Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха, реши Съдът на ЕС

Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха, реши Съдът на ЕС

© Associated PressСъдът на Европейския съюз реши днес, че Полша не е успяла да спази европейските стандарти за качеството на въздуха, предаде "Ройтерс".


Според директива на ЕС от 2008 г. държавите членки трябва да намалят замърсяването на въздуха, за да предпазят здравето на хората. По налични оценки над 400 000 европейци умират преждевременно всяка година заради лошо качество на въздуха, което предизвиква заболявания като астма, сърдечни заболявания и рак на белите дробове.


През декември 2015 г. Европейската комисия даде Полша на съд заради бавния й отговор в решаването на проблема с лошото качество на въздуха, причина за което е масовото използване на дърва за огрев в домовете.
Според съда определените норми за регулиране на замърсителите на въздуха са били "постоянно превишавани". Въздухът в страната съдържа твърде много фини прахови частици PM10, които могат да навредят на здравето, ако бъдат вдишвани.Полша не само е превишила ежедневните стойности на замърсяване в 35 от общо 46 "зони за оценка на качество на въздуха", но девет от тези зони не са издържали проверката на годишния позволен лимит, допълва съдът.


"Оттук следва, че установените превишения следва да се разглеждат като трайна тенденция", обяви съдът в решението си. Той също така отбеляза, че мерките, които Полша е планирала, за да се ограничи замърсяването на въздуха, ще приведат качеството му в съответствие с европейските стандарти едва между 2020 и 2024 г.


Доводът на Полша, че финансово-икономическото й състояние не позволява европейското право да бъде приложено по-рано, "сам по себе си не може да оправдае толкова късно изпълнение на крайните срокове за прекратяване на тези превишения", посочи съдът, цитиран от ДПА и БТА.


През април 2017 г. България бе осъдена по подобни обвинения въпреки натиска от страна на еврокомисията върху страните да намалят замърсителите.


Миналия месец Европейската комисия предупреди девет други държави членки, сред които Германия и Великобритания, че и за тях може да последват съдебни действия, ако не представят "допълнителни надеждни, навременни и ефективни мерки". Според говорител на комисията всички те са предоставили информация, която предстои да бъде анализирана.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  Ма вие чак сега ли разбрахте, че цяла Полша се отоплява с въглища ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Любопитно

  "По налични оценки над 400 000 европейци умират преждевременно всяка година заради лошо качество на въздуха, което предизвиква заболявания като астма, сърдечни заболявания и рак на белите дробове"

  Защо винаги се посочва само едната страна на монетата? Какво значи "умират преждевременно"? В Гвиня-Бисау като им е чист въздуха защо са на опашката по продължителност на живота?

 3. 3 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Ясно е защо се хващат за Полша. При нас, докато политиката ни е услужливо приведена, всички показатели ще са наред. И по отношение отношение на еокология, и по отношение на правосъдие, и по отношени е на каквото се сетите.

  http://rodenivbg.com
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Полша през последните години нарушава на практика всички приети общи правила и регламенти в ЕС!
  В същото време пълноценно се възползва от финансовата "солидарност"!!!
  Не е красиво така-някак си!!!

 5. 5 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "По налични оценки над 400 000 европейци умират преждевременно всяка година заради лошо качество на въздуха, което предизвиква заболявания като астма, сърдечни заболявания и рак на белите дробове"Защо винаги се посочва само едната страна на монетата? Какво значи "умират преждевременно"? В Гвиня-Бисау като им е чист въздуха защо са на опашката по продължителност на живота?
  —цитат от коментар 2 на lustmord


  В по-бедните държави има съвсем други причини за ниската продължителност - не разбирам защо трябва да се сравняваме с тях.
  Освен да спираме децата от училище в 5-ти клас, защото там и първи нямат...
  wtf?!

  Stef
 6. 6 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ... хм, т'ва не е изненада...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Връщаме се към Русе и филма "Дишай" на ниво ЕС.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#5] от "stef":

  Ами щото тези европейски мерки не са нищо друго освен извиване на ръце - 81% от елетричеството на Полша се произвежда в ТЕЦове на въглища - НЯМА практическо решение с което за 2-5-10 години да си преориентираш целия енергиен сектор заради това, че някакви брюкселски бюрократи казали "Ама въглищата имат нежелани странични ефекти" - еми да имат ама ползите от евтин и достъпен ток и парно никой не ги отчита. Стоенето на тъмно, студено и влажно (особено по полски) ама на чист въздух по никой начин не е по-полезно за здравето.

 9. 9 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#8] от "lustmord":

  Защо да им извиват ръцете? Полша имаше доста години да си преструктурира енергетиката? Поне са на място да си докарат газ от където си поискат - Русия, Скандинавието, САЩ...

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#9] от "taratanki":
  Защото Европа на меркел няма въглища! Немците копаят като луди кафяви въглища, България и Гърция имат лигнитни. А какво има в Португалия, Испания или Франция, Италия?

 11. 11 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#8] от "lustmord":

  Да бе, ама причината за широкото ползване на въглища е колкото икономическа толкова и политическа. Всички поредни правителства подвиват опашка га дойдат пийналите по пътя миньори със стотици автобуси във Варшава. И това е поне от двайсет години. За сегашното правителство изобщо няма какво да се говори: тия са чисти популисти. Бившият(вече) министър на здравеопазването Радзивил беше нарекъл в началото на т.г. замърсяването на въздуха "теоретична опасност"...

 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#9] от "taratanki":

  Ами една от основните причини, е че изначално изобщо не е работа на ЕС да задава подобни супер строги еко норми дето нямат аналог в целия останал свят - щото като пренесеш абстрактните благопожелания за чиста околна среда в реалния живот и дилемата пред поляците в един момент става "За да намалим серните/азотните/ФПЧ емисии с 30% трябва електричеството ни да поскъпне с 300%, със всичките последици за икономиката и обществото"

 13. 13 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#12] от "lustmord":

  Не колега, не това е проблемът. Въпросът е какво ще стане със 170000 миньири(средна възраст 41 г,) и семействата им: заедно над половин милион.

 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Полша трябва да бъде изхвърлена от ЕС, от тях само проблеми може да се очакват

  гошо
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  До коментар [#12] от "lustmord":

  Ти гледай как и нашите комини ще монтират еврофилтри и как някой ще се облажи лакомо от цялата тая пропаганда с ''мръсния''въздух !

  [email protected]
 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Любопитно

  До коментар [#13] от "gedk":

  И откъде пък си толкова убеден, че енергийната политика на страната се водела главно от идеята за заетост на едни 0.4% от населението? Изобщо не допускаш, че добива на местни въглища и производството на електро и топлоенергия от тях може да бъде икономически изгоден?

 17. 17 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  Абе то новините дето пристигат обикновено не са за филтри и оптимизации ами направо за щрак кепенците и айде още субсидии за перки и панели доде не настигнем немците и датчаните по цени на тока.

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Разстроено

  До коментар [#17] от "lustmord":

  Ще ни обработят по пълна програма, държави като Полша - ще ни ги сочат като лоши, на послушнички като нас- ще им затварят АЕЦ и ТЕЦ, на гражданите ще им обложат автомобилите, на селяните комините ....Те си знаят - как да вадят пари от нищото!

  [email protected]
 19. 19 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "stef":Ами щото тези европейски мерки не са нищо друго освен извиване на ръце - 81% от елетричеството на Полша се произвежда в ТЕЦове на въглища - НЯМА практическо решение с което за 2-5-10 години да си преориентираш целия енергиен сектор заради това, че някакви брюкселски бюрократи казали "Ама въглищата имат нежелани странични ефекти" - еми да имат ама ползите от евтин и достъпен ток и парно никой не ги отчита. Стоенето на тъмно, студено и влажно (особено по полски) ама на чист въздух по никой начин не е по-полезно за здравето.
  —цитат от коментар 8 на lustmord


  Айде поредното байганьовско изказване - по-добре с астма или рак на топло, отколкото здрав на студено...
  Полша е имала достатъчно време да си оправи енергийната система, но не е имала желание... Има и съветски и скандинавски газ наоколо...

  Европейските бюрократи, които мислят за здравето на поляците повече от самите поляци са виновни...

  Stef
 20. 20 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Да се готви България...

  Stef
 21. 21 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално  До коментар [#19] от "stef":

  Някой друг е Бай Ганьото дето може да мисли само в една плоскост - представете си, че не става дума за "гарантиран" рак, астма или каквото ами някакаква повишена предразположеност към дадени заболявания дето вместо да засегне 70 човека на 10 000 може би щяла да засяга след ограниченията 50 човека на 10 000 и е доста спорно дали качеството на въздуха може да бъде изведено като еднозначен причинител. И срещу тези благородни мерки стои един срив на икономиката и масово обедняване при поне 2-ното поскъпване на енергоносителите дето ще се предаде верижно по всички сфери на живота.

 22. 22 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#19] от "stef":Някой друг е Бай Ганьото дето може да мисли само в една плоскост - представете си, че не става дума за "гарантиран" рак, астма или каквото ами някакаква повишена предразположеност към дадени заболявания дето вместо да засегне 70 човека на 10 000 може би щяла да засяга след ограниченията 50 човека на 10 000 и е доста спорно дали качеството на въздуха може да бъде изведено като еднозначен причинител. И срещу тези благородни мерки стои един срив на икономиката и масово обедняване при поне 2-ното поскъпване на енергоносителите дето ще се предаде верижно по всички сфери на живота.
  —цитат от коментар 21 на lustmord


  Хаха - значи трябва да вкараме хората да се тровят в мините и да умират докато са им още малки децата, за да копаят въглища, които да горим за да се тровим и топлим.
  Ей Богу... като дърт комунист бръщолевиш тук...
  Ти за ВЕИ нещо чувал ли си например?

  Все едно сме 70-та година...

  Stef
 23. 23 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Гневно

  До коментар [#22] от "stef":

  Ай малко по-леко с квалификациите щото точно вие радетелите на ВЕИ сте тези дето настояват нон-стоп за яки държавни субсидии, повсеместни регулации и планова икономика.

 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#22] от "stef":

  А и съвсем отделния въпрос, че заместването на 81% дял на ТЕЦ в една икономика със ВЕИ може да работи по страниците на Дневник и другите либерални медии по света ама в реалния свят подобен преход не е реализиран никъде и няма и перспективи да се случи в обозримо бъдеще.

 25. 25 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#22] от "stef":Ай малко по-леко с квалификациите щото точно вие радетелите на ВЕИ сте тези дето настояват нон-стоп за яки държавни субсидии, повсеместни регулации и планова икономика.
  —цитат от коментар 23 на lustmord


  Ами много ясно, че държават трябва да е основният двигател на по-високото качество на живот и да съдейства на бизнеса в тази посока. Не виждам някакъв социализъм тук...

  В Европа в момента 20% от отоплението е от ВЕИ и към 40% от газ, което е много чисто, както знаем.
  След 20 години прогнозата е за повече от 50% от ВЕИ.
  Полша къде спа досега??? Просто ще си понесе последствията, колкото и да се сърди на Европейските “бюрократи”.
  А скоро и България уви...

  Stef
 26. 26 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#16] от "lustmord":

  Ами точно знам колко е "изгоден". Провери си ако искаш. А за тия 0,4%, ами чудесно са организирани и оказват голям натиск. Отгоре на всичко повечето мини са в Силезия а от години тука се споменава под сурдинка за автономия на Силезия... Така че рентабилни или не, никой няма да пипа мините.

 27. 27 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#26] от "gedk":

  Ми проверих и намерих това:
  Between 1989 and 2015, coal production decreased from 177.4 to 72.2 million tonnes. During the same period, employment in the Polish hard coal mining industry decreased from 407 000 to 90 000 employees at the end of 2015.

  и това:

  https://www.gkpge.pl/Investor-Relations/Financial-data #tab5

  При един читав мениджмент и сносни цени на въглищата на световния пазар си изглеждат съвсем способни да генерират добри печалби. Не виждам никакви дълбоки конспирации как 90 хил миньори държали държавата заложник на интересите си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK