Еврокомисията е готова с план за действие, ако САЩ вдигнат вносните мита

Еврокомисията е готова с план за действие, ако САЩ вдигнат вносните мита

© ReutersЕвропейската комисия съобщи, че разполага с план за действие при повишаване на вносните мита на САЩ за стомана и алуминий. Следващата седмица този план ще бъде обсъден от еврокомисарите, уточни говорител, цитиран от БТА.


Готови сме да отговорим бързо, твърдо и съразмерно по правилата на Световната търговска организация (СТО), добави той. Ще следим отблизо пазара и сме в състояние да приложим мерки за осигуряването на стабилност, каза говорителят.


Той съобщи, че ЕС съгласува със своите партньори започването на преговори със САЩ в рамките на СТО. По думите му досега е имало контакти на много равнища, които не са довели до пресичане на намеренията на Вашингтон за повишение на митата. ЕС няма да остане със скръстени ръце, каза говорителят.
Изказването дойде, след като вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че следващата седмица ще подпише въвеждането на високи мита за вноса на продукти от стомана и алуминий, с което удря най-вече производители в Канада и Китай, но също така и от Европейския съюз. В съобщение в "Туитър" той посочи, че ще има 25% мито за стоманените и 10% за алуминиевите продукти, защото страната му страдала от "нечестна търговия".


В специалното изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер действията на Вашингтон са наречени "груба интервенция в защита на американската индустрия, която не е основана на никакво оправдание за защита на националната сигурност". "Няма да седим безучастно, докато нашата индустрия е удряна с нечестни мерки, застрашаващи хиляди работни места в Европа. ЕС ще реагира твърдо в защитата на нашите интереси", каза той.


Твърди мерки


По-рано днес правителственият говорител Щефен Зайберт заяви, че Германия отхвърля планираните от президента на САЩ мита. Зайберт изтъкна, че една търговска война не би била в ничий интерес. Германия отхвърля такива мита, които не помагат да се реши проблемът за световните свръхкапацитети в стоманодобива, допълни той. Говорителят отбеляза, че Германия ще разгледа решението на Тръмп и ще обмисли какви да бъдат последствията.


Германският министър на външните работи Зигмар Габриел призова за твърда реакция на ЕС след решението на Тръмп. "ЕС трябва да реагира твърдо срещу наказателните мита на САЩ, застрашаващи хиляди работни места в Европа", посочва Зигмар Габриел в комюнике, изразявайки голямата загриженост на Германия. "Търговското противопоставяне, застрашаващо Съединените щати и Европа, не е в интерес нито на Европа, нито на САЩ", подчерта министърът, призовавайки Тръмп да преразгледа съобщението си.


Мартин Ванслебен, ръководител на Германската търговска и промишлена камара (DIHK), изрази голямото безпокойство на германските предприятия, на които тези мерки могат да струват милиони евро. По думите му съмнителното прибягване до клаузата, на която се позовава Тръмп, може да разклати цялата световна търговска система, което е особено тревожна перспектива за Германия, която е гигант в сферата на износа. "Заедно с международните си партньори ЕС трябва сега да реагира срещу американското решение пред Световната търговска организация (СТО) и със собствени средства", посочи Ванслебен.


Председателят на Германската федерация на индустриалците (BDI) Дитер Кемпф от своя страна посочи, че около една четвърт от работните места зависят от износа, а в промишлеността това съотношение е 50 на сто.


Европейският съюз трябва да приеме твърди контрамерки против плановете на президента Тръмп да въведе мита за стоманата и алуминия, заяви в "Туитър" австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от ТАСС. По думите му вчерашното изказване на Тръмп е абсолютно неправилен сигнал.


Френският финансов министър Брюно льо Мер каза, че Европа ще даде твърд отговор, ако администрацията на Тръмп осъществи плановете. По думите му "всички опции са на масата" и Вашингтон може да очаква "силен, едностранен и координиран отговор" от ЕС. "Едностранните мерки са неприемливи. Те ще имат големи последици за европейската икономика и за френски компании като Vallourec и Arcelor", допълни министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK