Срещи за външната политика, туризма и отбраната на ЕС ще има тази седмица в София

Срещи за външната политика, туризма и отбраната на ЕС ще има тази седмица в София

© Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018Среща на министрите на туризма, интерпарламентарна конференция за общата външна политика и политиката за сигурност и отбрана и неформален съвет на външните министри ще се проведат в София тази седмица. Събитията са част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС.


Външни министри


Неформалният съвет на министрите на външните работи ще се състои на 15 и 16 февруари. Миналата седмица медии в Скопие писаха, че първите дипломати на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коциас ще разговарят в София в кулоарите на срещата, за да дадат началото на същинския етап в преговорите за името между Атина и Скопие.


Няколко македонски издания писаха, че в т.нар. съвет "Гимних." ще участват и външните министри на Западните Балкани. По-късно на сайта на българското председателство бе съобщено, че на втория ден към 28-те министри и върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще се присъединят петте външни министри от страните кандидатки за членство: Албания, Бившата югославска република Македония, Сърбия, Турция и Черна гора.


Туризъм и икономически растеж
На 13 февруари ще се състои срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки "Туризъм и икономически растеж". В нея ще вземат участие Николина Ангелкова, министър на туризма, Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия, Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН.


Обща отбрана


Между 15 и 17 февруари ще се проведе Интерпарламентарна конференция по въпросите за Общата външна политика и политика на сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана. Тя е част от парламентарното измерение на всяко председателство на Съвета на ЕС.


Конференцията се организира два пъти годишно от парламента на държавата - членка на ЕС, която изпълнява ротационното председателство на съвета в тясно сътрудничество с Европейския парламент.


Сред участниците са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, външният министър Екатерина Захариева и върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност и отбрана Федерика Могерини.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK