Домът е там, където е родината: германците са учудени от ново министерство

Хорст Зеехофер

© Reuters

Хорст ЗеехоферСлед години съсредоточаване върху "твърдата наука" на превръщането на Германия във водеща икономическа сила в Европа бъдещото правителство на страната иска да упражнява и по-нежното изкуство на превръщането й в по-добра родина.


Коалиционната сделка между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите включва план за министерство на "хаймат" ("родина") и възстановява понятие, което беше отпаднало от употреба в следвоенната епоха.


То може да извика в съзнанието образи от спиращите дъха пейзажи в Горна Бавария или вълнистите хълмове на Райнланд, но и неприлични картини на пияни тълпи с традиционни кожени панталони и женски носии на мюнхенския Октоберфест.
Съобщението, че вътрешното министерство ще стане министерство на вътрешните работи, строителството и родината, предизвика объркана смес от насмешка и гняв, особено сред по-младите градски либерали, които разглеждат предложението в най-добрия случай като безвкусица, а в най-лошия като връщане към зловещ национализъм.


"Бих предпочел министерство на почивните дни, написа в "Туитър" студентът по журналистика Имре Балцер. Вече имам достатъчно родина."


Смята се, че новата роля е отговор на самоанализа, последвал наплива на над един милион бежанци през 2015 г. и влизането на отявлено крайнодясна партия - "Алтернатива за Германия" (АзГ) - в парламента за пръв път от десетилетия.


"Думата "хаймат" разкрива, че целта е да се спечелят отново избирателите на АзГ, написа журналистът Зибел Шик в левия берлински вестник "Тагесцайтунг". Ако целта обаче е възстановяване на обществото, тогава това е изцяло наша работа, не само на избирателите на АзГ."


Историкът в баварската Академия за политическо образование Михаел Майер каза: "Предполагам, че това е главно някаква символична политика, основаваща се на представата, че хората са гласували за (крайнодясната) АзГ не защото нещата са вървели зле за тях, а защото те са се чувствали зле."


"Нашата страна"


За някои хора в съсипаната от Втората световна война страна, която се мъчи да изкупи престъпленията на нацистите, "хаймат" беше почти мръсна дума. За техните наследници беше достатъчна идентичност да бъдеш европейският икономически локомотив и най-ревностен защитник на човешките права.


При обявяването на коалицията в сряда Меркел обаче намекна, че според нея би трябвало да има нещо повече. "Германия, или нашата страна: за нас това не са безлични понятия, каза тя. Това са мъже и жени, стари и млади, предприемачи и работници, хора със и без имигрантски произход, изследователи и основатели на компании, хора в болници и социални домове, нашите войници и полицаи. Те са хората, за които правим политиката."


Тази работа е определена за Хорст Зеехофер - лидера на Християнсоциалния съюз, крайно консервативната баварска сестринска партия на християндемократите на Меркел. Неговата родна провинция Бавария, на която той е премиер, вече има министър, отговарящ за родината. Сред основните му задачи е изграждането на инфраструктура за бърз интернет.


Зеехофер заяви пред журналисти, че фокусът му като министър на родината ще бъде подчертано практичен. Това няма нищо общо с "женски носии и кожени панталони", каза той в четвъртък в Мюнхен, а с изграждане на села и градове и построяване на къщи.


Коалиционното споразумение съдържаше малко неща, които да хвърлят светлина върху неговата нова роля, и не беше ясно какъв бюджет ще има свързаният с родината компонент на министерството. Коалицията може все пак да бъде отхвърлена от членовете на социалдемократите, които имат право на вето.


Това обаче не беше достатъчно, за да спре подигравките. Фалшив профил в "Туитър", претендиращ да представлява новото министерство, призова германците да "се разхождат в германската гора, да слушат птичките, да размишляват и да усетят връзката си с родината". /БТА/


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Минималната заплата според 15009 бруто излиза 1000 евро нето. Работих с младежи, по 22 години,живеещи при родителите си при тези заплати нето. Настървени за работа, но не за тежка такава. ако трябваха да носят 30 кг уреди да ги чистят, се обявявха болни, не им се работеше тази работа. Аз се уволних и страдам от последствията.Бо Абиел(еритреец с немска майка) е следващият ми заместник. 24-годишните са абсолютно мързеливи, аз на тази възраст съм носил 40 кг тежки чували на 2 етаж, без да се оплача ,,,

  Es muß Geld fließen!
 2. 2 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 974 Весело

  на германците и простотиите им са некакси разумно направени... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Не знам как са си кръстили министерството, но напълниха Европа с мюсюлмани от чиста алчност и ще си платят, рано или късно.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Предозиране има в тази история с "хаймат"-а.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 925 Весело

  Турболибералите усещат по разгорещените си телеса първия хладен повей на здравия разум.
  Засега се правят, че им е смешно, но съвсем скоро, щом осъзнаят че Мути е готова да стане пръв консерватор за да остане на власт, ще ревнат като кафърски биволи.
  Очаквам забавни времена........

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  на германците и простотиите им са некакси разумно направени... :)
  —цитат от коментар 2 на tucker case


  Логични простотии :)

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  АзГ създава промените...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Германия е страна на техниката и изкуствата. Никога в цялата си история не е имала кадърни политици!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да откраднат да откраднат.....колко от електората на AfD да откраднат. След една две години като се заформят едни предсрочни избори и ще си проличи .

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 10. 10 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Имам тайно споразумение със СиТиДиАй в Малш, което нямам право да го кажа, Във всеки случай, ако си назначен към фирмата, заплатата ти е минимум 1900€/месец за мъже, 1400€/месец за жени. Криене на заплащането не е според закона, както изисква СиТиДиАй, американска фирма, изисква от мен(3-ма колеги) по 400 уреда на седмица да обработваме, което е невъзможно.

  Es muß Geld fließen!
 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 659 Любопитно

  Не беше ли цитатът "Родината е там, където ни е добре"?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Имам тайно споразумение със СиТиДиАй в Малш, което нямам право да го кажа, Във всеки случай, ако си назначен към фирмата, заплатата ти е минимум 1900€/месец за мъже, 1400€/месец за жени. Криене на заплащането не е според закона, както изисква СиТиДиАй, американска фирма, изисква от мен(3-ма колеги) по 400 уреда на седмица да обработваме, което е невъзможно.
  —цитат от коментар 10 на slan777


  Фирмата, към която съм/бях, е RSZ GmbH. Нетната ми запалата ведно с цената на месечната карта за транспорт беше 1200€ нето/месец.

  Днес ми се обадиха от RSZ GmbH, Исканите от мен 12,50€/час за три месеца са одобрени. Точно днес бях в бюрото по труда и-се обявих безработен. Обрабовтващата ми документите пак ще е г-жа Камерландър.

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1114 Разстроено

  Не се учудвам от реакцията - след като на германците от десетилетия са им внушавали, че "хаймат" е лошо нещо, само защото национал-социалистите са злоупотребявали с тази дума....

 14. 14 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Имам тайно споразумение със СиТиДиАй в Малш, което нямам право да го кажа, Във всеки случай, ако си назначен към фирмата, заплатата ти е минимум 1900€/месец за мъже, 1400€/месец за жени. Криене на заплащането не е според закона, както изисква СиТиДиАй, американска фирма, изисква от мен(3-ма колеги) по 400 уреда на седмица да обработваме, което е невъзможно.
  —цитат от коментар 10 на slan777


  В СиТиДиАй Малш 4 шефа: Еугенио, Марко, Марко Бришле. Патрик Тротz и Dirk Pfefer.

  Само да липсват шефове ....

  Es muß Geld fließen!
 15. 15 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Ако потърсите ще намерите миграциона карта на Европа.Германците /предполагам младите и богатите пенсионери/ се изнасят към по уредени страни.Примерно Швейцария,Нямам спомени точно на кое място беше Германия по качество на здравеопазването но Швейцария беше в тройката и май единствената страна в Европа в топ 10.Искам да кажа че нещата си имат логични обяснения и с патриотични лозунги само смях.
  Горното го написах в стил думам ти дъще сещай се снахо.Не че му дреме на някой в България.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Много българи, без да им го внушават, я намразиха и забравиха.

 17. 17 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 360 Неутрално

  slan777, няма нужда да ни занимаваш с трудовите си перипетии. Има предостатъчно българи от Германия, които следят дневник, а и на тези в България лека по-лека има става ясно, че 1500 евро нетно в Германия изобщо не са много пари. В повечето случаи просто си покриваш разходите (ако си сам), а ако си в голям град може и да не ти стигат.

  По темата - това, че немците развяват знамето си само на световно и европейско говори достатъчно. Пред къщите им се веят най-често знамето на съответната провинция и евентуално на футболен отбор от нея. Пипкава е темата за тях, още странят усърдно от всяка една възможна стъпка към отминалите времена, а патриотизмът и изявеното родолюбие определено е една такава за тях. Не знам дали е по-добре да са толкова внимателни или не. Проблемът на немеца според мен е, че той не познава умерен курс. С каквото и да се захване го докарва до екстремни крайности. Има положителни примери, като технологичното им развитие. В политически план обаче, крайностите рядко са желани.

 18. 18 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#14:"slan777"][/quote]


  Айде спри се бе! Никой го е грижа за личните ти драми.

 19. 19 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  slan777, няма нужда да ни занимаваш с трудовите си перипетии. Има предостатъчно българи от Германия, които следят дневник, а и на тези в България лека по-лека има става ясно, че 1500 евро нетно в Германия изобщо не са много пари. В повечето случаи просто си покриваш разходите (ако си сам), а ако си в голям град може и да не ти стигат. По темата - това, че немците развяват знамето си само на световно и европейско говори достатъчно. Пред къщите им се веят най-често знамето на съответната провинция и евентуално на футболен отбор от нея. Пипкава е темата за тях, още странят усърдно от всяка една възможна стъпка към отминалите времена, а патриотизмът и изявеното родолюбие определено е една такава за тях. Не знам дали е по-добре да са толкова внимателни или не. Проблемът на немеца според мен е, че той не познава умерен курс. С каквото и да се захване го докарва до екстремни крайности. Има положителни примери, като технологичното им развитие. В политически план обаче, крайностите рядко са желани.
  —цитат от коментар 17 на goofy


  Първо трябва да изходиш, че не сьм вече българин.

  "В повечето случаи просто си покриваш разходите (ако си сам), а ако си в голям град може и да не ти стигат"
  Точно на границата, каквото печеля и смятам да платя за топъл наем, точно 30% излиза от нетната заплата. Едно време преди 20 години беше само 25% от нетната заплата за наема

  Es muß Geld fließen!
 20. 20 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Всеки път , когато гюнтерите се земат на сериозно и решат , че са по-убер от останалите европейци , става майка плаче! И това е част от поредният им опит да завладеят континента , след като единственият им опонент се брекзитира от ЕС.
  Пак ще стане мазало! Помнете ми думата.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 21. 21 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#19] от "slan777":

  Пиши си.Интересно ми е да чета неща от първа ръка.Така че от мен ++++++!

  Всеки път , когато гюнтерите се земат на сериозно и решат , че са по-убер от останалите европейци , става майка плаче! И това е част от поредният им опит да завладеят континента , след като единственият им опонент се брекзитира от ЕС.Пак ще стане мазало! Помнете ми думата.
  —цитат от коментар 20 на Karla Hanneman

  Така от раз се сещам за два сдържащи фактора;1.Демографията май е плачевна 2.Полша и Украйна-противовес на Германия.По скоро от там може да дойде белята.Макар че и при хохолите демографията е зле потенцияла им е много голям.Ако САЩ налеят 200-300млрд в Украйна белята е готова.

 22. 22 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote:"slan777"]"Първо трябва да изходиш, че не сьм вече българин."[/quote]

  И немското гражданство, което днес го раздават като немски марки от 1922 на всякакви от Зимбабве Мимбабве и Мотабамбве, ти дава някаква по-висока позиция за изказване ли?

  Ако смяташ, че ти е пълноценен животът там - радвай му се и цени дните си, а ако не - не занимавай другите с комплексите си, а работи за едно по-добро бъдеще.

 23. 23 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Минималната заплата според 15009 бруто излиза 1000 евро нето. Работих с младежи, по 22 години,живеещи при родителите си при тези заплати нето. Настървени за работа, но не за тежка такава. ако трябваха да носят 30 кг уреди да ги чистят, се обявявха болни, не им се работеше тази работа. Аз се уволних и страдам от последствията.Бо Абиел(еритреец с немска майка) е следващият ми заместник. 24-годишните са абсолютно мързеливи, аз на тази възраст съм носил 40 кг тежки чували на 2 етаж, без да се оплача ,,,
  —цитат от коментар 1 на slan777


  Meine Muskeln sagen nicht aber ich sage ja!

  Марс е изконна Американска територия!
 24. 24 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote:"slan777"]"Първо трябва да изходиш, че не сьм вече българин."
  —цитат от коментар 22 на goofy
  И немското гражданство, което днес го раздават като немски марки от 1922 на всякакви от Зимбабве Мимбабве и Мотабамбве, ти дава някаква по-висока позиция за изказване ли? Ако смяташ, че ти е пълноценен животът там - радвай му се и цени дните си, а ако не - не занимавай другите с комплексите си, а работи за едно по-добро бъдеще. [/quote]

  Аз съм българин по съзнание и си идвам поне веднъж в България да се видя с родителите ми. Обичам родителите си, независимо от гражданството ми. Те са ми слабостта. Даже към немската ми приятелка не съм толкова привързан, както към баща ми.
  Но все някога ще се оженя за нея и ще имаме взаимно деца, надявам се при добро заплащащане при мен.Искам да осигуря на децата си по-добро бъдеще от това при мен.

  Es muß Geld fließen!
 25. 25 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#24] от "slan777":

  жалко,че толкова трудолюбиви бели хора,са пренебрегвани поради либерално-гротесната им гледна точка.,,,,,не мога да си предтставя мързелив червей на помощи. да бъде тачен и с предимство,пред трудолюбивия и честния?!Скоро и тяхната система и социум ще рухне ,защото от много свободи и права на амлцинствата нищо добро не ги чака-Кейптаун останал без вода,заради последователите на Мамндела-разруха и мизерия,убийства и издевателства над белите фермери

 26. 26 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#24] от "slan777":жалко,че толкова трудолюбиви бели хора,са пренебрегвани поради либерално-гротесната им гледна точка.,,,,,не мога да си предтставя мързелив червей на помощи. да бъде тачен и с предимство,пред трудолюбивия и честния?!Скоро и тяхната система и социум ще рухне ,защото от много свободи и права на амлцинствата нищо добро не ги чака-Кейптаун останал без вода,заради последователите на Мамндела-разруха и мизерия,убийства и издевателства над белите фермери
  —цитат от коментар 25 на Ivan Rachev


  Наистина ли си мислиш, че съм един мързелив червей. чакащ немската система да ме изхрани???

  Аз обясних на баща ми причината на уволнението на договора. 2-ма колеги получават дископатия при работа, аз не исках не имам, понеже знам. Имал съм вече. Има норма, 400 опаковани уреда на седмица, при 3-ма е наторваващо кръста ...

  Es muß Geld fließen!
 27. 27 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#24] от "slan777":

  Това не са 90те, вече и в България може да го направиш това нещо. И ще ти е по спокойно, и ще си си сред свои.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 28. 28 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "slan777": Това не са 90те, вече и в България може да го направиш това нещо. И ще ти е по спокойно, и ще си си сред свои.
  —цитат от коментар 27 на Пешката


  Мисля, че когато родителите ми починат, след това да имам причина повече да се връщам в България.

  Ще си ходя единствено и само на почивка в Тайланд, в момента ми е скъпо комбинацията с България. Дори при 1200€/месечна заплата!!!

  Es muß Geld fließen!
 29. 29 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#28:"slan777"][/quote]

  ти си знаеш, но 1200 евро заплата в Дойчланда не много нещо. Кръвта вода не става.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK