и в обществото е нормално да има диску­сии, различия и нюанси. Всеки бе по своему съпричастен към системата, по своему тър­сеше в нея своето място, имаше своето отношение към произтичащите в нея процеси. За всички нас тук влошаването на положе­нието в страната не бе гръм от ясно небе. Това се виждаше много преди да стигнем до сегашния кризисен етап. Бившето ръководст­во формираше екипи, създаваше "концепции". От тях се очакваше чудо, което да доведе до преодоляване на тежките проблеми и да започне едно щастливо развитие. В ход бе непрекъсната смяна на кадрите, трескави ре­организации следваха една след друга. Някои твърдяха, че така се трупа положителен опит, но от практическа гледна точка резултатът бе неизменно нулев, направо вреден.

  И така главната причина за създалото се положение бе неизживяната сталинска административно-командна система, монополът на властта, фактическият тотален контрол вър­ху производството и разпределението, нами­ращ се в ръцете на бюрократичната вър­хушка. А нейна основна грижа бе не преодо­ляването на кризисните явления, а запазва­нето на господствуващите позиции във всеки сектор на обществения живот. В сферата на държавното и общественото устройство бе създадена обстановка, сходна с феодалното управление. Оформи се малка група начело с Тодор Живков, която узур­пира властта. Около тази група, която много бързо придоби семейно-землячески характер, се наслоиха властолюбци и кариеристи от различен калибър. Те получаваха от върхов­ния ръководител ключови постове и облаги, които им позволяваха от негово име и от името на партията и държавата да вършат произвол, да манипулират основни обществе­ни институции. Това бе дълбоко обидно за нашия народ, който със самоотвержен труд положи осно­вите на един обществен строй, свободен от експлоатацията на човек от човека. Върху базата на съграденото от него режимът дегенерира в диктатура на клан, при която реално действуващите лица бяха личният кръг на генералния секретар и неговият про­паганден и репресивен антураж. "Научните кадри" на предишното ръковод­ство се опитваха да оправдаят проблемите с "грешките" на класиците на марксизма-ленинизма, с изостаналостта на българското об­щество, което не било дорасло за социали­стическа революция, с интригите на империализма или с дефектите на субективния фак­тор. Това се правеше с явната цел да се оправдае Тодор Живков и неговата камарила. Но тук е и гвоздеят на въпроса. Сред ръко­водството, по чието време се допускаха раз­личните неуспехи, а ако трябва да бъдем честни, нека ги наречем провали, бяхме и ние, сега тук присъствуващите, или по-голяма част от нас. Това ръководство бе едино­душно избирано на редица партийни конгреси, получаваше от тях одобрение за своята политика. Нашето чистилище може да бъде само оповестяването на истината, на цялата истина.

  Много са въпросите, които чакат отговор. Навярно първият е как можа да се случи така, че четиридесет и пет години след со­циалистическата революция ние да изпаднем в днешната обществена стагнация? Без да навлизам в по-обстоятелен социологически и политически анализ, който неизбежно ще се наложи ако не днес, то утре, ще споделя с вас някои съображения, които, щем-не щем, трябва да имаме предвид, ако истински тър­сим отговор на въпросите и решения за ста­билизация в политически и икономически план.
  Другари,
  Направените дотук тежки констатации и обвинения ще "увиснат във въздуха", ще станат повод за политически спекулации и ново напрежение, ако ние не разкрием реа­листична и правдива картина за състоянието на икономиката, държавата и партията. Обективната оценка на социално-икономическото състояние на страната трябва да за­почнем с извода, че предишното ръководство ни оставя в наследство един прогресиращ икономически спад.

  Първо. Очертава се силно спадане на тем­повете на икономическия растеж.

  Като имаме предвид, че това спадане протича паралелно с бързо увеличаване на вът­решния и външния дълг на страната и на инфлацията, може да се направи изводът, че по същество през последните години не само че няма никакъв икономически ръст, а напротив, има рязко връщане назад.

  Второ. Появиха се и се задълбочават ня­кои остри диспропорции в икономиката.

  Влоши се материалната и суровинната осигуреност на производството. Прогресивно се увеличава делът на амортизираните про­изводствени фондове, който в края на 80-те години достигна 40–45 на сто. Нарушиха се основни народностопански баланси. Засили се тенденцията на изоставане на количеството и качеството на произведените стоки от изискванията на потребителите. Про­изводството на редица стоки през последни­те няколко години е по-малко в сравнение с 1980 година. Това се отразява преди всич­ко върху жизненото равнище на хората и върху състоянието на вътрешния пазар. Особено опасна за цялостното развитие на страната е нарастващата "пропаст" между па­ричните средства на населението и налични­те стоки и услуги. Така например за пери­ода след 1980 г. паричните доходи на насе­лението са нараснали с 54 на сто, а обемът на стоковите фондове — с 39 на сто. Сега населението разполага с 25 млрд. лева в спестовни влогове, а има малко стоки, които може да купи. Само през 1989 г. се очаква свободните парични средства да се уве­личат с още 1,8 млрд. лева!

  Трето. Изключително сериозни проблеми се натрупаха във финансовата сфера.
  Дър­жавният бюджет е поел непоносими за нашите мащаби разходи. Много от тях прикри­ват некадърност в управлението, неефектив­ни инвестиции, нискокачествен и лошо орга­низиран труд. Прекомерните разходи на държавата и създадената сложна система от вържавни гаранции направиха говишния размер на субсидиите, надбавките и премиите около 7 млрд. лева, което представлява на ¼ от общия размер на бюджетните разходи. Като резултат от това много години наред бюджетът приключва с голям дефицит. Дългат на държавата към банките надхвърли 10 млрд. лева при годишен размер на бюджетните приходи за 1988 г. 26 милиарда лева. Всички тези проблеми намират краен из­раз в задълбочаването на инфлационните тенденции. Непризнаването на инфлацията досега, а оттук и отсъствието на надеждни лостове за нейното управление ускоряват обезценяването на българския лев, намаляват неговата вътрешна и външна покупателна способност.

  ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ТРЕВОГА БУДИ СТРЕМИТЕЛНОТО НАРАСТВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НИ В СВОБОДНО КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА. БРУТНИЯТ ДЪЛГ НА ДЪРЖАВАТА В КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА НАДХВЪРЛИ 10 МИЛИАРДА ДОЛАРА. ПРИТЕЖАВАМЕ ЗЛАТНИ ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ В РАЗМЕР НА ОКОЛО 1,3 МИЛИАРДА ДОЛАРА. ОТ ПРЕДОСТАВЕНИТЕ КРЕДИТИ НА ДРУГИ СТРАНИ ЩЕ ПОЛУЧИМ В БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ ОКОЛО 1,8 МИЛИАРДА ДОЛАРА. ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ЧИСТИЯТ ДЪЛГ НА СТРАНАТА В КОНВЕРТИРУЕМА ВАЛУТА НАБЛИЖАВА 8 МИЛИАРДА ДОЛАРА, КОЕТО ТРЯБВА ДА ОЦЕНЯВАМЕ КАТО КРИТИЧНА ГРАНИЦА.

  Особено неблагоприятно е, че нарастване­то на задълженията става на фона на намаляваване на постъпленията в конвертируема валута и при съхраняване на зависимостта на икономиката и на социалната сфера от вноса по второ направление. Сега брутните ни задължения неколкократно надвишават годишните постъпления в свободно конвертируема валута. Само лихвите, които трябва да плащаме за тях, ще възлязат през следващите шест години на 4 – 4,5 млрд. долара. Ако не променим нещата, над половината от го­дишните ни валутни постъпления ще бъдат изразходвани за погасяване на дълга. Погашенията ще погълнат и значителна част от прираста на националния доход. Същевременно трябва да отбележим, че в последно време страната изплати задълже­нията си към социалистическите страни и в момента нашият платежен баланс с тях е уравновесен.

  Четвърто. Като цяло можем да говорим за относително, а в някои случаи и за абсолютно намаляване на ефективността и конкурентоспособността на българската иконо­мика. В основата на тази заплашителна тенденция лежат сериозни инвестиционни греш­ки през последните две десетилетия. Същевременно трябва да отбележим, че ние се­риозно изостанахме в технологичната област, в качеството на стоките и тяхната надежд­ност. Казаното потвърждава извода, че народното стопанство се намира в период на прогресиращ икономически спад.
  Големият въпрос е: какви са причините за натрупаните негативни явления?
  Преди всичко трябва да напомним, че на­чалото на сегашните трудности на страната датира още отпреди 15–20 години, но те особено се изостриха през последните две пе­тилеткиПрез целия този период независи­мо от решенията на партийните конгреси и конференции страната продължи да се раз­вива на екстензивна основа при непрекъс­нато увеличаващ се недостиг на трудови и суровинни ресурси. Икономиката започна все по-често да боледува, което намираше израз в моралното и физическо изхабяване на ос­новните фондове, в увеличаването на разме­ра на незавършеното строителство, в нама­ляването на общата ефективност на произ­водството.

  Благодарение на специфичната икономиче­ска ситуация, създала се след суровинно-енергийната криза през 1973—1975 г., страната успя да привлече допълнителни външни източници на растеж, което тогава позволи временно да се даде нов тласък в развити­ето на икономиката. Ние не използвахме оба­че пълноценно тези възможности. Направените през същия период погрешни инвестиции не доведоха и не можеха да до­ведат до позитивно развитие на икономиката. Именно през тези години бяха изградени мощности, които днес не дават нито печалба, нито валута, но затова пък тежат като во­деничен камък на шията на националната икономика. Става дума за обекти, които из­държа цялото общество. Само Заводът за тежко машиностроене в Радомир, който е силно нерентабилен, струва на бюджета над 1,2 млрд. лева. Сериозни са последиците от строителството на някои мощности в Русе, на леярните заводи в град Раковски и дори от толкова рекламиралото обновление на хими­ческите заводи в Девня. Допуснатата диспропорция между развитието на финалните производства и производството на материали и комплектацията за тях доведе до прекомер­на зависимост на изградените през 70-те и 80-те години мощности на електрониката, химикофармацевтичната промишленост, леката индустрия, машиностроенето и други, а от­тук и на народното стопанство като цяло, от вноса срещу конвертируема валута.

  Когато говорим за трудности в икономиката, трябва да имаме предвид и факта, че през последните няколко години ние не ус­пяхме да се адаптираме към световното сто­панство, въпреки че конюнктурата беше, общо взето, благоприятна за нас. Върху проблеми­те на българската икономика се отразяват и трудностите на нашите партньори, страните – членки на СИВ. И така, не можем да не си дадем ясна сметка, че основната причина за натрупали­те се деформации и кризисни явления се корени в самата същност и механизмите на командно-административната система за уп­равление. Не е случайно, че практически всички социалистически страни се изправи­ха пред еднакви или сходни проблеми в икономическата и в социалната област. Същевременно трябва да отбележим фак­та, че в нашите условия с особена сила се прояви деформиращото въздействие на ре­жима на личната власт, който доведе волунтаризма и субективизма в икономическата политика до рядко срещано в другите социа­листически страни равнище. За дълъг период от време и особено през последните години решенията по всички ос­новни въпроси в икономиката се вземаха от Тодор Живков, често по силата на случайни подбуди и на базата на импровизирани съж­дения. Суперцентрализацията на икономи­ческата власт доведе до необосновани инвес­тиционни решения, до произволно определяне на плановите темпове на растеж, до неп­рекъснат административен натиск върху всички елементи на икономическата система и създаването на послушен апарат от ръковод­ни стопански кадри.
  Без да омаловажаваме отговорността на други лица и органи, особено искаме да посочим голямата лична отго­ворност на другарите Гриша Филипов, Огнян Дойнов, Стоян Овчаров и Петко Данчев. Тези деформации се задълбочиха през последните няколко години, когато преднамерено се провеждаше линия на замазване на съществуващото положение и отсрочване на решаването на наболелите проблеми по пъ­тя на увеличаването на външните и вътреш­ните задължения на страната. Тази полити­ка с основание може да бъде наречена "след мен – потоп". По такъв начин българският народ получава в наследство от досегашния режим една тежка ипотека. Волунтаризмът в сферата на икономика­та се прояви особено силно по отношение на правителството. През последните няколко го дини то беше обезсилено чрез изземване на неговите функции, чрез непрекъснати и не­обосновани структурни и кадрови промени. Той намери израз и в постоянните и необ­мислени реорганизации, в абсурдната прак­тика на безкрайни промени на регулиращи­те стопанската дейност нормативни докумен­ти. Напълно бе пренебрегната ролята на На­родното събрание при обсъждането и решаването на народностопанските проблеми и особено при изграждането на нашето стопанско законодателство.
  Не може да оценим иначе освен като израз на най-грубо недомислие и безотговор­ност одържавяването на кооперативния сектор и унищожаването на трудово-кооперативните земеделски стопанства – акт, който в много отношения има необратими последици. Създаването на аграрно-промишлените комплекси в началото на 70-те години фактически доведе по административен път до ликвидиране на кооперативния строй на се­ло. Това в голяма степен отслаби връзките на селяните със земята. Ликвидирани бяха много села, обявени за безперспективни и със "затихващи функции". Главният показател за оценка на работа­та беше т. нар. "среден добив от единица обработваема площ". Цената на постигнатите успехи нямаше никакво значение. Замразиха се и се унищожиха милиони декари земя. Обезлюдяването на цели райони на страната и административното закрепостяване на аг­рарно-промишлените и промишлено-аграрните комплекси към съответен вид продукция стесни номенклатурата на селскостопанското производство. От традиционен износител България стана ежегоден вносител на карто­фи, фасул, зеле, лук, фураж и други сел­скостопански стоки за стотици милиони долари. Интензивната миграция от селото към града създаде големи социални проблеми и най-важното — откъсна структурата на бъл­гарската икономика от естествените й при­родно-климатични условия, унищожи тради­ции и култура, създавани с векове. Гигантоманията и премахването на малки и средни производствени звена засегна най-чувствител­но производството на хранителни стоки, тър­говията и общественото хранене, създаде се­риозни проблеми в бита и начина на живот на хората.
  Не дадоха очакваните резултати и много­то опити в страната през последните десе­тилетия за икономически реформи. Не можем да не отбележим, че в тях се съдържаха не­малко правилни замисли и начинания, че има­ше стремеж към демократизиране на иконо­мическия живот. Тези опити за стопански реформи през втората половина на 60-те и в края на 70-те години не засегнаха на­растващото одържавяване на икономиката и режима на лична власт. Ето защо произтичащите от тях практически промени се ока­заха крайно ограничени и недостатъчни. Бю­рократичната върхушка се боеше да не на­вредят на нейния монопол върху властта и фактически ги бойкотира. Половинчатите преобразования бяха проведени по административно-силов път. Новообразуваните иконо­мически единици, кълнове на новото, линеят в условията на съществуващата и досега командно-административна система. Всички тези подходи в своята съвкупност свидетелствуват за една главна особеност на икономическата политика на системата. То­ва не бе политика, обърната към човека. Тя не служеше за задоволяване на човешките потребности, нея я движеха други пружини и мотиви. Дълбоко вредоносен бе користният интерес на "началниците" на икономиката да се докарат пред висшето ръководство с из­пълнение и преизпълнение на плана, с "про­бивни" идеи и стратегии. Създадоха се усло­вия за подкопаването на традиционните за българина трудови добродетели. "Нагоре" вървеше лъжлива информация, надолу — зави­шени възнаграждения за мълчание и съуча­стие, един общ заговор срещу благополу­чието на народа.

  Държейки с желязна ръка крана на раз­пределението, административно-командната система откри път за различни извращения. Създадоха се привилегии в социално, профе­сионално, йерархично и класово отношение. Произволът с механизма на разпределение­то доведе до противопоставяне и съзнателно разпалване на антагонизъм между различни групи като работници и селяни, работници и интелигенция. Тези извращения убиваха вя­рата у много хора, пораждаха у тях безве­рие и цинизъм. Живият интерес към труда чувството за дълг отстъпваше място на по­требителско отношение към живота. Създа­доха се условия за корупция,
  за разгръща­не на "икономика в сянка", за най-различни мафии. Свръхцентрализираният механизъм за планиране опорочаваше естествените връзки ме­жду социалните групи. Контактите между производители и потребители се контролира­ха от центъра и не благоприятствуваха здра­вословното развитие на стопанството и тър­говията. Спъваше се създаването на кори­гиращи механизми, на механизми за саморегулация, затрудняваше се формирането на самоуправляващо се гражданско общество. Лишеният от стоки потребителски пазар повишава с всеки изминат ден градуса на социалното напрежение. Липсват или трудно се намират продукти от първа необходимост. Свой дял имат и трудностите в придобиване на по-трайни и ценни стоки като телевизори, перални, хладилници, автомобили. Като при­бавим редица други липси на стоки за ши­роко потребление и послушаме какво се го­вори по многолюдните опашки, можем ясно да си представим тежката психологическа ат­мосфера.

  Дори в последно време, когато бяха ут­върдени радикални виждания за създаване­то на социалистическа пазарна икономика и на фирмена организация, носителите на ко­мандно-административната система не сложи­ха оръжие. Независимо от мнението на правителството и на редица специалисти ново­образуваните фирми бяха изградени по ад­министративен начин — кампанийно и без необходимите проучвания. При формирането на техните ръководства се подходи по тради­ционния път. Създаването на фирмите се из­ползва за ликвидиране на производствената демокрация и на самоуправлението на тру­довите колективи. За сметка на това се за­силиха технократичните тенденции. Няма да е пресилено, ако се каже, че една част от апарата, включително на най-високо равни­ще, се уплаши от демократичните промени и побърза да сведе техните последствия до ми­нимум. И нещо много важно: икономиката на ко­мандите "от горе", гигантските проекти, лип­сата на достатъчно демокрация и гласност, невежеството и егоистичните интереси на административно-бюрократичния апарат бяха на път да унищожат прекрасната българска при­рода. Нашите плодородни полета са напоени с химикали, нашите бистри води са отрове­ни и черни от замърсяване, въздухът в ре­дица градове направо е опасен за здравето. Разбира се, за редица от острите екологич­ни проблеми на страната има и външни при­чини. Но главното е, че у нас е налице еко­логическа криза, борбата с която не търпи отлагане нито ден, нито час. Ето такава е в най-общи линии социално-икономическата ситуация в България в края на 80-те години, която образно можем да ха­рактеризираме като прединфарктно състоя­ние."

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Значи ако не беше Костов и правителството на ОДС, сега щяхме да сме като останалите......ако не и най-зле!
  —цитат от коментар 34 на Храбър


  Само един път сме имали свестен премиер, но пък сме го сложили в най-правилния момент!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1907 Весело

  До коментар [#26] от "zuk_trombon":Невежество, невежество и пак невежество! Койт и говори за НРБ? Я прочети коментара който си цитирал? Реагираме инстинктивно, мозъкът изключен. Освен това, откога за вас антикомунистите Тодор Живков е авторитет?Ама като си подхванал темата - соца за много по-кратко време постигна доста повече от пазарната демокрация - факт! Повечето хора по соца живееха по-добре отколкото сега. Също факт, който вече 28 години се мъчете да отречете, а той все изплува. Носталгия, викате било. Носталгия, по пълния хладилник и централното отопление. А че Тодор Живков веднъж е сбъркал ... простено му е, па едва ли е само веднъж.
  —цитат от коментар 32 на kihano


  Ето ти синтезирано:

  "И така, не можем да не си дадем ясна сметка, че основната причина за натрупали­те се деформации и кризисни явления се корени в самата същност и механизмите на командно-административната система за уп­равление. Не е случайно, че практически всички социалистически страни се изправи­ха пред еднакви или сходни проблеми в икономическата и в социалната област."

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 39. 39 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До тези, които си мислеха, че Сърбия ще влезе в ЕС преди България в шенген, заради Ботевград Видин АМ, честито, минимум още 7 години ще чакат!

 40. 40 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#36] от "zuk_trombon":

  Не е хуманно така да секваш писанията на моравото кихано. момчето с пот на чело продава позитановски позиви срещу парче гнойна сланина, защото е гладно. Нека да яде, сега му е паднало.

 41. 41 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  "Понастоящем проблемите на Комисията ги създават държавите, приети през 2004 г., съвсем не приетите през 2007 г. България и Румъния, и Хан е имал нещо малце по-друго предвид.
  —цитат от коментар 16 на pag


  Вярно е, че Унгария, Полша, а донякъде и Чехия създават главоболия от политически харакетер (национализъм и налагане на волята на мнозинството, които се разминават с традиционното либерално разбиране в Европа за демократичните принципи). Същевременно Румъния и в още по-голяма степен България имат проблеми с корупцията и върховенството на закона. Това прави живота на огромното мнозинство от гражданите им по-лош и пречи на "кохезията", приближаването им по ниво на икономическо развитие до страните в Западна и Северна Европа.

 42. 42 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 666 Любопитно

  На днешната си пресконференция по повод стратегията на ЕК за Западните Балкани, Зоран Заев изрази готовността на Скопие да приеме има на държавата с географска представка. Българското правителство също е длъжно да вземе отношение по въпроса. Прилагателни от сорта на Горна или Северна Македония прехвърлят "горещия картоф" в полето и на нашата страна ! Това е недопустимо !

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Гневно

  До коментар [#15] от "stedim":Извинявай, ама "източния натиск" е пропагандна схема измислена за оправдание на западния натиск....
  —цитат от коментар 27 на kihano


  И как успя да стигнеш до това гениално откритие?
  Сигурно базирайки се на полутайното посещение на Чайка в България, който за два дена успя да обиколи всички управителни тела на страната и да ги инструктира?
  Или благодарение на порусначените части от черноморието, където не те обслужват ако не говориш руски?
  Или може би съдейки по ТАЙНОТО споразумение между Путин и Първанов за строителството на АЕЦ "БелЯне", което кой знае защо още влачим и дори не сме получили последния реактор, за който си платихме като поп, без дори да опитаме да оспорим отсъденото?
  Или се базираш на изказвания на разни руснаци че България била троянския кон на Русия в Европа и че била почти превзета?
  Да се чуди човек на тъпи ли се правите или сте си такива по рождение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Същевременно Румъния и в още по-голяма степен България имат проблеми с корупцията и върховенството на закона.
  —цитат от коментар 41 на plamen_b


  България извади голям късмет откъм външни условия за приемането ни в ЕС на 1 януари 2007 г. Умората в ЕС от разширяването през 2004 г. и световната финансова криза от 2007-2008 г. още не се бяха проявили. Същевременно, Русия още не беше определила собствения си интерес като пълно противопоставяне на Запада и неговите институции (или поне не беше развила своите средства да го проявява).

  Откъм вътрешнополитически условия, обаче, България може би имаше по-голям шанс да се пребори с корупцията, ако приемането ни в ЕС бе забавено до създаване на действащи институции и механизми, които да го осигурят и поддържат.

 45. 45 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Така и трябва да бъде! Никакъв луфт!

 46. 46 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#30] от "kihano":

  А нещо по същество няма ли да кажеш? Има исторически факти ...
  --------------

  Ти наистина ли смяташ че Ний ще разговаря с позитановски дебили? Ний разбира, че си самотен и зажаднял за блага дума, но Ний няма време да се занимава с глупости. Ний одобрява мизерията ти.

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  На днешната си пресконференция по повод стратегията на ЕК за Западните Балкани, Зоран Заев изрази готовността на Скопие да приеме има на държавата с географска представка. Българското правителство също е длъжно да вземе отношение по въпроса. Прилагателни от сорта на Горна или Северна Македония прехвърлят "горещия картоф" в полето и на нашата страна ! Това е недопустимо !
  —цитат от коментар 42 на objective


  Напълно съм съгласен с теб!
  Колкото и да не му се ще на правителството, то трябва да вземе отношение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Откъм вътрешнополитически условия, обаче, България може би имаше по-голям шанс да се пребори с корупцията, ако приемането ни в ЕС бе забавено до създаване на действащи институции и механизми, които да го осигурят и поддържат.
  —цитат от коментар 44 на plamen_b


  Знаеш ли колко време мина от времето на Иван Костов като премиер?
  Знаеш ли колко идеи, започнати преструктурирания, реформи и намерения от онова време бяха загърбени и изоставени? А колко вече извършени промени бяха тотално изменени само и само защото не служеха на червената олигархия, а сега на герберите?
  Дори и да бяха създадени тези "действащи институции и механизми", до сега мафиотите щяха да са ги разбили на пух и прах....или променили до степен да не ги познаеш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Дори и да бяха създадени тези "действащи институции и механизми", до сега мафиотите щяха да са ги разбили на пух и прах....или променили до степен да не ги познаеш!
  —цитат от коментар 48 на Храбър


  Някой днес (беше в клуб Z) беше изразил интересно съждение. Става дума за законовите инициативи на Пеевски. Ще го цитирам директно, защото е много добре изказано:
  "Да се опитам да предположа следващата законодателна инициатива на корпулентния бизнесмено-политик - за сега разграбиха КТБ и написаха в последствие закон за "вторичното разграбване", после изкупи медиите и ги превърна в кафяви и написа закон за "собствеността на медиите", предполагам, че следващата законодателна инициатива трябва да се търси из другите разграбени области - пътно строителство, тютюневи изделия, търговия на дребно - там имаме сериозна нужда от законодателство - примерно загиващия Техномаркет ще се чувства много добре със закон за "Защита на търговските обекти от конкуренция от магазини собственост на подсъдими лица", а самите лица много лесно могат да станат подсъдими с едно вдигане на телефона на др. ЦацарОФФ... А по-добрата идея е, другарю Пеевски, направо да се забранява на подсъдими лица да извършват каквато и да било икономическа дейност на територията на страната. Също така може да се въведе и изселване, като мярка да не пречат на разследването. Помислете, възможностите са безкрайни, когато притежавате личен главен прокурор и народно събрание."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Напредъкът по пътя им към европейско бъдеще както за Сърбия, така и за Косово е тясно свързан с нормализирането на техните отношения"
  Не виждам как ще се "нормализират" тези отношения, като Сърбия не признава държавата Косово и никога няма да я признае. Така че тези две страни няма никога да покрият изискванията на Брюксел за послушност и няма да бъдат приети в ЕС.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  ...Така че тези две страни няма никога да покрият изискванията на Брюксел за послушност и няма да бъдат приети в ЕС.
  —цитат от коментар 50 на proza


  И защо реши, че това са "изисквания за послушност", а не се опита да приемеш (това което и тези две страни трябва да разберат), че ако за в бъдеще ще са заедно, то няма смисъл сега да се изправят една срещу друга.
  Знаеш ли колко битки (истински битки) са се водели между съседни села за някакви си междуселски поземлени имоти (мера за паша обикновено)?
  Защо сега няма такива боеве, такива спорове?
  В края на крайщата какво значение има чие ще е дадено селище ако всеки може да отиде на всякъде?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1": Сърбите никога не са имали проблем с влизането си в ЕС.
  —цитат от коментар 4 на Rоgеr dе Flоr


  Те не са имали... друг е въпроса че вече не е толкова лесно някой да ги вземе в Европа...

 53. 53 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#38] от "zuk_trombon":

  До коментар [#38] от "zuk_trombon":

  Ти момче си патологичен случай. Каквото и да му говориш, той си знае за краставицата. Говорм за Англия, САЩ Япония, Ю.Корея, Тайван и прочее, а не за НРБ. Така че за последен път за краставицата!
  Ти какво очакваш? Когато и в СССР и тук вече мирише на грабеж, ония дето се канят да грабят ще седнат да пишат "хубава система, добре живее народът, ама ще я разграбим за частна изгода". Или очакваш тия, дето я разграбиха сега да седнат да разправят, как едно време било хубаво, ама те го развалили и ограбили? ма естествено ще пищят нагоре и надолу колко било лошо по социализма и че те не са едни престъпници, ограбили народа си, а са едни "освободители", така да се каже. Ама не мога да разбера защо половината от ограбените пригласят на грабителите си.
  Иавинявай, ако съм употребил думи, които не разбираш.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 54. 54 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#46] от "Brother Felonious":

  Естествено, хем кух, хем надут. Типичен демократ невежа. Избиваме комплекси в местния форум. Ама даже и зад клавиатурата не ни бива, нали така. Мухахахаха ...

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 55. 55 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#43] от "Храбър":

  Така де, да не би Белене да е построена? А да не би Южен поток да е построен? А се сещам за едни американски централи, заради които ни вдигнаха цената на тока с 13%. Някой си бил бил тук на тайно посещение? Ама ти светил ли му си? А пък онова недоразумение Д.Митов доректно преписваше документите на Пентагона за да прави от тях национална военна доктрина. А другото келеме Младенов, за наша сметка уреждаше срещи на сирийската опозиция в Правец.
  Колко руски банки знаеш в България? Нито една! То вече и българските са кът - само западни банки има вече у нас. Телекомите ни чии са? Е, в единия май имаше нещо руско, по едно време. А електроразпределителите чии са? А кауфландите, лидълите и прочее чии са. А руски са бе руски! Ни законодателството си синхронизираме с ЕС. Натиснали са ни за тая простотия с джендърите, а той - руско влияние! На нас държавата ни е предадена на Брюксел и Вашингтон, ама това не го притеснява, руско влияние имало.
  Дай боже руско влияние, та да ни оттърве от тоя колониален режим. Ама няма такова, няма! Ама де що се появи здрава мисъл веднага я облепят с етикети "комунизъм", "руско влияние", "отклоняване от европейския път" и прочее глупости!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Влизането на балканските държавички в ЕС вече не е въпрос на желание, а на оцеляване. Украйна и Молдова са се уговорили да блокират и смажат икономически Днестърската република. Същата съдба очаква и държава останала извън Евросъюза - блокада и смазване. Брюксел не се шегува. Държавенцата очевидно са готови на всичко за да влязат, но ЕС се назлъндисва. С тях и от тях съюзът няма да стане нито по-голям, нито по-силен. Ще стане по-едър, трътлест, и неповратлив. В крайна сметка расте рискът да се сгромоляса от собствената си тежест. Очевидно за да има решение, Тръмпи трябва да удари по масата. Но първо трябва да го осени божията мъдрост. Това е тежък проблем за човек с развинтена фантазия но беден на идеи.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Този път едва ли някой ще се промъкне между капките, като нас.

 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#26] от "zuk_trombon":Изказването на генералния секретар на ЦК на БКП, в края на неговото управление е запазено на видео, от което става ясно, че Живков, след 33 години във властта, публично признава несъстоятелността на една система, която за 45 години сложи неизличим отпечатък върху живота на милиони българи, върху съдбата на България. "

  Цуктромбона смири много фалшиво и се стреми да манипулира слушателите , в случай читателите ,
  . Тодор Живков не не признава несъстоятелността на системата . Говори за ПРОМЯНАТА на конюктурата в световен мащаб СЛЕД ПРОВАЛА НА СССР , Предизвикан и допуснат от Горбачов , . Ако той не беше повярвал на "честната " дума на Рейгън , че след падането на стената и обединението на двете германии НАТО няма да се разширява на Исток , Соц лагера щеше да съществува и до днес . И напълно естествено е че Живков , след разрива с Горбачов , трябва да търси нови пътища за оцеляване . Оценката за извършеното до момента на тази реч е оценено по достоинство и е дадена напълно положителна оценка за изминалия период . Но изказва недоволството от това , че България е принудена , и не само тя , да ПОМАГА и разпространява соц идейте и в около двадесетина далечни страни по целия свят , прегърнали идеите за социализъм . Е това се оказва пепиемливо за България и затова Живков казва , че това , КОЕТО СА ГОВОРИЛИ НА ТЕЗИ СТРАНИ за социализма , все едно , че църния дявол ИМ го е казвал На тях , не на нас . Относно недоносчето - отново се опитваш да манипулираш , като не довършваш цитата . Макар че даваш линк , от него вадиш дувите от контекста . Соца , според думите му , се оказал недоносче , но разяснява , което ти изпускаш , защо е недоносче . Защото се е РОДИЛ преждевременно , а според идеологията на Ленин , за да е нормално износен и роден , би трябвало да се зароди и в развити западни страни . Това на прима виста , иначе и по тази реч и по доклада на Петър Младенов , които , гледам ,си изтъпанил на друг пост , може много да се говори за пропагандата , която се опитваш да проповядваш едностранчиво . Недобросъвестния анализ не може да бъде добронамерен , а оттам и ,достоверен . В смисъл , че колкото и да се стреми цугтромбон не може да звучи като флейта .

 59. 59 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#56] от "Judjuk": Украйна и Молдова са се уговорили да блокират и смажат икономически Днестърската република.


  Което ще рече , да смажат Русия . Лесно и безпроблемно . Както си мислеше и Хитлер в едно друго време ...

 60. 60 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#55] от "kihano": Ама няма такова, няма! Ама де що се появи здрава мисъл веднага я облепят с етикети "комунизъм", "руско влияние", "отклоняване от европейския път" и прочее глупости!

  Какви глупости бе ,? Нямало Руско влияние ... Ами в Америка к,во стана ? Цял президент им чучнаха в Белия дом - ти пък , нямало Руско влияния ...

 61. 61 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#51] от "Храбър":Защо сега няма такива боеве, такива спорове?

  Е, и това ако не знаеш ... Ами просто е - няма мера . И второто - няма и кой да се бие . Пенсиите са и куци , и надовиждат , па и памперсите им пречат. А говедата се погражданиха . Та затова , ...

 62. 62 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#48] от "Храбър":Защо сега няма такива боеве, такива спорове?

  Знаеме , ама още нищо не си е казал .

 63. 63 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1907 Весело

  До коментар [#38] от "zuk_trombon":До коментар [#38] от "zuk_trombon":Ти момче си патологичен случай. Каквото и да му говориш, той си знае за краставицата. Говорм за Англия, САЩ Япония, Ю.Корея, Тайван и прочее, а не за НРБ. Така че за последен път за краставицата! Ти какво очакваш? Когато и в СССР и тук вече мирише на грабеж, ония дето се канят да грабят ще седнат да пишат "хубава система, добре живее народът, ама ще я разграбим за частна изгода". Или очакваш тия, дето я разграбиха сега да седнат да разправят, как едно време било хубаво, ама те го развалили и ограбили? ма естествено ще пищят нагоре и надолу колко било лошо по социализма и че те не са едни престъпници, ограбили народа си, а са едни "освободители", така да се каже. Ама не мога да разбера защо половината от ограбените пригласят на грабителите си.Иавинявай, ако съм употребил думи, които не разбираш.
  —цитат от коментар 53 на kihano


  Тъй тъй значи разбрах че другаря Живков е от лошите, другаря Младенов и цялото политбюро и те. А кои са добрите другари да ми кажиш сега. Ама искам поименно да ми ги посочиш, нъл тъй? А сега като искаш да си говорим за модерни соц общества се пренасяме в паралелната вселена на другаря Мадурко нъл тъй? Куба няма да я броя щот съм сигурен че и ти няма да искаш да я цитираш. Та другаря Мъдурко съвсем оня ден девалвира официалния курс седем пъти... А неофициалния? Знаеш ли колко е една средна заплата в долари при другаря Мъдурко? 2-3 долара (или няколко рула кенефна хартия квот тий кеф братче)

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 64. 64 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Неохитлеристките териториални амбиции на чудовището ЕС явно нямат насищане. А Западните балкани трябва да са луди за да желяват влизане в ЕС при очевидно незадоволителните резултати по така наречената "кохезия". /.../ Ако ние не бяхме влизали в ЕС сега щяхме да сме далеч по-добре икономически! Всичко направено след 1985-та и сосбено след 1990 беше погрешно, противоречащо на елементарната икономическа логика. /.../
  —цитат от коментар 8 на kihano


  Само бай Тошо я разбира икономиката, много ясно. Да имаха едно БКП в Португалия, сега щяха да са богати колкото три Калифорнии...
  Защото съветския икономически модел е най-жизнения и успешен на света.
  А България ако не беше влезнала в ЕС досега да е превзела пазарите на Германия. Защото всеки балканец работи колкото три германеца.
  И въобще никога през историята Европа не е била толкова бедна и тоталитарна колкото днес. Това с изобилието и свободата на словото и липсата на войни е хитра диверсия на рептилиите.

 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#56] от "Judjuk": Украйна и Молдова са се уговорили да блокират и смажат икономически Днестърската република. Което ще рече , да смажат Русия . Лесно и безпроблемно . Както си мислеше и Хитлер в едно друго време ...
  —цитат от коментар 59 на papyre


  Хе, хе, хеее, подсещате ме, че ние и на Хитлер бяхме съюзници. Шампиони сме по нахендряне. Но не е само наша вината, светът е долен и гаден. Ей, Боко иска туристи и платноходки, те му пращат танкове и бомби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK