Защо Централна Европа стана толкова евроскептична

Защо Централна Европа стана толкова евроскептична

© ReutersМного хора са объркани от евроскептичния завой на Централна Европа. Все пак в региона се наблюдава сравнително стабилен икономически растеж през последните две десетилетия. Парите от Брюксел текат в изобилие и помагат за трансформирането на инфраструктурата.


В ярък контраст с трагичното й и бурно минало никога Централна Европа не е била по-просперираща или влиятелна, пише EUobserver. Откъде идва тогава това негодувание? И защо някои наричат Брюксел "новата Москва"?


Има три отговора.
На първо място, Централна Европа е особено уязвима на популизъм. Критиките към ЕС са се превърнали в основа за всеки популист на континента. Последната икономическа криза доведе до възход на тенденциите към популизъм, национализъм и изолационизъм в западните страни. Фактът, че популизмът си прокара път към Централна Европа, не бе изненада. Ако Франция и Германия не могат да се предпазят, защо Словакия или Чехия трябва да са по-различни?


Млади демокрации


Нека не забравяме, че демокрацията и свободният пазар бяха въведени в Централна Европа едва преди около 25 години. Конституциите са по-слабо залегнали в политическите култури. Има по-малка опора срещу цинични политически лидери, които отравят умовете на хората с празни или безотговорни обещания и които са готови да атакуват свободата на изразяване или независимостта на правосъдието.


Средната класа със своето обичайно предпочитание към умерените политически възгледи присъства по-слабо. Освен това социалната държава има по-малка възможност щедро да преразпределя приходи и да предоставя възможности за бедните.


На второ място, шокът от прехода от комунизъм към демокрация е по-голям, отколкото някой е очаквал. Централноевропейските общества понесоха негативи на няколко нива – икономическо, политическо, социално и дори културно.


Докато големите градове успяха бързо да се променят по западен модел, провинциите често биваха забравяни в стремежа към дерегулация на икономиките и приемане на европейските стандарти. Шенген позволи на хората да пътуват и да видят просперитета в останалите страни от ЕС и следователно да се разочароват от собствената си политическа класа.


30 години за догонване на Германия


Обективната икономическа реалност е по-явна, отколкото им се иска на много политици в Централна Европа. За да достигнат нивата на просперитет в Германия, поляците или унгарците ще трябва да работят 30-40 години повече.


Хората започват да губят търпение и търсят лидери, които да предложат пряк път за възстановяване на достойнството им, разбирано като свобода да избират други ролеви модели и стандарти, които дойдоха с процеса на европеизация. Освен това за хората от изтока да бъдат вечният ученик на западняците е психологически натоварващо.


На трето място, съществуват истински опасения от двойни стандарти. Компаниите действително продават по-ниско качество храни в източните части на ЕС. Дигиталните услуги са по-трудно достъпни например от Словакия в сравнение с Австрия. Несправедливите стереотипи за по-бедните хора на Изток продължават да съществуват сред държавите от някогашния ЕС на 15-те. Някои решения на европейско ниво отразяват по-скоро нуждите на постиндустриалните, постмодерни, развити общества на Запад, отколкото на тези в източната част на континента.


Гласът на Централна Европа често не бива чут, регионът е слабо представен в институции като Европейската служба за външно действие. Седалищата на евроинституциите са разположени основно в Западна Европа.


Какво означава всичко това за европейското единство? Отваря ли се новият-стар разрив между Изтока и Запада?


В краткосрочен план вълнението ще остане, което прави бъдещите сблъсъци и влошаването на настроението вероятни, особено при предстоящите бюджетни преговори или проблемите на Полша с върховенството на закона.


В дългосрочен план всички описани по-горе фактори ще работят в полза на помиряването и хармоничното сътрудничество. Популистите често губят доверието на гражданите. Вторичните трусове от системните промени от комунизма ще отшумят, след като новите поколения започнат да наподобяват повече тези от Западна Европа. И има предостатъчно политици (и граждани), които осъзнават, че честността и солидарността работят и в двете посоки.


И така, представете си, че се местите в дом, в който всичко вече е обзаведено. Настанявате се в най-малките стаи и домакините ви предлагат само остатъците от кухнята (които наричат структурни фондове) и очакват вие да сте им много благодарни за това. Бихме разбрали, ако един нов наемател си помисли, че е по-лесно да си опъне палатка навън, дори ако вали. Ето така може би се чувстват централноевропейските общества.

Ключови думи към статията:

Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6548 Любопитно

  Защото Централна Европа разбра - че Западна Европа винаги я е смятала и винаги ще я смята за второ качество !
  За съжаление Източна Европа все още не си е осъзнала мястото на трето.....

  [email protected]
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  А ние кога ще стигнем централна Европа ?

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  от една страна постоянно някой пищи за някакви реформи , от друга всеки несъгласен с априлската линия на Брюксел е етикиран като евроскептик , популист , ксенофоб , националист , расист

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  Централна и Югоизточна Европа не е евроскептична,а има свое виждане накъде да се развива Европа.

 5. 5 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А, как решихте, че Централна Европа е евроскептична... статистиката показва друго...
  blob:http://ec.europa.eu/e6259eba-5944-4a49-b550-e22563844259 (Стр.17)...

 6. 6 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Мойсей ги е водил 40 години из пустинята за да умре и последния роб.Колко време ни трябва да умре и последния русороб?

 7. 7 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Ще бъда евроскептик докато богатите западноевропейски страни са надменно лицемерни.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  До коментар [#6] от "anlazar":

  ами 30г минаха в бродене из пустинята на лозунги и клишета . от над 2млн останахте под 200000

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  Истинският проблем е, че обществото в държавите от Централна Европа закърня! Изчезнаха будните граждани, които са критични и изискват от правителството си! Позволиха на политиците да овладяват държавата, общество и съдебна система. С думи прости, гражданите забравиха, че трябва да се борят за човешките си права и за европейските ценности. Смениха тези ценности за популизъм, празни обещания и неподплатени претенции.

  Естествено, ще платят скъпо и ще изостанат!

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3618 Весело

  До коментар [#7] от "niki7":

  Значи вечно !

  Bukalemun
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Видяхме и мнението на изочните ни ”братя” за нас. За мен изборът е ясен.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#9] от "iceman_bg":

  Много точен коментар, право в десятката.***++++++++++++++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  а кой въобще поставя въпрос за избор ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#9] от "iceman_bg":

  Изчезнаха будните граждани, които са критични и изискват от правителството си!
  =======
  Ма то това бе и коварния план на запада !
  С фанфари и фойерверки се събори оная стена , и народа глътна въдицата !
  Това бе ключовия момент .....
  Иначе кой англосаксонец би се съгласил някоя ново пристигнала държава, да е по мощна от неговата !

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Започнал като един прекрасен проект за свободно движение на стоки, хора и капитали, в последните десетилетия Европейският съюз падна жертва на свръхрегулация, свръхполитизация и свръхцентрализация. От една страна единният пазар се оказа в плен на стотици (в много случаи идиотски) регулации, дело на брюкселската върхушка и в резултат тенденцията от икономическа свобода към пазарен диктат става все по-забележима. От друга страна ЕС прилага строг пазарен протекционизъм спрямо целия останал свят, което би трябвало да е оксиморон, но е факт. Не на последно място либералните идеологически догми на Брюксел, насилствено налагани на страните от Съюза, не само ограничават свободата на мислене и изразяване, те отблъскват огромни сегменти от обществата. Ако всичко това е причина само за някакъв си "скептицизъм", в Брюксел трябва да хвърлят шапки от радост. Страхувам се обаче, че процесите са много по-сериозни.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6548 Любопитно

  До коментар [#11] от "DDR":

  Откога и от кого ти е поставен въпрос и право на избор, че аз съм изтървал !????

  [email protected]
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Всеки пише каквото му се мерне през акъла и се прави на умен. Централна Европа не е евроскептична! Ама никак! Това, че не искат пришълци не е увроскептицизъм а чувство за самосъхранение! Това, че не харесват Сорос, е по-скоро америкоскепницизъм! Въобще т.н.Запад е тръгнал по една линия на самоунищожение с което източните страни не са съгласни и искат да си наложат вижданията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Нека попитам,кой има изгода от това състояние на ЕС ?

  5ar8
 19. 19 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Та ще е докато Европа се управлява от крадливи, некадърни и алчни социалисти- социопати превърнали континента в частен зоопарк внасяйки на ангро мързеливи и неблагодарни негри и араби за бъдещи избиратели.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5490 Неутрално

  Честност и солидарност . Да, те работят и двете посоки, но и лъжата и егоизмът също са двупосочни.
  Наблюдаваме и двете и от Изток и от Запад

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1641 Весело

  Очевидна е западната надменност и чувство за незаменимост.

  Обаче реално незаменимо е военното сътрудничество с Щатите, в съвременния свят Западна Европа ИЗОБЩО не е факторът който беше само допреди двайсе години но има една инерция в мисленето която още я поставя като топ място в света. Само че на лапетата дето щрапат с палци по смартфоните изобщо не им пука за 'аристократизма' на некви надути западни пуяци и са доста отворени включително учат всякакви световни езици и за тях целият свят е едно малко село. Падането по глава на живеещите в небесни кули от слонова кост западноевропейски 'аристократи' без армия и реален частен бизнес зад тях ще е изключително забавно, ще се хиля като изоглавен

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lemmy":

  За идиотските еврорегулации си прав—откъде на къде ще отменят геоблокацията, извиват ръцете на мобилните оператори, какви са тия идиотски права на потребителя, некви омбудсмани да са на всяка манджа мерудия. Каква е тая свобода на мисълта, всеки да може да пише и казва каквото му скимне. Каква е тая идиотска регулация за правото на информиран избор и сульо и пульо да може да има достъп до документи. Ред и дисциплина трябва.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2351 Весело

  То си е казано"Искай и ще получиш!",ама ние смеем ли да искаме?

 24. 24 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Стигнах до "Парите от Брюксел текат в изобилие" (второто изречение) и спрях да чета. Подобни глупости не би трябвало да се публикуват в медия с претенции за сериозност, пък било тя и "леко" спонсорирана от определени кръгове.

 25. 25 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#22] от "DDR":

  +1. Любимата опорна точка срещу ЕС е какви свръхрегулации и какви бюрократични спънки създавали в Брюксел.

  Фактите са, че всички държави и конкретно бизнес предприятия и публични бенефициенти (държава и общини) получават еврофондове, многократно надвишаващи вноските на държавата. България е типичен пример. Магистрали, пътища, водопроводи, метро, и още много. ЕС нормално има обща митническа политика и регулации в интерес на бизнеса и гражданите. Най-важното е, че ЕС е съюз на гражданите и държави с европейско мислене, с европейски ценности.

  Разбира се, всеки човек е свободен да живее, където желае. Ако регулацията му е в повечето, има достатъчно държави извън ЕС.

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  Отговорът накратко (едва докоснат в статията): защото частният капитализъм и многопартийната олигархия се оказаха не по-малко горчиви от държавния капитализъм и еднопартийната диктатура, та затова манипулатори с ресурси истеризираха населението.
  Отделно, че днешният вид на ЕС е лоша версия на Австро-Унгария, макар че би следвало да е усъвършенствана Швейцария на цял континент.
  Ама последното никога не е било замисляно от "строителите" на Евросъюза.
  Манипулаторите-истеризатори също гледат да не сочат към този вариант, защото в него биха останали без работа и високи доходи, без нищо да правят, освен да вредят.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  До коментар [#25] от "iceman_bg":

  Трагедията е, ме масовият гражданин е функционално неграмотен —като чете и не разсъждава, не търси други източници да сравни информацията, когато пътува, гледа през очите на турист и или се надсмива или завижда на местните. Нищо не се е променило от средновековието —социални суеверия и алчност.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lemmy":

  Започнал е като картел за стоманата и въглищата. Това, което описваш като започване, е било рекламната кампания, нищо общо с плановете.
  Истинските планове - ето ги,осъществени.
  Стига илюзии и вяра в детски приказки за благородни принцове и ангеловидни принцеси.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Това не е евроскептицизъм, а просто недоволство срещу диктата на Брюксел. Все пак имат опит с диктата от Москва.

  Отговора е тука - като не им хареса да излязат. Ама все пак нали това е общо нещо и трябва да се решават уж заедно въпросите. А то се получава каквото кажат Германия и Франция и Брюксел козирува и налага над останалите.

 30. 30 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Първо, Източна Европа НЕ Е евроскептична. Поне това сочат изследванията. Второ, така нареченият "популизъм" е нормалното човешко мислене, а смешните мантри на либералната демокрация са изкривеното, неестественото мислене. В тази връзка, цяла Еавропа постепенно отхвърля извартените бполшеившки неолиберални "ценности" и се връща към нормалните политически, а и икономически практики. ПопулизЪма е само в главата на неолибералните болшевики. Трето, причините за леката конфронтация между Западна и Източна Европа е, са 2. Източна Европа позабогатя /натрупа самочувствие/ и това, че Западна Европа Европа продължава да гледа на Източна, като на колония, като на донор. Уж помага, но всъщнпост използва яко. Целостта на ЕС не е поставена под съмнение, но либералните болшевишки политически практики и политкоректността скоро ще бъдат тотрално низвергнати.

 31. 31 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  До коментар [#15] от "Lemmy":

  Колко много безпочвени приказки. Защо не дадохте поне 1 пример защитаващ тезите Ви? Вие лично от коя регулация точно се оплаквате? Мислите ли, че на местно ниво Тиквата ще Ви предложи по добри алтернативи?

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#25] от "iceman_bg":Трагедията е, ме масовият гражданин е функционално неграмотен —като чете и не разсъждава, не търси други източници да сравни информацията, когато пътува, гледа през очите на турист и или се надсмива или завижда на местните. Нищо не се е променило от средновековието —социални суеверия и алчност.
  —цитат от коментар 27 на DDR


  Още по-отдалеч. От Библейски времена нищо не се е променило.

  Прогресивните си мислят, че наред с техническия прогрес ще променят и човешката природа. Тц - човешката природа е описана още в Библията и от тогава до сега не се е променила през нито един от вековете от тогава до сега.

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Истината може да се скрие, но не може да се крие постоянно. Идва Видьовден. За Запада Източна Европа замени колониална Африка. Тъй-като Африка беше разграбена до шушка и вече не е атрактивна. Евроатлантика заграбва материалните и човешки ресурси. Изобилието от евровалута всъщност са трохи, те никога няма да са достатъчно за нормално развитие. По-лошото обаче е, че превърнаха ИЕ във фронтова зона. А на фронта се мисли за война, не за развитие и прогрес. Това продължи много дълго време и още продължава. Докога?

 34. 34 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Защото и при тях е имало социализъм.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4126 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":Видяхме и мнението на изочните ни ”братя” за нас. За мен изборът е ясен.
  —цитат от коментар 11 на DDR  До коментар [#11] от "DDR":Откога и от кого ти е поставен въпрос и право на избор, че аз съм изтървал !????
  —цитат от коментар 16 на karabastun


  Бастуне , къде си бил през последните дни , че си изтървал най-важното? В истеричната антибългарска кампания "братушките" в лицето на политици , депутати и общественици казаха , че ръководството на България е предателско, че сме били неблагодарни и отново сме застанали срещу нашата "освободителка" както през двете световни войни и сега сме във враждебната на Русия военна организация НАТО и в ЕС , вместо в Евразия. Казаха още , че ще помогнат на България и Украйна да сменят своето ръководство , демек да ни освободят за трети път този път от англо американо брюкселското робство.
  Според "братушките", бастуне, България на Ботев и Левски е отново робска страна.
  Та затова колегата казва , че ние сме направили своя избор. Искаме да сме под "американо брюкселско робство" и не щем "братушките" да ни освобождават за трети път.
  Не щем руската свобода. Не щем да сме в семейството на православните славяни под скиптъра на руския цар, пардон , император. Кво да праиш.Робска психология.
  Ако разсъждаваш като мен , значи сме съмишленици.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1641 Весело

  До коментар [#36] от "А Путин е Сенсей":

  Тези дето навремето сме се присмивали на 'авторитета' на комсомолските фактори имаме нюх за това и сега се присмиваме на 'факторите' дето се изживяват като първородни синове на Юпитер само щото се казват Ханс, но още повече се присмиваме на пълзящите образи като тебе дето навремето сте се мазнили на комсомолските 'фактори' а сега пълните памперса колчем Ханс ви погледне със сбърчен 'аристократично' нос. Генетични слуги сте били тоя тип и генетични слуги си оставате, путлер точно на такива се радва много, екзистенциални сте му

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 961 Неутрално

  А ние кога ще стигнем централна Европа ?
  —цитат от коментар 2 на SS


  питанката ти може да се формулира и по друг начин! Докога Брюксел ще легитимира нашите откровени разбойници-русофили?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Защото Централна Европа разбра - че Западна Европа винаги я е смятала и винаги ще я смята за второ качество !За съжаление Източна Европа все още не си е осъзнала мястото на трето.....
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Бастунье, ти не си второ качество.... И първо не си....

 42. 42 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "anlazar":

  По моему около 80-100 години. Първо продължителността на живота сега е доста по голяма (кажи речи двойна) от времената на Мойсей. И второ в пустинята евреите са били в пълна изолация от фактора, от който е трябвало да се отърсят. Последното не е вярно за нас - комунистическите практики и методи се възпроизвеждат и до днес! Част от обществото не е съвсем скъсала с миналото, включително част с влияние и власт...

 43. 43 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Всички са са зазяпяли в ЕС да търсят виновник за това, че не ги стигнахме в стандарта на живот през последните 30 годни.
  Че извън големите градове нещата слабо се променят. Ми то иска съзнателни усилия и план какво и как във всяка от страните. На западняците кой им разви малките селища? Освен инфраструктурата трябва още много, например освен да се развиват локалните дадености общините да умеят да "продадат" това, което имат. За това трябват средства, но и умения.

  Освен това щом има двойни стандарти и прокарване на собствени интереси, трябва да се борим с първото, а да се научим да правим второто.
  ЕС е благоприятна рамка, за останалото трябва да благодарим на себе си.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 44. 44 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1641 Весело

  До коментар [#40] от "А Путин е Сенсей":

  "хем да си вярват, че НЕ са русороби"

  Душице, аз съм авторът на термина русороби, даже това не знаеш, толко си спрял, вярвай си че си изтъкнат борец срещу путлер докато ефективно се включваш в усилията му да свали проЕС и проНАТО правителство и да инсталира кремляни да те жулят с нагайката

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Не трябва да забравяме и "вещата" намеса на Сенсей Путя,
  —цитат от коментар 40 на А Путин е Сенсей

  Путин трябва да е глупак да не бутне столчето след като врагът му сам си е надянал примката и качил на него.

  Да не би Путин да каза на "бежанците" ИДВАЙТЕ, да не би Путин да иска да ги разселва НАСИЛА в ЕС, да не би той да ги вози с военните кораби до бреговете на Италия? Плитък опит за кризисен PR и прилагане на метода "Отклони разговора от нааканото". Няма да успеете да лепнете етикетчето "путинофил" на всеки който е против безумието на евролидерите и брюкселската бюрокрация.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Прогресивните си мислят, че наред с техническия прогрес ще променят и човешката природа. Тц - човешката природа е описана още в Библията и от тогава до сега не се е променила през нито един от вековете от тогава до сега.
  —цитат от коментар 32 на realguru


  Затова казвам, че неолибералите са ултралевичари. По нищо не се различават от комунистите които щяха да градят "нов човек" загърбвайки напълно естествените инстинкти на човека. В безумието си се помислиха равни на Бог а нас за глина от която могат да изваят каквото пожелаят.

  И понеже "глината" се съпротивляваше с кръв и терор комунистите се опитаха да пречупят всяка съпротива. Не успяха, зад човека стоят милиони години еволюция които са го направили това което е. Много по-умни са отците основатели на Америка които приеха човек какъвто е, и се постараха да изградят система съответстваща на природата му, система в която дори лошите му качества да работят за общото благо.

  Затова неолиберализмът ще се провали, поради същите причини поради които се провали комунизмът. Противоречи на човешката природа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1641 Весело

  До коментар [#46] от "А Путин е Сенсей":

  Ступи, за да ми причиниш некво друго усещане освен силен смях имаш едни добри стотина хиляди години еволюция пред тебе. Това ако силно залягаш над уроците. На първо време тренирай да не позеленяваш от безсилен бяс всеки път като те гаргаря

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Разкошна статия, разкриваща чудесно дебилизма на евроскептика.
  Умилително е сходството на герберасти и путинисти и общата им ярост към изконни врагове като Меркел, Сорос и бог знае още кой. И неизменното обвиняване на Брюксел в комунизъм. А, да, и бежанците са виновни за мизерията.

  Имаше и гениален коментар, как западна Европа всъщност е нещо незначително 😂😂😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Що, кой каза на бежанците да идват?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Мисля, че "полезен идиот" повече би подхождало за случая.
  —цитат от коментар 48 на А Путин е Сенсей


  Естествено. Само че се отнася за идиотите в Брюксел. Такова грандиозно политическо самоубийство както с тези "бежанци" и въпреки това да продължаваш упорито по същият път освен идиотизъм по друг начин не може да се нарече.

  Знаеш ли как е определил Айнщайн какво е идиот? Човек който упорито повтаря една и съща грешка надявайки се да постигне различен резултат". Напълно съответства на поведението на евролидерите. За щастие има едно нещо наречено избори и полека лека те ще бъдат лишени от възможността упорито да правят грешки.

  И впрочем автора упорито заровил като щраус глава в пясъка как ще обясни възхода на евроскептицизма И в Западна Европа? Май че там не работи изсмуканата от пръстите теза, че Централна/Източна Европа са бедни и завиждат. По-дълбоко трябва да се рови по-дълбоко. По-точно по-напред, към главата на рибата, народът ни казва че от там започвало вмирисването.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на Има Такъв прост Народ
  Има Такъв прост Народ
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Quote: ''Централна Европа е особено уязвима на популизъм"". xaxa
  А Западна Европа е особено уязвима на полит-коректен тоталитаризъм и нео-либерален комунизъм.
  А западняците си гласуват като овце на заколение, защото не са живели при тоталитарна държава и нямат ваксина за държавна пропаганда.

  George Orwell, 1984.
  "Every record has been destroyed or falsified, every book rewritten, every picture has been repainted, every statue and street building has been renamed, every date has been altered. And the process is continuing day by day and minute by minute. History has stopped. Nothing exists except an endless present in which the Party is always right."

 56. 56 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Какво ще напишат евреите от Ройтерс в статията-"Защо Италия стана толкова евроскептична"? Или в статията- " Защо Великобритания стана толкова евроскептична"?
  Феноменът е общоевропейски, а не централноевропейски и изсмукването от пръстите на някакви специфични за региона причини е една дезинформационна лъжа.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Galileo
  Galileo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И (както се вижда и от коментарите) слонът в стаята са бежанците и опитите (най-вече на Германия) да ги натрапи на страните от централна и източна Европа. Допреди бежанската криза дори гръцките проблеми не оказваха такова влияние на евро-оптимизма в ЦИЕ.

  Личното ми мнение е ,че допускането на бежанците в Европа е грешка ,от която последиците ще са дълготрайни и непредвидими.

 59. 59 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не трябва да забравяме и "вещата" намеса на Сенсей Путя, успял да наводни интернет пространството с какви ли не митове и легенди, клишета, стереотипи за Европейския съюз, та да може днес облъчените тролчета като Лемму и Гуйлампи хем да повтарят опорните му точки в несвяст, хем да си вярват, че НЕ са русороби. Достъпът до интернет на всеки олигофрен определено помогна на каузата на Сенсей Путя по разпространяването на евроскептицизЪма.
  —цитат от коментар 40 на А Путин е Сенсей

  Хората в Западна Европа нали имат Европейски ценности как може тогава толкова лесно да се манипулират с някакви си новини във Фейсбук....Явно според теб хората с Европейски ценности са толкова глупави ,че няма дори собствено мнение ?

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Още един, дето бежанците му пречат на живота...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Всеки пише каквото му се мерне през акъла и се прави на умен. Централна Европа не е евроскептична! Ама никак! Това, че не искат пришълци не е увроскептицизъм а чувство за самосъхранение! Това, че не харесват Сорос, е по-скоро америкоскепницизъм! Въобще т.н.Запад е тръгнал по една линия на самоунищожение с което източните страни не са съгласни и искат да си наложат вижданията!
  —цитат от коментар 17 на lz2


  А-а-а, нека да се разберем. Сорос не е американски. Не ни прехвърляй този унгарски евреин и нацистки колаборационист като американски актив /счетоводен термин/. В Европа сте го възпитавали.

 63. 63 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#17] от "lz2":
  „Това, че не искат пришълци не е увроскептицизъм а чувство за самосъхранение! Това, че не харесват Сорос, е по-скоро америкоскепницизъм! Въобще т.н.Запад е тръгнал по една линия на самоунищожение с което източните страни не са съгласни и искат да си наложат вижданията!”

  Не искат пришълци? А какви по-точно се явяват централноевропейските емигранти в т.нар. Запад? Мили гости, които подбиват пазара, ползват социалните придобивки и уреден начин на живот на Запада „тръгнал към самоунищожение” и чийто виждания не харесват? Да не би някой насила да е присъединил държава към ЕС?

  Напоследък, все повече виждам смешното противопоставяне, в едни и същи хора, на уж проевропейски начин на мислене, а всъщност балкански или източноазиатски идеи. Европа е много хубава, когато получаваме еврофондовете, когато свободно пътуваме там и се установяваме там да живеем и работим, ние или децата ни. И много искаме да не бъдем втора ръка хора, ние българите, да получаваме същите стоки като европейските. Но когато трябва ние да не третираме други хора като втора ръка, да помогнем както искаме на нас да ни помагат, ние забравяме милосърдието, ставаме расисти и патриоти, пък изобщо забравяме че сме уж европейци.

 64. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#58] от "Galileo":

  1 млн. бежанци на 550 млн. население? Ебахти слона, чесно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 65. 65 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#27] от "DDR":

  Вярно е. Това са истинските причини да не се развиваме и постоянно да намаляваме като население. Нивото на масовия българин определя нивото на бизнеса и икономиката, както и нивото на политиците ни. Накратко - прост народ - слаба държава.

 66. 66 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Пълно е с "полезни идиоти"!
  Мнозинството ИСКА!
  Иска да живее като средния германец, швед, французин, швейцарец.
  Иска онова, което тези НАЦИИ са постигнали със столетия борба, в някои случаи и воина – гражданска!
  Иска да живее като нации, преживяли няколко пъти индустриална и техническа революции, но не са имали над главата си неграмотно управление от министър-председател до партиен секретар, които решават какво и как да се прави или урежда живота на всеки на всякакво ниво.
  Социалните права в Швеция и Франция не са им подарени.
  Франция и Италия имаха правителства в някои случаи за смешни периоди.
  Италианците за по месец :-)!
  Тук се плаче, че парите от "стиснатия ЕС" били малко.
  Нещо да е подарено от САЩ на Европа?
  Сетих се – ПЛАН МАРШАЛ след втората св война, но Сталин гордо отказа и разпореди и другите източни европейци да не взимат "презрените" долари?!?!!
  Много регулации – ами като е общност, трябват правила за всички!
  Меркел била гадна, но "тъпите" германци я избраха отново!
  Ние, умните, си харесваме еднокнижник-монолингвист и едва кретаме, но ако трябва наново ще го изберем, защото НЯМАЛО АЛТЕРНАТИВА! И не става дума за Корни, в никакъв случай, а се радвате че Бочко успя да омърси докрай истинското дясно.
  Милиционерчетата толкова могат – трите шИшета държат здраво юздите и нЕма мърдане!
  За ЕВРОСКЕПТИЦИТЕ свят широк, пътища много!
  Е къде е Евразия, но НИКОЙ НЕ СЕ Е ЗАПЪТИЛ НАТАМ ЗАЕДНО СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ!
  Виж, Сидеров прескача – къде до Крим, къде до Масква, за някое фалшиво орденче, за някое друго наставление.

 67. 67 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Защото Централна Европа разбра - че Западна Европа винаги я е смятала и винаги ще я смята за второ качество !За съжаление Източна Европа все още не си е осъзнала мястото на трето.....
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Дай да си уточним географските понятия:
  Ако погледнеш картата на Европа, ще видиш, че Източна Европа, това са Азербайджан, Грузия, част от Русия, Украйна... За това си изключително прав - те все още не са осъзнали, че са трето качество. Особено най-голямата от тях, имаща се за нещо като световен "лидер"... ама това е същото както някой луд да се мисли за Наполеон.

  Балканският полуостров се намира в Южна Европа, а ако трябва да гледаме само линията Изток-Запад, то България е в Централна Европа.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 68. 68 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#38] от "saint evlampi":
  „Тези дето навремето сме се присмивали на 'авторитета' на комсомолските фактори имаме нюх за това и сега се присмиваме на 'факторите' дето се изживяват като първородни синове на Юпитер само щото се казват Ханс, но още повече се присмиваме на пълзящите образи като тебе дето навремето сте се мазнили на комсомолските 'фактори' а сега пълните памперса колчем Ханс ви погледне със сбърчен 'аристократично' нос. Генетични слуги сте били тоя тип и генетични слуги си оставате, путлер точно на такива се радва много, екзистенциални сте му”

  Чета, чета и виждам рожбите на самородния български гений. Разбрахме, че сте фен на Путин и сте измислили понятие „русороби”, за да подсилите значението на „русофили”. Разбрахме, че сте и много над пошлостта на западноевропейската цивилизация и че сте силно критичен към всичко, освен към управляващите ГЕРБ и партньори - автентичните патриоти - проевропейски и проруски настроени едновременно.

  Та какво предлагате - срещу Путин, вън от ЕС и автентичен български път на развитие - Северна Корея на Балканите? Или Соломоновското патрЕотарско решение - да сме добре с всички и да се опитваме да седнем на двата стола.

 69. 69 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Всеки ден четем статии в Дневник, препечатани от левичарската преса как Брюксел извива ръцете на Полша и Унгария, какви заплахи им отправят, как им режат парите, как ще ги изключват и подобни, и сега, защо станали евроскептични?!
  Ние причините ги дискутираме всеки ден и дори са ни втръснали. От колониализма на Берлин, Париж и Брюксел, през проваления глобализъм и умишленото населване на Европа с хора от Третия свят, през радикални леви идеологии, станали доминиращи, надминаващи с много идиотизма на комунизма и налагани със сила в цяла Европа, през културния и цивилизационен упадък на Запада, до болшевишките методи които се възприемат, цензурата и политкоректността.

 70. 70 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Относно статията... ами пълен буламач.
  Като започнем от там, че Централна Европа била евроскептична... ами не е вярно. Страните от Централна Европа са по-ЕС настроени дори от страните в т.нар. стар ЕС.
  Дори в България, в която русофилията е пуснала дългите си отровни пипала, от много години на изборите печелят про-европейски партии (напр. Граждани за Европейско Развитие на България).
  И стигнем до пълната глупост, написана в статията:
  "Нека не забравяме, че демокрацията и свободният пазар бяха въведени в Централна Европа едва преди около 25 години. Конституциите са по-слабо залегнали в политическите култури. "

  Всъщност, в Централна и Южна Европа свободният пазар е въведен много ПРЕДИ в Западна Европа (колкото и да е странно - дори Османската империя е била един огромен общ свободен пазар - от Тунис и Алжир, до Влашко и Босна), демокрацията е създадена на Балканите (по това време България е била част от тези земи), а Търновската конституция е била най-прогресивната за времето си.
  Само поради червения терор на североазиатските диваци Централна Европа беше извадена за 45 години от демокрацията и свободния пазар, но хората все още помнят какво е свободата. Да не говорим, че през тия 45 години хората вдигаха въстания (Полша, Унгария, Чехословакия), организираха въоръжена борба (България - горянското движение) и като цяло се противиха на отнемането на свободата им. Червените изроди се опитаха да унищожат елита на нациите ни, за да се запазят колкото се може по-дълго на власт и да превърнат народа в стадо, което само да доят и стрижат, а когато трябва - и да колят.. но въпреки това, не успяха!
  Статията е писана от човек с претенции, без елементарни исторически познания!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 71. 71 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1641 Весело

  До коментар [#68] от "iceman_bg":

  "Разбрахме, че сте фен на Путин"

  Айде обратно в първи клас и като се научите да осмисляте съставни изречения заповядайте да си беседваме, не бързам за никъде, може да повторите няколко години докато усъвършенствате метериала до приемливо ниво

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 72. 72 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Чиейе тва джиниално аннтрепфиле?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 73. 73 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#58] от "Galileo":1 млн. бежанци на 550 млн. население? Ебахти слона, чесно...
  —цитат от коментар 64 на Darth Plagueis


  Пускам ти статия от Економист, да не кажеш че е жълт парцал или разпространява Путинова пропаганда. :)

  Why are young men in Sweden shooting each other?
  Young men with Kalashnikovs have upset the Swedish sense of security

  https://www.economist.com/news/europe/21738389-young-men-kalashnikovs-have-upset-swedish-sense-security-why-are-young-men-sweden

  Та по разни груби оценки над 90% от престъпността в Швеция е от мигранти, въпреки че те не са 90% от населението. Казвам груби оценки, щото там статистика за произхода на престъпника не се води - всички са "шведи". :)

 74. 74 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#70] от "Athanatos":

  "демокрацията е създадена на Балканите (по това време България е била част от тези земи)" - звучи не съвсем точно на това, което исках да кажа.
  Имах предвид, че днешните български земи са били под културното влияние на древна Елада.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 75. 75 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6548 Любопитно

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  Мани ги тия - е тука е кучето ''Хората започват да губят търпение и търсят лидери......'' в конфликта м/у европейската номенклатура и средната класа , а не в избора Москва-Брюксел !
  Този избор прав си, че сме го направили - ама актуалният избор в момента е друг - и за него казвам, че никой не го е поставил !
  Нали!

  [email protected]
 76. 76 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  [quote]И така, представете си, че се местите в дом, в който всичко вече е обзаведено. Настанявате се в най-малките стаи и домакините ви предлагат само остатъците от кухнята (които наричат структурни фондове) и очакват вие да сте им много благодарни за това. Бихме разбрали, ако един нов наемател си помисли, че е по-лесно да си опъне палатка навън, дори ако вали. Ето така може би се чувстват централноевропейските общества..[/quote]
  Ооо, тази аналогия е грешна и подвеждаща. Никъде не се е преместила Централна Европа. На място си е.
  Друга е аналогията.
  След 89-та вратите на казармите се отвориха и хората можеха да излизат извън загражденията. По-куражлиите почнаха да шарят в околността и усетили вкуса на свободата си намираха прехраната кой как намери. Естествено много бързо намериха тучните ливади на Запада - Европа и други места. Той тогава беше много различен от сега. Тия разбраха, че света зад оградата е по-удобен и по-богат, но изобщо не е сигурен както зад оградата. Ха си се отпуснал и си умираш от глад буквално в някое мазе или хоспис на богатата Европа.
  Тези които останаха край разградените бараки, а те хич не са малко, дори са мнозинство като дойде време за вечеря разбраха че освен охраната на лагера и готвачите са изчезнали, заедно с продуктите от склада.
  Те, разбира се пак се появиха. Бяха ходили на баня. Изкъпани, чистички, пременени по новата европска мода капиталистическа.
  Започнаха да сипват в паничките, както през лагерните времена, но мамбото беше гола водица.
  И понеже лагера е разграден, се сбраха де що има европски и изобщо световни хищници.
  Бързо станаха комбина с местните и положението за решилите да останат взе да става нетърпимо.
  И в същото време Европа еволюира към социална инженерия с визии за 20, 50, 100 и повече години напред. Въведе регулации и такси, които събираха по десетк кожи от старите европейци и новите от бараките.
  Освен техните си добре познати тормозители, те трябваше вече да опъват жили и за новите уреждащи си лобистките далавери директно из коридорите на Брюкселските офиси.
  Какво очаквате да се случи, наистина?
  Европа на Свободата се стопява пред очите ни. Просто изчезва.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Щото за разлика от нас осъзнават че са използвани.. и некога няма да бъдат каквото искат те самите, а само каквото берлинското Есср разпореди!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 79. 79 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#71] от "saint evlampi":

  Радвам се, че не се обиждате, но не разбрах вашите виждания. Не одобрявате Путин и начин на управление на Русия, сега и западноевропейската цивилизация не ви харесват, привърженик на какво сте? Някакъв особен модел на развитие на обществото и държавата или просто сте обикновен българин, който търси кусури и всичко критикува, без да предлага решения?

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Комунизмът не прощава на никого.

 81. 81 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1641 Весело

  До коментар [#79] от "iceman_bg":

  "но не разбрах вашите виждания"

  Това е очевидно, посочих необходимите пререквизити за личностно усъвършенстване които биха позволили изправяне на това. Успех, аз съм тука

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 82. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#79] от "iceman_bg":

  Швейцарския модел където има много силно изразено местно самоуправление. Там всяка община има изпълнителна, законодателна и съдебна власт отговорна пред населението на общината само. Следват окръзи, после кантони и чак после идва централното правителство, което има много ограничени правомощия, просто щото повечето неща се решават на местно ниво.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 961 Неутрално

  ...Швейцарския модел където има много силно изразено местно самоуправление......
  —цитат от коментар 82 на realguru

  Малко доуточнение! Швейцарският модел върви барабар с швейцарците

 85. 85 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#82] от "realguru":
  „Швейцарския модел където има много силно изразено местно самоуправление. Там всяка община има изпълнителна, законодателна и съдебна власт отговорна пред населението на общината само. Следват окръзи, после кантони и чак после идва централното правителство, което има много ограничени правомощия, просто щото повечето неща се решават на местно ниво.”

  Швейцарски модел на местно самоуправление. Звучи много добре, но има един съществен проблем - в България няма швейцарци, а основно българи.

  Как мислите ще се самоуправляват българите в Плевен, Враца, Видин, Самоков, Перник....? Обикновен пример - в Швейцария на референдум швейцарците гласуваха срещу намаляване на данъци, а тук в България данъци просто се укриват.... Иначе и в България има местно самоуправление - избират се общински съветници, кметове, даже може да се правят допитвания до населението.

  Получава се като златното швейцарско правило за ондексиране на пенсиите, въведено в България. Половината пенсионери получават 200 лв пенсия.

 86. 86 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 308 Неутрално

  А, как решихте, че Централна Европа е евроскептична... статистиката показва друго... blob:http://ec.europa.eu/e6259eba-5944-4a49-b550-e22563844259 (Стр.17)...
  —цитат от коментар 5 на bosev.asen


  Защото брюкселските дантели и зелки не могат да се отърсят от напомпаното самомнение "Европа - това съм аз". Трудно им е да схванат, че "не съм съгласен с част от начините и идеите, с които се опитвате да управлявате нашия Съюз" е нещо много по-различно от "не искам нашия Съюз".
  С арогантното си поведение и клиширано мислене докараха нещата дотам, че ако говорим за евроскептицизъм, той е по-силен в собствените им страни. И после се тръшкат какви популисти се появили в Италия, Германия, Австрия, Франция...
  Дантелки и зелки, сър!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 87. 87 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бившите соц.страни изобщо не са евроскептични. Проблема доста се преекспонира. Ако някой си направи труда да проведе проучване с един единствен въпрос, желаете ли излизане от ЕС съм абсолютно убеден, че тук и в централна Европа настроенията за Екзит ще са много по- малко, отколкото в стара Европа. Не може да наричаш евроскептик всеки дръзнал да има собствено мнение различно от общото.

 88. 88 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#85] от "iceman_bg":
  Ако България се управляваше по швейцарски модел, то мигновено биомасата щеше да реши да спре плащането на данъци, да въведе безусловен доход от 3000 лв и да направи законодателство на тълпата с бързи производства, така че да може да обесва или обезглавява цигани, гейове и пр. Никой на света не може да си представи докъде стига българската тъпота. Това е безмерно глупав народ.

 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Що, кой каза на бежанците да идват?
  —цитат от коментар 53 на Darth Plagueis


  Меркел, забрави ли го? Вие ако сте късопаметни ние не сме. И пак Меркел заедно с еврочиновниците натискаше да ги разселва НАСИЛА в Източна Европа въпреки нежеланието на народите там. Нежеланието дори на самите "бежанци". Поради простата причина, че те са никакви бежанци ами лапачи на социални помощи. И че тези побягнали от войната в Сирия в тях са малцинство, събрал се е боклука от цял свят за да се крие зад истински пострадалите.

  Не случайно ви наричам "сини комунисти", верни сте на Интернационала независимо къде му е централата, забравили сте родината си. И не случайно теорията казва, че комунисти и фашисти е едно и също. Нещо повече, фашистите са неузряла форма на комунистите. С едни и същи методи си служите, метода на Гьобелс "Една лъжа повторена хиляда пъти става истина". Така и сега вие с "бежанците".

  Ето ти ги любимите "бежанци", изглежда глупаво повярвахте, че сме ги забравили кои и какви са. Ето това искат да ни вкарат насила тези които защитаваш.

  https://www.youtube.com/watch?v=KZEjDNKqKIA
  Muslim Immigrants ATTACK Woman!

  https://www.youtube.com/watch?v=Kn-RBMGDozk
  Muslim Immigrants Attack German Woman and Her Child

  https://www.youtube.com/watch?v=c3R1bUm4oow
  MIGRANTS COWARDLY ATTACK GERMAN CITIZENS

  https://www.youtube.com/watch?v=-LD2BGT26qI
  Hungary: Violent Swarms of Immigrants Attack Hungarian Border Police

  https://www.youtube.com/watch?v=09E5dJR9aW8&ab_channel=WORLDFIRE
  Watch African migrants destroy southern Italy

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#79] от "iceman_bg":Швейцарския модел където има много силно изразено местно самоуправление. Там всяка община има изпълнителна, законодателна и съдебна власт отговорна пред населението на общината само.
  —цитат от коментар 82 на realguru

  То при нас стихийно вече почва да става същото. Събират се хората в населеното място и не ги пускат тези които централната власт угоднически свалила гащи пред Брюксел иска да ги засели при тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 91. 91 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Визията за ''Европа на народите'' на Делор, Дестен, Митеран, Гонзалес, Папандреу, Шмит, Палме и др. загина на 7 февруари 1992 г. в град Маастрихт.Там с подписването на Маастрихтският договор европейските народи се превърнаха в обикновенни цифри и гола статистика ! Но тогава гладните за бляскави дрънкулки бивши соц. не виждаха раждането на новия СССР !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 92. 92 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1641 Весело

  До коментар [#87] от "zle_platen_trol":

  "Не може да наричаш евроскептик всеки дръзнал да има собствено мнение различно от общото"

  Модерните комунисти маскирани като либерални интелектуалци могат и още как. Но ако се казваш Ханс или Гюнтер можеш да им храчиш в лицето и ще те питат за още. Генетични роби

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 93. 93 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1641 Весело

  До коментар [#84] от "historama":

  "Малко доуточнение! Швейцарският модел върви барабар с швейцарците"

  Верно? И тея симпатяги са некви суперхюмани, не са имали исторически късмет и не са егоистични опортюнисти които гледат само личната си изгода?

  Докато се самоунижавате и митологизирате народи които просто са имали повече късмет от отрудената ви баба ще ви третират като парцали навсякъде, за стотен път го казвам, айде почнете да вдявате по некое време :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 94. 94 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Всъщност тази статия по нищо не се различава от поведението на московският патриарх. Онзи от Москва ни тропа по масата и критикува защо си позволяваме да имаме собствен поглед върху историята, тези пък от Брюксел недоволни защо не слушкаме и покорно изпълняваме ами си позволяваме да имаме собствено мнение за идиотизмите им.

  Едно и също, искат покорни роби. Ако си покорен поглаждане по главичката независимо какви глупости вършиш, пример за това е наш Баце. Ако си непокорен показни санкции, така че другите да се уплашат, пример за това е Полша.

  Да ама не, не се отървахме от едно робство за да влезем в друго. Ще се борим с всички достъпни средства и гласуването за "крайнодесни" е най-мекото възможно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Брюксел чрез своите декрети и опорни точки упражнява непрекъснат диктат над сателитите си, което не се възприема добре в средноевропейските страни. Те искат да участват във вземането на решенияата, а не да се подчиняват безропопотно на центъра. Ролята на втора Москва, възприета от еврочиновниците в Брюксел, не допринася за разбирателството в рамките на Съюза.

 97. 97 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1641 Весело

  До коментар [#94] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  За Баце си леко в грешка, справя се повече от отлично като отчетеш огромните напрежения и противодействащи си сили. Постави се мислено за момент на това място и ще се хванеш за главата колко кофти ребус има пред тебе. Не фърляйте бебето с мръсната вода, кремляните точно това чакат

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#79] от "iceman_bg":Швейцарския модел където има много силно изразено местно самоуправление. Там всяка община има изпълнителна, законодателна и съдебна власт отговорна пред населението на общината само. Следват окръзи, после кантони и чак после идва централното правителство, което има много ограничени правомощия, просто щото повечето неща се решават на местно ниво.
  —цитат от коментар 82 на realguru


  Ще ви цитирам българин, който отдавна живее и работи в Швейцария.
  -Здравей, как си, как я караш? Доволен ли си?
  -А бе, искаш ли да дойдеш при мен. Само за компания, да има с кого да си говоря.
  Седем франка на ден ще ти плащам!
  Това му беше проблема на българина.
  Беше повече от осигурен, само дето скучаеше, а възможности за развитие, култура, спорт... И днес много българи в "китната ни татковина" имат причини да недоволстват. Да, по съвсем различни причини. Например "умно" да отидат за гъби, за риба, да бърчат нос пред възможен избор на избори и като последно да недоволстват срещу сирийци, афганистанци, че им объркват живота - нищо, че у нас са малко.
  А и те самите не искат да си го оправят. Живата, бита, останалото...
  Брюксел и ЕС са последните виновни за упадъка но страната ни. Омръзнало ми е да чета и слушам за "брюкселските зелки"! А тукашните "тикви"?
  Европейските пари изчезват в едни бездънни джобове – за това никой не протестира!
  Така я караме - по български!
  Евро позитивно недоволни!

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK