Евробарометър: Българите са втори по положителна представа за ЕС (графика)

Евробарометър: Българите са втори по положителна представа за ЕС (графика)

© Георги КожухаровСредно 57% от българите имат цялостна положителна представа за Европейския съюз и близо половината българи (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Това сочат резултатите от последното допитване "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия.


Общо 57% от българите имат положителна представа за ЕС, което ги нарежда на едно от водещите места по този индикатор заедно с Ирландия (59%), Люксембург (57%) и Португалия (53%). Едва 14% от анкетираните в страната имат отрицателна представа за съюза, а една четвърт са с неутрална нагласа. Като цяло данните показват явна поколенческа граница в представите за ЕС у нас. Сред 82% от младите до 24 години тя е положителна, докато този дял е наполовина сред хората на възраст над 65 г.


Данните показват, че колкото по-млади, политически по-заинтересовани, икономически по-стабилни и по-удовлетворени от живота си са респондентите, толкова по-сигурни са в оценката си за правилната посока, в която върви ЕС в момента.


Очаквания за бъдещето
Въпреки противоречивите нагласи относно актуалното състояние на общността 57% от европейските граждани на страните членки са оптимисти относно бъдещето на ЕС. Водещи по увереност са гражданите на Ирландия, Люксембург и Малта.


Оптимистично за бъдещето на ЕС мислят три пети от българите на възраст над 15 години. Този резултат е съпоставим с измерения в Естония и Белгия, близък до средноевропейския. Това, което отличава общественото мнение в България по този показател обаче, е значително по-високият дял спрямо средния за страните членки на гражданите, които заявяват твърда увереност в бъдещето на ЕС. Тук България се нарежда на първо място с 14% твърди оптимисти заедно с Ирландия.


В рамките на цялостната позитивна нагласа на българите е и степента на доверие в ЕС като институция. Доверие в ЕС декларират около три пети от българите. Съпоставката с доверието към различни национални и наднационални институции поставя ЕС отново на първо място (57%) по степен на доверие сред българите, след което се нарежда Организацията на обединените нации (47%). Сред институциите, действащи на национално равнище, най-високо доверие българите заявяват към органите на местното самоуправление (39%), а най-ниско към българския парламент (17%).


Какво е ЕС за българите


На първо място, 60% от участниците в изследването посочват, че ЕС е свободата да се пътува, учи и работи навсякъде в съюза. Многообразието от култури и демокрацията са следващите две най-ярки представи, с които българите свързват ЕС. Отвъд конкретните идеи за българите образът на Европейския съюз носи изразените черти на модерен (80%), демократичен (75%) и прогресивен (67%). Въпреки тези характеристики близо 50% от запитаните възприемат ЕС и като "отдалечен", почти идентично с измерения на средноевропейско равнище.


Най-силно различие между гражданите на България и ЕС-28 е измерено по отношение на "ефективност": усредненото мнение на всички граждани на ЕС-28 е значително по-ниско от измереното сред българите.


Приоритети


Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020 г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като подходящи, точно такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни.


Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта – до 2020 г. ¾ от хората в активна трудова възраст да имат работа. На второ място по подкрепа е образователната цел – намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация, до 10%. Приоритетът, оценен като най-амбициозен и с по-ниско съответствие с реалностите, е този, свързан с целта поне 40% от хората между 30 и 34 години да имат диплома за висше образование или по-висока степен.


По два приоритета българското обществено мнение показва сравнително по-ниска степен на оценка за съответствие спрямо средноевропейската. Това са целите, свързани с инвестиции в развойна и научна дейност и увеличаването на дела на възобновяемата енергия. Разликата е в рамките на 4-5% по-нисък дял в България. Въпреки това отново около половината от запитаните са на мнение, че и тези приоритети са подходящи.


В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите - членки на ЕС, също обща към идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).


Оптимизъм


Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството (61%) го определя като добро. Не е такава ситуацията например в Австрия или Германия, където одобрението е сходно, но делът на оценяващите ситуацията като лоша е значително по-висок.


Подобна висока оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите. Този дял е по-нисък от измерения сред участниците от страните кандидат-членки. Близък е до този на Румъния (22%) и Италия (19%). По-ниски от оценките в България има в две страни - членки на ЕС – Хърватия (12%) и Гърция (2%).


Специфика на нагласите в България е отново значително по-високият дял на хората с твърда убеденост в "много доброто" състояние на европейската икономика. Тук той достига 14% и е двукратно по-висок от средноевропейския за страните членки. Съпоставим е единствено с измерения сред гражданите на страните - кандидати за членство в ЕС.


Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.


Нагласите към въвеждането на общи за ЕС данъци или общ европейски заем са по-скоро негативни. Една трета от българите (29%) подкрепят въвеждане на данък върху финансовите транзакции за целия ЕС. Тук средноевропейският дял е два пъти по-висок - 47%. Въвеждането на еврооблигации е с по-висок дял на отхвърляне, отколкото на приемане (38% към 26%) в България. Аналогична е ситуацията обаче за целия ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3254 Весело

  И какво стана сега?
  Рухна мита за българина, ревящ за СИВ и Варшавския договор, за опашките пред Мототехника и Кореком.

  Еретик
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2034 Весело

  "Какво е ЕС за българите"

  Лапачка. Затова е оптимизма.

 3. 3 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 599 Неутрално

  И едновременно с това сме в челото по одобрение на Путин и Расия. Иди разбери...

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Кънчовците са на друго мнение.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3061 Неутрално

  Общо 57% от българите имат положителна представа за ЕС
  _____________
  Значи пропагандата за либералните евроатлантически скъпоценности е дала резултат ако може да се вярва на такова заключение!
  А реалността е друга.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 792 Неутрално

  "Сред институциите, действащи на национално равнище, най-високо доверие българите заявяват към органите на местното самоуправление (39%), а най-ниско към българския парламент (17%)."

  Събрание на кметовете или мажоритарни избори за народни представители - истинските опции, които дупетатите отхвърляха и отхвърлят.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Напиши к'ва е реалността, за да я научимЕ и ние.

 8. 8 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Нещо очакванията на форумната вата не се оправдаха.Хората си харесват ЕС и нехаят за северна утопия.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Нещо очакванията на форумната вата не се оправдаха.Хората си харесват ЕС и нехаят за северна утопия.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Гърците с най-отрицателна представа за ЕС. Неблагодарна работа. След стотиците милиарди имат наглостта да хленчат, мрънкат и недоволстват. Никой от политиците им обаче не иска да извърши политическо самоубийство и да каже че сами са си виновни. Много по-лесно е ЕС (Меркел, Перкел или който и да е) да е виновен.

 11. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4619 Любопитно

  Добри резултати. ЕС действително е много важен за нашата страна, и се радвам, че повечето българи са еврооптимисти подкрепящи интеграцията в евросъюза.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 13 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "Какво е ЕС за българите"Лапачка. Затова е оптимизма.
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi


  Лапачката е за политическата класа и определени крупни бизнесмени. За останалите - "фитнесът" (свободното движение с различни цели).

 13. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8464 Неутрално

  И същите тези българи се прехласват по Путин и Русия. Каква е истината.

 14. 15 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Гърците след като не са доволни от ЕС да се махат, какво търсят тука? Не стига че Германия и ЕС им дават милярди всяка година без коити щяха да са по бедни и от Африка, ами и имат наглоста да не са доволни. Неблагодарни отрепки.

 15. 16 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1258 Весело

  Надеждата на Българина е Европа да ни освободи от руско иго..."Русия ке падне бе"...

 16. 17 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  И същите тези българи се прехласват по Путин и Русия. Каква е истината.
  —цитат от коментар 14 на Роси  До коментар [#14] от "Роси":

  Истината Роси е, че много зависи, къде ще се проведе проучването и кои хора ще бъдат обект на това проучване. В градовете и сред младите, и на средна възраст хора ще преобладават проевропейските настроения. По селата и малките градчета, и особено сред по- възрастните хора ще преобладават проруските. Истината е, че България е много проевропейска страна. Всичко останало е манипулация от такива, като Кънчовците и Андреевците.

 17. 18 Профил на ovg04552857
  ovg04552857
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И същите тези българи се прехласват по Путин и Русия. Каква е истината.
  —цитат от коментар 14 на Роси


  Истината е,че"прехласването" по Русия е измислица на политкоректните,за да си оправдаят несъгласието на българите с тяхната пропаганда.Най-ясно се вижда в този форум-всеки,несъгласен с партийната политкоректна линия бива заклеймен като русофил.Дори и да ненавижда Русия и Путин.

 18. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  "Като цяло данните показват явна поколенческа граница в представите за ЕС у нас. Сред 82% от младите до 24 години тя е положителна, докато този дял е наполовина сред хората на възраст над 65 г."

  Дотук с коментарите. И аз съм от тази половина - заедно с младите. Другата половина умреляци да си хващат пътя. И без повече приказки!

 19. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Общо 57% от българите имат положителна представа за ЕС__А реалността е друга.
  —цитат от коментар 5 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  И каква друга е, "пътнико свиден"? Тези 57% се получават при 82% при младите и 50% при старците над 65 години! Хич не се оглеждайте за друга реалност ами вижте там, че местата на припек в гробищата са на привършване.

 20. 21 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един препатил":

  "Тези 57% се получават при 82% при младите и 50% при старците над 65 години! "

  Аз съм във втората категория - 65+ години, повечето от познатите ми са също в нея. Харесват Русия хора, които са били в армията, милицията, ДС, външно министерство, външно-търговски предприятия, както и повечето, учили едно време в СССР. За тях любовта към Русия е била задължителна, с нея са си изкарвали хляба и са ползвали някакви привилегии. Сега са стари, повечето с някакви болести, нямат нито власт нито привилегии. За което, според тях, са виновни Горбачов, демокрацията, Западна Европа и САЩ. Гони ги носталгията по времената, когато получаваха повече от другите, осигуряваха си някакви предимства, къде според положението си, къде с връзки и сега това им липсва.

 21. 22 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Едва 14% от анкетираните в страната имат отрицателна представа за съюза.
  Сред 82% от младите до 24 години тя е положителна, докато този дял е наполовина сред хората на възраст над 65 г.
  —цитат от коментар 0 на статията

  По естествен път си заминават всичките евро-скептици (които по принцип са всякаква русофилска паплач).

 22. 23 Профил на sensini
  sensini
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Много позитивни новини. Нашите 14% дето са против ЕС, са най-ретроградните комунисто-националисти дето реват за Тато и Путлер.

  А иначе - гърците да се стягат, защото ако не беше ЕС, щяха да са след нас икономически. Ес направи грешка, че им даде евтините заеми и ги надцени едно време, а после като спряха кранчето, гърците извиха на умряло и емоционало, но нелогично намразиха ЕС. Но без него, в момента щяхме да сме на един кантар. То и това ще стане, но най-рано след 10 години според мен. Ако грекзитът се беше осъществил 2015, сега щяха да се печатат драхми с по няколко нули и да се върти чейнч по границата с левове като конвертируема валута... :)

 23. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4028 Любопитно

  До коментар [#10] от "Jumbo Jet":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На мързеливото и крадливо византийско племе вечно някой друг им е виновен.Докато лапаха яко кинти от ЕС всичко беше О'К,ама днес не могат да понасят Европа ,защото им "спря кранчето"!

 24. 25 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Тези 14% неодобрение идват вероятно само от отявлените русофили. Ако обаче им бъде зададен контра въпрос, дали биха се преместили да живеят в Русия, ще настане едно мънкане.

 25. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4028 Неутрално

  Не съм изненадан,че у нас има високо обществено доверие в ЕС!България се крепи някак си "на повърхността" благодарение на ЕС!Това може да се обобщи:
  -солидните суми от евро-фондовете ,които се наливат у нас
  -свободното движение на хора/трудови ресурси/ и от това следващите парични трансфери от ЕС към България
  Ако не беше ЕС нашата страна щеше да прилича на една Босна и Херцеговина- безработица над 30% и средна работна заплата има-няма 200 евра

 26. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4028 Весело

  До коментар [#11] от "aleks ivan":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На Волгин,Сидеров и Ко. мястото им е в далечен Сибир!

 27. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4028 Любопитно

  До коментар [#15] от "happystory":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Византийците освен,че са крадливо и мързеливо племе са и страхливци,защото само плюят по ЕС ,ама не се махат и чакат само и само да "падне от небето" някое и друго евро/да се разбира някой и друг милиард/,за да "вържат гащите"!

 28. 29 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  "Какво е ЕС за българите"Лапачка. Затова е оптимизма.
  —цитат от коментар 2 на PisnaMi

  Лапачката е за политическата класа и определени крупни бизнесмени. За останалите - "фитнесът" (свободното движение с различни цели).
  —цитат от коментар 13 на hammurabi


  Така или иначе, отношението е утилитарно. Това че можем да пътуваме, учим и работим в ЕС без виза (и да учим в университети при същото заплащане както и местните граждани) е прекрасно! Можем да си купуваме недвижима собственост из целия ЕС (дори и в Северна Гърция). Покрай ЕС може също да пътуваме безвизово в 156 страни и територии. Получаваме субсидии от ЕС, с които все пак нова инфраструктура се строи. (Е, можеше и повече ако нямаше корупция!)

  За съжаление, не виждам тази степен на положителна представа за ЕС да се превръща във по-широко споделяне и настояване за европейските ценности - като върховенство на закона, например. Корупцията на различни нива си я възприемаме и търпиме. Избираме си ГЕРБ (който "слуша началниците" с което ни осигурява ползата от членството в ЕС), но само мърморим против Цацаров. Да не говорим за по-голяма солидарност с ЕС, което би изисквало нещо да дадем, а не само да получим от ЕС.

 29. 30 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 682 Весело

  Значи пропагандата за либералните евроатлантически скъпоценности е дала резултат ако може да се вярва на такова заключение!А реалността е друга.
  —цитат от коментар 5 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Реалността е друга САМО в твоята глава!
  :) :) :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK