Преврат по европейски: Как "чудовището" Зелмайер получи властта в еврокомисията

Преврат по европейски: Как "чудовището" Зелмайер получи властта в еврокомисията

© Associated PressМартин Зелмайер винаги е мечтал да бъде познат извън затворения кръг в Брюксел. Желанието му сега се сбъдна, макар не по начина, по-който може би се е надявал, пише британското сп. "Спектейтър". То стана реалност под формата на брилянтно изпълнен преврат, който даде на 47-годишния германец почти пълен контрол върху Европейската комисия.


Превратът започна на 21 февруари, когато 1000 журналиста получиха имейл с покана за среща с председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Краткото съобщение създаваше впечатлението за спешност, а провеждането на подобна среща по принцип е необичайно. Откакто е председател, Юнкер рядко дава пресконференции.


Новината беше изненадващото повишение на Зелмайер, шеф на кабинета на Юнкер, до позицията генерален секретар, отговарящ за 33-хилядния персонал на комисията. Журналистите бяха стъписани. Никой не знаеше за свободното място. Нямаше никакви знаци, че 61-годишният Александър Италианер мисли да се оттегли. Но след като Юнкер обяви още няколко назначения, бързо стана ясно какво се е случило. Зелмайер е поел контрола и всеки, който му се е противопоставил, е бил безцеремонно уволнен. Юнкер е предал ключовете за европейския дом на любимия си еврократ, коментира изданието.


Повече власт
Вместо да бъде редови шеф на кабинета, Зелмайер действаше като де факто зам.-председател. Юнкер, който изглежда все по-уморен, с радост позволи на Зелмайер да върши работата и с радост му благодари като му даде пост с още повече власт.


През първите дни на новата си работа той даде ясна заявка как възнамерява да управлява. Миналата седмица всички служители на комисията получиха писмо от новия генерален секретар, нещо, което отново е необичайно, тъй като подобни писма се изпращат само от председателя. В него Зелмайер обяви, че публичната служба на еврокомисията не трябва да се задоволява с това да е просто машината за управление на институцията, а трябва да действа като "сърцето и душата на комисията", с което омаловажи ролята на 28-те еврокомисари.


Бързо издигане


По думите на комисар, пожелал анонимност, всъщност Зелмайер е бил предложен в началото не за генерален секретар, а за заместник – пост, за който се е знаело, че е свободен. След това Юнкер е обявил, че тогавашният генерален секретар, Италианер, се оттегля. Така че, след като бил заместник за няколко минути, Зелмайер бързо станал генерален секретар.


Защо тогава еврокомисарите мълчат? Може би защото Зелмайер подготвя специален подарък за тях. Пенсиониращите се комисари получават щедри допълнителни обезщетения от до две трети от основната им заплата за близо две години – до около 13 500 евро на месец. Зелмайер сега планира да ги увеличи до три или може би дори пет години. Освен допълнителните пари те ще получават и други облаги – офис в седалището на Комисията, кола с личен шофьор и двама асистенти. Така че благодарение на Зелмайер един отиващ си еврокомисар ще може да получава двойно, ако не тройно повече от това, което получава сега. И всичко това освободено от данъци.


Именно защото Юнкер напуска следващата година, Зелмайер трябва бързо да намери кой да го наследи. И той вярва, че е открил някой, също толкова покорен, в лицето на Мишел Барние. Следващата мисия на Зелмайер е да постави Барние начело на списъка на Европейската народна партия, което означава, че той ще бъде в идеалната позиция следващата година, за да спечели поста според системата за водещия кандидат, за която Зелмайер работи усилено. Барние е идеалният кандидат, защото според Зелмайер той е слаб и податлив на влияние.


Кой е той


Бившият адвокат от Германия започва кариерата си в Европейската комисия през 2004 г. като говорител за информационното общество и медиите, пише Би Би Си. Той помага за успешното провеждане на кампанията на Жан-Клод Юнкер, който става председател на Комисията през 2014 г., и по-късно става началник на неговия кабинет. Спечелил си е не малко прякори, например Чудовището или Звяра на "Берлемон", сградата, където се помещава еврокомисията.


Почитателите му, сред които менторът му, германският евродепутат Елмар Брок, го описват като работещ усилено стратегически гений.


За хората, които не го харесват, агресивният му подход отива твърде далеч. Запитан за стила си, Зелмайер отговаря: "Не можете да управлявате еврокомисията като Монтесори училище", имайки предвид образователната система, която дава предимство на развитието на детето пред взимането на изпити.


"Не виждам нищо непредвидимо в това, освен че се случи твърде бързо", коментира бивш високопоставен служител на комисията, цитиран от "Политико". За някои официални лица в Брюксел, особен тези, които са влизали в сблъсък със Зелмайер или са се почувствали огорчени от решенията му, начинът, по който се издига, отива твърде далеч. Повечето еврокомисари са научили за повишението му малко преди да бъдат помолени да гласуват.


"Не става въпрос за резултата, а за процеса, за липсата на прозрачност", коментира високопоставен служител. "Да, той е квалифициран, но не се отнасяйте с нас като с глупаци. Той казва, че е проевропеец, но той навреди на европейските институции."


Какво следва


Говорителите на комисията трябваше да изтърпят часове въпроси за назначението. По думите им много от историите се отклоняват от обективните факти и се влияят от емоционалните призиви, особено твърденията за рушвети. Според тях процесът по назначаването е следвал стриктно.


Европейският парламент ще проведе дебат по въпроса по-късно днес. Има предложение, в което се призовава за разследване на назначението и за повече прозрачност в процеса по принцип.
"Начинът, по който бе назначен Мартин Зелмайер, предизвиква неуважение към европейските институции. Ако тази процедура е съответствала на правилата, правилата трябва да бъдат променени", коментира евродепутатът от групата на Зелените Свен Гиголд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK