Гневни евродепутати атакуваха Юнкер заради повишението на "фанатика" Зелмайер

Мартин Зелмайер

© Reuters

Мартин ЗелмайерМнозинството в Европейския парламент порица назначаването на Мартин Зелмайер - доскорошния началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер - за генерален секретар на комисията, предаде БТА. Евродепутатите решиха случаят да бъде разследван от парламентарна комисия, а резолюция да бъде гласувана през април.


Единствено групата на Европейската народна партия (ЕНП), към която принадлежи Юнкер, защити назначението. Въпреки това дори ЕНП отбеляза, че Европа принадлежи не на чиновниците, а на гражданите.


Социалистите и демократите посочиха, че с това назначение се налива вода в мелницата на популистите. Те попитаха как еврокомисията ще възвърне доверието и призоваха за прозрачни назначения.
Европейските реформатори и консерватори отбелязаха, че не са получили отговори на въпросите, появили се в почти всички водещи европейски и световни медии. Има много неясноти, трябва да направите най-доброто, за да заслужите доверието и да докажете, че работата не е нагласена, обърнаха се те към Европейската комисия.


Групата на либералите (АЛДЕ) призова назначението на Зелмайер да бъде оттеглено. "Взимате евродепутатите за глупаци, това е глупава стратегия. Става дума за липса на политическа преценка на комисията. Политиката означава отчетност, тук трябваше да бъде Юнкер. Еврокомисията се остави да бъде водена за носа от чиновник. Как да очакваме еврокомисията да защити европейския интерес срещу президента на САЩ Доналд Тръмп от влиянието на лобистите", попитаха от АЛДЕ. По оценката на либералите въпросното назначение унищожава доверието в комисията като защитник на прозрачността в обществената администрация. Това е разрушително, откъснати сте от действителността, допълниха те. Либералите предупредиха, че ако решението не бъде променено, ще оттеглят подкрепата си за комисията.


Групата на Зелените призова Брюксел отново да се сближи с обществото. Според Зелените Зелмайер работи авторитарно.


Европейската обединена левица оцени поведението на Еврокомисията като унижение към евродепутатите. Всичко намирисва покрай това назначение зад закрити врата, коментираха евродепутатите от тази парламентарна група. Според тях случаят заприличва все повече на историята с комисията на Жак Сантер, която се наложи да подаде оставка през 1999 година.


Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" определи Зелмайер като "фанатик, който сега е най-влиятелният чиновник на света".


Групата "Европа на народите и свободата" на шега и с възмущение предложи изборите за Европейски парламент догодина да бъдат отменени, а вместо това новите евродепутати да бъдат посочени според симпатиите на Юнкер.


От името на комисията еврокомисарят Гюнтер Йотингер отбеляза, че решението за повишението на Зелмайер е било взето единодушно от еврокомисарите по предложение на Юнкер. "Действахме по правилата. Няма съмнение, че Зелмайер притежава всички необходими качества за поста. Проверете решението ни, но го приемете", призова той евродепутатите.


Според множество наблюдатели кризата, предизвикана с назначението на Зелмайер, е най-тежкият трус от встъпването в длъжност на Европейската комисия под ръководството на Юнкер. Генералният секретар на комисията е най-висшият чиновник в институцията и обичайно остава на поста си по-дълго от председателя на институцията.Вчерашният дебат в европарламента бе озаглавен "Политическата почтеност на Европейската комисия и особено назначаването на генералния секретар".


Чудовището


Бившият адвокат от Германия започва кариерата си в Европейската комисия през 2004 г. като говорител за информационното общество и медиите, пише Би Би Си. Той помага за успешното провеждане на кампанията на Жан-Клод Юнкер, който става председател на комисията през 2014 г., и по-късно става началник на неговия кабинет. Спечелил си е немалко прякори, например Чудовището или Звяра на "Берлемон", сградата, където се помещава еврокомисията.


Според сп. "Спектейтър", вместо да бъде редови шеф на кабинета, Зелмайер е действал като де факто зам.-председател. Юнкер, който изглежда все по-уморен, с радост е позволил на Зелмайер да върши работата и му е благодарил, като му е дал пост с още повече власт.


Тъй като Юнкер напуска следващата година, Зелмайер се опитва бързо да намери кой да го наследи. Той вярва, че е открил някой, също толкова покорен, в лицето на Мишел Барние. Следващата мисия на Зелмайер е да постави Барние начело на списъка на Европейската народна партия, което означава, че той ще бъде в идеалната позиция следващата година, за да спечели поста според системата за водещия кандидат, за която Зелмайер работи усилено. Барние е идеалният кандидат, защото според Зелмайер той е слаб и податлив на влияние, коментира "Спектейтър".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK