Разликата в доходите в ЕС трябва да се намали, за да сме единни, каза комисар Йотингер

Гюнтер Йотингер и Лиляна Павлова

© Велко Ангелов

Гюнтер Йотингер и Лиляна ПавловаБрутният вътрешен продукт на глава от населението средно за 27-те държави - членки на ЕС, е 28 хил. евро, в Германия е 40 хил., в Люксембург е 100 хил., а в България – 6 хил. и 500 евро. Не трябва ли тази разлика да бъде намалена така, както вие работите за намаляване на разликата между столицата и провинцията. Това заяви еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер по време на среща в София за многогодишната финансова на Европейския съюз.


Ако ножицата е отворена толкова много, няма да сме единни. Не казвам в Люксембург да падне БВП на глава от населението, а да се увеличи в другите страни, посочи еврокомисарят. По думите му това е дългосрочна стратегия и не може да се обслужи от годишния бюджет, а от многогодишната финансова рамка.


Йотингер отбеляза, че е запознат с всички позиции и важно е единодушието, което понякога е лесно, друг път – много трудно да се постигне. Всички ние, Европейската комисия, съветът, нетните платци, новите държави членки, членките основатели, парламентите, трябва да проявим гъвкавост, каза еврокомисарят, като призова за енергичен и единен подход.
Като нов елемент, който е отсъствал от предишния период за финансиране, той посочи мигрантите и бежанската криза, ислямистката заплаха и войната в Сирия. Всички тези събития и процеси се развиват и тенденцията е само да се засилват, отбеляза той, подчертавайки, че нито една държава не може да се справи с предизвикателствата сама. До 2025 г. няма да спрат миграционните потоци, те ще продължат да идват и затова трябва да инвестираме по-ефективно.


По думите му в момента има 12 млрд. евро инвестирани в научноизследователска и развойна дейност, а са необходими 450 млрд. Необходими са 10 млр. евро за новите отговорности, но не можем да кажем миграция срещу кохезия, отбрана срещу обща селскостопанска политика, допълни еврокомисарят. Трябва ни балансиран компромис, трябват ни допълнителни средства, а не орязване на бюджета, трябва да намерим начин за модернизиране на програмите си, как да опростим правилата си, това трябва да залегне в предложенията ни за новата многогодишна финансова рамка, каза още Йотингер.


Според него никога дългосрочният бюджет не е бил изправен пред такъв проблем особено на фона на предстоящите европейски избори следващата година. Вие сте проевропейци, но други ще кажат, че само се наливат пари в европейския бюджет, ще има такива кандидати на европейските избори, предупреди Йотингер. В европарламента 50% ще са нови лица, това означава и промени в Европейската комисия на 1 ноември 2019 г. Трябва да има нова комисия, но ще има ли? Не съм убеден, каза той. Йотингер призова за настъпателен и съзидателен диалог. Трябва да покажем, че Европа е жива, единни сме и думата ни тежи, допълни еврокомисарят.


Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че няма как да се говори за бъдещето, без този дебат да мине през предизвикателства като Брекзит и миграцията. Трябва да внимаваме да не загубим посоката си, подчерта той, като добави, че през последните месеци политическата енергия е била проектирана по оста на противопоставянето между нови и стари политики. По думите му трябва да се говори как да се постигне повече със сегашните ресурси.


Успяхме да преодолеем няколко исторически кризи, но ЕС не е инструмент за управление на кризи и освен да се справя с предизвикателствата, трябва да не губи фокус например кои фактори и инвестиции ще го направят по-конкурентоспособен на глобалната сцена, обясни Дончев.


Според него, за да се зададат параметрите на многогодишната финансова рамка, трябва да се отговори на въпроса какъв съюз искаме да изградим, кое е важно - вътрешна конвергенция, сигурност, "какви искаме да сме" - опора на сигурността или глобален фактор. Парите винаги ще са по-малко от нужните, каза Дончев.


По думите му, за да бъде ЕС по-ефективен, трябва да има по-ефективни системи за доставка на политики. Той оприличи Брюксел на склад, в който политиците оставят проблемите, които не могат да решат, и призова да се лансират политики, които да са разбираеми и подкрепяни от европейските граждани.


Ключовата дума е баланс. Имаме между какво да балансираме – стари и нови предизвикателства, първи и други държави членки, допълни Дончев. Той отбеляза, че бъдещият бюджет има политическо измерение и в него освен амбициозните цели трябва да се заложи и необходимата спойка, която да съхрани и развие ЕС.


Министърът за българското председателство Лиляна Павлова каза, че един от основните приоритети на България начело на Съвета на ЕС е дебатът за бъдещето на Европа и младите хора, където идва и дебатът за бъдещето на европейските финанси. Тя изрази надежда, че България като председател, освен да задава въпроси, ще достигне и до предложения за конкретни решения. Не можем само да задаваме въпроси и да се оплакваме, допълни тя.


По думите й всички държави искат повече, но въпросът е как да не се противопоставят традиционните политики, които са показали своя положителен резултат за регионите, на новите. Тя призова тези политики, които работят, да бъдат използвани за новите инструменти, които ще се създават за финансиране, например на сигурността.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Тоя Йотингер, да си гледа работата! Ние работници от Индия и Пакистан ще докараме ако трябва, по-високи доходи и заплати, няма да допуснем! Гарантирано от ГЕРБ...!

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Тоя Йотингер, да си гледа работата! Ние работници от Индия и Пакистан ще докараме ако трябва, по-високи доходи и заплати, няма да допуснем! Гарантирано от ГЕРБ...!
  —цитат от коментар 1 на tww09306483

  Принципно тоя Йотингер има интерес в периферните колонии под бюджетна и търговска обсада където оперират немски корпорации заплатите да бъдат по няколко стотин евра докато в централите им за същата работа са по няколко хиляди евра!
  И понеже колониалния човешки ресурс все да се оплаква и да иска по-добри заплати а решението е внос на ресурс от близкия изток и Северна Африка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  А защо не и в централите да са по няколкостотин евра?
  Те, мениджърчетата си мечтаят за безплатни работници.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 654 Весело

  Който каквото има да се изказва да го прави по-бързичко. На 15-ти Март идва фрау Меркел и казва какво ще се прави следващите 4-ри години. Айнц, Цвай, Драй, Фир и яко бачкане. Иначе евро - йок.

  Navigare Necesse Est
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Социализъм в действие :)

  Гърците да вземат колкото германците. А за нас тука да не говорим. :)

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4231 Любопитно

  "Разликата в доходите в ЕС трябва да се намали, за да сме единни, каза комисар Йотингер"

  Прав е Гюнтер и България като най-бедната страна членка е и най-заинтересованата този процес на изравняване да се случи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Щото в колониите бачкат като волове и искат само да ги подбутват с остена! Ако в Германия заплатите на човешкия ресурс от 4000 станат на 400 евра, за една нощ Християндемократическия съюз ще бъде заличен поименно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 280 Весело

  А защо не и в централите да са по няколкостотин евра?Те, мениджърчетата си мечтаят за безплатни работници.
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град


  А аз си мечтая за работници които да ми работят и "ТЕ ДА МЕ ПЛАЩАТ" !!!!

  ХА, ХА, ХА !!!! 9. 9 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 280 Любопитно

  Разбирам че г-н Йотингер иска да редуцира заплатите в ЕС до заплатите в България ????

 10. 10 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 280 Любопитно

  Господин Йотингер Вие майтап ли си правите ????

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4126 Весело

  До коментар [#8] от "ЧИЧО ПЕШО":

  Ей, ти си достоен потомък на чорбаджи Нено и Неновица!

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  "Ако ножицата е отворена толкова много, няма да сме единни."

  Добро утро.....

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1012 Весело

  ЕС зелките да внимават щото дори хардкор ЕС пропоненти като мене на фона на абсолютно тъпанарското размотаване за Шенген и ЕЗ лека полека ставаме доста цинични евроскептици.

  Падането от висока кула от слонова кост е падане от високо, нищо че кулата е от слонова кост.

  Некои зелки пропускат че века е двайсе и първи и епъл уоч продава повече от сички швейцарски часовници. Лежането на Западна Европа на стара слава като екстра място за живот и бизнес може да е самоубийствена илюзия, веднъж излезе ли от мода доста неща много бързо могат буквално да рухнат

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 14. 14 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тази снимка е поставена с цел да ни предизвика да пишем, че "ситият на гладния не вярва". тази дама, която е надувала бузи от магазините на ЦК и когато всички са яли радиационно месо и марули , тя си е пазарила чисти такива, тя никога няма да си даде заплатката и я подели с някой. Защото след думите на този комисар, трябва веднага депутати и министри да си гласуват намаление на заплатите и парите да се разпределят на други работници. както и да си ходят на работа с СОБСТВЕНИ КОЛИ И ТРАНСПОРТ, КАКТО ГО ПРАВИ ВСЕКИ РАБОТЕЩ В СТРАНАТА. Не е бай Тошово време, разберете, тук е капитализъм и демокрация. Докато се мъчите да си създавате единственото, което познавате, страната ще е така.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  Звучи много добре ,но как ще стане реалност г-да политици?

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Това са голи декларации. Германия гледа на Източна и Южна Европа като на колонии.

 17. 17 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Весело

  Така си е - еднаквите доходи гарантират единството! Тия говорят глупости от висотата на собствените си възгледи за себе си!

 18. 18 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#1] от "tww09306483":

  "Имаме между какво да балансираме – стари и нови предизвикателства, първи и други държави членки, допълни Дончев."! Така де, между първи и последни в редицата такова балансиране пада, че едните си остават паднали, а другите - станали! И ръсят ли ръсят мантри!

 19. 19 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#16] от "gozambo":

  Ние сме колония единствено за тази на снимката и баща й, и дядо й. Какво да вземат от нас? Нали виждаш, че и Борисов от малък все около тези се е увъртал, че не че ги е харесвал толкова, ами е искал да се докосне до властта. Те държат всичко и не дават на пиле да припари тук да им конкурира черната боя за коса. Грозотии.

 20. 20 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 717 Разстроено

  НАМАЛЕТЕ заплатите на европейците и ще се изравним....

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  Да се намали, ама как.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3911 Неутрално

  Разбирам че г-н Йотингер иска да редуцира заплатите в ЕС до заплатите в България ????
  —цитат от коментар 9 на ЧИЧО ПЕШО


  С тези думи Йотингер казва на нашите управляващи да вдигнат доходите в България, та да се намали разликата между нас и западните страни в ЕС. Ако това не го направим , няма да сме единни, добавя Йотингер като по този начин намеква за Европа на различни скорости.
  Бившите български комунисти , ченгета и партийни секретари , станали капиталисти обаче нямат намерение да повишават жизненото равнище на населението, което до такава степен ги е зомбирало , че то безропотно ги избира и преизбира да го управляват.

 23. 23 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Докато бижши кадри на репресивния и друг апарат на Тодор Живков са във властта и сателитети им, като офицерите от ШЗО/ С. Трифонов? се докопват до властта положението ще е такова. Докато , за да си бизнесмен трябва да си браточед, положението ще е такова, и докато държавата командува частни компании какви цени да държат, след като тя дига заплати популитски и причинява инфлация, положението ще е такова. Сегашната власт не се интересува от бъдещето на народа, неина самоцел е власттта. Не зная може да е от международното положение, но това е което се вижда от пръв поглед. Всички депутати трябва да слезат от държавните коли, да си плащат сами наема моментално, ако не искат-да напускат. Аз като работих в София за 500 лева си плащах всичко това.

 24. 24 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  "казва на нашите управляващи да вдигнат доходите в България"

  Тея неща с декрет не стават. Докато западноевропейски политици увлечени в глупави дребни котерийни техни игри държат България извън ЕЗ и Шенген при напълно покрити ОТДАВНА критерии, това е лицемерно нищонеказващо празнопожелаване.

  България понася всички пасиви на финансовата дисциплина и ниския стандарт МИНУС ползите от наистина задълбочената ЕС интеграция която би довела до осезаемо раздвижване и като инвестиции и като предприемачество от Българи.

  Някои ЕС зелки постигнаха забележителни върхове - от хора дето сме болни евроентусиасти да направят циници които гледат на еврочиновничетата и лицемерните западни лаладжии по-презрително отколкото на партийните деятели навремето

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 25. 25 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Ха! И какво казват по въпроса българските чорбаджби-бивши комсомолски секретари? Украински работници ли ще внасят?

 26. 26 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Е те това те никога няма да стане... Направо си е утопия!

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#13] от "saint evlampi":

  Ама, как ти лъщи червения милиционерски задник....! :)

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#27] от "tww09306483":

  Ти мене не ме мисли, аз знам джаваскрипт, мисли че ЕС се превръща в застаряващи лежащи на стара слава острови на 'елитарност' и пълни с потенциал гладни области които обаче в един момент могат да се сетят че нямат нужда от 'елитните' острови. Ако имам хубав договор с Щатите за военно сътрудничество изобщо не ми трябва да се занимавам с некви хвърчащи в небесата вироноси 'аристократи', алъш-вериша ти е със скоростта на светлината, хубави курорти има по цял свят, умрел съм ти за ницата и монакото и алпите и мерджаните.

  А, и научи поне още един лаф освен тоя за милиционера че в един момент си ми прекалено монотонен така :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 29. 29 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 280 Разстроено

  Ей, ти си достоен потомък на чорбаджи Нено и Неновица! [/quote]

  До коментар [#11] от "patsis":
  Следвам въжделенията на господин Йотингер !!!

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2967 Весело

  Готини лафове !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Дипломатите, поради незнайни причини, говорят много префърцунено и със заобикалки когато стане дума за публични речи или интервюта. Въпросният господин е дипломат. В такива случаи това което казват може да се разбере от принципа - казвам ти дъще, сещай се снахо. То ест да се чете между редовете за да се разбере смисълът на изреченото. С други думи - за да останем единни трябва това и това. Направете това и това за да не изпаднете. Поне аз лично така разбирам изказването на господина.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#28] от "saint evlampi":

  Ами, да... Монотонно е. Като си простоват милиционер, какво друго очакваш? ГЕРБ-аджия, дето уж трябва да е про-европейски настроен, ама всъщност си червен отпадък. :)
  Я вземи ни разкажи за Путин и за новите оръжия. Какъв европейски съюз? Или пък да кажеш нещо, за сенсей Доналд? Как громи световното левичарство и либертарианство...! :)

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#25] от "Таралеж":

  БГ чорбаджиите, в голямата си част или бивши камунисти/камсумолци или техни преки потомци, не украинци ами дори и идилци ще си внесат само за да запазят доходите ниски. Наскоро гледах едно предаване по една от българските телевизии. Некакъв си там представител на нам-ква-си бизнес организация защитаваше точно тезата че видите ли на БГ предприемачите не им се искало да внасят хора щото било свързано с допълнителни разходи, ама нямало рийшли кой да работи та за това били принудени да настояват за облекчен режим за внос на работна ръка от външни за ЕС държави. Аз честно не разбрах защо не предложат по-високи заплати та хората да вземат да се позамислят дали пък да не се хванат на работа, вместо да разчитат на чужда ръка и стигнах до извода че тия какавани ще си внесат разни студентчета да им бачкат по курортите през лятото, пък последните с изкараните мижави стотинки ще купонясват през свободното си време.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 34. 34 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#32] от "tww09306483":

  Симпатяга, про ЕС декларации всеки може да прави, и кво си мислиш че постигаш като ми навираш путлер без никва връзка с това дето обсъждаме - лицемерното мотаене на България за ЕЗ и Шенген.

  ЕС е екстра и може да е още по-добре ама това няма да е заслуга на коленопреклонни верноподаници като тебе а точно на хора с конвертируеми умения и много опции на които лицемерното плямпане на 'авторитети' не им минава а гледат реално кво се случва и мое да се пазарят и да си отстояват интереса.

  Па ти си вервай че си некъв бележит евроентусиаст и борец срещу путлер и свивай уши като заек като ти вика некой че си корумпиран и недостоен само щото калъфа дето те назидава се казва Ханс :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5583 Весело

  Изказванията са изцяло популистки.
  Йотингер, ако наистина иска има въможност да направи това изравняване.
  Пример: ситуира в Булгария 30-40% от служителите на европейските структури (включително цялата Евростат от Люксембург). Ползите са две:
  1 Намалява веднага драстично разходите за труд (поради разликата в стандарта между Люксембург и България, като пример) от бюджета на ЕС (който впрочем е с пари на европейски данъкоплатци).
  2 Увеличава бързо средното заплащане в България (100000 лева средна заплата на еврочиновниците срещу 15000 тук) и развива свързани с тях индустрии
  Следствие: Дупката в бюджета от излизането на Великобритания се запълва
  Забележка: Това никога няма да стане, защото ЕС не е фирма да търси печалба, а социална организация за своите работници, но за наша сметка. Докато фирмите изнасят производство в евтини дестинации, Йотингер ги поставя в най-скъпите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#34] от "saint evlampi":

  Ти пък, какво се правиш на ударен? С пребоядисани милиционери и петоколонници на всяка крачка, какъв Шенген? Какви пет лева...? В Европа може и да потупват Бойко по рамото, ама то е от съжаление. Не му вярват...! И то съвсем основателно, за съжаление. За голямо съжаление!

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1012 Весело

  До коментар [#36] от "tww09306483":

  На ударен се правиш точно ти. Я кажи породистия немец шрьодер колко е голям петоколонник. И колко добре обслужва северен поток геостратегическите игрички на путлер. Дай да махнеме Дойчланд от Шенген тогава, а?

  Докато не си набиете в умнокрасивите глави че ако не се самоуважавате всеки ще ви подритва като изтривалки все ще сте недооценени 'гении'. Немаш никва разлика с лазещия летец, некъв Ханс те баламосва и те сочи с пръст колко лошо миришеш при положение че вече си изпълнил НЕГОВИТЕ критерии и ти го питаш за още. Роб, генетичен роб си батка, не ЕС ми Юпитерес не мое ти помогне

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 38. 38 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  "Разликата в доходите в ЕС трябва да се намали, за да сме единни, каза комисар Йотингер"Прав е Гюнтер и България като най-бедната страна членка е и най-заинтересованата този процес на изравняване да се случи.
  —цитат от коментар 6 на Иво


  И после смеете да разправяте, че други били популисти...
  Какво странно има в това в Люксембург, където съществува върховенството на закона, корупцията е минимална, администрацията -99% цифрова и бизнес климата е отличен заплатите да са 10-15 пъти по високи от страната на тримата шишковци, дето е зад Руанда и Сенегал по корупционен индекс, администрацията е като от 19 век и 80% от бизнеса е шуро-баджанашки схеми с еврофондове и ДДС измами.
  Това не е някаква жестока конспирация а закономерно следствие от условията по места. ЕС не е феята от Запада дето ще ни превърне в правова държава с едно докосване на магическата пръчка

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Така и не разбрах от горецитираните алабализми, какъв е пътят за намаляване на разликата в доходите между България и Люксембург. Струва ми се, че тази цел е кауза пердута, като се има предвид досегашното ни развитие през този дълъг и безполезен преход. Май че разликата се дължи нафакта, че ние прехождаме, а те работят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK