Полша предупреди ЕС, че натискът за съдебната реформа може да има отрицателен ефект

Матеуш Моравецки и Жан-Клод Юнкер

© Reuters

Матеуш Моравецки и Жан-Клод ЮнкерПолският премиер Матеуш Моравецки защити пред Европейската комисия съдебните реформи, прокарвани от управляващите националисти, и предупреди, че твърде многото критики от блока може да имат неочаквани лоши последици, предаде "Ройтерс".


Моравецки разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това е поредната среща на високо ниво през последните месеци, целяща да разреши спора между ЕС и Полша за демокрацията в страната. Съдебната реформа в Полша предизвика критиките на ЕС, на активисти, международни организации и опозиционни партии, защото поставя съдилищата под по-голям правителствен контрол.


Според Бяла книга, посветена на реформата и представена днес от Моравецки, промените са необходими, за да се подобри ефективността и да се отстранят онези съдии, които са "замесени в непочтена служба" в полското комунистическо правителство, слязло от власт през 1989 г.
В документа Полша призовава западните държави от ЕС да не притискат твърде много Варшава по въпроса заради "засилващото се антиевропейско отношение, което... е по-видимо през последните години". "Това може да доведе до ръст на популистките политически сили, които искат да разрушат или да отслабят... ЕС", се посочва в документа. Говорител на еврокомисията каза по-късно, че документът е получен и диалогът ще продължи.


Миналата година Брюксел започна безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша, която може да доведе до лишаването й от право на глас в евроинституциите. Унгария обаче обеща да блокира всяко действие по процедурата, определена в чл. 7 от Договора за ЕС. Според Бялата книга задействането на въпросния член не е оправдано.


Желанието на Полша да затопли отношенията си с ЕС идва в момент, когато в блока започва да се обсъжда следващата многогодишна финансова рамка. Част от дискусиите са насочени към въпроса дали еврофондовете трябва да бъдат обвързани със спазването на върховенството на закона в държавите членки. Полша е основният бенефициент на европейски средства и рискува да загуби милиарди заради споровете с Брюксел.


Говорител на еврокомисията днес уточни, че връчването на Бялата книга няма да доведе до удължаване на срока, даден на Варшава да съобрази действията си в областта на правосъдието с правилата на ЕС, посочва БТА. Еврокомисията отбеляза, че в края на декември е дала на Полша срок от три месеца, за да отговори на очакванията за оттегляне на спорните промени в съдебната система. Предвижда се в края на март, ако Варшава не стори необходимото, процедурата за отнемане на правото й на глас в Съвета на ЕС да продължи напред.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Хем нас@ан, хем голям.

  На поляците започна да им идва в повече, че правителството и президентът непрекъснато трябва да се обясняват.

  Няма да им цепят басма. САЩ дискретно наложи санкции - никакви срещи на високо ниво, дори и работни, докато не се изясни въпроса със закона за Института за Народна Памет и Израел.

  ЕС няма да им прости разтурването на съдебната система.

  Освен това стана известно, че правителството си е признало огромни премии за 2017 - нещо като 50% месечно към заплатите.

  Процентите на ПиС започнаха стремглаво да падат.
  Осопбено последното много възмути избирателите им.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  А като прибират най-много европейски пари от всички бивши соцдържави, хич не се замислят за ефекта.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Обективно Полша е най-голямата от "бившите соц държави" с 38 милиона население. Станаха член на ЕС в първата група, водеха огранизирана борба със съветската система от създаването и. Имат много солидна и дейна Полония (поляци в чужбина, разбирай Запад)
  Може да ви заинтересува, че медианата за възрастта на мъжете през миналата година е 36.8 години, за жените - 40.3 г., средна продължителност на живота 76.25 г., мъже 72.3, жени - 80.4.

 4. 4 Профил на bizdelnik
  bizdelnik
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Подходящ псевдоним!

 5. 5 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Голяма веселба. ПИС се докопа до властта с откровен популизъм, подклаждаше години национализъм и антисемитски изпълнения, а сега ЕС бил виновен, щото ги натискал за съдебната реформа. Няма такава наглост.

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 620 Неутрално

  ЕС не разрешава на поляците да изчистят съдебната система от комунисти! Браво!

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#1] от "Алф":

  Нищо вярно няма в това , което си написал.

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#5] от "gedk":

  Много си далеч от истината.

 9. 9 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Въпросът е, че всякакви такива големци почват да клякат когато стане въпрос за парите от програмите на ЕС. И къде е сега К*рнелия да почне да реве как икономиките на Полша и (особено) Унгария били зависими от еврофондовете

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 10. 10 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Всъщност е абсолютно прав. Ама за алт-десните съществуват някакви "алтернативни факти"

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 11. 11 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Това ПИС ли то го каза?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  До коментар [#9] от "deutschwagen":

  Истината обаче е че поляците се борят активно, а не мънкат и навеждат глави като някои наши "лидери". Лех Качински влезе в открит конфликт с Меркел по повед на броя на делегатите в Европарламента, и когато тя му каза, че делегатите са пропорционални на броя на населението той и отговори "Ако не бяхте ни избили през войната и ние щяхме да сме 60 милиона!". Грубо? Безсъмнено, но се борят и с Русия, и Германия за правата си, порицават честванията на Бандера и Шухевич в Украйна и въобще имат външна политика и своя физиономия.
  А що се отнася до еврофондовете, имам лични наблюдения за реалността на вложенията - удвояване на елективифирани ЖП линии, пътища, модернизирани университетски сгради и т.н. Просто крадат 10% и усвояват с полза за обществото 90%, вместо нашия случай.

 13. 13 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Обаче дали е вярно, че немците са избили толквоа много поляци, това замислял ли си се? Явно някои просто се кяфят не само на грубия език, но и на лъжите. През 1939, цялото полско население (барабар с евреите) е 27 милиона, та сметката не излиза. И като си даскал няма как да не знаеш, че голяма част от загубите са от ссср, не е само Германия. Второ, когато Сталин премества Полша (и запазва неговата окупационна зона от 1939), тя получава огромна територия от Германия, която си е била населени с немци, не с поляци. Ама всичко това не го казват, нали? Да не говорим за съмненията за полско съучастничество в избиването на евреите.
  Не бива да се подминават и тъпите изказвания на другия Качински за смъртта на брат му. Измизлиха някакъв пълен булшит как руснаците им били свалили самолета в Смоленсл, в пълен конфликт с всички доказателства. Само и само да отрекат, че Лех е бил подпийнал и е тропал по кокпита на самолета с настоявания да продължат приземяването, въпреки, че е било безумие и против регулациите за минимална видимост.
  Въобще Полша не е стигнала дотук с идиоти като тези популисти. Те винаги идват наготово и почват да се дуят. И между другото, електоратът им е източна Полша (без големи градове като Варшава и Краков) - тоест, бившите територии на руската империя. Случайност?
  Колкото до еврофондовете, съгласен съм, и няма нищо лошо да се усвояват. Просто питам къде са онези бърборещи глави като к*рнелка, дето обясняват как в България нямало икономика освен еврофондовете.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  До коментар [#13] от "deutschwagen":

  Има едно демографско понятие за " демографските дупки" - неродените деца на неродените деца на избитите. Хайде помисли си в тази схема в условията на една тотална война и масово унищожение което има и физически, и прихически, че и биологични последствия. И това даже като оставим настрани "преразпределението на териториите" след ВСВ и последвалата съветска "прегръдка" в продължение на над 40 години (две поколения). В случая няма значение дали са 60 или 40 милиона, нали? Имаш необратими процеси със сложни последствия за обществото.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  До коментар [#13] от "deutschwagen":

  Пропуснах, Краков не е бил в територията на Руската Империя, а на Австро-Унгарската. Това само така... За Гданския/Гданцигския коридор, за населеността на Източна Прусия (доста рядка поради селскостопанския характер на производствата) и т.н. няма смисъл да обсъждаме, така както няма смисъл да говорим за няколкостотин хиляди етнични поляци в Белорусия, Литва и т.н.
  Определено съм на страната на поляците, не на немците в този спор, ако имаш съмнение де. :-)

 16. 16 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#14] от "daskal1":

  Има значение, защото немците са били 69 милиона през 1939, а поляците 27 милиона. Това не включва чехословаци и австрийци. Та Качински е говорил глупости. Нищо ново.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 17. 17 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Не съм казвал, че Краков е бил на територията на руската империя. Просто казвам, че източна Полша гласува за ПИС, а повечето източна Полша е била част от руската империя. Краков НЕ гласува за ПИС.

  http://www.geocurrents.info/wp-content/uploads/2015/07/Poland-2015-Election-Map.png

  http://assets3.bigthink.com/system/tinymce_assets/3769/original/Poland_Germany_Election_Map.png?1477750153


  Ти бъди на страната на който си искаш, ама не ти отива да се наричаш "даскал" и да пропагандираш глупостите на братя Качински. Например, как Германия и Полша щели да бъдат с еднакво голямо население ако не били нацистите. Всъщност тъпите поляци не разбират, че намазаха много заради нацистите, иначе границата им на запад щеше да е реалната, а от изток тази, която Сталин реши. И определено се оливат с популизма, например новия закон и коментарите за холокоста, исканията на репарация от Германия и т.н.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  До коментар [#16] от "deutschwagen":

  И защо трябва в числеността на населението на Германия са се включват чехословаци? Сигурно имате предвид Судетите? и, преброяването през 1939 (отложено от 1933 поради важните планове на Хитлер) което все пак включва Австрия, Судетите и Мемелланд с общо 80 милиона население.
  В тези условия над 4 милиона поляци живеещи на териториите на "нова Германия" от страх, особено след 1 септември 1939 и нахлуването на нацистите в Полша се регистрират като немци.
  Не сте състоятелен в теорията си, колега, както и да се опитвате да оправдавате немците от този период. Нацизмът е зверска идеология, смляла десетки милиони във войната и издевателствата над хората.

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  До коментар [#17] от "deutschwagen":

  Май след "Всъщност тъпите поляци не разбират, че намазаха много заради нацистите..." е по-добре да се съгласим че не можем да постигнем съгласие и да спред дотук.

 20. 20 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1":

  Чакай малко, кога съм оправдавал нацистите? Кога съм защитавал тази наистина зверска идеология (каквато е и сталинизма)?

  Просто казвам очеваден факт - сметката на Качински (която не представлява нищо освен популистка лъжа с жел внасяне на т.н. "flame war" в отношенията и дискусиите в ЕС) не става.
  И да си вземеш цели 4 милиона поляци, които са се писали немци, тогава излизат 65 милиона немци и 31 милиона поляци. 69 милиона са немците, както казах. Не се включват судети, чехословаци или австрийци. Ако включиме всички на територията на нацистка Германия, стават 87 милиона. Също така, населението на Германия е над 65 милиона още от началото на 30-те. 33-та е вече 65,7 милиона.

  А и поляците да не ми се правят на жертив. И те са участвали в окупацията на Чехолсовакия (естествено ще си намерят причина - или ние го взимаме, или те).

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 21. 21 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Какво да се спира бе, даскалче? История учил ли си? Ето ти картинка, белким разбереш:

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Map_of_Poland_ (1945).png

  Жълтото е дадено на Полша - територия, населена от немци преди войната. А границата на изток щеше да си минава през линият Корзон с или без нацистите, защото тук става въпрос за Сталин. Сега почваш ли да загряваш?
  Това е все едно днес Гърция да обвинява България за икономическата си криза защото сме воювали на страната на Централните сили през ПСВ.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 22. 22 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Ето тук малко за полските ангелчета небесни и алт-дясната им идеология:

  https://www.timesofisrael.com/polish-jews-stunned-scared-by-eruption-of-anti-semitism/

  Прав си, няма какво да се дискутира.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 23. 23 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  И още по-интересно:

  https://www.theatlantic.com/international/archive/2018/02/poland-holocaust-death-camps/552455/


  Позициите на ПИС звучат точно като тези, описани в статията.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK