Еврокомисията предлага да има европейска служба по труда

Еврокомисията предлага да има европейска служба по труда

© ReutersЕвропейската комисия представи днес предложение за обособяване на европейска служба по труда и инициатива за осигуряване на достъп до социална закрила на всички работещи.


В последното десетилетие броят на европейците, които живеят или работят в друга страна от ЕС, почти се е удвоил, като през 2017 г. е достигнал 17 млн. души. Европейската служба по труда ще помага на гражданите, дружествата и националните власти да извлекат максимална полза от свободното движение и ще осигури справедлива трудова мобилност, се посочва в съобщението на еврокомисията.


Службата ще предоставя на хората и компаниите информация за възможности за работа, схеми за мобилност, стажове и обучения, както и насоки за правата и задълженията, когато европейците живеят или работят в друга страна от ЕС.
Новата служба ще подкрепя сътрудничеството между националните власти в трансгранични спорове, като им помага да осигурят лесно спазване на правилата за защита на мобилността. Досега в ЕС има обемно законодателство за свободното движение на работници, като много правила се изменят, например при съгласуване на системите за социална сигурност в ЕС и за командироването на работници за предоставяне на услуги.


Очаква се новата служба да улесни обмена на данни и извършването на съгласувани и съвместни проверки за пресичане на злоупотребите. Службата ще може да бъде посредник и да улеснява намирането на решения при трансгранични спорове, например в случай на преструктуриране на дружество с участието на няколко държави от ЕС. Европейската служба по труда ще бъде създадена като нова децентрализирана агенция на ЕС и се очаква да започне работа догодина.


Социална закрила


Комисията представи и предложение, свързано с достъпа до социална закрила за служителите и самонаетите. Днес почти 40 на сто от работещите са или в необичайно положение по отношение на заетостта, като не работят на пълно работно време по безсрочни трудови договори, или са самонаети. Така често работещите не са достатъчно добре осигурени от системата за социална закрила - не разполагат със закрила срещу безработица или с достъп до пенсия, посочва еврокомисията.


В препоръката се предвижда да се запълнят пропуските в системата за социална сигурност, така че служителите и самонаетите да могат да се присъединят към съответните системи за социална сигурност; да се предложи на тези хора ефективно покритие, така че да могат да натрупват и предявяват права; да се улесни прехвърлянето на социалноосигурителните права от едно работно място на друго; да се предоставя на служителите и самонаетите ясна информация за техните права и задължения в областта на социалната сигурност.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1881 Гневно

  И колко нови чиновници ще има в европейската служба по труда?

 2. 2 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 279 Неутрално
 3. 3 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 504 Неутрално

  защо ли не вярвам на ;лъскавите; обещания ? просто ;борса за роби; ще е по ясното наименование на ;службата;

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8277 Неутрално

  Ами вместо да ги лъжат разни съмнителни фирми, по-добре така.

 5. 5 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  Вярно, но много от измамените са хора с ниски квалификации и се съмнявам колко от тях ще потърсят и намерят предварителна информация.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 6. 6 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Нови служби и службици.
  А д какво ще се занимава в тоя случай Министерството на труда и социалтата политика.? Да го закриваме ли

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK