"Социалният пол" в Истанбулската конвенция е грешно разбран, заявиха евродепутати

Протест против Истанбулската конвенция в София

© Анелия Николова

Протест против Истанбулската конвенция в СофияЕвропейският парламент призова снощи единайсетте държави от Европейския съюз, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да я одобрят, съобщи пресслужбата на институцията. По време на дебат в пленарната зала в Страсбург Европейската комисия увери, че зад конвенцията няма скрити идеи.


Досега Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция, не е ратифицирана от България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания.


Голямо мнозинство от евродепутатите изрази съжаление, че тези държави не гледат на конвенцията като на най-доброто възможно средство за борба с насилието над жените. Те подчертаха, че нежеланието на някои държави да ратифицират текста се основава на неразбирателства и подвеждащи аргументи за определението "социален пол", използвано в конвенцията. Евродепутатите призоваха Европейската комисия и Съвета на ЕС да предприемат мерки за бързата ратификация на документа.
Някои евродепутати се противопоставиха и заявиха, че определението представлява идеологическа обремененост. Те посочиха, че


ЕС няма компетенции по такива въпроси


и следва да уважава вътрешния ред на всяко общество.


Еврокомисията отбеляза, че целта на конвенцията е предотвратяването на насилието над жените без никакви други скрити идеи. Според зам.-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип, цитиран от БНТ, конвенцията е предизвикала интензивни обществени дебати в някои държави заради


грешния превод и неправилно тълкуване на термина "джендър".


"Има притеснения, че ратифицирането на конвенцията ще принуди държавите членки да признаят еднополовите бракове или да дават статут на бежанец на транссексуални или интерсексуални лица. Нека бъда много ясен. Целта на конвенцията е да се бори с насилието срещу жените, няма никаква друга скрита цел", подчерта той.


Анна Мария Кораса Билд, от Европейската народна партия, заяви, че Истанбулската конвенция е най-добрият инструмент, с който се разполага, за борба срещу насилието над жените, и настоя България да открие процеса на ратификация. "Предназначението на думата "пол" е за борба със стереотипите и тя не е насочена срещу традиционните семейства. Насилието застрашава семействата, а не конвенцията... Призоваваме българското председателство да постави въпроса на дневен ред в Съвета и българското правителство да отвори отново процеса по ратификация", допълни тя.


Според европейските социалисти документът не е идеология, а опит за защита на жените от насилие. "Докато правителството на България, която в момента е председател на Съвета на ЕС, оттегля Истанбулската конвенция от парламента, жените в цяла Европа продължават да бъдат бити, изнасилвани, тормозени и дори убивани поради единствената причина, че са жени", каза Кристин Револ Далон Бонефоа от Групата на социалистите и демократите.


Ангел Джамбазки (ВМРО, Европейски консерватори и реформисти) заяви по време на дебата, че представлява България и българското правителство и нарече думите на колегите си от европарламента по отношение на страната "непремерени". "По-голямата част от вас доказаха, че разговорът за тази конвенция е политически и става дума за леви позиции. Разбирам, че


част от депутатите искат да си играят на комунизъм и леви позиции,


но просто не са живели във време на комунизъм. Ние сме против насилието, но в този документ има "джендър" идеология", каза Джамбазки.


Ядвига Висниевска, също от групата на европейските консерватори, коментира, че "Истанбулската конвенция има цел да защити жените, но преди всичко става дума за следване на лява идеология." "Закрилата на жените от насилие не се поставя под въпрос, но всичко това бива поставено в една идеологическа рамка - визия за обществото, в която полът придобива социална функция и бива неглижиран биологическият характер. Тук става въпрос и за принципа за субсидиарност, защото ЕС няма компетенции по тези теми", допълни тя.


Беатрис Бесера Бастерекиа, от името на групата либералите и демократите (АЛДЕ) запита: "За каква идеология говорите, като казвате, че тази конвенция налага някаква идеология на пола?... Имаме страна, България, която сега председателства Съвета и се оттегля от конвенцията. Погледнете Полша и Унгария и какво се случва в Гърция."


Тери Рейнтке от групата на Зелените коментира: "Преживяваме изключително голямо накърняване на правата на жените... Тази конвенция трябва да се ратифицира, трябва да има равнопоставеност и защита на жените".


Костадинка Кунева, от името на групата на европейската обединена левица посочи, че "няколко дни след Международния ден на жената ние говорим по темата Истанбулска конвенция, самият този факт е тъжен. След този толкова важен ден да говорим за това е просто скандално." "Комисията трябва да излезе със стратегия за прилагане на конвенцията. Трябва да се назначи орган, който да отговаря за борбата за права на жените", призова тя.


Лаура Ферара от групата на Европа на свободата и пряката демокрация отбеляза: "Хубаво е от време на време да се връщаме на темата насилие върху жените, но когато говорим за права на жените, за жалост виждаме, че обикновено ставаме свидетели на трагедии, а когато се намесим, е вече твърде късно... Конвенцията е от 2013 г., междувременно


има много жертви, които можеше да бъдат спасени".


Миналата седмица правителството оттегли законопроекта за ратификация на конвенцията. Министерският съвет мотивира отмяната на вече взетото си решение с факта, че депутати сезираха Конституционния съд и предстои той да се произнесе за съответствието на документа с Конституцията на България.


Истанбулската конвенция бе приета от правителството на 3 януари, но още същия ден тя предизвика напрежение между партньорите в управляващата коалиция. Впоследствие БСП се обяви срещу ратификацията ѝ от Народното събрание. Социалистите искаха и да се проведе национален референдум за Истанбулската конвенция, но предложението бе отхвърлено от депутатите. По-късно на фона на протести и прокарване на несъществуващи в документа тези за въвеждане на гей бракове и заплаха от "трети пол" и управляващите дадоха заявка, че ще отложат разглеждането ѝ от парламента. След това премиерът Бойко Борисов даде заявка, че партия ГЕРБ ще оттегли решението си за конвенцията, защото нямало да носят сами пасива.


Истанбулската конвенция, най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени, беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. Тя влезе в сила през август 2014 г. и бе подписана от ЕС през юни 2017 г. Според Европейската комисия всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след навършването на 15 години. Над половината от жените са били жертви на сексуален тормоз, а една от всеки 20 е била изнасилена.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (213)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  не ни давайте акъл , ку може. Когато ние сме защитавали жените си, вие вашите горяхте на клади. Ние нашите вещици уважаваме и ценим...

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Целта на конвенцията била еди каква си.
  Ми напишете я отново и то така, че всички да я разбират по един и същи начин.
  Ние не я искаме, благодаря.

 3. 3 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Когато я разберем ще я подпишем !!!!! СТИГА ВЕЧЕ !!!

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Стига с тази конвенция, ЕС има много по-важни въпроси, джендър идеолозите са ни последна грижа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Имам доста приятели чужденци - питах италианци и австрийци какво мислят за тази конвенция. Дори не я бяха чували, което означава, че страните им са я ратифицирали без никаква информация в обществото.

 7. 7 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Не знам дали може да се говори за "грешно разбиране", когато това се прави абсолютно съзнателно. Никой нормален човек не може да се опасява от "джендър диктатура", но същевременно "проблемът" се раздухва до невероятни висоти.

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  В един толкова важен юридически документ не би следвало да има никакви възможности за "грешни" и алтернативни разбирания и тълкувания.

 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Голям натиск за тази мракобесна конвенция. Чудя се там дали са нормални или просто са ни продали и защитават чужди интереси, различни от интересите на гражданите на ЕС. За съжаление и двата варианта са откровено лоши. :-(

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Истината е, че не става въпрос за грешка, а за ясен избор на основата на ценности.
  Говорим за демокрация, а " примерите" на демокрация за цял свят не могат да се примирят с избора на една малка държава и да го приемат подобаващо. Защо така ?

 11. 11 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Е,и какво лошо ще се случи ,ако случайно се стигне до еднополови бракове.Това престъпление ли е?НЕ,определено.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#7] от "Бай Благой":


  Не знам дали може да се говори за "грешно разбиране", когато това се прави абсолютно съзнателно. Никой нормален човек не може да се опасява от "джендър диктатура", но същевременно "проблемът" се раздухва до невероятни висоти.
  —цитат от коментар 7 на Бай Благой


  Прочетете какво става из другите държави и ще разбете, че не само може да се опасява от "джендър диктатура", ами и трябва. Май май, в град Ню Йорк, ако наречеш травестит мъж, може да те глобят забележи до 250 000 долара. :-) Общиснак разпоредбица. Найс а.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Евродепутатът Ангел Джамбазки се изказа в Европарламента и заяви, че ние сме против насилието над жени, в конвенцията е залегнала джендър-идеология.

 16. 16 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Браво на Джамбазки за изказването му!

 17. 17 Профил на От Банкя с любов
  От Банкя с любов
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Аз НИЩО не подписвам!!

 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Стига вече!
  Престанете да ни вменявате, че сме глупаци, пък вие сте най-умните.
  ИК няма почти нищо общо със защитата на жените от насилие! Касае се само за едно и то е да се дискриминират мъжете като равноправие с жените както е по конституция.
  ИК е рядко срещано извращение на човешките права, в която мъжа се признава за виновен по принцип, без да има нужда от факти, доказателства и пр. Да не говорим за овластяването на жените едва ли не насила, ГРЕВИО, n-тия пол и прочие невероятни глупости.
  Феминизма е мъртъв, защото колкото и да е парадоксално, прави жените самотни, злобни и най-вече нещастни. Така, че напъните ви са излишни!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 741 Любопитно

  Вярно ли е, че по време на този "дебат в пленарната зала в Страсбург" са присъствали двайсетина души от 751 депутати? И че това са били само изказвания, защото не е имало никакво гласуване, т.е. няма взето никакво решение? И че след като няма гласувано решение, няма и никакво "препоръчване" от Европейския парламент?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Имам доста приятели чужденци - питах италианци и австрийци какво мислят за тази конвенция. Дори не я бяха чували, което означава, че страните им са я ратифицирали без никаква информация в обществото.
  —цитат от коментар 6 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Точно това е причината тая конвенция да бъде приета в някои държави. Там където има дискусии и хората я прочетат, почват да задават неудобни въпроси, дискусиии, и в края на краищата не се допуска. Аз също бях готов по-скоро да я подкрепя най-вече заради благозвучното заглавие, но събитията ме принудиха да я прочета, след което последва отвращение от прочетеното, и се превърнах в яростен противник, защото имам 3 сина, които не искам да живеят в среда, в която да им се вменява вина за това че са мъже.
  От Богомилството насам жените ни са равноправни с мъжете, така че няма нужда да се отнемат конституционни права на мъжете, за да може жените(някои от тях най-вече) да се гаврят с другия пол.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  Докато дъвчем "Социалният пол" и Истанбулската конвенция - мъжкият пол в Европа изчезва ...???
  Силният пол не само отстъпва на слабия на всички фронтове, но изживява физиологически промени - включително рязко намаляване на тестостерона.
  Например такъв показател като количеството на сперматозоиди в еякулата рязко се е съкратил във всички западноевропейски страни - то е почти с 60% по-ниско, отколкото през 70-е години на XX век, и учените не знаят защо ????????

  [email protected]
 23. 23 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Чрез ИК ще бъдат създадени много центрове за превенция и за подпомагане на жертви на насилие. Всяка цена или дете, жертва на насилие, ще има къде да се подслони, да се нахрани, да й помогнат специалисти, да получи юридическа подкрепа. В момента няма нищо подобно при нас. Жертвите са оставени сами да се справят с проблемите си. Много случаи има, когато след убийството на жена се оказва, че тя многократно е подавала сигнали и никоя институция не е реагирала адекватно. Ето за това имаме нужда от приемане на ИК и на реални стъпки по изпълнението на мерките, предвидени в нея.

  No Pain No Gain
 24. 24 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Целта на конвенцията била еди каква си.Ми напишете я отново и то така, че всички да я разбират по един и същи начин.Ние не я искаме, благодаря.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  Кичашки, (отнася се и за жена ти, която ще се включи след малко) - хубаво е, че признавате, че не разбирате смисъла на ИК, защо тогава се опитвате да изказвате мнение по материя, която не разбирате? Оставете на хората, които разбират, да свършат работата. Лично от вас не се изисква нищо.

  No Pain No Gain
 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Не се ли измориха да лъжат? А джендер-катедрите в немските университети, джендер-пълномощниците във фирмите, институтите по джендер-изследвания и те ли са грешно разбрани? А милионите за джендер-нпо-та и те ли са грешно разбрани?

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#22] от "karabastun":

  И затова има готово решение - внос на млади и здрави бежанци, които със своята потентност ще подобряват неуморно генофонда на континента...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  В един толкова важен юридически документ не би следвало да има никакви възможности за "грешни" и алтернативни разбирания и тълкувания.
  —цитат от коментар 8 на lustmord


  Не можеш да накараш бай Овчар да разбере дефиницията на термина "социален пол", защото му липсват базисни познания по социология, философия и психология. Въпрос на образование и интелект. За бай Овчар написаното в конвенцията звучи като на китайски и понеже той вярва на "патриоти", русофили и т.н. маргинални елементи борещи се за парче от държавната баница, те пък имат интерес да привлекат бай Овчар като избирател, съответно да го настроят срещу настоящите управляващи. И понеже са на руска хранилка, още по-добре е ако намерят кауза против ЕС и НАТО. В случая ИК се явява идеалния мат'рял за манипулация на бай Овчар. За това "патриоти", русофили и т.н. "пазители на ценностите" ИЗМИСЛИХА фалшивото тълкуване на ИК и го използват активно да разделят обществото. Да не говорим, че всички тези за еврогейове, либерасти и т.н. са пак рожба на руската хибридна война срещу запада (от който сме част и ние), с които плашат бай Овчар - че ще му вземат децата, че ще се изпедерасчи нацията, че всеки ще тръгне да си сменя пола и т.н. и т.н.
  А в ИК се говори само и единствено за насилието на жени и деца, за превенция на насилието и за осигуряване на адекватна помощ на жертвите, които в момента са оставени на произвола на съдбата, буквално. Да си против ИК е като да си против Хартата за правата на детето.

  No Pain No Gain
 29. 29 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Не се ли измориха да лъжат? А джендер-катедрите в немските университети, джендер-пълномощниците във фирмите, институтите по джендер-изследвания и те ли са грешно разбрани? А милионите за джендер-нпо-та и те ли са грешно разбрани?
  —цитат от коментар 25 на султана глаушева


  Султана, дефинирайте понятието "Джендър", ако обичате.

  No Pain No Gain
 30. 30 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Добре че имаме интелектуални колоси като Валерката и Нинова, та да ни светнат за истинския замисъл на конвенцията.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Мъжете са мъже, жените са жени. Хермафродитите са обекти на медицината. Среден пол няма. Точка. Темата е изчерпана.

 33. 33 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Мъжете са мъже, жените са жени. Хермафродитите са обекти на медицината. Среден пол няма. Точка. Темата е изчерпана.
  —цитат от коментар 32 на Judjuk


  Не си уцелил темата. Става въпрос за Истанбулска конвенция. За хермафродити и средни полове къде прочете? Ааа, разбирам - гледал си Валери Симеонов по новините като говори.

 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#7] от "Бай Благой":

  Интересно какъв е проблемът според Вас?

 35. 35 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 375 Весело

  Дневник вече публикува същата статия вчера, но са решили че ние нещо не сме разбрали та ни я публикуват отнова.

 36. 36 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Мъжете са мъже, жените са жени. Хермафродитите са обекти на медицината. Среден пол няма. Точка. Темата е изчерпана.
  —цитат от коментар 32 на Judjuk


  Ами за нормалните хора е така, ама обектите на медицината се борят за: привилегии, пари и зор да докажат, че всъщност те са нормалните :) То затова и този рев за ИК, а защитата на жените е само за параван...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Те аФторите на понятието "джендър" не могат да го обяснат, пък обвиняват нас, че го тълкуваме неправилно...

 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#28] от "Putarak":


  ..А в ИК се говори само и единствено за насилието на жени и деца, за превенция на насилието и за осигуряване на адекватна помощ на жертвите, които в момента са оставени на произвола на съдбата, буквално. Да си против ИК е като да си против Хартата за правата на детето.
  —цитат от коментар 28 на Putarak


  Ммне! Ако в Хартата за правата на детето пиче, че държавата, чрез моите данъци, е длъжна да финансира НПО-та, които да се месят в системата на образованието, то аз съм против тази харта.
  Няма нищо против НПО, даже членувам в такива, но те затова са неправителствени, за да не зависят от правителството. Не виждам здрав смисъл правителството да финансира НПО. Това е признание, че държавата не може да се справя със задълженията си. Т.е. в тази конвенция черно на бяло пише, че ратифициралите я държави не могат да осигурят защита на жените и заради това делегират това право на разни НПО-та...
  Ами не съм съгласен!

 39. 39 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  След като от медиите струи само пропаганда, в коментарите може да се намери липсваща информация - "risk assessor" във Фактор:

  "След като старателно изброявате ратифициралите ИК, редно е също така старателно да изброите тези, които НЕ СА Я РАТИФИЦИРАЛИ - 11 държави от Евросъюза все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция. Това са: България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия, Великобритания.
  Също така да кажете , че повечето страни, ратифицирали ИК са го направили с редица УСЛОВИЯ ! От членките на Съвета на Европа, който е инициатор на документа, досега са го ратифицирали 28 държави, 17 - не са. Сред тези, които не са одобрили документа, са Украйна, Русия, Армения, Азербайджан, Македония, Молдова, Лихтенщайн, Исландия и др.
  От справка в сайта на СЕ за всяка държава поотделно личи, че от всичките 28 ратифицирали конвенцията само Белгия и Естония са го направили без забележки и резерви. Всички други са записали в официалните си решения за ратифицирането възражения или декларации, че няма да прилагат определени текстове от документа. Постоянните представителства на Австрия и Нидерландия дори са изпратили вербална нота с възражения в Генералния секретариат на СЕ, въпреки че страните са ратифицирали документа. ..."

 40. 40 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 445 Весело

  И пак конвенцията! Интересни са ми две неща:
  Първо, защо тея всичките дето настояват си мислят, че с ратифицирането на конвенцията автоматично насилието над жени изчезва? Сигурен съм, че едно 80% от населението на Европа не е и чувало за конвенцията, така че нито предпазва жените от насилие там, където е ратифицирана, нито насилието е следствие от нератифицирането и в останалите страни.
  И второ, като няма нищо общо с джендър идеологията защо просто не я напишат наново, като разкарат всичко двусмислено от нея и оставят единствено насилието над жени и деца?

 41. 41 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Любопитно

  Мъжете са мъже, жените са жени. Хермафродитите са обекти на медицината. Среден пол няма. Точка. Темата е изчерпана.
  —цитат от коментар 32 на Judjuk


  И защо мислите, че някъде в ИК се говори за среден пол или въобще има нещо общо със сексуалност под каквато и да било форма? Предполагам, че никога не сте я чели и нямате намерения да четете, но иначе вярвате на Каракачанов, Корнелия и сие, като цяло Русия и Путин са ви модел за подражание?

  No Pain No Gain
 42. 42 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  И пак конвенцията! Интересни са ми две неща:Първо, защо тея всичките дето настояват си мислят, че с ратифицирането на конвенцията автоматично насилието над жени изчезва? Сигурен съм, че едно 80% от населението на Европа не е и чувало за конвенцията, така че нито предпазва жените от насилие там, където е ратифицирана, нито насилието е следствие от нератифицирането и в останалите страни. И второ, като няма нищо общо с джендър идеологията защо просто не я напишат наново, като разкарат всичко двусмислено от нея и оставят единствено насилието над жени и деца?
  —цитат от коментар 40 на Black Hawk


  Разбира се, че насилието няма да изчезне с приемане на конвенцията. На дали има някой, който да си мисли, че с приемането на някакви закони или правила се решават някакви проблеми. Въпроса е, че в ИК са разписани конкретни стъпки за изпълнение, изграждане на центрове за помощ на жертви и т.н., които в момента липсват и жертвите са оставени сами на съдбата си.

  No Pain No Gain
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#42] от "Putarak":

  Аха, значи единствения начин държавите да изградят центрове за помощ е като ратифицират конвенция, в която са набутани и джендър тъпотиите?

 47. 47 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#28] от "Putarak":
  —цитат от коментар 38 на lz73


  А дали не виждате здрав смисъл в идеята, че някой трябва да се нагърби със задачата реално да помогне на жертвите на насилие? Някой трябва физически да се нагърби с изпълнението на определени задачи. Дали ще е НПО или правителствена организация - няма никакво значение за мен като гражданин. Ако се страхувате от НПО-та, нека държавата да направи държавна организация, стига да си върши качествено работата. Защото и сега имаме Агенция за защита на детето, но реално това са едно хора, които стоят на едни бюра и взимат заплати в очакване на великото пенсиониране. Така не се бори нито насили нито се защитават уязвимите.

  No Pain No Gain
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Нищо истанбулско няма да мине , хеле джендър :-) Нека опитат нещо друго

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на DiamondPress
  DiamondPress
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Да разбирам защо се плашат хорат от "социалния пол". Но Валери Симеонов грешно разтълкува какво значи това и всички веднага се вбесиха, защото е дяволски нагло да ти узурпират културата по прикрит начин. Но "социален пол" не значи гей, джендър или други подобни. Този текст трябва да се чете от погледа на юрист. Ако почнем от зад напред с точка "г" от дефинициите:
  „насилие над жените, основано на пола“ означава насилие, което е насочено
  срещу жена, защото тя е жена, или което засяга предимно жените;
  Тук всичко ясно и точно нали? Няма никакви подмолни неща. Обаче за юрист не е точно така, защото като влезе някой в съда с обвинение, че е насилствал на основа на пола как точно да се доказва това? И ето тук е причината за онази спорна дефиниция. Защото ако дефинираш думата "пол" единствено като признак на генетичния код, ами то всеки насилник бива оневинен (поне по такова обвинение), защото той когато бие жена си последното нещо за което мисли е генетичния код. Той мисли за това че жената няма право и не й е мястото да му противоречи и да прави нещо без негово разрешение (примерно).
  И затова в точка "в" където се дефинира "пол" се говори за социалната роля! Защото насилника именно смята че жената му си има място, в кухнята, и роля, да слуша мъжа него. Това е социалната роля.
  И ако това не Ви е убедило че за гейове изобщо не иде реч вижте пак по-конкретно какво казва точка "в":
  „пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
  които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;
  Какво смята НАШЕТО общество за подходящо за жените и мъжете? Със сигурност не е да си гей. Тоест тази дефиниця казва, че НИЕ решаваме какво е пол!

 51. 51 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#42] от "Putarak":Аха, значи единствения начин държавите да изградят центрове за помощ е като ратифицират конвенция, в която са набутани и джендър тъпотиите?
  —цитат от коментар 46 на Black Hawk


  Най-вероятно не разбирате самия термин "джендър" или "социален пол" и това е разбираемо след хибридната атака срещу ИК от про-руските ни мекерета. Всъщност навсякъде в ЕС където се говори, че в ИК има нещо общо с някакъв "трети пол" и "джендър идеология", всъщност това е прокарано пак от про-путинските агенти. Но както и да е, това е отделна тема. Иначе по въпроса с насилието - не смятам че единствения начин за справяне с проблема е ратификация на ИК. Не пречи да намерим други начини за справяне, важното е за проблема да се говори и да се търсят ефективни решения, не замазване. Ние така или иначе дали ще приемем или не ИК, това пак не гарантира, че ще бъдат изпълнени мерките, предвидени в нея. Въпрос на воля на чиновниците ни е да свършат някаква полезна работа.

  Ако помислите по темата за насилието и как да помогнем като общество ефективно на жертвите на насилие, най-вероятно ще стигнете до същите неща, които са разписани в ИК.

  No Pain No Gain
 52. 52 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#41] от "Putarak":

  Стига лъга бе! Я виж какво пише в обяснителния доклад. Какво ми говориш само за ИК. Аман от елементарни манипулации...

 53. 53 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#11] от "Cara Mia":
  Няма нищо лошо да има някаква форма на граждански съюз между еднополови индивиди, но те трябва да са разграничени (по права и задължения) от приетата форма за брак между мъж и жена. Няма нищо лошо правата на индивиди със сексуални отклонения да бъдат защитени, но не трябва тези секуални отклонения да се приемат за нормалност и естественост.

 54. 54 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#40] от "Black Hawk":

  Много е просто. Защото трансджендър хората също са обекти на насилие. И то много повече от цисджендър жените или мъжете. Достатъчно е само да погледнеш коментарите на уж свестни, неагресивни, нормални, образовани и умни хора в Дневник. Това тук уж трябва да са най-адекватните хора в страната с по-високи от средните доходи и по-висок процент висше образование. И единственото, което присъства е бълвоч, неразбиране и омраза. Сега си представи какво мисли, какво говори и какво върши средностатистическият тъпанар. Ето затова присъства и джендър "идеологията" в ИК. Защото идеята е да защитим хора, които са ПЪРВО ХОРА и после еди-какви-си и нищо друго в момента не ги защитава. И ще кажете, ама по КРБ ги защитава еди-какво-си и по НК ги защитава друго-си. Да, на теория ги. Обаче на практика, реално не ги защитаваме. В България прокуратурата да не мислиш, че гледа по същия начин на пребита жена, ако си мисли, че тва е просто някакъв путьо, който се облича наобратно? Доскоро нито едно правителство в ЕС реално не правеше нищо, за да ги защитава. С реални мерки. Което, между впрочем, в България е вярно и за цис-жените. Демек, това, което вие наричате нормални жени. И те не са защитени тук - и тях ги бият, и тях ги псуват, и тях ги натискат по ъгли и ги опипват в дискотеки. И тях ги уволняват или им искат свирки под бюрата в офиса. И те умират след побоища вкъщи. Неща, които ние мъжете не сме си и помисляли, че въобще може да са проблеми за нас, защото те НЕ СА. И ти гарантирам, че една голяма част от мъжете тук са го правили или го правят това. Включително и аз, когато бях тийнейджър. Ти представяш ли си го да отидеш утре в клуб и най-спокойно някой да ти хване чатала? Как би реагирал? Това за жените е ежедневие. В другите държави от ЕС, това, което се случва тук с жените ни, се случва и с трансджендър хората. Затова Западът иска да ги защити конкретно. Затова присъстват в тази конвенция. За да има КОНКРЕТНИ МЕРКИ, освен теоретичната защита по НК и КРБ, които буквално не се използват, защото в следствието, в полицията, в прокуратурата, в съда и в правителството има хора, които вярват в същите неща, като тези, от които трябва да се защитят трансджендър хората. Както казах, нужно е само да погледнеш коментарите - тук освен мен пишат и много други юристи и 99% са против това нещо, по простата причина, че никога не им е било преподадена и обяснена психологията и социологията, свързана с понятието джендър. Докато българинът разбира едно твърдение, което науката подкрепя, като идеология, и му противоречи с друго твърдение, което науката не подкрепя (което всъщност означава, че Е идеология) няма да се оправят нещата. Просто тук хората мразят различното, дори и това различно нещо да е научно-обосновано. И точно затова въобще има нужда от подобна конвенция. Ако тези хора реално бяха защитени от КРБ и НК, нямаше да има нужда от нея. Но масата българи дори отричат, че те съществуват. Разбираш ли колко безумно би се почувствал ти, ако някой отрича твоето съществуване и те смята за изрод или медицински случай, дори и учени да му обясняват, че греши? Защото мен са ме учили на емпатия и аз мога да го усетя това. Пробвайте и вие.

 55. 55 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#41] от "Putarak":Стига лъга бе! Я виж какво пише в обяснителния доклад. Какво ми говориш само за ИК. Аман от елементарни манипулации...
  —цитат от коментар 52 на Велков


  За кое лъжа, другарю Велков? Вие лично разбрахте ли какво означава понятията "Джендър", "социален пол", "социална роля"?

  No Pain No Gain
 56. 56 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Весело

  До коментар [#22] от "karabastun":

  Когато в преишния си коментар писах за ерозиранието на човешката билогия имах превид точно това - "... количеството на сперматозоиди в еякулата рязко се е съкратил във всички западноевропейски страни - то е почти с 60%..."

  А при негрите, арабите и всички азиатци либидото и потентността са си същите...

  =======

  Имам 3 деца и 5 внука.
  Живея със съзнанието, че съм си свършил "работата".

  А вие?!??

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 57. 57 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  ...
  —цитат от коментар 54 на Адекватно мислещ


  ++++++++++++++

  No Pain No Gain
 58. 58 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Разбира се, че е грешно разбран. Но е грешно разбран не защото е грешно обяснен, а поради същата причина, поради която и днешното разяснение, както всички предишни разяснения, няма да бъде разбрано: просто хората, на които се обяснява, не са в състояние да разберат. За тях е по-добре да вярват във фантасмагории - това е просто част от класическите колективни митове в българското общество, примерно, турското робство, баба Ванга, престъпната приватизация, сега пък "джендърите". Разберете: българите имат нуждата на три-четири години веднъж да изпитват чувството, че и те участват в гражданското общество и всичко, което кръжи около темата "хомосексуализъм" е доста удобно за тая цел. Другата удобна тема е циганите.

 59. 59 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Пиша просто, бавно и кратко, защото на много хора им се чини сложно, четат твърде бързо и бързо им се доспива като чуят, темата.
  Конвенцията е универсален инструмент. Защо? Защото е валидна както за страните, които са приели еднополови бракове и/или "трети" пол със закон, така и за тези страни като България например, при които еднополовите бракове и/или "трети" пол се считат за неприемливи. При първия случай съответната държава е длъжна да защитава освен правата на жените, така и правата на онези, които са сключили еднополови бракове, по простата причина,че тези бракове при тях са уредени със закон. Във втория случай, конвенцията защитава правата на жените и по никакъв начин не защитава правата на еднополовите бракове, защото законите в България не позволяват сключване на еднополови бракове и такива на практика и на теория няма. Сто пъти вече се писа, а и Съветът на Европа отговори ясно на въпроса "Разрешава ли Конвенцията еднополовите бракове?" ОТГОВОР:"НЕ. Този въпрос е изцяло извън обхвата на конвенцията. Европейският съд по правата на човека е подчертал, че националния законодател остава свободен да не разрешава еднополовите бракове."
  Абсолютно съща е логиката за обучение в училищата. С две думи - изучават се само тези категории и отношения, които са регламентирани със закон в съответната държава.
  Ако някой може да го обясни по-просто от това, нека го обясни. А ако някой се опитва да ни го обяснява по сложния начин, значи се опитва да ни излъже...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 60. 60 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 419 Весело

  [quote#24:"Putarak"][/quote]

  "... Оставете на хората, които разбират, да свършат работата..."

  Ние сме хората!
  И си вършим работата!

  Умник.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 61. 61 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#24:"Putarak"]
  —цитат от коментар 60 на Консерватор
  "... Оставете на хората, които разбират, да свършат работата..."Ние сме хората!И си вършим работата!Умник.[/quote]

  Може би работите в център за помощ на жертви на насилие? Или просто пишете?

  No Pain No Gain
 62. 62 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Весело

  След малко ще се включат московците Султанка, Някой си и Някоя си и се започва мазалото ;)

  No Pain No Gain
 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#59] от "Rim":

  За това става дума ... никакви еднополови бракове !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ядвига Висниевска, също от групата на европейските консерватори, коментира, че "Истанбулската конвенция има цел да защити жените, но преди всичко става дума за следване на лява идеология." "Закрилата на жените от насилие не се поставя под въпрос, но всичко това бива поставено в една идеологическа рамка - визия за обществото, в която полът придобива социална функция и бива неглижиран биологическият характер. Тук става въпрос и за принципа за субсидиарност, защото ЕС няма компетенции по тези теми", допълни тя.

  Шах и мат

 65. 65 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#7] от "Бай Благой":

  "Досега Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция, не е ратифицирана от България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания."
  ==========
  Обърни внимание на последната държава. Там проблемът едва ли идва от от превода или неразбирането.

  Еретик
 66. 66 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Оставете на хората, които разбират, да свършат работата.
  —цитат от коментар 24 на Putarak


  Действително, мнението на експертите в областта остана нечуто. Говоря конкретно за хората, които се занимават с нсилието над жени. Доколкото разбрах от малкото експерти, на които беше дадена думата, Истанбулската конвенция безспорно щеше да улесни работата им и да подобри законодателството. Но ... не би. В България всеки разбира от всички, експертите не са на почит.


 67. 67 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#47] от "Putarak":


  ..Дали ще е НПО или правителствена организация - няма никакво значение за мен като гражданин.
  —цитат от коментар 47 на Putarak


  За Вас може и да няма значение, но за мен има. Аз, като тъп гражданин, все още си мисля, че аз избирам управляващите ме и им делегирам права и отговорности. Те, управляващите, са длъжни да изпълняват моята воля и да се отчитат пред мен. Поне така е най-грубо казано по презумпция при демокрацията. Та аз, гражданинът, не желая с моите пари да се финансира нещо, на което нито знам кой избира ръководството нито мога да контролирам. Аз искам моето правителство да си свърши работатат. А тази конвенция ЗАДЪЛЖАВА моето правителство да делегира тази работа на НПО и да плаща с моите пари. На всичкото отгоре май дава права ня някакви странни структури да контролират моето правителство, т.е. и моите пари...Sorry, моето сбъркано, комунистическо, провинциално, изостанало от времето си мислене не приема това!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#28] от "Putarak":

  Като един скромен ценител на агнешкото, както и на сирената рокфор и пекорино, намирам за оскърбително снизходителното Ви отношение към бай Овчар, благодарение на който можем да се наслаждаваме на вкуса и аромата им.
  Пък и чисто статистически преди 150 години 90% от българското население е било селско и всяка една обида към овчарите, козарите, свинарите и говедарите представлява неумел опит за отричане от предците и своего рода ритуално изгаряне на цървулите на дядо след преместване на родата в панелката...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 70. 70 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Та аз, гражданинът, не желая с моите пари да се финансира нещо, на което нито знам кой избира ръководството нито мога да контролирам.
  —цитат от коментар 67 на lz73


  Ох, моля ви. Правителството ви финансира ежедневно всякакви неща и съм сигурен, че не би ви направило впечатление при други обстоятелства. Мисълта, че можете да контролирате разходите на правителството ви в такива детайли е илюзорна. Разбирам опитите ви да придадете някакъв обществено-ангажиран отенък на цялата работа, но .... нека не се лъжем. Цялата работа е понеже някой ви излъга, че ще правят децата ви "джендъри" и вие му повярвахте. И между другото, кой точно текст се има предвид под "ЗАДЪЛЖАВА" да делегира мистрриозното "нещо", за което говорите, на НПО. Може би трябва да се запитаме какво е това "нещо", разбира се.

 71. 71 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#55] от "Putarak":


  Знаеш ли колко ясен и прозрачен ставаш, когато на поставен въпрос отговаряш с въпроси? Айде друм! Няма да си губя времето с тебе. Не мина лъжата, това е. Който се е запознал с доклада е наясно, особено с Функцийте на ГРЕВИО. И в изброеното в т. 53 на доклада изобщо не се говори за ЛГБТ , нали?

 72. 72 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 478 Неутрално

  В ИК никъде не се споменава за защитата на децата от насилие. По статистика 90% от жените бият децата си или системно ги подлагат на психически тормоз, това означава, че жените са много по-големи насилници от мъжете. Докато жените имат избор дали да вкарат в живота си насилници и институциите им помагат да поправят грешката си, децата нямат подобен избор.

 73. 73 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Левашкият вой не спира - музика за ушите ми!

 74. 74 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#67] от "lz73":

  Ама, човек, ти НЕ ИЗБИРАШ тези, за които говорим! Ти избираш депутати, общински съветници, кмет, европейски представители. Дотам. Не избираш следователи, полицаи, съдии, прокурори, адвокати, психолози, юристи, социални работници. Това са хората, които се занимават с тези казуси, а не депутатите или кметът, които ти избираш. Ако си убеден, че ще можеш да изкорениш от прокуратура, съд, следствие, полиция, социални служби всичката тая омраза към трансджендър хората, то съм напълно съгласен. Заебаваме НПО-тата и оставяме държавният апарат да си върши работата. Обаче... тоя държавен апарат и в момента на теория би трябвало да ги защитава тези хора. Ама не ги защитава. И сега какво правим? Заебаваме ги или даваме право на НПО-та да ги защитят?

  Не се и съмнявам, че за теб ще е по-добре да ги заебем да се оправят. Ама за мен не е по-добре.

 75. 75 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Ядвига Висниевска, също от групата на европейските консерватори, коментира, че "Истанбулската конвенция има цел да защити жените, но преди всичко става дума за следване на лява идеология." "Закрилата на жените от насилие не се поставя под въпрос, но всичко това бива поставено в една идеологическа рамка - визия за обществото, в която полът придобива социална функция и бива неглижиран биологическият характер. Тук става въпрос и за принципа за субсидиарност, защото ЕС няма компетенции по тези теми", допълни тя.Шах и мат
  —цитат от коментар 64 на TPOTOAP


  Пола не придобива социална функция, пола има социална функция и това може да прочетете във всеки учебник по социология. Както и расата в определени общества има социална функция, както и парите имат социална функция, както и дрехите имат социална функция и това е така, защото живеем в общество и всеки един елемент, който касае останалите членове в това общество има социална функция.
  И точно обратното на казаното от госпожата, която подозира, че "всичко това бива поставено в една идеологическа рамка - визия за обществото, в която полът придобива социална функция и бива неглижиран биологическият характер" - всъщност става въпрос за точно обратното - да се премахнат с времето стереотипите базирани на биологичния пол (момчетата трябва да правят това, момичетата онова) и по този ночин понятието "социален пол" да изгуби смисъл.

  No Pain No Gain
 76. 76 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  В ИК никъде не се споменава за защитата на децата от насилие. По статистика 90% от жените бият децата си или системно ги подлагат на психически тормоз, това означава, че жените са много по-големи насилници от мъжете. Докато жените имат избор дали да вкарат в живота си насилници и институциите им помагат да поправят грешката си, децата нямат подобен избор.
  —цитат от коментар 72 на coxo


  Да, но когато има изградени работещи институции и децата знаят за тях, няма да представлява никакъв проблем за всяко дете, жертва на домашно насилие (дали от майка, баща, баба, дадо, чичо и т.н.) да потърси само адекватна закрила и помощ, а не да стои безпомощно в семейството до като го убият от бой.

  No Pain No Gain
 77. 77 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#72] от "coxo":

  Конвенция за правата на детето има и е вече ратифицирана, през 1991 г. Тази тук има същата функция, но за жените. Сиреч, и децата са били вече защитени от НК и КРБ, но никой не е писвал през 91-ва година, че нямало смисъл да се подписва, защото вече са защитени. Сега обаче е по-политически удобно да се вдигне скандал.

 78. 78 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#55] от "Putarak":Знаеш ли колко ясен и прозрачен ставаш, когато на поставен въпрос отговаряш с въпроси? Айде друм! Няма да си губя времето с тебе. Не мина лъжата, това е. Който се е запознал с доклада е наясно, особено с Функцийте на ГРЕВИО. И в изброеното в т. 53 на доклада изобщо не се говори за ЛГБТ , нали?
  —цитат от коментар 71 на Велков


  Вие не зададохте въпрос, аз го направих и вие сте този, който не отговаря ;) И с това ставате още по прозрачен точно вие, защото не можете да отговорите на елементарен въпрос, а именно - Какво означава понятието "джендър", което толкова много ви плаши? ;)

  No Pain No Gain
 79. 79 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Като ИК няма скрити помисли, махнете "Джендър", финансирането на НПО и двусмислените текстове! Махнете защитата на чужди на ЕС граждани, които заявяват нестандартна полова идинтичност! Махнете и обучението на децата в извратени идеологии. Тогава.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 80. 80 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#77] от "Адекватно мислещ":

  В конвенцията за децата има ли нещо за социалния пол?

 81. 81 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Като ИК няма скрити помисли, махнете "Джендър", финансирането на НПО и двусмислените текстове! Махнете защитата на чужди на ЕС граждани, които заявяват нестандартна полова идинтичност! Махнете и обучението на децата в извратени идеологии. Тогава.
  —цитат от коментар 79 на lz2


  Вие не искате да разберете, че няма никакво значение каква полова идентичност заявява някой, независимо дали е ЕС или не ЕС гражданин. На първо място приемете, че всички сме граждани, независимо от пола ни и държавата в която сме се родили и всички ние в една демократична правова държава, трябва да имаме еднакви права и задължения. Принципно е лесно да се напиши, но виждам, че е много трудно да се приеме от хората.

  No Pain No Gain
 82. 82 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#77] от "Адекватно мислещ":В конвенцията за децата има ли нещо за социалния пол?
  —цитат от коментар 80 на TPOTOAP


  Какво ви плаши в понятието "социален пол"/"социална роля"?

  No Pain No Gain
 83. 83 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#76] от "Putarak":


  До коментар [#77] от "Адекватно мислещ":

  Какви са вариантите за едно 4 годишно дете да се измъкне от среда, в която майка му го бие всеки ден или го нарича "боклук"? Да отиде в сиропиталище? Това ще е едно чудесно бъдеще! Децата не могат да се защитят, защото са зависими от родителите си за физическото си оцеляване. Те нямат избор в този случай и каквито и конвенции да се изпишат, те по никакъв начин не променят факта.

 84. 84 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Голям зор за приемането на тази конвенция. Натиск от вси страни! И МВФ се намесиха вече, като започнаха да публикуват три нови индекса за страните. Джендър неравенство индекс, Джендър бюджетиране индекс и джендър развитие индекс.
  Дълго време си мислех, че целта е едни НПОта да докопат едни пари, но напоследък започвам да мисля, че идеята е много по-дълбока и е свързана с ограничаването на популацията.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 85. 85 Профил на Major
  Major
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Не мина лъжата, това е.
  —цитат от коментар 71 на Велков


  Напротив. Лъжата, че конвенцията е за нещо друго освен насилието над жени, мина.

 86. 86 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Гневно

  Още от позициите на различните групи в Европарламента става ясно за какво става дума - УЛТРАЛЕВИЧАРСТВО. Просто погледнете КОИ я подкрепят. Не само я подкрепят но и призовават тя да бъде насила наложена, органи да се създават които да бдят за прилагането и.

  Чиста проба КОМУНИСТИ, не случайно това явление е определено като "културен марксизъм", поредният опит да бъдат унищожени западното общество и западната цивилизация. Този път отвътре, защото опита да бъде наложен отвън се провали.

  А оръжията му са борбата за "правата" на малцинствата. Права раздути до такава степен, че се превръщат в терор над останалите, терор над мнозинството. Блед пример за това е "политкоректното" говорене, присъдите за "реч на омразата" и безброй подобни. В конкретната конвенция това не са правата на жените, те са само параван. Зад него се пробутва власт за полово перверзните маскирани зад понятието "джендър".

  https://misal.bg/smash-cultural-marxism/
  „Културен“ марксизъм

  https://www.youtube.com/watch?v=c7as0pFxPYc
  What is Cultural Marxism?  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 87. 87 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Апропо, според МВФ в Румъния жените са по-онеправдани отколкото в СА!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 88. 88 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#76] от "Putarak":До коментар [#77] от "Адекватно мислещ":Какви са вариантите за едно 4 годишно дете да се измъкне от среда, в която майка му го бие всеки ден или го нарича "боклук"? Да отиде в сиропиталище? Това ще е едно чудесно бъдеще! Децата не могат да се защитят, защото са зависими от родителите си за физическото си оцеляване. Те нямат избор в този случай и каквито и конвенции да се изпишат, те по никакъв начин не променят факта.
  —цитат от коментар 83 на coxo


  Разбира се, че когато говорим за 4-ри годишно дете е точно така. Но точно тук е мястото на идеята, че трябва персонала в детските градини и ясли да бъде обучен адекватно и да разпознава травмираните деца и да има изградена система от институции, които да поемат жертвата на насилие адекватно.

  В момента дори да изпратите детето си пребито на детска градина или училище, абсолютно никой няма да забележи този факт (или ако забележи е достатъчно да кажете - падна вчера по стълбите като се прибирахме), камо ли да предприеме някакви адекватни стъпки.

  И в момента имаме редица институции, чиято задача е да защитават уязвимите от насилие, но реалността показва, че те не желаят да си свършат работата. Виждате, че чак когато даден случай стане медиен скандал, благодарение на някой буден родител или учител, чак тогава институциите реагират и се вземат някакви мерки на парче в конкретния случай и после всичко си тръгва по старо му. Всяко чудо за 3 дни. Но нали разбирате, че няма как "Господари на ефира" да дежурят пред всяка детска градина, пред всяко училище или пред всеки дом, за това ни е нужна промяна в мисленето, промяна в администрацията, промяна в съдебната система и т.н. Но разбира се, най-голямата промяна е нужна в "чип"-а ни (по Сакскобурготски), която за нас е най-трудно, но за следващото поколение след нас - ще бъде факт, всъщност тя вече е факт, въпреки, че ние възрастните не я забелязваме.

  No Pain No Gain
 89. 89 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#80] от "TPOTOAP":

  Не помня да има, но съм я чел доста отдавна.
  Това какво общо има? Нещо те притеснява със социалния пол ли? Отричаш съществуването му или какво? Защото ако е така, решението на проблема ти е просто - хващаш томчета по социология и психология и четеш. И ще разбереш защо социалният пол е нещо напълно реално и съществуващо, науката го подкрепя и няма нищо общо с идеология.

 90. 90 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#54] от "Адекватно мислещ":

  Мноого добре. Сравнително ясно дефиниран проблем...
  Само да попитам, Вие знаете ли, че такова нещо като колективни права има само при социализЪма. Правата са индивидуални и като такива се защитават от закона. Това, че държавата не прилага закона е друга тема. Тя със същия успех ще прилага и тази конвенция. Според Вас ако някой шеф кара секретарката си да му задоволява сексуалните потребности, то това е насилие над жена и за премахването му е необходима тази конвенция. О.К., ами ако шефка прави същото с колега? Дай да приемем и конвенция за закрила на мъжете...Тъпо, нали!
  Освен това, според Вас, хомосексуалистите трябва ли да имат повече права от хетеросексуалните?

 91. 91 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#84] от "tribiri":

  Вие вече почнахте тотални глупости да говорите. Сигурно гущерните хора са виновни, искат да намалят световното население на приматите...

 92. 92 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не знам защо, но "праведната" ни съпротива срещу Истамбулската конвенция много ми прилича на мусюлманската съпротива срещу правата на жените.
  "Джендърска диктатура" (от снимката под статията) - какво ли точно означава това?

 93. 93 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#90] от "lz73":

  Сериозно ли няма колективни права?

  "“Три поколения” права на човека

  Еволюциите в областта на правата и свободите на човека се представя с помощта на концепцията за трите поколения ПЧ. Първото поколение, което свързваме с 17-18в. обхваща гражданските и политическите права и свободи, провъзгласени от буржоазните революции; класически права и свободи. Тази група права позволяват на индивида да се брани срещу произвола на държавната власт. Те поставят граници на властта (избирателните права, свобода на словото). Второто поколение права и свободи свързваме с 19-20в. Това са икономически, културни и социални права и свободи. Тези права се обособяват с възникването на идеята за социалната държава, т.е. държава, която има определен ангажимент към своите граждани и предприема позитивни действия за изпълнение на тези ангажименти – държавата да помага, да се грижи. Третото поколение свързваме с 20-21 в. В него влизат две подгрупи права:
  1. В следствие развитието на човешките технологии и науки: право на достъп до информация, на екологична жизнена среда, на ненамеса на частната собственост.
  2. Колективни права, които са групови права и противостоят на правата на отделния индивид – право на самоопределение, право на развитие на малцинствата и др.
  Концепцията за трите поколения права на човека отразява обогатяването, разширяването в хода на историята. При появата на всяко следващо поколение, предходното не изчезва – напротив, те се натрупват, счита се, че днес всички права в пълен обем са нужни за пълноценния живот на личността."

  No Pain No Gain
 94. 94 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#83] от "coxo":

  Този аргумент не е валиден в правото. За правна защита не се счита бягане от насилие или отвръщане на насилие с насилие. Идеята на документа е да даде конкретна правна защита, подсилена с конкретни социални и психологически мерки. Детето не може да избяга, но дори да избяга, това не се води "защита". Ерго, дете, което успее да избяга, не е "защитено" и не се е "защитило". Аргументът е тотално правно невалиден.

 95. 95 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 671 Неутрално

  според Вас, хомосексуалистите трябва ли да имат повече права от хетеросексуалните?
  —цитат от коментар 90 на lz73


  Не, всички граждани са равни пред закона, така е според практиката в правовите държави.

  No Pain No Gain
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на block
  block
  Рейтинг: 775 Неутрално

  [quote#29:"Putarak"][/quote]

  тя е не е по дефинициите, султана си пада по широки лозунги. тва логика, това елементарни начини за водене на спор с аргументи и контрааргументи не е за нея. тя е над тия неща

 100. 100 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Грешно - колко да е грешно :)

  Новите безполово обръщения - https://genderneutralpronoun.wordpress.com/tag/ze-and-zir/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK