Еврокомисията ще разгледа предложението за отмяна на лятното часово време

Еврокомисията ще разгледа предложението за отмяна на лятното часово време

© ReutersЕвропейската комисия потвърди днес, че продължава оценката на предложението за отмяна на лятното часово време, предаде БТА.


"Правим тази оценка на основата на съществуващите проучвания. Открити сме за мненията на Европейския парламент и на националните власти в ЕС", заяви днес говорител на комисията. Постоянно проверяваме състоятелността на действащото право на ЕС, в това число и директивата за лятното часово време, добави говорителят.


Европарламентът призова вчера да се направи задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време. Евродепутатите отчитат, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключение за въздействието на промяната на часовете, както и че съществуват опасения за човешкото здраве от тези смени.

Затова парламентът призова, ако е необходимо, еврокомисията да предложи премахването на лятното часово време. Действащата директива влезе в сила през 2011 г. и предвижда въвеждане и отмяна на лятното часово време съгласувано в ЕС за целите на вътрешния пазар.


Вчера еврокомисарят по транспорта Виолета Булц обясни, че европейските правила изискват да има координация по отношение на смяната на времето. "Ако има некоординирана смяна на времето, ще се създадат много сериозни проблеми за доброто функциониране на единния пазар и най-вече за отрасъла на транспорта. Ако решим да спрем със смяната на времето, това трябва да се направи в целия ЕС едновременно и по един и същ начин", уточни тя.


Миналата година Литва заяви, че ще поиска от Европейския съюз да отмени закона за смяна на часовото време, защото за повечето хора е неприятно два пъти в годината да трябва да местят стрелките на часовниците си. По-рано тази година и Финландия призова ЕС да се откаже от лятното часово време.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Елементарно нещода изисква толкова бюрократщини

  властта ражда паразити
 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  В романите за Гъливер жителите на едната страна, където той попадна, и политиците водеха разгорещен спор в стил "СДС-БСП от 1994". Темата на спора беше как трябва се удря яйцето - с острата или с тъпата страна. Войни се водеха по този важен въпрос. И Еврокомисията така. Европийският съюз е затънал до уши в да не казвам какво, ама те там си спорят дали да местим часовника или не. А отговорът е прост - досега колко хора официално и косвено са умрели от смяната на времето? Колко души на година заболяват и умират от това? Само кварталният пияница бай Иван Пияндето, ама той погрешка.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Вчера един депутат от Европарламента каза, че ще се изхарчат много пари за тази смяна,а никой не е доказал, че е вредна.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7974 Любопитно

  До коментар [#2] от "Николай Теллалов":

  А да видим сега колко години експертите ще дъвчат темата за лятното часово време и колко пари ще струва това на ЕС !
  Ама пари бол - кеф ти криви краставици, кеф лятното часово време, кеф трети пол ..............Нека кипи безсмислен дебат!

  [email protected]
 6. 6 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Лятното часово време беше като комунизма - всички залагат големи надежди на него , но като поживеят с него бързо се отказват !

 7. 7 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#6] от "aboto":

  Възлагат надежди и на зимното, но като минем изцяло на него ще ревнат всички, които не искат слънцето да ги буди в пет сутринта лете. Най добре да не се занимаваме с глупости и да оставим нещата както са си.

 8. 8 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Въздействието на смяната на времето върху организма е като всяка друга смяна със съседния часови пояс - демек същото като командировка в Брюксел или екскурзия до Париж или Рим.
  А не съм чул от това някой да се оплаква..
  И щом последствията са толкова страшни жт този един час, не трябва ли да се обсъди и минаването ни към централноевропейско време - така ще уеднаквим часовниците си с по-голяма част от ЕС

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Неутрално

  Да се отменя зимното!
  Не ща да ми чуруликат косове в 4:30 сутринта и да се стъмва в 20:00!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  На разните мислители идва ли им на ум, че от местенето на стрелките на механизма наречен часовник не оказва абсолютно никакво влияние на движението на Слънцето, планетите и звездите? Един директор на фирма може със същият успех да постигне това за което ще мъдруват хиляда скъпо платени безделници само с една заповед за начало на работното време на фирмата и евентуално да постигне икономия на електричество, а да загуби от бавната работа на съненият колектив! Колкото е по-тъп въпроса толкова по-силно се шуми около него!
  Оставете стрелките на часовниците на мира!

 11. 11 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Не зимно , а астрономическо .

 12. 12 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  А каква е ползата от това сменяне на часовника, нарушава се динамичния стереотип на човека, разбива му се съня за по-дълго или по-кратко време (различно при различните хора). Лично аз предпочитам да не се местят стрелките, защото все по-трудно се адаптирам към промените.

 13. 13 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "dantscheff":

  И понеже вие пътувате , трябвали да пътуват и всички сърдечно болни , всяка пролет и всяка есен ?

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Викаш, да направим залагания колко време ще се моткат?

  От мен: съмнявам се, че сколасат до края на тази година.

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#4] от "Роси":

  „Вчера един депутат от Европарламента каза, че ще се изхарчат много пари за тази смяна,а никой не е доказал, че е вредна.“

  Е да, ама и никой не е доказал, че наистина има полза от смяната на времето. Е да, всичко пак опира до парите, хората не са важни...

 16. 16 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За скандинавските държави тая смяна на времето е безсмислена, но за централна и Южна Европа си има значението. В нашите щирини тая смяна пречи само на мързелите и мрънкалниците. То и затова предложенията за отмяна идват от скандинавието.

  chavo64
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7974 Любопитно

  До коментар [#14] от "Николай Теллалов":

  Няма да се моткат, а ще усвояват мангизи....
  Докато им плащат, ще обсъждат и анализират лятното часово време...може да продължи десетина години....

  [email protected]
 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Ако се приеме отмяната на лятното часово време, ЕС ще заприлича на Русия ,а това е повече от ужас Трябва да го направят два часа разлика дори за да се подчертае че не сме ушанки

  гошо
 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Ако се приеме отмяната на лятното часово време, ЕС ще заприлича на Русия ,а това е повече от ужас Трябва да го направят два часа разлика дори за да се подчертае че не сме ушанки

  гошо
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1873 Весело

  До коментар [#8] от "dantscheff":

  ами който не иска да пътува или не може

  гошо
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#19] от "гошо":

  Гошо неуки, руснаците са на декретно време още от 30-те години на миналият век, когато Сталин с декрет изкарва 1 час напред любимата ти МАсква!
  Присна ми от неуки русороби!

 24. 24 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1873 Весело

  До коментар [#23] от "penchoo":

  как мислиш ,трябва ли да ти отговарям или да остава и другите да се сетят защо ти се смея ?

  гошо
 25. 25 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  1. Да се отмени смяната на времето
  2. Да се въведе постоянно лятното часово време. - Предпочитам вечер да имам повече свободно време на светло. Сутрин ми е все тая какво ще е навън, като ставам. Така или иначе директно отивам на работа.
  Вероятно единственото хубаво нещо, което е направил Ердоан е точно това. В Турция са вече на постоянно лятно часово време, затова сега са с един час напред.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK