Новата треска за злато: Енергийното потребление в Исландия скача заради биткойна

Геотермалната електроцентрала "Свартсенги"

© Associated Press

Геотермалната електроцентрала "Свартсенги"Очаква се тази година в Исландия енергията, използвана за добиване на биткойни и други виртуални валути, да е повече, отколкото потребяваната от домакинствата.


Необходими са огромни количества енергия за компютрите, които създават ценните биткойни и големите компании за "копаене" на виртуални валути са установили база в Исландия - студен северноатлантически остров, изобилстващ на възобновяема енергия, произвеждана в геотермални и хидроелектрически централи.


Сравнително неочакваният растеж на новата индустрия накара депутата от исландската Партия на пиратите Смари Маккарти да предложи облагане с данък на печалбата от копаенето на биткойни. Инициативата вероятно ще бъде приета добре от исландците, които са скептични към спекулативните финансови начинания, след като преживяха катастрофален срив на банковата система през 2008 г.
"При нормални условия компаниите, които създават стойност в Исландия, плащат определени данъци на правителството", каза пред АП Маккарти. "Тези компании не го правят, а ние може да се запитаме дали трябва да го правят," допълни той.


Енергийното потребление нарасна


заради скочилите разходи за производството на виртуална валута.


Компютрите се използват за правенето на сложни изчисления, които контролират текущ регистър на всички транзакции във виртуални валути по света. В замяна на това "миньорите" заявяват право върху част от койн, който все още не е в обращение. В случая с биткойна общо в обращение могат да бъдат пуснати 21 милиона, като вече остават да бъдат създадени около 4.2 милиона. Тъй като има все повече биткойни в обращение, компютрите трябва да бъдат по-мощни, за да се справят с изчисленията, което пък означава повече необходима енергия.


Спокойният крайбрежен град Кефлавик на безлюдния исландски южен полуостров се превърна през изминалите месеци в


международен център за копаене на биткойни и други виртуални валути


Местни рибари, които разговарят на чаша горещо кафе в бензиностанцията на пристанището, са озадачени от явлението, което доведе до появата на големи строителни обекти в покрайнините на града.


Една от основните причини за установяването на "биткойн мини" тук, на ръба на Северния полярен кръг, е естествената възможност за охлаждане на компютърните сървъри и конкурентните цени на изобилстващата исландска възобновяема енергия.


Йохан Снори Сигурбергсон, мениджър, отговарящ за бизнес развитието, в енергийната компания Hitaveita Sudurnesja каза, че очаква добиването на виртуална валута в Исландия да удвои енергийното си потребление до около 100 мегавата тази година. Това е повече, отколкото ползват домакинствата на острова с население 340 000, според исландската национална енергийна служба.


Преди четири месеца не бих могъл да прогнозирам тази тенденция, но тогава курсът на биткойна скочи рекордно и получихме много повече имейли, каза той в геотермалната електроцентрала "Свартсенги", която захранва с ток югозападния полуостров, където се добиват виртуалните валути. "Днес се върнах от среща с компания за добиване на виртуална валута, която иска да купи 18 мегавата", допълни той.


В най-голямата от трите "биткойн ферми", които в момента работят в Кефлавик, високи метални огради пазят складове с дължина 50 метра, пълни с компютърно оборудване. Тя носи името на чука на скандинавския бог на гръмотевиците Тор - Мьолнир.


Центровете за данни тук са специално проектирани да използват непрекъснатия вятър на голия полуостров. Стените от всяка страна са частични, като позволяват студеният въздух да прави течение, за да охлажда оборудването.


"Това, което правим тук, е като добиване на злато"


каза Хелмут Раут, който ръководи дейността на Genesis Mining, голяма компания за добиване на биткойн. Genesis Mining е основана в Германия и се мести в Исландия през 2014 г., когато цената на биткойна варира между 350 и 1000 долара.


Днес един биткойн се търгува за около 8000 долара според платформата "Койндеск" (Coindesk), след като през декември достигна 19 500 долара. През януари виртуалната валута бе засегната от намеренията на Китай да забрани добива на биткойни заради опасения от прекомерно използване на електроенергия.


Раут казва, че биткойнът не трябва да бъде специално облаган с данък за околната среда. Компютърните мощности винаги изискват енергия, заявява той. Колко електроенергия е нужда за транзакция с кредитна карта или за търсене в интернет? Криптовалутите имат същото глобално въздействие, казва той.


В столицата Рейкявик


някои са по-скептично настроени за биткойна


Последния път, когато Исландия бе международен финансов център, начинанието приключи с огромен банков крах, превръщайки страната в един от символите на световната финансова криза от 2008 г. Политическата бъркотия след кризата вкара бързо набралата популярност Партия на пиратите в исландския парламент, където сега тя има 10% от местата.


Депутатът от тази партия Маккарти поставя под въпрос доколко е ценно добиването на биткойни за исландското общество, посочвайки, че жителите трябва да обмислят регулирането и облагането с данък на формиращия се сектор. Харчим десетки, ако не и стотици мегавати за производството на нещо, което няма осезаемо съществуване и няма реална полза за хората извън царството на финансовите спекулации, каза той. Това не може да е добро, обобщи Маккарти./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Весело

  "Необходими са огромни количества енергия за компютрите, които създават ценните биткойни и големите компании за "копаене" на виртуални валути"
  =============
  Не ми звучи добре тая работа....

  Еретик
 2. 2 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално  Топлофикациите биха могли да използват отпадъчната топлина.

  Вальо Топлото да не спи, а да захване темата.


 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  И тази пирамида ще се срути с гръм и трясък и много народ ще изгори с много.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Криптовалутите приличат на науката Марксизъм-Ленинизъм, имаше професори и академици, катедри и институти. Изчезна науката, ще изчезне и криптовалутата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Сега разбрах защо нашите цоциалисти са за строежа на Белене! Напредничави цоциалисти, бе! Ще копаят (цоциалист копае ли?) БКПкоини!

 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ф.Нинов":

  аз четох за някви оранжерии по Русия дето го правели това
  Сега до колко е ефективно друг въпрос, пък и доколко е вярно

  гошо
 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#6] от "гошо":

  със сто мегавата доста жилища може да захраниш с топла вода, щом топлофикация София има обща топлинна мощност от 2500 мегавата.

 8. 8 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 670 Весело

  Изненадващо и много добро решение - аплодисменти за намерилите го.
  Ферма в Исландия - звучи екзотично.
  Криптофермата, обаче, си е на точното място.

  А пък аз искрено се забавлявам, когато хора, нямащи хал-хабер от дадена тема, почнат да лющят компетентности.
  Лаикът - разбира се - няма как да знае що за простотии е изтропал, но пък те, простотиите му, разнообразяват живота на знаещия.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":

  Хм ,значи излиза че не било толкова безпочвено Да ти кажа не очаквах да са такъв калорифер тия машини А колко ток консумират Пише че в Благоевград машините дето им ги откраднали ги охлаждали с отворена врата Че те ако са такива отоплителни с-ми тия са щяли да сварят входа

  гошо
 10. 10 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 670 Весело

  Спомням си как по време на т.н. валутна криза туземните лаици почнаха за погребват долара.
  Всъщност в Дневник нямаше много гробокопачи, ма Капитал бъкаше от експерто-ентусиасти, мераклии да Фърлят последната лопата пръст върху издъхналия долар.

  Километрични писания, невероятна инфантилност - интересуващият от темата може да хвърли един поглед в архива на Капитал.
  Забавни времена...

  Давам си сметка, че животът без лаици е невъзможен.
  Нужни са, изпълняват социална функция.
  Затова - нека да ги има!
  И да постват най-активно!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Весело

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":

  хе това излиза много гот ,ем ти копа кинти, ем те топли, ем и домати ти въди ,а казан за ракия ще стане ли да наложиш

  гошо
 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#9] от "гошо":

  трябва да влезеш в някой Data Center да видиш как бучи хапаратурата.
  Охлаждането и безпрекъсващото захранване са основните осочености на този вид бизнес.

  Има хора, бачкащи постоянно в тези зали години наред или пътуващи в цял свят да отстраняват проблеми.

  Това са истинските герои на нашето време.

 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Никаква представа няма ,но явно е така, винаги новите технологии изискват герои

  гошо
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":

  100 мегавата консумация на електроенергия НЕ дава 100 мегавата топлинна мощност!

 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 523 Весело

  До коментар [#14] от "vassilun":

  ЕЕе то колко гигакалокии са вече е въпрос на ефективност Човека ти казва разхода То ако ги топнеш в Арктика тия сто мегавата нищо няма да се усети ама ако са 20 л вода става бомба

  гошо
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":

  значи при електрониката в крайна сметка цялата ел. енергия се превръща в топлина, която от гледна точка на физиката е крайният продукт.

  Освен ако нямаш оптическо оборудване, произвеждащо и малко светлина под формата на лазер, пращайки го по оптическите кабели.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Не стига, че помагат за развитие на енергетиката, че и данък да плащат.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ф.Нинов":

  Ами, не! Не цялата енергия се превръща в топлинна! Зависи от типа електроника, но в най-добрият случай е под 50%!

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#18] от "vassilun":

  сега оставя да посочиш само в каква енергия се преобразуват другите 50% ?

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2204 Неутрално

  До коментар [#18] от "vassilun":

  ето четиво по темата:

  Power and Heat

  In any mechanical or electronic system, the energy expended eventually becomes heat. A car engine, for example, converts energy from gasoline into useful motion, but friction with air, road and mechanical parts turns that motion into heat.

  So it is with computers: the microchips in a PC move information back and forth, but in the end the electrical energy becomes heat. If you measured the heat produced and the energy consumed, you'd find they balance exactly. Physicists call this principle the "Conservation of Energy."

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ф.Нинов":

  Това е по-скоро за лични съобщения, че може да ни се смеят из форума. 🤣 В събота ще Ви отговоря на лично съобщение!

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ф.Нинов":

  а те са ударили джакпота (коинта) никой ток не го изкупуват по скйпо все пак 82 ст на киловат си е цена

 23. 23 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#8] от "b_52_strato":

  ми не просто е студено е охлаждането е по евтино, ти зако мислиш Русия и САЩ правят заводи за втечняване на газ зад полярния крът - проста физика много по евтино е отколкото в Катар

 24. 24 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Нека да си спомним някои факти от миналото...
  Имаше индулгенции от Папата, които опрощаваха греховете, имаше грудки от лалета, имаше диамантени мини...
  Е, да. Имаше и пловдивски игри, варненски пирамиди, едноръки бандити, бинго зали, спорт-тото и държавна лотария и смядовска луканка...
  СТОП!
  Луканката е реална. Останалото е имагинерна представа как посаждаш в градината една жълтица (лев, долар, евро, рубла, вон, тугрица, хладилник, мобилен телефон или каквото е да е материално благо) и от нея се раждат хиляда даже без поливане. Само трябва да си осигуриш ток и вентилатор.
  До един момент, в който реалните пари на пинокиовците свършат и дойде оня Фортинбрас, казвайки "Изнесете труповете!"

  ...Щеше да е смешно, ако не беше жалко...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Изненадващо и много добро решение - аплодисменти за намерилите го.Ферма в Исландия - звучи екзотично.
  —цитат от коментар 8 на b_52_strato


  Няма нищо изненадващо и екзотично, идеята е отдавна. Преди няколко години Фейсбук щяха да си местят сървърите в Исландия, примерно, не знам дали вече са го направили.

 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#7] от "Ф.Нинов":хе това излиза много гот ,ем ти копа кинти, ем те топли, ем и домати ти въди ,а казан за ракия ще стане ли да наложиш
  —цитат от коментар 11 на гошо


  Става като нищо! Слагаш му един радиатор, който пълниш с джибрите, а на края една серпентина отвънка и си готов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK