Играчките и автомобилите са начело в списъка на опасните изделия в ЕС (графика)

Играчките и автомобилите са начело в списъка на опасните изделия в ЕС (графика)

© Юлия ЛазароваИграчки, автомобили и мотоциклети са начело в списъка на опасните изделия, които са открити и изтеглени от пазара в Европейския съюз. Това показва представеният от Европейската комисия днес доклад за системата за бърз обмен на данни за опасни изделия.


Според документа миналата година националните власти са използвали системата още повече, като са изпратили над 2000 сигнала. Получените сигнали са довели до почти 4000 последващи действия, като например изтегляне на стоки от пазара. Потребителите все по-често купуват стоки по интернет от държави извън ЕС. Много от опасните изделия, за които е подаден сигнал, се продават също на онлайн платформи или пазари.


Миналата година видовете стоки, за които най-често са подавани сигнали, са били детските играчки (29%), следвани от моторните превозни средства (20%) и облеклата, текстилните изделия и модните стоки (12%). Най-често са изпращани сигнали за опасности от нараняване (28%) или химическо натравяне (22%).
По-голямата част от опасните стоки, за които е подаден сигнал, са внесени от държави извън ЕС. Китай е на първо място сред страните на произход с 53% (1155 сигнала). Броят на уведомленията за опасни стоки с произход от ЕС е бил 413 (26%).


През април Еврокомисията ще представи "нов търговски механизъм за потребителите", който ще обнови действащите правила в защита на потребителите.


От 2003 г. чрез системата за бърз обмен на данни за опасни изделия всички държави в ЕС и комисията се уведомяват своевременно за опасните нехранителни стоки, иззети и/или изтеглени от пазара в Европа. Това позволява да се предприемат последващи действия - забрана за продажба, прекратяване на продажбите, изтегляне, изземане или отказ за внос от митническите власти - навсякъде в ЕС. В системата участват 31 държави (държавите от ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия).


Всяка седмица се получават и оповестяват онлайн около 50 сигнала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK