"Гардиън": ЕС ще поиска Северна Ирландия да остане в единния пазар след Брекзит

"Гардиън": ЕС ще поиска Северна Ирландия да остане в единния пазар след Брекзит

© ReutersПреговарящите на Великобритания са били предупредени, че според черновата на споразумението за оттегляне на страната от Европейския съюз Северна Ирландия ще остане в митническия съюз и единния пазар, за да се избегне т.нар. твърда граница, пише "Гардиън".


Безкомпромисният юридически език в документа вероятно ще предизвика сериозен конфликт - нещо, което всички страни в преговорите се опитваха да избегнат.


Британските преговарящи в Брюксел са били информирани от колегите си, че в текста, който предстои да бъде публикуван след около две седмици, ще има "клауза за изтичане на срока на действие". Този правен инструмент ще позволи текстът да загуби законната си сила в бъдещ момент, ако се стигне до неочаквано щедра сделка за свободна търговия или ако се появи необсъждано до момента техническо решение, което да бъде толкова ефективно, колкото статуквото, в избягването на необходимостта от гранична инфраструктура.
Брюксел все пак очаква Великобритания да подпише текста, според който Северна Ирландия ще продължи да се подчинява на законите на ЕС в края на 21-месечния преходен период, когато това е от значение за икономиката между Северна Ирландия и Република Ирландия и според договореното в споразумението от Добрия петък.


Подобно развитие вероятно ще предизвика търкания както в управляващата Консервативна партия, така и между правителството и Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, чиито 10 депутати осигуряват на премиера Тереза Мей мнозинството, от което се нуждае в Камарата на общините.


Предложеният от ЕС текст е логична последица от сключеното през декември споразумение между Европейската комисия и британското правителство, което позволи разговорите да минат от въпросите за правата на гражданите, финансовите задължения и ирландската граница към търговията и преходния период.


Британското правителство тогава заяви, че "при отсъствието на договорени решения Обединеното кралство ще спазва изцяло тези правила на вътрешния пазар и митническия съюз, които сега или в бъдеще подкрепят сътрудничеството между Севера и Юга, цялата икономика на Острова и защитата на споразумението (от Добрия петък) от 1998 г."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  ... а също така Шотландия и Уелс.
  И Англия.
  Останалите излизат от ЕС незабавно.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на pipi_93
  pipi_93
  Рейтинг: 13 Неутрално

  "Добрият петък" всъщност се превежда "Разпети петък" на български.

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Ако правилно разбирам, Северна Ирландия ще остане едновременно част от Великобритания и част от ЕС. Първо не съм сигурен че британците ще се навият, второ си мисля че това е рецепта за проблеми в бъдеще.
  Но може грешно да разчитам нещата.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Един остров се откъсва от друг остров :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#3] от "rwe33471675":

  А рецепта ли е всички Ирландци да бъда изгонени от Великобритания?

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 6. 6 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Има лесно решение - Ирландия излиза от ЕС и си правят зона за свободна търговия с УК.

 7. 7 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Едно се чудя, чак сега ли Мей и останалите английски политици се сещат за тоя и подобните му проблеми!? Обикновено в кралството не скачат така необмислено.

  chavo64
 8. 8 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#6] от "johnniewalker":

  Ами като излезе от ЕС какво ще стане с търговията с ЕС.

 9. 9 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#8] от "lynyrds":

  Основният търговски партньор на Ирландия by far е Обединеното Кралство. Истинският проблем на Ирландия при евентуално напускане на ЕС би бил, че е приела вече еврото. Иначе чисто икономически има смисъл от евентуално последване на глупавата постъпка на британците.

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Любопитно

  това на практика означава, че няма да има контрол между Ирландия и Северна Ирландиа а ще се въведе между Англия и С. Ирландия - няма как англичаните да са съгласни на това

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Тепърва ще излизат още проблеми. Но този се знаеше още от началото.

 12. 12 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "rwe33471675":А рецепта ли е всички Ирландци да бъда изгонени от Великобритания?
  —цитат от коментар 5 на Вонин


  Това на никой на двата острова не му и минава през ума. Свободното движение на хора там не е свързано с Евросъюза, а датира още от отделянето на Ирландия като отделна държава. Т.е. по отношение на правото на ирландците да живеят в Обединеното кралство и обратното, Брекзит не променя нищо.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#10] от "1001":

  Естествено, че англичаните няма да са съгласни... Това направо им говори, за една обединена Ирландия, което си е доста сериозен пирон в ковчега на империята...! :)

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Първо Северна Ирландия, после може и Шотландия. Англичаните май не го обмислиха този Брекзит много добре преди да го гласуват.

 15. 15 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Има лесно решение - Ирландия излиза от ЕС и си правят зона за свободна търговия с УК.
  —цитат от коментар 6 на johnniewalker


  Средите, натресли Брекзит на политически заспалите англичани целяха и това. Съответно от рупора им UKIP в прав текст бяха заявили преди време, че Ирландия също трябвало да напусне ЕС...Нищо, че ирландците са сред най-проевропейски настроените в съюза...А пък Брекзит, както виждаме, и им дава и неочакван шанс за ускоряване на процеса на обединение на Ирландия. В такава ситуация, идеята да излязат и те биха я приели единствено като много забавен виц...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 16. 16 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Едно се чудя, чак сега ли Мей и останалите английски политици се сещат за тоя и подобните му проблеми!? Обикновено в кралството не скачат така необмислено.
  —цитат от коментар 7 на Chavo64


  В голяма степен са и жертви на тамошната избирателна система (т.нар. 'first-past-the-post'), окуражаваща популизма.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Ако се обединят Ирландия и Северна Ирландия , няма да има проблем. Пък и защо да не се обединят.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Любопитно

  До коментар [#17] от "Роси":

  Явно не сте особено наясно защо се избиваха толкова години.
  Но, в бележката ви има елемент на рационалност. Ирландците (от Република Ирландия) имат доста добър опит от годините в които ИРА беше нелегална, а те ползваха селскостопанските субсидии на Европейската Общност за субсидиране и на политическата си дейност освен за печалба. За тези които се интересуват тази практика се наричаше "уморените прасета".
  Така че ирландските бизнеси са подготвени за всички варианти.

 19. 19 Профил на Някой
  Някой
  Рейтинг: 18 Неутрално

  И сега какво излиза, че Северна Ирландия се превръща в един от най-големите козове на Ингилизите! Абсурд е правителството в Северна Ирландия да се съгласи на подобно нещо, тоест да бъдат третирани по различен начин от останалата част на Обединеното (Разединеното ли е вече и аз незнам) кралство, абсурд е Ирландия да се съгласи да приеме разделянето на Ирландия и Северна Ирландия и наличието на граница по между им. Разбира се ЕС подкрепя позицията на Ирландия. Англичаните пък няма да позволят Северна Ирландия да бъде третирана различно без да има изгода за тях. В крайна сметка ще има сближаване на позициите от които най-много ще намажат англичаните като включат финансовия сектор в сделката за свободна търговия. Като се прибави факта, че Европа е силно зависима от Великобритания и Америка за подсигуряване на сигурността си, резултата от преговорите е повече от ясен: сделка ще има и то не по правилата, които се опитва да наложи.

 20. 20 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#14] от "shisharko":


  Първо Северна Ирландия, после може и Шотландия. Англичаните май не го обмислиха този Брекзит много добре преди да го гласуват.
  —цитат от коментар 14 на shisharko

  Изобщо не го обмислиха и анализираха. Просто си гласуваха емоционално

 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bozhidar Iordanov":

  И аз съм на мнението, че ЕС не може да се е***а с ВБ !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#21] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Да де, за какво ЕС да се ебава с ВБ? Разделят се като приятели и всеки знае, че сиренето е с пари. Кой, каквото иска си го плаща и всичко е точно!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Наицонал-популизма върна признака от дестабилизация в развити страни като Британия и Испания в които последния четвърт век всичко това изглеждаше останало завинаги в мрачното минало.

  Това само показва колко лесно и бързо може да се разруши за късогледи политически дивиденти това което десетилетия наред се е градило. Ако се появят пак сепаратиски бомбаджии в Обединеното Кралство и Испания това ще е бати престъплението.

  В този смисъл запазването на свободната граница между двете Ирландии е наистина една от най-важните точки на целия преход и дано се получи и то скоро. Може би наистина с комбинация от нови технологии и присъствие на екипи от други страни от ЕС на границата за да е сигурно ще тя не се ползва за подриване на икономическите правила на съюза и като незаконна входна точка от и към съюза.

 24. 24 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  *призрака*, не признака, ахем.

 25. 25 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ...най-много ще намажат англичаните като включат финансовия сектор в сделката за свободна търговия. Като се прибави факта, че Европа е силно зависима от Великобритания и Америка за подсигуряване на сигурността си, резултата от преговорите е повече от ясен: сделка ще има и то не по правилата, които се опитва да наложи.
  —цитат от коментар 19 на Bozhidar Iordanov


  T.e. Република Ирландия и Сев. Ирландия ще са съгласят да има граничен контрол между тях?! Да напомня, че ирландското правителство обеща да сложи вето на всякаква сделка, която би въвела проверки по границата.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK