Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

© ReutersЗа Силви Гинар, която ръководи френската компания за производство на машини "Тимоние", бизнесът процъфтява. Проблемът обаче е, че тя не може да намери достатъчно персонал, макар милиони хора във Франция да са безработни, разказва "Ройтерс".


Гинар, която работи с екип от около 80 души, месеци наред се опитвала да намери десетте инженери и техници, от които се нуждаела, за да се справи с нарасналите с една трета през изминалата година поръчки. Две места продължават да бъдат свободни. Ситуацията с доставчиците й е още по-отчайваща. "Те дори не могат да намерят работници, които да правят части за нас. Имам доставчици, които объркват всичките ми поръчки", казва Гинар, чиято семейна компания близо до Лион изнася 85% от машините, които произвежда за пакетиращата промишленост.


Компанията "Тимоние" и нейните затруднения с намирането на работна ръка са показателни за цялата производствена промишленост във Франция. Недостигът на работници, който засяга също строителния и инженерния сектор, както и информационните технологии, идва на фона на продължителната висока безработица. В момента тя е 9.4% и не е падала под 9% през последните шест години.
Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

© Reuters


Причината за едновременно високата безработица и липсата на служители е масовото несъответствие между уменията, които се предлагат, и тези, които се търсят. Това означава, че макар страната да изживява най-силния си растеж за последните шест години, липсата на квалифицирани работници създава производствени затруднения и задръства веригите за доставки, коментират пред "Ройтерс" изпълнителни директори на различни фирми. Това може да окаже влияние върху темповете на нарастване на икономиката.


Повече от една трета от френските производствени компании работят на пълен капацитет, най-високото равнище от началото на 90-те години, а 40% съобщават за трудности при наемането на персонал. Това показа миналия месец проучване на френската статистическа служба INSEE за последното тримесечие. В същото време наемането на постоянни договори се е увеличило с 6.4% през четвъртото тримесечие, достигайки 48% - невиждани преди световната финансова криза нива.


"Има реален дефицит на умения, тъй като много млади хора обърнаха гръб на индустриалния сектор", коментира Гинар.


Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

© Reuters


Компаниите във Франция се опитват да се справят в проблема, като привличат квалифицирани работници чрез различни облаги. За производителя на помпи и клапани "Поклейн хидравлик" това означава да подпомага финансово грижите за децата и дори да направи автобусна спирка до седалището на компанията в индустриален парк на 55 километра северно от Париж.


"Ясно е, че тенденцията във Франция е насочена към натиск за заплати... но засега тя е ограничена", коментира Ален Евербек, който отговаря за човешките ресурси във фирмата. Макар да очаква увеличение на заплатите от около 2% тази година, той казва, че това може да се промени, когато фирмата, наемаща 2400 работници по цял свят и близо 900 във Франция, преразгледа възнагражденията през юли.


Пиер Вотерен, който ръководи "Триумф контролс Франс", производител на части за самолети и влакове близо до Париж, казва, че е изправен пред конкуренция за инженери и техници от много по-големи клиенти, които могат да предложат по-щедри условия.


"Аз често наемам млади хора, като им казвам, че ще имат повече отговорности, отколкото, ако започнат в (производителя на двигатели за самолети) СНЕКМА или "Еърбъс", посочва той, като допълва, че те получават допълнително обучение, за да подобрят уменията си.


Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

© Reuters


Много работодатели досега се въздържаха от постоянните договори заради страха, че според строгите трудови правила във Франция няма да могат да уволняват работници, ако бизнесът поеме в лоша посока. Президентът Еманюел Макрон донякъде успокои тези тревоги с реформата на трудовия кодекс през септември.


Докато компаниите правят всичко възможно, за да избегнат повишаването на заплатите, скоро може и да нямат друг избор, тъй като конкуренцията сред работодателите става все по-ожесточена, коментира Ален Румиляк, председател на консултантската компания "Менпауър груп" във Франция.


Работодателите искат да избегнат сценарий като този в Германия, където синдикатът "И Ге метал" и работодателската организация "Зюдвестметал" се споразумяха за 4.3% вдигане на заплатите. Въпреки това през последното десетилетие френските компании са увеличавали заплатите по-бързо в сравнение с останалите държави в еврозоната, разрушавайки конкурентоспособността си на международно ниво.


Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

Икономистът от Центъра за икономическо наблюдение и за изследвания за развитие на икономиката и за развитие на предприемачеството "Рексекод" Александър Венсан посочва огромния брой неквалифицирани кадри като основна причина за дефицита на работници във Франция на фона на превишаващата 9% безработица.


Според централната банка и Международния валутен фонд, макар компаниите да наемат хора на рекордно високи нива, липсата на квалифицирани кадри означава, че без мащабни реформи безработицата е малко вероятно да падне под 8%.


Вотерен, подобно на други изпълнителни директори, с които "Ройтерс" разговаря, е на мнение, че основният проблем на Франция е, че образователната система е много зле адаптирана към нуждите на компаниите.


Макрон, който е наясно с проблема, обяви в петък планове за подпомагане на професионалното обучение. Мерките са един от трите стълба на по-широката реформа, която ще бъде представена през април.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  СтИга бе, е Вие ли сте на зор за всичко знаещи и всичко можещи роби ???

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2215 Любопитно

  При толкова инженери от Магреба и да не могат да наберат персонал?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2863 Весело

  Все си мислех , че арабите и негрите са класа , а то кво излезе ...

 4. 4 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":

  Ужас начраво. Толкова квалифициран персонал имат ии при това новодошъл, все онженери, ама май специалисти по минно дело - минно дело и взривителни мероприятия.
  А подържащата им армия се състои птрдимно от НПО -та, обучаващи се в социални работилници.

  Common sense !
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Изчерпиха ли се ресурсите на бившите френски колониии, или французите се наситиха на различната им "културна" идентичност???
  Като не им стига работната ръка, франсетата да се обърнат към бившите соц страни, които през годините си създадоха технически грамотни кадри, християни, бели, но БЕДНИ.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2132 Любопитно

  Интересно, толкова ядрени физици, компютърни гении и ракетни конструктори вкараха от Северна Африка, и пак нямат достатъчно...

  https://www.youtube.com/watch?v=Z1Js8wntdk4&t=262s

 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1580 Весело

  Това не го вЕрвам! Както и колегите са отбелязали по-горе - при такава масова вълна от висококвалифицирани кадри, готови да работят и да се впишат в Западното общество, няма как да няма даже излишък на специалисти! Нали заради това и Макронча се бори с "пришълците" от Източна Европа!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Нито дума /не е в партийната боилшевишка линия/ за щедрите социални помощи раздавани във Франция. Какъв стимул имат тези хора да започват работа, като могат и да не го правят? :-)

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Вън от закачките по-горе, факт е че хора за работа, става дума за истинска работа свързана с производство на различните видове техника все по-трудно се намират навсякъде по света.
  Съвременните джаджи, с които свикваме и с които децата от ранна възраст се занимават, създават усещане, че всичко може да се прави с телефона и в краен случай с мишката и когато някои трябва да монтира нещо с ръце...няма много желаещи:)

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Хайде бе, страна, която до скоро имала колонии, да изпитва недостиг на квалифицирани кадри?

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5668 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедо Либен":

  Те не ходят във Франция. Предпочитат Германия или Великобритания. Френският език, в комбинация с арогантните и мнителни шефове, е тежко препятствие...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  По мои лични наблюдения и в България не се набляга достатъчно на математиката, физиката и химията в училище.
  Хлапетата и тинейджърите предпочитат да се занимава с хуманитарни науки - просто са по-лесни.
  Да не говоря че липсата на техникуми се отразява катастрофално на индустрията.
  Истински късмет е да намериш стругар или фрезист примерно.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  Общ проблем. Като се добавят и щедрите помощи за безработни скоро ще гледаме 25% безработица и още по-силен глад за кадри...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  То може да се реши проблема, но ще коства гласове. А главната грижа на всички политици по света е не да решават проблемите на хората, а да бъдат преизбрани.
  Това е главният недостатък на демокрацията.

 15. 15 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да бе при 9% безработица да не могат да намерят персонал. Истината е, че алчните работодатели искат да не вдигат или да намалят заплатите затова се оплакват, че никой не иска да работи при тях.

 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Кадрите се плодят като зайци.
  Проблема е в КВАЛИФИЦИРАНИТЕ.

 17. 17 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Ха ха, имали недостиг на персонал, но правели всичко възможно да избегнат увеличението на заплатите, това е пълен абсурд и показва защо всъщност имат недостиг. Ако пък толкова няма квалифициран персонал просто се хващате и организирате обучение за бъдещите си работници, вместо да се мрънка и да се чака помощ свише. Явно френските бизнесмени са попили от родните, и те имат страшен недостиг, но предлагат 500-600 лв заплата.

 18. 18 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  True that !

  Ако искаш да доминираш в свят, доминиран от роботика и автоматика, се научи да работиш с гаечен ключ, и др. !

 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Роботизацията и изкуствения интелект скоро ще направят много професии излишни. Едно време конструкторските бюра бяха пълни с чертожнички, сега няма нужда от тях.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 704 Весело

  И сега Макрона ще стигна сам до извода, че ако иска да привлече квалифицирани кадри от други ЕС държави, ще трябва да увеличи заплащането и ще се окаже, че всъщност не източна и централна Европа подяжда френския бизнес, а точно обратното - западните икономики подяждат нашия бизнес ;)
  Но разбира се, това е само едната страна на монетата. Другата е, че условията в държавата ни зазляват, липсата на правов ред и защитена частна собственост обезсърчават все повече от предприемчивите ни сънародници и ги принуждава да търсят щастието си на запад. Това последното го дължим освен на ДС кадрите, които продължават да управляват държавата, както и на прочутата стабиУност на баце и невъзможността му да прокара нужните реформи.

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#12] от "Molossian":

  ++++++++++++++++. Франция изпитвала недостиг на квалифицирани кадри! А България изпитва недостиг не само на качествени, ами и на всякакви кадри! Просто няма хора!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 22. 22 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Квалифицирайте маймуните от африканските ви колонии! Цели градове във Франция са се превърнали в арабски или африкански гета.

 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  По-малко социални придобивки, по-малко социални помощи, по-сериозна разлика между ниските заплати и помощиите. Скандално е да има недостиг на работници при 9.5% безработица.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  До коментар [#23] от "PavelCZ":
  +++
  За съжаление това е системен проблем който се е натрупвал с години и не може да бъде решен с магическа пръчка от една президентска администрация, пък дори и в 2 мандата.
  Мерките които предлагате са непопулярни политически и затова никой не се е решил да ги приложи, но е крайно време французите да се събудят и да разберат, че ако искат да им стане по-добре, първо трябва да ги заболи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Тези, дето дойдоха от Азия и Африка не са ли квалифицирани. Ами да ги квалифицират, ако могат.Понеже те всички казват, че идват да работят.

 26. 26 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ogiigo":

  Дефицитът на хора ще става все по-значим проблем, но все още се намират глупаци, които да повтарят левичарските мантри, че светът бил пренаселен, че да се раждат много деца е вредно за околната среда, че майчинството и отглеждането на децата е унизително за жената, че това я превръща в човек второ качество (първото качество се предполага, че е професионалист с костюм и токчета, който ходи на работа всеки ден). Да не говорим за "модерните" течения, които все по-натрапчиво ги пропагандират на младите, при които шансът да имат един ден свои деца клони все повече към нула.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK