САЩ трябва да изключат ЕС от новите вносни мита, каза еврокомисар Малмстрьом

Сесилия Малмстрьом

© European Commision

Сесилия МалмстрьомЕвропейският съюз трябва да бъде изключен от въведените нови митнически тарифи на САЩ за стоманата и алуминия, каза Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията, цитирана от БТА.


"Ще търсим повече яснота по този въпрос през следващите дни", заяви тя, като отбеляза, че ЕС е близък съюзник на САЩ, предаде ДПА. Малмстрьом добави, че в събота ще се срещне с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.


По-рано президентът Доналд Тръмп подписа разпореждането за налагането на вносни мита от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия. Новата мярка, която ще влезе в сила след 15 дни, няма да се отнася за Канада и Мексико. Преди Тръмп беше казвал, че промяната в тарифите за тези вносни метали ще обхваща всички страни.
Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Но не са известни подробности как ще става това.


При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция "Ройтерс" отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели. Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили, и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.


Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс коментира, че начинът, по който САЩ обявиха високи вносни мита върху стоманата и алуминия, е погрешен. По думите му новите тарифи са "двоен абсурд" специално за Великобритания, защото тя осигурява едва един процент от вноса на метали в САЩ. Фокс поясни, че в Обединеното кралство се произвежда предимно много висококачествена стомана, която не може да бъде изнасяна в САЩ, тъй като това "просто ще вдигне цените на стоманата там".

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2314 Весело

  Ще, ще! Чакам със спрял дъх!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Дааа, тези мита само за Сомалия и Горна Волта ще важат.

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  "Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ"

  Тук е заровено кучето.

  подпис
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Дреме му на тръмпито за Сесилия.
  Тя махането на едни визи за България, Хърватия, Кипър, Румъния и Полша не посмя да поиска, сега ще се обади.
  Абе, феминизъм в действие, това е.
  Силни са само на Харви-то от Холивуд...

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Правилно е да се наложат тежки мита за всички държави, където са превърнали гражданите си в роби, които отдават под наем на световния бизнес.
  Китай оглавява този списък от държави.
  Другата категория държави, са тези които заплашват западния свят.
  Русия оглавява този списък.

  подпис
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  "Европейският съюз трябва да бъде изключен от въведените нови митнически тарифи на САЩ за стоманата и алуминия, каза Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията, цитирана от БТА."

  Разбира се, че трябва! Ако САЩ откажат то ние ще наложим митнически тарифи на американски стоки изнасясани в ЕС.

  Пълна подкрепа за ЕС, позор за Тръми и САЩ!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 933 Весело

  Сесилия и други европейски политици се правят на полезни пред електората. Много добре знаят, че тарифите малко засягат Европа и изключенията за Канада и Мексико са само жест на добра воля за да потръгнат преговорите с тях.
  Специално за стоманата, половината от производството е в Китай. Аргументът с ниските заплати е смешен, защото има страни с по-ниски заплати. Замислете се какво би станало, ако някой опита да направи огромната инвестиция и да конкурира Китай. Много вероятно е притесненията да идват от това, че Китай (пък и Индия) монополизират пазара.

 8. 8 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Търговско-икономическа политика се прави със стабилни и ясни правила, а не на принципа : "тука има, тука нема".
  САЩ има тежък външнотърговски дефицит и спрямо трите икономически мастодонта - ЕС, Япония и Китай, и трудно ще обясни на другите два, какво значи "честна игра", правейки изключение за едните.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 9. 9 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Най-тъпия американски президент. С тези мита ще удари всички американски фирми добиващи газ и петрол, защото те ползват най-качествените стомани, които са на 80 % внос. Т.е. митата ще ги плати енергииния сектор на САЩ , когото ужким Тръмп защитава......

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 10. 10 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#7] от "puknatastotinka":

  Ми що не наложи мита само на Китай и Индия ?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 11. 11 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#8] от ""Литекс" стана ЦСКА":

  Най-големият дефицит е с Китай. Той е в пъти по-голям отколкото с останалите.........

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Това няма да стане. Митата са въведени от Тръмп преди всичко срещу ЕС, защото вносът на стомана и алуминий е от ЕС. Тръмп изключи Канада и Мексико, но не и ЕС от въведените мита.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#9] от "iak":

  Нищо,нека Щатите да страдат от високите мита!

 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2314 Весело

  Сега Цецилия като подпука бърбъна и тенесии уискито ще стане страшно. Те не са достатъчно скъпи заради безумните мита, ДДС и акцизи в Европа, но сега ще чакаме да видим колко могат да понесат.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  Тръмп си мисли, че извади бухалката за да доведе хората на масата на "честните преговори" :)
  Нека дефинира думата "честно" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Европейците трябва да мислят какво ще правят след като Тръмп наложи 25% мито на европейските автомобили. Митата за стоманите ще ги преживеят.
  Тръмп днес обясни много добре- неговата политика ще е налагане на реципрочни мита. Той не иска по-високи от на търговските партньори,иска същите.

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#10] от "iak":

  Защото европейците също заслужават.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6144 Неутрално

  Ще поскъпне приятелят Джак Дениълс...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#15] от "penetrating":

  Думата честно в търговията се нарича реципрочно. Т е.същото. Пример за нечестно- Германия- 25% мито за американски автомобили. САЩ-2,5% мито за германски автомобили. Това става честно когато Тръмп вдигне митото за германски на 25% и изравни тарифата с германската.
  Съжалявам,че ти обяснявам като на малоумен, но се налага.

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Известно ни е как в България огромни групи необразовани граждани са без работа по разни причини, но основната причина са ниските заплати в Китай и други държави около него.
  Нима за България не е по-добре да плащаме малко повече за конфекция вместо за плащаме социални помощи.

  подпис
 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":
  "Европейците трябва да мислят какво ще правят след като Тръмп наложи 25% мито на европейските автомобили."

  ЕС може да произвежда всякакви промишлени стоки. ЕС може да се превърне само за 2-3 години в първи износител на оръжие в света. И в момента Германия произвежда най-безшумните подводници, но миролюбците пречат да се произвежда повече.

  подпис
 22. 22 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#9] от "iak":
  „...защото те ползват най-качествените стомани, които са на 80 % внос...“

  А стегнИ се и чети кой какво купува, ползва и произвежда. Тръбите за газопроводите Америка си ги произвежда сама със собствена стомана. Германия също. Руссляците не могат и купуват тръби от Германия. Китайската ниско качествена стомана, дотирана от държавата се купува главно от автомобилната промишленост. Индия е по средата, но излиза също с дъмпингови цени. Производството на алуминии в САЩ всъщност е почти закрито, алуминии се купува, а това е стратегически материал. Целта е това производство да се върне в щатите. Плачковците от ЕС да погледнат първо собствените си „наказателни“ мита и да не хитруват. С такива са обложени стомана, алуминии и готови продукти(слънчеви панели) от Китай. Вносът на европейски автомобили е с мита 2.5% в САЩ, вносът на американските се облага в Европа с 15-25% За какво е това хленчене?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  Гозамбооо, гозамбоо и ти ще ги плащаш тия мита, ама ти откъде да знаеш? :) Защото и добивниците и рафинерийте използват много голямо количество качествена стомана и увеличението ще отиде, като повишаване на себестойността на горивото. За ЕС това е дребен, като процент бизнес, но е голям процент за енергетичната индустрия а САЩ..................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 25. 25 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  За европейците- Тръмп покани всички,които не искат да плакат мита,да докарат заводите си в САЩ.

 26. 26 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Сега цените на стоманата и алуминия в Европа трябва да паднат.
  Това веднага ще доведе до напрежение зад океана.

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  "Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ"Тук е заровено кучето.
  —цитат от коментар 3 на Иван К

  Ако трябва да сме честни , след като финансови анархисти изкупиха за жълти гривни национални активи на Украйна , Тръмп даже трябва да плаща директни субсидии за всеки тон украинска стомана транспортира в САЩ.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#22] от "joro4900":

  Трябва да четеш повече! Тук говорим за стомана и алуминии. Ако ще говорим за коли, то европейците също има на какво да налагат мита.............
  В крайна сметка ако на всичко се наслагат мита и двете страни само ще загубят..............
  Това е пътят на глупаците, който не води за никъде. Европейците предложиха договора за 99% безмитна търговия, Тръмп се отказа, защо ли? Ми явно защото при тотална безмитна търговия са на загуба. Т.е. са по-малко конкурентноспособни от европейците...... С тотални мита, ще станат още по-малко конкурентни................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 29. 29 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#26] от "yavooor":

  Нищо няма да се промени е Европа, защото и тук двете неща са на 90 % внос. Като процент Европа изнася много малко стомана, но тя е с най-високото световно качество. Например всички дула на танковете Абрамс се правят в Германия от Тиссен-Круп....

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 30. 30 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#13] от "gozambo":


  До коментар [#13] от "gozambo":Гозамбооо, гозамбоо и ти ще ги плащаш тия мита, ама ти откъде да знаеш? :) Защото и добивниците и рафинерийте използват много голямо количество качествена стомана и увеличението ще отиде, като повишаване на себестойността на горивото. За ЕС това е дребен, като процент бизнес, но е голям процент за енергетичната индустрия а САЩ..................
  —цитат от коментар 24 на iak


  Да не говорим, че това по никакъв начин няма да промени търговския дефицит на САЩ с Европа, което ужким е целта на занятието :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Мисля, че по-скоро иска да удари ЕС. Откога е замънкал, че в САЩ се внасят много германски коли.

 32. 32 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#28] от "iak":

  "Т.е. са по-малко конкурентноспособни от европейците"

  Като почнете умни хора да плякате некви глупости на кило е яко смех, в коя точно сфера европейците са по-конкурентни от американците?

  На ЕС му предстои трудно завръщане към корените на реалната частна инициатива която отдавна е подменена от некъв грозен мелез между соц дотации и корпоративен феодализъм, фолксваген ги гепиха в Щатите, в ЕС са бутали на който трябва и всички проверки са били окей. Това в добрия сценарий, все пак част от мен е наивно вярващ в доброто развитие льохман

  Facing Worlds
 33. 33 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  и как точно ще ги удари, като износа на стомана и алуминий за САЩ е под 1 % от общия износ?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  До коментар [#9] от "iak":
  До коментар [#12] от "voyko":

  Именно, за това става въпрос! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#32] от "saint evlampi":

  Защо американците се отказаха от споразумението за свободна търговия, като европейците са толкова зле ;) ?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 36. 36 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#32] от "saint evlampi":

  Гледаш дървото, а не виждаш гората. И в САЩ има компании, които правят измами, това не значи, че САЩ са измамници или пък още по-малко че икономиката им е скапана. :) Трябва да видиш цялата картина.....

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 37. 37 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#14] от "Lemmy":

  До коментар [#32] от "saint evlampi":

  Сенсеите трябва от време на време да четете:

  Under the new rules, an importer can ask the Commerce Department for a waiver if there’s a limited supply of the product in the U.S. or if national security is at stake. How that’ll be interpreted is anyone’s guess, but aluminum can makers, pipeline builders and car companies are now building their cases for why the tariffs shouldn’t apply to them.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-08/with-tariffs-official-corporate-america-argues-they-don-t-apply

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 38. 38 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#36] от "iak":

  "Трябва да видиш цялата картина"

  Виждам я, знаеш ли колко умни финландци и датчани и шведи вместо да плащат данъци в страните дето са родени и отрасли го правят в Щатите?

  Да се сещаш за обратните примери?

  Нема такива. А по принцип в ЕС е супер като място за живеене.

  Айде сега се съсредоточи и искам силно да мислиш по предметиката за конкурентоспособността :)

  Facing Worlds
 39. 39 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#37] от "меншевик":

  Не бързай да сочиш това като аргумент подкрепящ твоята правота, напротив - Щатската страна е тази която унилатерално мое да реши дали и при какви условия да направи изключение.

  То освен четене требе и разбиране :)

  Facing Worlds
 40. 40 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1244 Любопитно

  До коментар [#7] от "puknatastotinka":

  те са под санкции и дела им във вноса на стомана в САЩ е около 2 %, но пък е чудесен повод да въведат едно мито на вноса на Соя или глюкозо-фруктозни сиропи

 41. 41 Профил на smartforfour
  smartforfour
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А турската металургия ще гризне ли дръвцето?

 42. 42 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#22] от "joro4900":Трябва да четеш повече! Тук говорим за стомана и алуминии. Ако ще говорим за коли, то европейците също има на какво да налагат мита.............В крайна сметка ако на всичко се наслагат мита и двете страни само ще загубят.............. Това е пътят на глупаците, който не води за никъде. Европейците предложиха договора за 99% безмитна търговия, Тръмп се отказа, защо ли? Ми явно защото при тотална безмитна търговия са на загуба. Т.е. са по-малко конкурентноспособни от европейците...... С тотални мита, ще станат още по-малко конкурентни................
  —цитат от коментар 28 на iak


  Не, това са глупости. Не ги е страх от конкуренция, самите САЩ натискаха сериозно още от Буш и после Обама за TTIP. Оранжевия гений го спря за да угоди на своите реднеци от квадратните щати.
  Само сенсеите търсят някакви сложни преговорни позиции в действията на Оранжевия вери стейбъл джиниъс. Дори и мисъл търсят. :D

 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  До коментар [#19] от "gozambo":

  Може би наистина не разбирам, но Той ( Тръмп, де) не въвежда мита за автомобили от 25% за ЕС (нямам представа дали са толкова сега в ЕС), а за стомана за всички, след което коментира изключения :)
  Та къде е "реципрочността" и "честното" ? :)
  Убеден съм, че митническите книги са многотомници с детайли описания и десетократно повече изключения и няма как да се съпоставят на реципрочен модел между страните понеже страните са различни, тяхното развитие, техните нужди. Но Тръмп (и защитниците му) искат "честно" и "реципрочно"
  Ок, вероятно ще го получат... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#28] от "iak":"Т.е. са по-малко конкурентноспособни от европейците"Като почнете умни хора да плякате некви глупости на кило е яко смех, в коя точно сфера европейците са по-конкурентни от американците?На ЕС му предстои трудно завръщане към корените на реалната частна инициатива която отдавна е подменена от некъв грозен мелез между соц дотации и корпоративен феодализъм, фолксваген ги гепиха в Щатите, в ЕС са бутали на който трябва и всички проверки са били окей. Това в добрия сценарий, все пак част от мен е наивно вярващ в доброто развитие льохман
  —цитат от коментар 32 на saint evlampi


  Мантрата на брекзитърите е същата - бягали щото било соц в Европа.
  Само не съм видял още брекзитър да обясни как точно ЕС им определя социалната политика.

  Не е ли майтап как Путлер и легиона рубладжии успяват да внесат раздор между цивилизовани страни на основата на взаимни обвинения в соц?

 45. 45 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#38] от "saint evlampi":

  Евлампи, ти откакто стана тръмпанар, имам чувството, че си загубил способността си да мислиш! Бъркаш и тотално понятията!
  САЩ са най-ефективната икономика. Може би това искаш да кажеш с неудачния пример, който си дал. В САЩ е най-висока производителността на труда. 330 милиона американци произвеждат стоки, които се произвеждат от 550 милиона европейци и почти два пъти повече от 1,5 милиарда китайци. И въпреки това китайците произвеждат, например стомана която струва на половината на американската, или алуминий или един куп други неща.......
  По същият начин са европейците.............
  Аз ти зададох един много елементарен въпрос, на който ако успееш да отговориш, ще разбереш, какво се опитвам да ти обясня и че Европа не е толкова пропаднала, колкото наивно си мислиш


  До коментар [#32] от "saint evlampi":Защо американците се отказаха от споразумението за свободна търговия, като европейците са толкова зле ;) ?
  —цитат от коментар 35 на iak


  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 46. 46 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#38] от "saint evlampi":

  Еххх, ама като вземеш да лъжеш така на дребно - веднага един пример - фордовете, които се продават в Европа в Америка ли се произвеждат? Форд мото пфое - какъв е този дойчо там?

  Ето ти го нарисувано, щото сенсеите схващате леко бавно:

  https://eeas.europa.eu/delegations/united-states-america/36758/eu-us-trade_en

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 47. 47 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#15] от "penetrating":Думата честно в търговията се нарича реципрочно. Т е.същото. Пример за нечестно- Германия- 25% мито за американски автомобили. САЩ-2,5% мито за германски автомобили. Това става честно когато Тръмп вдигне митото за германски на 25% и изравни тарифата с германската. Съжалявам,че ти обяснявам като на малоумен, но се налага.
  —цитат от коментар 19 на gozambo


  Прегледай си пак опорните точки. 25% е митото за внос в Китай, не ЕС.

 48. 48 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#42] от "bobyb":
  Ти грешиш, Тръмп може да е глупав (намаля дефицита с ЕС, като атакува някакво перце (по-малко от 1% от износа на ЕС за САЩ)), но е последователен.
  Първо се изтегли от TTIP, а после започва да налага мита............... Това е стройна теория, която е била актуална в началото на миналия век................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 49. 49 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#46] от "меншевик":

  След тази графика, мисля, че сенсеят, ще започне да зацепва по малко.......

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 50. 50 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#38] от "saint evlampi":

  Ето ти и Евростат кви ги приказва за директните американски инвестиции в европейския съюз. Ама според тебе явно тея са измежду тъпите американци, кво им трябва да инвестират в ЕС, вместо като умните датчани и финландци да отидат в квадратните щати?

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File :Foreign_direct_investment,_EU-28,_2012–2015_YB17.png

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 51. 51 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#42] от "bobyb":Ти грешиш, Тръмп може да е глупав (намаля дефицита с ЕС, като атакува някакво перце (по-малко от 1% от износа на ЕС за САЩ)), но е последователен. Първо се изтегли от TTIP, а после започва да налага мита............... Това е стройна теория, която е била актуална в началото на миналия век................
  —цитат от коментар 48 на iak


  Ами ти сам потвърждаваш - налага мита на смешния 1%, очевидно с пропагандна цел.
  На кой друг да продаде това освен на металургичните райони в мидуеста? Реално обаче удря основно шистаците, което пък подпомага Проссия косвено.
  Иначе реднеците ще го духат така или иначе, както когато "възстанови" въглищарската индустрия, като отмени екологичните ограничения, а тя продължи да спада, просто защото не е конкурентна на шистовия газ и соларите.

 52. 52 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#50] от "меншевик":

  Последната половин година, ЕС е най-доброто място за инвестиции на планетата, по добро и от САЩ. Вярно че това положение непрекъснато флуктира, но за момента е така.....

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 53. 53 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Позицията" на ЕС още малко и ще прерасне в хленч и лазене по земята пред големия брат. Не бил значи проблемът, че се въвеждат антипазарни правила, проблемът бил, че в правилата няма изключение за ЕС.

 54. 54 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#45] от "iak":

  "и че Европа не е толкова пропаднала, колкото наивно си мислиш"

  Почитания обаче айде да не си слагаш твоите сънища като нещо дето аз 'си мисля', никъде не казвам че Европа е пропаднала, хиля се на тезата че е конкурентна на Щатите до степен да е силна страна в меренето на атрибути. Не е. И дори образите дето подскачате го разбирате това въпреки отчаяните интерпретации по графики които опитвате

  Facing Worlds
 55. 55 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#51] от "bobyb":

  Е да де, ама той обаче не налага мита само на ЕС, а и на други държави, като Китай и Индия, а там обемите са огромни, няма пропаганда :)
  Към Европа това е размахан пръст, ако не ни изключат, както направиха с Канада и Мексико. Между другото в Европа най-голям потърпевш е Велкобритания, там процента е доста сериозен :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 56. 56 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#52] от "iak":

  Ама ламбитата откъде да ги знаят тез неща - те вярват на оранжевия дъртак и не четат, ето това например:
  Total US investment in the EU is three times higher than in all of Asia.
  EU investment in the US is around eight times the amount of EU investment in India and China together.

  http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/united-states/

  Според сенсеите никой американец не инвестира в Европа, щото е умен. По-голяма глупост не бях чувал през целия си живот, честно.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 57. 57 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#45] от "iak":"и че Европа не е толкова пропаднала, колкото наивно си мислиш"Почитания обаче айде да не си слагаш твоите сънища като нещо дето аз 'си мисля', никъде не казвам че Европа е пропаднала, хиля се на тезата че е конкурентна на Щатите до степен да е силна страна в меренето на атрибути. Не е. И дори образите дето подскачате го разбирате това въпреки отчаяните интерпретации по графики които опитвате
  —цитат от коментар 54 на saint evlampi


  1.
  До коментар [#28] от "iak":"На ЕС му предстои трудно завръщане към корените на реалната частна инициатива която отдавна е подменена от некъв грозен мелез между соц дотации и корпоративен феодализъм, фолксваген ги гепиха в Щатите, в ЕС са бутали на който трябва и всички проверки са били окей. Това в добрия сценарий, все пак част от мен е наивно вярващ в доброто развитие льохман
  —цитат от коментар 32 на saint evlampi

  2. Европа е до толкова конкурентна, че при е споразумение за свободна търговия, американския дефицит с Европа ще стане двоен :):):)

  3. За трети и последен път те питам сенсей Евлампи :):):) ?

  До коментар [#32] от "saint evlampi":Защо американците се отказаха от споразумението за свободна търговия, като европейците са толкова зле ;) ?
  —цитат от коментар 35 на iak

  т.е. като не са конкурентноспособни на американците ...... :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 58. 58 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#56] от "меншевик":

  Според мен, се е усетил, че не е прав, ама се върти като шиле в опит да се измъкне :)

  Не "сенсея му" се налага ежеденевно, да се "оправя" от подобни ситуации, да се оправдава, че не е искал да каже това и онова и че не са го разбрали ...:)

  Човек, като си изгради идил, несъзнателно и постепенно започва, да го имитира и да се държи като него. А Евлампи по принцип е пичага ....

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 59. 59 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#44] от "bobyb":

  Къде заби към путлер в случая? проссия е локален алкохолик с картечница и на големо ниво не преде. Тука за големото ниво си говориме и ЕС има определени слабости по отношение на прикрити соц практики и реална частна инициатива в тежък нокдаун. Да уволниш ЕС бачкер е неква епична трагедия в шес части, не става дългосрочна яка икономика така, в един момент секи се усеща и почва да лешпери и само да зее за 'права'. Отделно секи иска да се 'върже' към схема с фондове което брутално изкривява пазарната обстановка ефективно като по соца, немаш формални пречки да си фирмаджия ама я ходи да делиш мегдан с тоя с пет мелеона от фондове зад него, при това не фондове от корави венчър капиталисти дето ше го гонят за секи цент а държавна схема с голямо поле за мошенгии.

  Мислете с тея глави, не се иска нещо дето не можете

  Facing Worlds
 60. 60 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#54] от "saint evlampi":

  Е как да не е силна Европа бе ламби, като щатите изнасят стоки и услуги за Европа в размер на 500 милиарда евро годишно? Вярно е, че имат търговски дефицит от над сто милиарда от търговията с ЕС. Ама недей да ги приказваш така на едро глупостите, знам че си сенсей но все пак имай мяра. :))

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 61. 61 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#44] от "bobyb":Къде заби към путлер в случая? проссия е локален алкохолик с картечница и на големо ниво не преде. Тука за големото ниво си говориме и ЕС има определени слабости по отношение на прикрити соц практики и реална частна инициатива в тежък нокдаун. Да уволниш ЕС бачкер е неква епична трагедия в шес части, не става дългосрочна яка икономика така, в един момент секи се усеща и почва да лешпери и само да зее за 'права'. Отделно секи иска да се 'върже' към схема с фондове което брутално изкривява пазарната обстановка ефективно като по соца, немаш формални пречки да си фирмаджия ама я ходи да делиш мегдан с тоя с пет мелеона от фондове зад него, при това не фондове от корави венчър капиталисти дето ше го гонят за секи цент а държавна схема с голямо поле за мошенгии.Мислете с тея глави, не се иска нещо дето не можете
  —цитат от коментар 59 на saint evlampi


  Нещо ти се губи логиката. Показваш нагледно как САЩ са много по-конкурентни с трудовия си пазар, ерго имат нужда от протекционизъм да защитят собствения си бизнес? Или тезата ти е че с тоя протекционизъм искат да подпомогнат соца в Европа?

 62. 62 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#56] от "меншевик":Според мен, се е усетил, че не е прав, ама се върти като шиле в опит да се измъкне :)Не "сенсея му" се налага ежеденевно, да се "оправя" от подобни ситуации, да се оправдава, че не е искал да каже това и онова и че не са го разбрали ...:)Човек, като си изгради идил, несъзнателно и постепенно започва, да го имитира и да се държи като него. А Евлампи по принцип е пичага ....
  —цитат от коментар 58 на iak


  Така е - сенсея е готино типче, както той се изразява и аз за това се старая да му указвам грешките, иначе бих му теглил майните от раз. :)

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 63. 63 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#59] от "saint evlampi":

  Това вече е сериозен коментар, за който може и две седмици да не ни стигнат.. :)
  Кое всъщност е по-добре?
  Пазарните САЩ, където най-умните печелят страшно много, а тези който нямат качества, стават дълговременни безработни и наркомани, защото никой не им подава ръка ИЛИ европейската социална пазарна икономика, където по-бавно стават нещата, не са най-върхови технологиите, но хората живеят с много по малко стрес...........

  Според мен нека да ги има и двата варианта, както е в момента и хората да могат да избират..........................

  Колкото за еврофондовете, тотално не си прав. 80 % от тях отиват в източна Европа и колкото и да крадат от тях все нещо остава. Например метрото в София промени целия град. Магистралите също.

  Плюс това мога да се подпиша, че колкото и да крадат от тях, те са много по-добре контролирани, от парите на българският данъкоплатец които се харчат..........

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 64. 64 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1323 Любопитно

  и как точно ще ги удари, като износа на стомана и алуминий за САЩ е под 1 % от общия износ?
  —цитат от коментар 33 на iak


  BBC са на различно мнение от вас - Канада и ЕС са най-големите износители на стомана за САЩ, общо над 2/3 от всичкия. Канада вече я изключиха от митото.........
  Ето и линкче: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-43340203

  Знанието е сила, информацията - власт
 65. 65 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#59] от "saint evlampi":

  А и трето забравих. Те са максимум 1 % от БВП, така че дори да предположим, че те водят до някакво изкривяване , то е минимално...............

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 66. 66 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#64] от "pag":

  Това е някакво месечни извлечение, сигурно след митата, ето виж за цялата 2017г.

  https://www.trade.gov/steel/countries/pdfs/imports-us.pdf

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  До коментар [#47] от "bobyb":

  Дори в 25% не е проблемът. Въпросът е принципен. Няма реципрочност :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  САЩ внасят най-много стомана от Канада (16%), Бразилия (13%), Южна Корея (10%), Мексико (9%) и Русия (9%). Данните са за третото тримесечие на 2017 г.:

  https://www.trade.gov/steel/countries/pdfs/imports-us.pdf

  Вносът им на алуминий е най-много от Канада, Русия, ОАЕ и Китай:

  https://www.voanews.com/a/top-us-import-sources-steel-aluminum/4277212.html

  При това положение освобождаването от обмитяване на вноса от Канада и Мексико е важен компромис.

 69. 69 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван К":

  ина кого +е ги продава бре аванкоолу

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Весело

  До коментар [#42] от "bobyb":

  Глупака Тръмпи ще възражда така наречения "ръждив пояс" в САЩ... :-Д
  Това на теория, на практика ще удари негативно икономически САЩ, много тамошни компании и разбира се самите американски потребители в края на крайщата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  До коментар [#68] от "ijj":

  Мерси за тези актуални данни, особено за алуминият.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всичко това е да се спре вноса на китайска стомана и алуминий който е 90%!
  Ако преди години вноса от Китай беше директен то сега те (Китай )го правят не директно а чрез или през други страни но това е същия този некачествен китайски продукт който срива икономиката на САЩ.
  Тръмп е прав а тези които плачат че цените на стоките и колите ще се покачат грешат защото цената на тези метали ще се понижи при премахването на участници в търговията им.
  Предполагам че това може да се случи и със много други стоки често некачественни които напълниха американския пазар през последните 25 години иначе съществуването на Америка е подложено на опасност. Китай се въоръжава и изкупува амерканския дълг без производство той нараства страната става постепенно зависима от Комунистическия Китай.

 75. 75 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Типично решение на некадърен популист - не може да направи нищо друго освен да вдигне данъците.

  If you are going through hell... Keep going!
 76. 76 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Преди малко свърши пресконференцията на зам. председателят на ЕК и имаше доста интересни неща.Удобно избягваше директно да отговори за ответни мерки.Поне двама журналисти директно го попитаха дори ще се опитат да изтъргуват повишаване на разходите за отбраната като разменна монета , на което отговора беше отрицателен.
  Добрата новина е че засега ЕС изглежда единен.Изключвам UK естествено.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#71] от "Иво":

  Иво, вероятно си информиран за решението на ЕС да се оплаква в Световната Търговска Организация от САЩ. Първите реакции на експертите са, че подобно оплакване няма шанс, тъй като САЩ изтъкват като мотив за промяната в тарифите националната сигурност. С други думи, не можем да разчитаме на реекспорт от Китай за качествен метал за самолети, ракети, кораби и други играчки.
  Ако страни от ЕС не се заиграят със шашми с китайски, или друг внос, проблеми няма да има (освен ако хваната Фолксваген или друга фирма с мошеничества като с дизелите). :-)

 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4510 Любопитно

  Няма ли "Дневник" да информира за първоначалното споразумение Тръмп и Ким Ън да преговарят директно през май 2018?

  "Некадърният клоун" май разчупи доста лед в случая, и ако не се сбият ще бъде наистина огромна крачка за Азия. Там котировките скочиха от новината.

 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4510 Любопитно

  До коментар [#68] от "ijj":

  Теоретично Китайският внос на стомана в САЩ е 2.1%. Със страничния - 4%, но реалността е че голяма част идва през други страни - виж
  http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2018/mar/08/angus-king/does-much-steel-does-us-import-china/
  Стратегически САЩ реши да осигури националната си сигурност чрез американско производство, като вносът е допълнителен елемент - виж доклада на военните от 11 януари т.г. https://www.commerce.gov/sites/commerce.gov/files/the_effect_of_imports_of_steel_on_the_national_security_-_with_redactions_-_20180111.pdf

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4510 Любопитно

  Ето най-важните заключения от доклада по националната сигурност и вноса на стомана в САЩ
  "Economic Welfare of the U.S. Steel Industry
  1.The United States is the world’s largest steel importer. In the first ten months of 2017 steel imports have increased at a double-digit rate over 2016, accounting for more than 30 percent of U.S. consumption. Notwithstanding numerous anti-dumping and countervailing duty orders, which are limited in scope, imports of most types of steel continue to increase.
  2. Import penetration levels for flat, semi-finished, stainless, long, and pipe and tube products continue on an upward trend above 30 percent of domestic consumption.
  3.Imports are nearly four times U.S. exports.
  4.Imports are priced substantially lower than U.S. produced steel.
  5.Excessive steel imports have adversely impacted the steel industry. Numerous U.S. steel mill closures, a substantial decline in employment, lost domestic sales and market share, and marginal annual net income for U.S.-based steel companies illustrate the decline of the U.S. steel industry. "

 81. 81 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#30] от "iak":

  Как да ви обясни човек, че цел номер едно на занятието е възстановяване на металургичния отрасъл. Всичко друго не е важно. Когато се възстанови отрасъла,той ще се отплати за всички други неудобства.

 82. 82 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#31] от "Роси":

  А аз откога обяснявам,че иска да удари Германия. Не ЕС, а Германия.

 83. 83 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  САЩ да мислят какво ще правят с износа на соя.

 84. 84 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Весело

  До коментар [#71] от "Иво":Иво, вероятно си информиран за решението на ЕС да се оплаква в Световната Търговска Организация от САЩ. Първите реакции на експертите са, че подобно оплакване няма шанс, тъй като САЩ изтъкват като мотив за промяната в тарифите националната сигурност. С други думи, не можем да разчитаме на реекспорт от Китай за качествен метал за самолети, ракети, кораби и други играчки.Ако страни от ЕС не се заиграят със шашми с китайски, или друг внос, проблеми няма да има (освен ако хваната Фолксваген или друга фирма с мошеничества като с дизелите). :-)
  —цитат от коментар 77 на daskal1


  Даскале, сигурно си чул позицията на ЕК и управляващите я политици, че мотив за "защита на националната сигурност" дето Тръмпи си го изсмука от пръстите е абсолютно безпочвен и необоснован. Предполагам, че до същия извод ще стигнат и от СТО. Иначе, всеки може да си измисля оправдания да налага някакви тарифи, с оправданието, че видиш ли защитаваме националната сигурност. Тия номера не нас в ЕС. ;-) Така, че ще видим какво ще реши СТО, но много вероятно е да се произнесе в полза на ЕС. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 85. 85 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#43] от "penetrating":

  Първо трябва да съм сигурен,че знаеш какво означава реципрочна търговия за единична стока и после да ти обяснявам за търговския баланс.

 86. 86 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4510 Любопитно

  До коментар [#84] от "Иво":

  Е как да е "изсмукан от пръстите" като е залегнал в конституцията (правилата) на СТО?
  Просто евробюрократите ви манипулират, както обикновено, и вие им вярвате на сапунените мехури защото видите ли "ние сме в ЕС и ние решаваме".
  Поне за юридическата част можеш да бъдеш сигурен, че администрацията на САЩ си е "сложила тенекията" преди да публикува нещо, това тук в САЩ е условие синекванон за всяко решение, просто е ежедневие.

 87. 87 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#60] от "меншевик":

  Смешни ставате когато говорите от името на Европа. Сетих се за вица- "Жена, когато аз онодя,онодим ние. Когато онодят теб, онодят нас..."
  Какво общо има България с митата? Нищо. Когато Германия изнася за САЩ и печели, България седи и гледа. Вие говорите за Европейски износ за САЩ сякаш всички печелят от този износ. Няма такова нещо! Печели си Германия и изобщо не я интересува за България.

 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4510 Весело

  До коментар [#83] от "Велков":

  Да бе, соя, бърбън, "харлей", говеждо... много ще се озорят САЩ. Остави това, ами цените на строителните материали?
  Разбира се сигурен съм, че поне на теб ти е пределно ясно, че офанзивата е срещу истинския голям играч - Китай. По най-груби равносметки те крадат интелектуална собственост от САЩ за 600 милиарда годишно. Отделно са условията, че за да функционират американски фирми в Китай те трабва да бъдат 51% китайска собственост и да "споделят" интелектуалните си продукти. Много сложна и комплексна игра срещу плановете на Китай за "интелектуално доминиране в технологиите към 2030" подкрепени със 150 милиарда, в голямата си част предназначени за усилени кражби на интелектуални продукти и технологии. Не е приятно, особено за нас в академиите, но явно се готви сериозен стратегически маньовър, с подходяща глазура, разбира се. :-) решението на ЦК на ККП да отмени мандатните срокове за Ци Зин Пин стресна "мислителите".

 89. 89 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#63] от "iak":

  Отговорът е следният. В здравеопазването е най-нагледен примерът. Европейскота здравеопазване от социалистически тип е отлично за хората,но то чака американското да изобрети новите медицински технологии,новите методи на лечение и новите лекарства. Ако американското стане като европейските, няма кой да движи прогреса. Проблемът със социализма е,че не изобретява. Трябва някой да му изобретява и да му продава изобретенията, да копира или краде интелектуална собственост.

 90. 90 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Весело

  До коментар [#87] от "gozambo":

  Интересно обаче, защо не ти става смешно когато ти самият редовно говориш тук във форума от името на САЩ или най-малко от името на американския народ. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  До коментар [#86] от "daskal1":

  Даскале, може да има такова правило залегнало в СТО, обаче това не значи, че всяка страна (в случая САЩ) може да налага допълнителни тарифи за внос на стомана и алуминий, защото видиш така се защитава "национална сигурност" на страната. Пак ти казвам, че според мен и нашите европейски лидери това основание е НЕобосновано. Очевидно този довод е измислен нарочно за оправдание на това грешно решение на Тръмпи Клоуна. Относно останалата част от коментара ти, явно вашите американски политици по-добре манипулират вас. Казвам това, защото до преди два дни ти беше против тези тарифи наложени от Тръмпи, смяташе, че е това е грешка, а днес като ти чета коментарите имам чувството, че заставаш зад неговото решение да наложи тези тарифи. Така ли е? Или може би аз нещо съм се подвел?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#87] от "gozambo":

  В хасковските села не знаете ли, че България също изнася стомана за сащ?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 93. 93 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#91] от "Иво":

  Иво, аз бах и съм против тези тарифи без предварителна дипломатическа работа със съюзниците по НАТО. Нямаме нужда от такива емоции. Но, стилът на Тръмп е такъв, недодялан и крайно себичен. А това, че можеха да споделят доклада от 11 януари с партньорите и да обмислят обща стратегия спрямо Китай, Русия и другите нарушители е просто слабограмотно. Райън също се изказа против тарифите като едно скоропостижно решение.
  Но, един интересен и характерен момент. Днешният доклад на Министерството на Труда за нови 330 хиляди работни места в резултат на промяната в данъчната система на САЩ говори за едно: Тръмп прави ефективни ходове, но не комуникира добре.

 94. 94 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  До коментар [#93] от "daskal1":

  Разбрах те, погледнато по този начин имаш право. И както правилно отбеляза, трябваше да има изключение не само за Канада и Мексико, но и също за страните членки на ЕС, защото ние сме съюзници в НАТО и да се налагат на нас тарифи с аргумента зашита на националната сигурност е абсурдно. ЕС не е заплаха за вашата американска национална сигурност.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 95. 95 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#90] от "Иво":

  Първо, САЩ са една държава. И митата касаят всички американци. Митата върху стоманата касаят само германците. България няма засегнати интереси. България ще бъде засегната, ако Тръмп наложи мита на овчето сирене и лютеницата.
  Второ, аз съм натурализиран американец. Милея за България, но интересът ми е в Америка.

 96. 96 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#92] от "меншевик":

  Китайска стомана ли прехвърляте?

 97. 97 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#92] от "меншевик":

  Не намирам данни за производство и износ на българска стомана за САЩ. Сигурно са секретни.

 98. 98 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#93] от "daskal1":

  Даскале, комуникирането на Тръмп не е негов проблем, а твой. Той е в твоите възприятия и в твоите стереотипи. Ние веднъж намерихме президент,който говори каквото мисли и не е политически коректен, който си изпълнява обещанията и това е огромен плюс за него,вие се скъсахте да го критикувате,че бил недодялан. На додялани и рафинирани лъжци сме се наситили.
  За ЕС също не си прав. Тръмп не може да се церемони с европейските глобалисти и леви радикали като Меркел. Гражданската война на Запада е на живот и смърт с тях. Тръмп трябва да удари германскиа бизнес, за да отърве Германия от Меркел и сие. А оттам да помогне за възстановяването на Европа от розовата чума.

 99. 99 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  До коментар [#95] от "gozambo":

  Виж Замбо, България е част от ЕС, ние сме една общност, която споделя общи принципи, ценности и разбира се общи интереси. Когато една или няколко (в случая няколко) страни членки е засегната е напълно нормално ние да бъдем солидарни едни с други. Затова България също е солидарна с ЕК във връзка с този случай. И аз като българин и европеец съм солидарен с позицията на ЕК и ЕС като цяло във връзка с този случай (не само аз разбира се, също много други европейски граждани от целия съюз).

  Относно тебе, знам, че ти си американец вече, знам, че те е грижа за американските интереси повече отколкото за българските (поне така ми се струва), точно както мен ме е грижа повече за българските и европейските интереси. Това е напълно нормално... не те виня за това. Още повече, че ти може би си най-големия фен на Тръмпи в този форум (мое лично виждане за това). Няма как понякога европейските и американските интереси се разминават... Или поне тези които Тръмпи следва и изповядва като своя политика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 100. 100 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  До коментар [#99] от "Иво":

  Имах в предвид, че понякога европейските и американските интереси се разминават... Или поне тези които Тръмпи следва и изповядва като своя политика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK