Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

© ReutersЗа Силви Гинар, която ръководи френската компания за производство на машини "Тимоние", бизнесът процъфтява. Проблемът обаче е, че тя не може да намери достатъчно персонал, макар милиони хора във Франция да са безработни, разказва "Ройтерс".


Гинар, която работи с екип от около 80 души, месеци наред се опитвала да намери десетте инженери и техници, от които се нуждаела, за да се справи с нарасналите с една трета през изминалата година поръчки. Две места продължават да бъдат свободни. Ситуацията с доставчиците й е още по-отчайваща. "Те дори не могат да намерят работници, които да правят части за нас. Имам доставчици, които объркват всичките ми поръчки", казва Гинар, чиято семейна компания близо до Лион изнася 85% от машините, които произвежда за пакетиращата промишленост.


Компанията "Тимоние" и нейните затруднения с намирането на работна ръка са показателни за цялата производствена промишленост във Франция. Недостигът на работници, който засяга също строителния и инженерния сектор, както и информационните технологии, идва на фона на продължителната висока безработица. В момента тя е 9.4% и не е падала под 9% през последните шест години.
Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

© Reuters


Причината за едновременно високата безработица и липсата на служители е масовото несъответствие между уменията, които се предлагат, и тези, които се търсят. Това означава, че макар страната да изживява най-силния си растеж за последните шест години, липсата на квалифицирани работници създава производствени затруднения и задръства веригите за доставки, коментират пред "Ройтерс" изпълнителни директори на различни фирми. Това може да окаже влияние върху темповете на нарастване на икономиката.


Повече от една трета от френските производствени компании работят на пълен капацитет, най-високото равнище от началото на 90-те години, а 40% съобщават за трудности при наемането на персонал. Това показа миналия месец проучване на френската статистическа служба INSEE за последното тримесечие. В същото време наемането на постоянни договори се е увеличило с 6.4% през четвъртото тримесечие, достигайки 48% - невиждани преди световната финансова криза нива.


"Има реален дефицит на умения, тъй като много млади хора обърнаха гръб на индустриалния сектор", коментира Гинар.


Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

© Reuters


Компаниите във Франция се опитват да се справят в проблема, като привличат квалифицирани работници чрез различни облаги. За производителя на помпи и клапани "Поклейн хидравлик" това означава да подпомага финансово грижите за децата и дори да направи автобусна спирка до седалището на компанията в индустриален парк на 55 километра северно от Париж.


"Ясно е, че тенденцията във Франция е насочена към натиск за заплати... но засега тя е ограничена", коментира Ален Евербек, който отговаря за човешките ресурси във фирмата. Макар да очаква увеличение на заплатите от около 2% тази година, той казва, че това може да се промени, когато фирмата, наемаща 2400 работници по цял свят и близо 900 във Франция, преразгледа възнагражденията през юли.


Пиер Вотерен, който ръководи "Триумф контролс Франс", производител на части за самолети и влакове близо до Париж, казва, че е изправен пред конкуренция за инженери и техници от много по-големи клиенти, които могат да предложат по-щедри условия.


"Аз често наемам млади хора, като им казвам, че ще имат повече отговорности, отколкото, ако започнат в (производителя на двигатели за самолети) СНЕКМА или "Еърбъс", посочва той, като допълва, че те получават допълнително обучение, за да подобрят уменията си.


Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

© Reuters


Много работодатели досега се въздържаха от постоянните договори заради страха, че според строгите трудови правила във Франция няма да могат да уволняват работници, ако бизнесът поеме в лоша посока. Президентът Еманюел Макрон донякъде успокои тези тревоги с реформата на трудовия кодекс през септември.


Докато компаниите правят всичко възможно, за да избегнат повишаването на заплатите, скоро може и да нямат друг избор, тъй като конкуренцията сред работодателите става все по-ожесточена, коментира Ален Румиляк, председател на консултантската компания "Менпауър груп" във Франция.


Работодателите искат да избегнат сценарий като този в Германия, където синдикатът "И Ге метал" и работодателската организация "Зюдвестметал" се споразумяха за 4.3% вдигане на заплатите. Въпреки това през последното десетилетие френските компании са увеличавали заплатите по-бързо в сравнение с останалите държави в еврозоната, разрушавайки конкурентоспособността си на международно ниво.


Френската икономика се възстановява, но среща нов проблем - липса на квалифицирани кадри

Икономистът от Центъра за икономическо наблюдение и за изследвания за развитие на икономиката и за развитие на предприемачеството "Рексекод" Александър Венсан посочва огромния брой неквалифицирани кадри като основна причина за дефицита на работници във Франция на фона на превишаващата 9% безработица.


Според централната банка и Международния валутен фонд, макар компаниите да наемат хора на рекордно високи нива, липсата на квалифицирани кадри означава, че без мащабни реформи безработицата е малко вероятно да падне под 8%.


Вотерен, подобно на други изпълнителни директори, с които "Ройтерс" разговаря, е на мнение, че основният проблем на Франция е, че образователната система е много зле адаптирана към нуждите на компаниите.


Макрон, който е наясно с проблема, обяви в петък планове за подпомагане на професионалното обучение. Мерките са един от трите стълба на по-широката реформа, която ще бъде представена през април.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK