Плановете на Макрон за еврозоната срещат съпротивата на Германия

Ангела Меркел и Еманюел Макрон

© Reuters

Ангела Меркел и Еманюел МакронОчакванията не могат да бъдат по-големи. След избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция имаше надежда, че еврозоната най-накрая е възможно да продължи напред с "основен ремонт" на икономическото си управление, за да стане то по-устойчиво при криза.


Очертанията на планираната сделка бяха много ясни: фискално консервативните страни като Германия ще се съгласят с по-голямо "споделяне на риска", например създаване на съвместен механизъм за гарантиране на депозитите или фонд "за черни дни" за подпомагане на държави в криза. Междувременно уязвимите страни като Италия или Португалия ще се съгласят на намаляване на рисковете в балансите на банките и на държавните финанси.


Липсващото парче в пъзела бе правителство в Германия. На Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и на нейната сестринска партия в Бавария - Християнсоциалния съюз (ХСС), бяха необходими близо шест месеца, за да формират голяма коалиция с Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Вътрешен вот в ГСДП преди седмица разчисти последното препятствие. "Френско-германският двигател", както често е наричан, изглеждаше готов да поведе Европа за пореден път.
И за пореден път става все по-очевидно, че Германия и Франция са на едно мнение по много по-малко неща, отколкото се смяташе. В събота списание "Шпигел" съобщи, че Меркел и Макрон са отложили плановете си да предложат реформи в еврозоната на срещата на върха на ЕС този месец.


Различията са ясни от седмици.


Германия би желала банките да намалят количеството държавни облигации в своите баланси, за да бъде предотвратено превръщането на суверенна криза в банкова. Берлин също така желае силно да бъде създаден механизъм, улесняващ преструктурирането на суверенен дълг, когато съответната страна поиска помощ от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), спасителния фонд на еврозоната. Досега Брюно льо Мер, френският министър на финансите, отхвърля на висок глас и двете идеи.


Неясно е също колко ентусиазирани наистина са други страни членки за такива реформи. Миналата седмица осем северни държави, включително Финландия, Ирландия и Холандия, заявиха, че една по-строга фискална дисциплина и по-голям напредък по структурните реформи трябва да дойдат преди каквото и да било широкообхватно предложение за реформи. Те остават ангажирани с довършването на изграждането на "банковия съюз", но не и склонни за започване на по-амбициозни проекти.


"Едно по-силно представяне по националните структурни и фискални политики в унисон с общите правила наред с тези европейски инициативи, по-специално банковият съюз, трябва да има приоритет над широкообхватните предложения", написаха осемте страни в общ документ.


Най-сетне имаме


Италия - гигантския очевиден проблем, за който никой не говори.


На парламентарните избори на 4 март антисистемни партии като Лигата и Движение "Пет звезди" (ДПЗ) спечелиха 50 процента от гласовете с програми, съдържащи щедри обещания, включително плосък данък от страна на Лигата и "граждански доход" - от ДПЗ, които недвусмислено са в противоречие с фискалните правила на еврозоната. Нито една от двете партии не успя да спечели мнозинство и поне засега няма признаци те да желаят да формират "популистки съюз". Техният успех обаче е ясен знак, че италианските избиратели не желаят да бъдат подложени на по-строга фискална дисциплина.


Изборите в Италия служат като напомняне за страни като Германия, че те не могат да разчитат на фискално благоразумни правителства в цялата еврозона. След като те се съгласят на по-голямо споделяне на риска, с такива механизми ще може да се злоупотребява, освен ако не бъде въведена съответна система за проверки и баланси. Това ще направи Берлин по-скептичен за реформата в еврозоната.


Европейските лидери ще се срещнат след две седмици, за да обсъдят редица теми, свързани с бъдещето на еврозоната, но


реалният тест ще е през юни,


когато се очаква те да предприемат по-конкретни стъпки. По-специално две области ще покажат дали еврозоната иска да постигне реален напредък: първата е дали ръководителите ще се споразумеят да укрепят "единния гаранционен фонд" - обща "каса с пари", които са използвани за преструктуриране на банки, изпаднали в затруднено положение, като им се дава възможност да получат кредитна линия от ЕСМ. Това ще осигури на фонда достатъчно средства, за да се справи с големи банкови кризи.


Втората област е постигането на напредък по обща схема за застраховане на депозитите. Разбира се, би било нереалистично да се вярва, че страните ще могат да синхронизират незабавно своите предпазни мрежи.


Необходимо е обаче да бъдат предприети някои първоначални стъпки, които да гарантират например, че националните схеми ще се подсигурят взаимно, в случай че някоя от тях не може да се справи с даден шок. Единственият начин това да бъде политически приемливо е да продължи намаляването на рисковете в банковите баланси, по-конкретно като бъде ускорено понижаването на дела на необслужваните кредити.


Тези ходове сега изглеждат по-трудни отпреди. Те обаче остават от жизненоважно значение за преуспяването на еврозоната. При всичките разлики помежду им и скептицизма на техните партньори Германия и Франция не бива да се отказват от своята амбиция./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Га га га, банкстерите си мислеха, че като направят Макрон президент и той ще им оправи тотото. Да ама не.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  Ревизия на миграционната политика е общата тема и на Макрон, и на Меркел, и на "популистите" в Италия. И във Франция, и в Италия старата политическа класа на офшорната икономика беше изхвърлена на бунището. Нейната пропагандистика просто търси противоречия там, където ги няма и акцентира върху соц наследството на Франция и Италия. Песовска гледна точка се чете в материала.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3919 Неутрално

  Кхъ, кхъ ...
  И ни гък за изявлението на Драгия Марио, че наесен спира печатарката.
  Плюс отвореният въпрос за търговските взаимоотношения на ЕС със САЩ, както и резултантните от това изменения в търговските взаимоотношения на ЕС с останалия свят, а и какво би останало в касичката накрая и как ще се наложи да се преразпределя .

  Та проблемът е явно много по-сложен, отколкото е изложено тук.
  И съдейки от някои "намеци", пускани като "анализи" в медиите напоследък - ще хвърчи перушина. Май ...

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Ей, тоя Макрон само проблеми ще създава. Но един по един, има време за ЕС. Първо искам да удари Сирия...

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3919 Весело

  Га га га, банкстерите си мислеха, че като направят Макрон президент и той ще им оправи тотото. Да ама не.
  —цитат от коментар 1 на 442

  Има го и тоз момент.
  Ма на германците много им се сбра, начи!
  То франсетата мераклии да им докопат пунгията, то чичко Тръмп, то дежурните източноевропейци ...
  А требе да има ред!
  Пръво американците ще отръскат крушата, пък за останалите - к'вото остане.
  И ако им пуснат германците, най-паче ...

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11204 Неутрално

  Макрон към Германия: дайте да дадете на такива като нас :)
  Германия няма как да продължи да се подписва върху празни чекове и да покрива сметките от чужди грешки срещу голи обещания...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  За разлика от заглавието, аз не виждам в текста чак такова принципно различие между това което искат еднит или другите. Освен това в текста се казва какво е виждането на севрените страни, което също е напълно разумно.
  Като цяло, от разционална гледна точка, мисля че на всеки е ясно, че създаването и функционирането на спаителния фонд, може и според мен и трябва да бъде съпроводено с мерки, които да работят превантивно и да НЕ допускат да се стига често и/или драстично до големи сривове, подбни на гръцкия случай.
  Или става дума за намаляване на рисковете в страни катоо Италия, Испания, Португалия, Гърция и вероятно и самата Франция, чрез затягане на фискалната дисциплина и укрепване и захранване на въпрония фонд.
  Все ми се струва, че всичко това минава и през някаква по тясна връзка между финансовите министерства в страните от еврозоната ( нещо като еврофинансов министър, който в партньорство с ЕЦБ да регулира тези процеси в еврозоната. То това е дейстието, което наричат Европа на различни скорости и което фалшиво ни се поднася като едва ли не разделяне на страните на такива от първо и второ качество.
  Но това изопачаване на нещата дава аргументи на такива като Орбан и управляващите в Полша и Чехия, да не влизат в еврозоната и бърборейки за "независимо управление на собствените си финанси да привличат гласоподаватели, като в същото време да искат и евентуално да получават колкото може повече от еврофондовете. Че подобна политика е егоистична и е видимо андрешковско хитруване, на тях не им пука, стига те да са на власт и ноемра им да минава.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9179 Неутрално

  Макрон не може сам да решава, трябва и другите да искат.

 9. 9 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Просто трябва Меркел да си тръгне от политиката и тогава има шанс да се оправят нещата в Европа...

 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  От тези,които решават се спрягат само две имена-Меркел и Макрон. Не съм прочел статия в която да се спомене и някой друг,който участва във вземането на решения. Това е големият проблем на ЕС.
  Популистите от Италия искат да се откажат от еврото, пък Макрон и Меркел да си вземат каквито искат решения. ЕС работи според интересите на Германия, затова германската икономика цъфти, а италианската и на останалите страдат.

 11. 11 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2612 Весело

  Сега усещат ли се разни симпатяги с българска лична карта дето много обичат да плюват България че има държави дето създават реални грижи за ЕЗ а малка България е пълна шестица по релевантните показатели и почтеното нещо е МОМЕНТАЛНО да бъде приета според както е ДОГОВОРЕНО.

  Ама това би се случило при ЕС политици с визия, не при треперещите късогледо опортюнистични слабаци сега

  Use your Illusion
 12. 12 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Та проблемът е явно много по-сложен, отколкото е изложено тук.
  —цитат от коментар 3 на xm...


  Мне, то просто са си в различно положение. По последния стейтмент от таргета - http://bit.ly/2Iol8vn (туй на практика си е безлихвено кредитиране извън търговското и облигационното) , Франция си е на 0 , Германия има си зема 900 милярда евро, Италия има да дава 430, а Испания - 400. Апък призивът е "Другари, дайте да занулиме и да гледаме напред"

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  "включително плосък данък от страна на Лигата и "граждански доход" - от ДПЗ, които недвусмислено са в противоречие с фискалните правила на еврозоната"

  Това е интересно твърдение, че плоският данък е в противоречие с фискалните правила на Еврозоната. Може би има някаква надежда, че ако България успее да влезе във Валутно-обменния механизъм (чакалнята на Еврозоната) може би ще бъде разгледан въпроса за въвеждане на прогресивни данъци? Или може би в статията става въпрос за размера на ставката за плоския данък, който се предлага в Италия (15%)?

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3919 Весело

  До коментар [#12] от "dosetliv":
  Ъхъм. Ама това е към сегашния момент. А Бат' Дончо тепърва започва да брули крушата и ефектите ще се разпълзят и мултиплицират. Та няма как, а може и да няма какво да занулят, дори при най-дрОгарска готовност.

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Еврозоната няма да се оправи ако няма общ министър на финансите и общ бюджет! Другото са панаирджийски приказки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK