Екатерина Захариева пред "Ди велт": Време е ЕС да действа на Западните Балкани

Екатерина Захариева

© Анелия Николова

Екатерина ЗахариеваЕвропа твърде дълго се занимава само със себе си, крайно време е да обърне поглед към Западните Балкани, защото стабилността там е от жизнен интерес за самия ЕС, казва Екатерина Захариева в обширно интервю за "Ди велт", цитирано от "Дойче веле".


Време е да се действа, казва в началото на интервюто Екатерина Захариева и припомня, че страните от Западните Балкани получиха обещание за еврочленство още преди 15 години, но оттогава почти нищо не се е случило. Наистина някои от тези страни не се напънаха особено с реформите, уточнява Захариева и посочва, че критериите за членство са съвсем ясни и никой не смята да ги променя. В същото време обаче, смята Захариева, за забавянето на процеса отговорност носи и самият ЕС, който прекалено дълго се занимава само със себе си: финансова и дългова криза, мигрантска криза, ужасяващи терористични нападения. Много хора в балканските държави имат чувството, че чакането се е проточило прекалено дълго и вече не виждат перспектива, обобщава българският министър на външните работи и продължава: "Ние трябва да променим това впечатление. Трябва да дадем на страните от Западните Балкани ясен политически сигнал, че нашите врати са отворени за тях."


"Трябва усилено да се занимаваме с този регион"


Захариева припомня, че в някои страни от региона младежката безработица надвишава 60%, а без европейска перспектива и без икономически подем много млади хора навярно ще напуснат страната си или пък ще се радикализират.
"Там в днешно време има необичайно много "чужди бойци", тоест млади хора, които се бият на страната на "Ислямска държава". ЕС има жизнен интерес да поддържа сигурността и стабилността в този регион, който се намира в непосредствена близост", казва Екатерина Захариева и обяснява, че ЕС може да съдейства за икономическия подем в региона, насърчавайки публичните и частните инвестиции. За тези страни е от решаваща важност да се изгражда инфраструктура в областта на транспорта, комуникациите и енергетиката, смята Захариева. В отговор на въпроса дали според нея в региона има надпревара за влияние между ЕС, Турция, Китай и Русия министър Захариева отговаря: "Това е така, без съмнение. Става дума за налагане на икономическо и културно влияние. Включително и по тази причина днес трябва усилено да се занимаваме с този регион."


По-нататък в обширното интервю, публикувано в германския вестник "Ди велт", Екатерина Захариева се спира на конкретните перспективи пред отделните страни: "Сърбия и Черна гора вече проведоха забележителни реформи и постепенно привеждат съдебните си системи в съзвучие със стандартите на ЕС. Черна гора вече отвори 30 от общо 35-те преговорни глави, а Сърбия - 12. Ако двете страни продължават със същото темпо, аз очаквам, че могат да бъдат приети до 2025 година. () Други страни, като Македония например, са кандидатки за членство вече от много години, но още не са започнали преговори. Според мен е възможно до юни Скопие и Тирана да получат дата за започване на преговори. България се застъпва за стартиране на преговорите с тези държави."


По-нататък в интервюто става дума и за отношенията между ЕС и Турция. По тази тема българският външен министър казва: "Важно е политиците от ЕС и от Турция да разговарят повече едни с други - и то директно, а не през медиите. Това важи и за двете страни. По този път може да се стигне до ситуация, в която печелят и двете страни", казва Захариева, а в отговор "Ди велт" припомня, че турското правителство задушава свободата на словото и вкарва в ареста десетки хиляди хора. "Какво има да се разговаря при това положение", пита изданието. Ето какво отговаря министър Захариева:


"Време е за ново сближаване между ЕС и Турция"


"Независимо от всички проблеми с Турция заради нарушаването на основни демократични права ние сме длъжни да не изпускаме от поглед и нашите общи интереси. ЕС и Турция имат общи интереси в областта на политиката за сигурност, в борбата срещу тероризма, в бежанската проблематика и по енергийните въпроси. За европейците Турция е не само голям търговски партньор, но и надежден съюзник в мигрантската криза и по линия на НАТО - за отбраната на държавите от алианса. Трябва да се говори и за положителните аспекти. Време е за ново сближаване между ЕС и Турция. Призовавам и двете страни да положат повече усилия в тази посока."


По въпроса за евентуалния безвизов режим с Турция Екатерина Захариева казва: "За това има 72 условия, от които пет все още не са изпълнени. Но през последните няколко седмици получих сигнали от Анкара, че и те ще бъдат изпълнени, като включително ще бъде променено и оспорваното антитерористично законодателство. Нека да изчакаме и да видим", казва Захариева.


В края на интервюто "Ди велт" поставя и въпроса за бежанската криза и за позицията на българското правителство по темата за преразпределянето на бежанци. "Ние подкрепяме плановете на Брюксел за квоти за бежанците. Имаме нужда от нова система за даване на политическо убежище. Трябва обаче да добавя, че много хора в България се боят от бежанците. Трудно им е да направят разлика между бежанци и мигранти. Опасяват се, че заради тези хора могат да загубят работата си. И не искат наоколо им да има готови на насилие "чужди бойци". Трябва да решим проблема в Африка, в страните, от които произхождат мигрантите. Европейците инвестират там в проекти за образование, икономическо развитие и семейно планиране. Това е правилният път", посочва Захариева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Боже, Божееее, вземи си вересиите, моля!
  Намерило се кой да командва ЕС ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вече виждам защо ще се разпадне ЕС, сега като сервират на холандци, германци, датчани, финландци и французи няколко милиона диви албански орди, босненци, косовари, македонски шиптери в държавите им и гледайте какво ще стане след 2-3 години.

  Ако искате да прочетрете настроенията на германците просто си отрворетре статията в Die Welt и четете коментрарите отдолу, които ще бъдат унищожителни.

 3. 3 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  „От 72 необходими условия досега не са изпълнени пет. През последните седмици обаче получих сигнали от Анкара, че останалите условия, включително спорното законодателство за борба с тероризма, скоро ще бъдат променени. Нека да изчакаме и да видим дали това ще се случи." Захариева, какво си се загрижила турците да имат безвизов режим? Не знаеш ли, че Ердоган даде турски паспорти на няколко милиона бежанци за да гласуват за него и те ще бъдат първите, които ще ни налазят. Вече легално, през КПП-тата, а като кажат че са репресирани по пол или жертви на домашно насилие трябва да ги тантуркаме до безкрай, съгласно ИК.

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Вярно е това, което казва Захариева. Твърде много проблеми има ЕС, но вече излиза от кризата и е време да пристъпи към преговори за присъединяване към страните от Западните Балкани.

 5. 5 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  Ти Захариева,ако крадехте по 5-10 процента от проектите щехме и Румъниябда задминем!ама с тия 50 процента кражби нестава..можели бб комунягата да реже лентички уж на нов път "магистрала"и още същият ден се почват с довършителни работи ,а след 1 година се почват ремонти!!!!в Нормалните държави такива практики няма

  Долу рушистите и фашистите
 6. 6 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Весело

  Ти Захариева,ако крадехте по 5-10 процента от проектите щехме и Румъниябда задминем!ама с тия 50 процента кражби нестава..можели бб комунягата да реже лентички уж на нов път "магистрала"и още същият ден се почват с довършителни работи ,а след 1 година се почват ремонти!!!!в Нормалните държави такива практики няма

  Долу рушистите и фашистите
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Захариева е сгрешила тоналността. Не може да се иска да се приемат страни по милост (понеже били бедни и с висока безработица). Това е мечешка услуга за тези страни.
  Опита и да представи позицията към Турция като реалполитик е срамна за България, която предава хора на Ердоган и смешна и неразбираема за Германия, която беше ударена тежко от него с ареста на немски журналисти и правозащитници.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 648 Весело

  Захариева, какво си се загрижила турците да имат безвизов режим? Не знаеш ли, че Ердоган даде турски паспорти на няколко милиона бежанци за да гласуват за него и те ще бъдат първите, които ще ни налазят.
  —цитат от коментар 3 на pbdan


  Ти сериозно ли си мислиш, че ако получат право да пътуват свободно в ЕС, ще "налазят" точно пък Бг?

 9. 9 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"antikommunist"][/quote]

  Не може да се разчита, че вечно ще ни заобикалят. Първата вълна мина и замина, но те така бяха инструктирани, пък и поизядоха малко бой от Динко и помагачи. Чувал се пълни първо отдолу и най-накрая отгоре. Ердоган ще пусне у нас 2-3млн., ще се получи напрежение в държавата и ще скокне да ги защитава. Няма да чака руснаците да се изнесат като в Африн, а и те ще кажат(ако някой ги попита) - в НАТО сте, оправяйте се.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Почнаха като приказката за краставицата на Мирча Кришан. За каквото и да става дума, винаги се връщат на Западните Балкани.

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ще минат още 10-15 години без нов прием в ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пенкелер . Изтъкана от клишета , заучени фрази , отворила очи и уши към информационните канали откъм Брюксел и информационен център Простия . Л Кукла барби на конци . Достатъчно за оценка на интелекта е първоначалните й ентусиазирани защитни излияния , барабар с неца Цеца , по отношение на Конвенцията . Неволни лъжи , породени от абсолютно непознаване на темата , че могат да се приемат декларации , да се обявяват резерви и други подобни глупости , я докараха до там , че по темата вече не отваря нито дума . И направиха това , което никой юрист - законодател не би си позволил - да пита КС дали еди кой си документ КЕ ПРОТИВОРЕЧИ НА кОНСТИТУЦИЯТА . Е най- очакваната на рекация на КС е недопускане на въпроса за разглеждане .

 13. 13 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ... хм, дава зор на ЕС за Западните Балкани... Още доста 'ляб трЕбе да изядат У тиА Балкани, та да покрият критериите за влизане в Съюза. Не е странно кЪ сЯ активизира тоз пенкилер, едва след приемането на "Новата политика на САЩ за Западните Балкани".

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK