Матео Салвини - италианският политик с мисия да изгони нелегалните мигранти

Матео Салвини

© Reuters

Матео СалвиниНад половин милион незаконни мигранти ще бъдат изгонени от Италия без значение колко ще струва подобно огромно по размерите си начинание, обеща в интервю за ДПА лидерът на италианската крайнодясна партия "Лигата" Матео Салвини.


Той е основен играч в дясната коалиция на Силвио Берлускони, която води в социологическите проучвания преди изборите на 4 март. Едно от главните й предизборни обещания е да изгони над 600 000 кандидати с отказани молби за убежище, но логистичната и финансовата страна на този въпрос представляват сериозна неизвестна.


"Сигурността няма цена", каза Салвини в отговор на въпрос колко ще струва всичко. "Що се отнася до това как точно ще го направим, ще ни бъде нужен и план за дипломатически споразумения със страните на произход, много от които така или иначе получават икономическа и търговска помощ от Италия, без да има никаква полза (за нас)", каза той. "Ще поискаме (от тези страни) поне да се погрижат за своите граждани, които са емигрирали в Италия и за които в противен случай като нелегални имигранти няма да има никаква надежда да се устроят за в бъдеще в нашата страна", добави Салвини.
По-рано този месец левоцентристкият всекидневник "Република" отбеляза, че Италия има споразумения за реадмисия с Нигерия, Тунис, Египет и Мароко, а за последните години само около 18 500 души без право на пребиваване са били върнати успешно. Всяка депортация струва около 4000 евро, добавя вестникът.


Италия е основната входна точка на насочилите се към Европа мигранти от Африка и други места. От 2013 г. нейните власти са регистрирали близо 680 000 пристигнали такива хора и често пъти се оплаква от


недостатъчна помощ от ЕС при справянето с притока.


В този контекст "Лигата" постепенно набираше гласове с помощта на остра антиимигрантска риторика, включително обещание да използва "булдозер" срещу нежелани чужденци - според социологическите проучвания миграцията е сред основните безпокойства на избирателите, макар и след данъците и безработицата.


Пред ДПА Салвини заяви, че пристигащите плавателни съдове с мигранти трябва да бъдат спирани още в Средиземно море и там, на самите съдове, да се правят проверки за възможни измами с цел да се придобива право на убежище. След това те незабавно ще бъдат отпращани към Африка в акции, които той определи като


"хуманитарни изтласквания".


"На тези, които очевидно бягат от война, ще бъде позволено да влязат в Европа" и ще бъдат разпределяни сред целия ЕС, каза той, възраждайки идеята за неуспелите квоти за разпределение на мигранти. "Същевременно икономическите мигранти ще бъдат връщани в пристанището, откъдето са тръгнали", заяви лидерът на "Лигата".


Предишно правителство на Берлускони, което управляваше с подкрепата на "Лигата", беше осъдено от Европейския съд за правата на човека за автоматично връщане обратно в Либия на всички мигранти, заловени в открито море. Не е ясно дали нови селективни връщания, както предлага Салвини, биха били законни и практически осъществими.


След като оглави партията през 2013 г., 44-годишният политик, който е роден в Милано, я трансформира: първоначално съществувала като сепаратистко движение за отделяне на богатата Северна Италия, "Лигата" премахна думата "Северна" от името си, за да придобие популярност на национално равнище.


Салвини възприе националистически, евроскептични и антиглобалистки позиции и посочва американския президент Доналд Тръмп, унгарския премиер Виктор Орбан, руския президент Владимир Путин и водача на френската крайна десница Марин льо Пен като примери за подражание.


Той изразява желание да стане премиер, но среща съпротива от Берлускони, който в предизборната кампания представя себе си като проевропейски дълголетен държавник. Техният сложен предизборен съюз се крепи на неофициално споразумение, че ако иска да стане министър-председател, Салвини трябва да спечели повече гласове от Берлускони.


Според заключителните социологически проучвания, които бяха публикувани в петък (в Италия е забранено да се публикуват социологически изследвания в последните две седмици от предизборната кампания), консервативният блок се движи около 37 процента - от тях 16.7 процента за партията на Берлускони "Напред, Италия" и 13.7 на сто за "Лигата".


Салвини се надява насроченият за събота митинг в центъра на Милано, който ще бъде под наслов


"Сега или никога - италианците на първо място!",


да даде решителен тласък на шансовете му за изборите. Той обещава това да е най-голямата предизборна проява досега през кампанията, която партиите не водят особено шумно.


Анализатори често цитират алтернативен сценарий, че "Лигата" ще избяга от Берлускони, за да подкрепи правителство на извънсистемната партия "Движение 5 звезди", която според социологическите проучвания има подкрепа от около 30 процента, но не разполага с никакви ясни съюзници.


Салвини обаче изключва такъв вариант. "Няма условия да говорим за коалиция", каза той. Според Салвини причината е, че "Движение 5 звезди" "е способно единствено да използва общото нeудовлетворение на италианците от политиката, а същевременно жонглира с темите за Европа и имиграцията "от страх да не загуби гласове"./БТА

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  хахах, правилно! Всеки нелегален до 1 седмица на кораба и обратно в Африка, колкото и да струва. Било незаконно?!? Ами ще си променят законите!! Ако трябва и конвенциите ще суспендират. Гражданите на държавата са най-важните и държавата трябва да защитава тях, а не всички останали. Това е основната функциа на една държава. Да защитава гражданите си и да им създава добри условия за живот. Ако не го прави от тази държава няма смисъл!

  Ако мигрантите знаят, че ще бъдат върнати, няма да платят хиляди евро за да ги преведат през морето! Толкова е просто решението, че чак гениално, но не отърва на болшевишките управници на Европа.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Защо в българските новинарски сайтове преобладават новините за мигранти, джендъри и разпадане не ЕС. Следя новините на още няколко езика и там това не са акцентите. Тука на ден се пускат по няколко такива новини.
  Промиване на мозъци? Отвличане на внимание?
  Иначе и този е поредният популист, дето ще усвои едни пари.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#1] от "xox55541929":

  Ами до неотдавна в Италия така се практикуваше - нелегалните чужденци се екстрадираха откъдето са дошли. Включително и българите допреди 13-14 г. Дават ти един документ "foglio di via" с който те предупреждават, че до еди колко си дни трябва да напуснеш Италия. Ако не го направиш и те хванат втори път - те пращат в затвор за нелегални имигранти при арабелите и тъмните и след като юридически се оформи всичко, те пращат с първия полет за България.

 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Хубава е идеята на Салвини. Но твърде популистка и правно невъзможна. Следвайки популисткото мото, че "никой не може да ви даде това, което аз мога да ви обещая", Салвини предлага мерки, които всеки съд би счел за нарушаване правата на човека. И този в Италия, и този в Страсбург. Ако има договори за реадмисия, това е друго. Но просто така да натовариш 300 души на кораба и да ги ствариш на либийския бряг без договор или санкция от съд, си е нарушение на правата на човека, за което се носи съдебна отговорност. Тук партеотарите ще ми нацвъкат минусите и то е напълно нормално, защото патреотар от закони не разбира, а само от грубата сила. Всяка правова държава трябва ръководи делата си според правото, а не според скандирането на улицата и личните пристрастия на мнозинството. Популизмът е еднакво вреден с комунизма, защото предлага решения на парче, а не генерално. Ще обещаем това, ще обещаем онова, ще решим временно някой друг проблем, но генералната причина не може да се отстрани, защото няма достатъчно сили, средства ли воля за това. Берлускони отново залага на популизма и това ще му донесе победа на изборите. Но не и решение на тежкия италиански проблем, който ще отлежава още години.

  Решението на проблема с имигрантите от Африка е един - договори с Либия, хотспотове и общоевропейска охрана на морските маршрути, за да се предотвратят за в бъдеще преселенията с лодките. Част от тези европейски политики ще станат факт до няколко години и без популистките приказки на партията на Берлускони.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Да съжаление италианците нямат истински избор на предстоящите избори. Всички партии са популистки! И италианците, като нас ще трябва да избират по-малкото зло! Късмет им желая!

 6. 6 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Италианците за мен са газубеняци. Не повече от 1 емигрант на ден изгонен от Италия. Ще се наводнят с ислямисти, не им пука на италианците.

 7. 7 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отивам в Швейцария. Там такава мангалщина както в Италия няма.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  По-рано този месец левоцентристкият всекидневник "Република" отбеляза, че Италия има споразумения за реадмисия с Нигерия, Тунис, Египет и Мароко, а за последните години само около 18 500 души без право на пребиваване са били върнати успешно. Всяка депортация струва около 4000 евро, добавя вестникът.

  А колко ще струва да седят там?

 9. 9 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Това е много хубаво.
  Още по-хубаво ще е, ако италианците изобщо не допускат лодките с пълчища до италиански брегове.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":


  Защо в българските новинарски сайтове преобладават новините за мигранти, джендъри и разпадане не ЕС. Следя новините на още няколко езика и там това не са акцентите. Тука на ден се пускат по няколко такива новини.Промиване на мозъци? Отвличане на внимание?Иначе и този е поредният популист, дето ще усвои едни пари.
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Защото едни фонадации плащат на едни медийни групи да подкрепят медийно едни пропаганди. :-) Едни и същи статии се появяват в почти всички онлайн медии. Само заглавията са леко различни. Е облъчават от всякъде и заглушават всички с различно мнение. Болшевики сър!

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Любопитна съм, как ще го направи. Ще ги пусне да плуват в морето ли?

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Весело

  Звучи добре, но мисля, че послъгва.

  Еретик
 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Послъгва, но не звучи добре.

 14. 14 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Послъгва, но не звучи добре.

 15. 15 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  лофките трябва да бъдат насочени обратно към Ню Йорк.. при подбудителя на хаоса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK