Защо българското председателство не участва в дебата за Истанбулската конвенция

Протест в защита на Истанбулската конвенция

© Юлия Лазарова

Протест в защита на Истанбулската конвенцияКъсно в понеделник по време на пленарното заседание на Европейския парламент се проведе дискусия за Истанбулската конвенция и повечето евродепутати призоваха държавите, които все още не са я ратифицирали (сред тях е и България), да го направят.


След дебата се чуха критики, включително от председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, че българското председателство на Съвета на ЕС е отсъствало от пленарната зала.


Обяснението е просто. Говорителят на постоянното представителство на България към ЕС Геновева Червенакова каза пред "Дневник", че съгласно установената практика "всяко ротационно председателство в началото на мандата си заявява по писмен път пред Европейския парламент готовността си да участва от името на съвета в пленарни сесии, като посочва дните, в които е на разположение". Тя обяснява, че същото е направило и българското председателство. "Посочените от нас дни са вторник и сряда. Конкретният дебат за Истанбулската конвенция бе планиран от Европейския парламент да се проведе в понеделник", допълни Червенакова.
Тя отбеляза, че всяко председателство изразява позицията на съвета при участието си в пленарни заседания. Според тази позиция на 11 май 2017 г. Съветът е приел две решения относно подписването на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие. "С решението да се присъедини към Конвенцията от Истанбул ЕС потвърждава ангажимента си за борба с насилието над жените както на своя територия, така и в световен мащаб, и укрепва съществуващата правна рамка и капацитета си за действие", се казва още в позицията.


Миналата седмица българското правителство оттегли законопроекта за ратификация на конвенцията. Министерският съвет мотивира отмяната на вече взетото си решение с факта, че депутати сезираха Конституционния съд и предстои той да се произнесе за съответствието на документа с конституцията на България.


Истанбулската конвенция бе приета от правителството на 3 януари, но още същия ден тя предизвика напрежение между партньорите в управляващата коалиция. Впоследствие БСП се обяви срещу ратификацията ѝ от Народното събрание. Социалистите искаха и да се проведе национален референдум за Истанбулската конвенция, но предложението бе отхвърлено от депутатите. По-късно на фона на протести и прокарване на несъществуващи в документа тези за въвеждане на гей бракове и заплаха от "трети пол" и управляващите дадоха заявка, че ще отложат разглеждането ѝ от парламента. След това премиерът Бойко Борисов даде заявка, че партия ГЕРБ ще оттегли решението си за конвенцията, защото нямало да носят сами пасива.


В момента само 17 държави членки са ратифицирали конвенцията. Това са Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Швеция.


Истанбулската конвенция съдържа серия мерки срещу домашното насилие и въвежда понятия, които целят да разчупят половите стереотипи заради схващането, че те често са в основата на случаи както на насилие, така и дискриминация. Документът указва, че държавите следва да предприемат законодателни и други мерки, за да "предотвратят всякакви форми на насилие" по полов признак, било то семейно, домашно, заради конфликти и т.н., както и насилие, способствано от социални и културни стереотипи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Популистко правителство. Какво да очакваме?

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Стига с тоя плач бе.
  Няма да стане.
  Станахте фенове на Станишев чак заради тази конвенция.
  Ай сиктир...

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Защото нито има позиция, нито ще може да я защити :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Освен казаното от Червенакова, българския евродепутат Ангел Джамбазки участва в дебата и обясни защо българския парламент не е ратифицирал конвенцията. Под предлог защита на жените и децата от насилие ( но не и майчинството), се прокарва Джендър-идеология.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  въвежда понятия, които целят да разчупят половите стереотипи заради схващането, че те често са в основата на случаи както на насилие, така и дискриминация.
  ________________
  Джендър идеолозите ще се прегрупират или как? Да не забравяме ,че европейците са най-толерантните хора на този свят към тези които имат нужда да са различни или просто са родени различни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 599 Весело

  Баце усети дебелия третополов отзад и бързо оттегли темата от обсъждане в обществото защото му носеше само негативи.
  И колкото и да го критикувам, в случая като цяло постъпи правилно.

 7. 7 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Какво защитава истанбулската конвенция, пробутвана ни от едно НПО наречено с гръмкото име Съвет на Европа и нямащо нищо общо със структурите на Еворпейският съюз:

  1. Дискриминация по пол, защото защитава жени, деца, мигранти и ЛГБТ, но не и ВСИЧКИ граждани, както би трябвало да прави всеки нормален закон. Съвсен нахално вътре се твъди, че видите ли, това не се било водело дискриминация по пол. хахаха
  2. Въвеждане на жедндър образование, чрез практики за разчупване на стеретипните роли на пола.
  3. Право на почти всички мигранти да получат убежище, като заявят, че са преследвани или дискриминирани по пол в родината си /над 500 милиона мисюлманки отговарят на условието/ или че са с различен джендър /ЛГБТ/
  4. Възможност всеки да подаде сигнал за домашно насилие и този сигнал се разследва, дори "жертвата" да не е съгласна или да отрече такова насилие /възможност за доноси/.
  5. Финансиране от държавата на НПО организации, които да "внедряват" въпросните описани красоти.
  6. Загуба на суверинитет, защото тази конвенцийка се поставя над Конституцията на Република България и се прави един орган доминиран от НПО организации, който да "следи напредъка" на всяка държава.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Любопитно

  Ей голям зор България да си промени конституцията за Истанбулската конвенция?

  [email protected]
 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  Единственото което не разбирам е как Баце който иначе е доста далновиден се подведе изобщо да лансира тая пълна глупост.

  Хубаво поне че се усети навреме

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#7] от "xox55541929":
  Стига с тая дъвка за НПО. Това е международна организация, създадена след ВСВ.
  "В своя реч, изнесена на 19 септември 1946 г. в Цюрихски университет, Уинстън Чърчил говори за създаването на „един вид Съединени европейски щати“ и Съвет на Европа.
  Създаването на подобна организация е дискутирано на конгрес с участието на хиляда представители от 20 страни от цяла Европа в Хага, Холандия през май 1948 г под председателството на Чърчил."

  "Съветът на Европа е създаден на 5 май 1949 г. в Лондон в Двореца Сейнт Джеймс. Договорът от Лондон или Устав на Съвета на Европа е подписан от 10 държави: Белгия, Дания, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Великобритания. След разпада на Източния блок в началото на 90-те, към Съвета се присъединяват и държавите от Централна и Източна Европа. Към 2012 в Съвета на Европа членуват всички държави от Европа без Беларус, Казахстан, Ватикана и непризнати държави.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 484 Весело

  Много ви е страх от тези джендъри, ей!
  Уж сте големи мъжкари, пък се напикавате като видите мъж на високи токчета.
  Никой няма да посегне на жалкото ви мъжко достойнство, споко!
  Пийте си шльокавицата, рупайте салатка и гледайте Биг Брадър!

 12. 12 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  "Защо българското председателство не участва в дебата"

  Защото Буйо трепери "антиджендърски", че фашизоидите/ ОП ще го свалят от власт, на базата на истерията срещу ИК, създадена от тях заедно с другите рашисти БСП....

 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Защото кавато и позиция да заеме ще е обект на мобинг,И по въпроса няма дебат,а надвикване и престрелка с лайномети.И да се ретифицира и да не се ретифицира Истамбулската конвенция нито едно дете няма да си смени пола или обърне резбата,но и никой няма да бъде защитен от насилие.И не за друго.а заради ефективността на българските институции.И в двата случая едни пари ще се усвоят(присвоят) от едни хора

 14. 14 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 683 Любопитно

  До коментар [#6] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  И не те притеснява, че мислиш като дъртата комуняга с ник "НеКой"?
  Намираш съвпадението за случайно?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Абе, какво ще и обсъждаме. Борисов си има приоритети. Ще си говорим само за Западните Балкани и за общите ни проекти, за които да плати Брюксел.

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  ИК няма да я подпишем и туй то! Точка по въпроса!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Весело

  Много ви е страх от тези джендъри, ей!Уж сте големи мъжкари, пък се напикавате като видите мъж на високи токчета.Никой няма да посегне на жалкото ви мъжко достойнство, споко!Пийте си шльокавицата, рупайте салатка и гледайте Биг Брадър!
  —цитат от коментар 11 на uporit


  Барай си жената за топките и се успокой сладур

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 18. 18 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Българското председателство не участва в дебата за Истанбулската конвенция, защото малко ни хлопа дъската - раздуха се истерия и не може да се проведе смислен диалог по темата. Освен това руснаците бяха изпипали добре тази хибридка и много хора им налапаха въдицата. Не беше направена дилетантски като арогантното поведение на руския поп.

 19. 19 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Огромен, истеричен на моменти натиск за ратифициране на подлата конвенция. Очевидно леваците са уплашени, че догодина изборите за евродепутати ще духнат под опашката на мнозинството от тях, така че се опитват да вбият основите на гнусната си идеология с цената на откровени манипулации и извиване на ръце.

  Подозирам, че тяхната цел е да издигнат институциите на Съвета на Европа в ранг на нещо като църква, стожер на новия "морал". Един интересен материал на Димитър Иванов проследява отчасти историята на стъпките, които доведоха до конвенцията:
  http://www.vlastta.com/displaynews/125863

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 20. 20 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Защото начело на българското председателство е Рапон.
  Който, цитирам: "е като италиански танк - с една предна и четири задни скорости".

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Защото начело на българското председателство е Рапон.Който, цитирам: "е като италиански танк - с една предна и четири задни скорости".
  —цитат от коментар 20 на ppopov_67


  А защо защитниците на ИК са само представители на Гей-обществото?! Нали конвенцията не се отнася за тях?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Панайотов
  Панайотов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Единственото което не разбирам е как Баце който иначе е доста далновиден се подведе изобщо да лансира тая пълна глупост.Хубаво поне че се усети навреме
  —цитат от коментар 9 на saint evlampi


  Усети се бързо защото той и обкръжението му са си взели поука от президентските избори и ги е страх от мнозинството което избра Радев. Но и други партии се усетиха и сега никой нормален политик с претенции за власт не би припарил да защитава тази конвенция защото това е равно на политическо самоубийство.

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz2":
  Има и истински гей хора, които обаче отхвърлят конвенцията.
  Тези които натискат да се приеме са си откровени педер****ти.
  http://www.ploshtadslaveikov.com/marius-kurkinski-sreshtu-istanbulskata-konventsiya/

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На Гергана Станчева й пожелавам незабравими екскурзии в страните, където джендър идеологията вече е приета и правата й на жена са защитени (Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Швеция) и любовни срещи с гостите на Меркел, превъзпитани от Истанбулската конвенция

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Много го е страх бай Х да върви срещу руската пропаганда. Само Русия и Азърбейджан са отхвърлили конвенцията.
  А у нас докато се борят с джендъри и ирански травестити ,убиват жени и деца.
  Не е важно колко ще бъдат пребити,важно е на путин тролоовете да слушате!

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Любопитно

  До коментар [#21] от "lz2":

  Държавите които са подписали гей общества ли са ?
  Путин. ти ли си ? Или Решетников?

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Абе тея дето прокламират това, що не отидат в някоя "но го" зона да им обяснят на онея че не трябва да си бият жените :)

 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz2":Държавите които са подписали гей общества ли са ? Путин. ти ли си ? Или Решетников?
  —цитат от коментар 26 на кръвожаден джендър


  Ами отиват към гей-ощества!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Освен казаното от Червенакова, българския евродепутат Ангел Джамбазки участва в дебата и обясни защо българския парламент не е ратифицирал конвенцията. Под предлог защита на жените и децата от насилие ( но не и майчинството), се прокарва Джендър-идеология.
  —цитат от коментар 4 на voyko


  джамбазки се самообяви за говорител на "българия и българското правителство" и съвсем не е изразявал тези на българския парламент - справка в сайта на еп - има видео. приказките за някаква измислена "джендър идеология" за изцяло от арсенала на наци-патрЕотите. ако на някого не му е известно значението на термина "идеология" да вземе да попрочете първо специализирана литература, вместо папагалски да повтаря всякакви лай*на, разпространявани от пишман политикани.

 30. 30 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Любопитно

  Ей голям зор България да си промени конституцията за Истанбулската конвенция?
  —цитат от коментар 8 на karabastun


  и къде го видя тоя зор за промяна на конституцията?! в размътеното си безфантазно съзнание? как пък си мислите, че като лъжете на едро някой ще ви върже?!

 31. 31 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Любопитно

  Много ви е страх от тези джендъри, ей!Уж сте големи мъжкари, пък се напикавате като видите мъж на високи токчета.Никой няма да посегне на жалкото ви мъжко достойнство, споко!Пийте си шльокавицата, рупайте салатка и гледайте Биг Брадър!
  —цитат от коментар 11 на uporit


  и да ги попиташ същите тези като какво е туй "джендъри" и "третополови" едва ли ще могат да отговорят адекватно, всми извън измислените клишета, които се разпространяват и нямат нищо общо с действителността.

 32. 32 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Любопитно

  (...) И да се ретифицира и да не се ретифицира Истамбулската конвенция нито едно дете няма да си смени пола или обърне резбата,но и никой няма да бъде защитен от насилие.И не за друго.а заради ефективността на българските институции.И в двата случая едни пари ще се усвоят(присвоят) от едни хора
  —цитат от коментар 13 на slonsco


  всъщност вероятността да се противодейства по-ефективно на насилието е много по-голяма, ако се въведе ИК. и една от гаранциите е поеманото задължение за европейски мониторинг по изпълнението на конвенцията.

 33. 33 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Весело

  ИК няма да я подпишем и туй то! Точка по въпроса!
  —цитат от коментар 16 на lz2


  вече сме я подписали - юни 2016. предстои (пред ококорените ти очички) да се ратифицира и въведе.

 34. 34 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Весело

  [quote#17:"Честити Пижо Пенда без Дженда"][/quote]

  ако си фантазираш за жени с топки (?!) даже духът на превратаджията и отговорен за хиляди масови убийства, дето си си го закачил на аватара няма да ти помогне.

 35. 35 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Весело

  А защо защитниците на ИК са само представители на Гей-обществото?! Нали конвенцията не се отнася за тях?
  —цитат от коментар 21 на lz2


  и как ти хрумна подобна безподобна глупост? напр. "фонда за жените" или "национална мрежа за децата" от гей обществото ли са?


 36. 36 Профил на Панайотов
  Панайотов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#29:"the.naked.truth"][/quote]
  ако на някого не му е известно значението на термина "идеология" да вземе да попрочете първо специализирана литература
  До коментар [#29] от "the.naked.truth":

  Термин „идеология“ има, за разлика от термина „джендър“ какъвто няма нито в българския език, нито в специализираната литература - бихте ли изброили закони или разпоредби от сега действащото българско законодателство, член, алинея и т.н., където е дефиниран и се използва термина „джендър“?

 37. 37 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Любопитно

  До коментар [#21] от "lz2":Има и истински гей хора, които обаче отхвърлят конвенцията.Тези които натискат да се приеме са си откровени педер****ти.http://www.ploshtadslaveikov.com/marius-kurkinski-sreshtu-istanbulskata-konventsiya/
  —цитат от коментар 23 на Molossian


  ти от "истинските гей хора" ли си или от "откровените педер****ти"?

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  [quote#33:"the.naked.truth"][/quote]

  Еми, нема да стане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Очаквах днешната статия за Истанбулската конвенция. Значи, ето как се прави кризисен ПР. Най-вече упорство. Всеки ден. Стъпка по стъпка. Една лъжа повторена 100 пъти…нали знаете. Така де, на всеки ще му писне да се ядосва ежедневно с глупости и накрая ще кандиса. Да, ама не.
  Ето какво се случва.
  На 12-ти Дневник излиза със заглавие: „Европарламентът ще призове всички страни от ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция“.
  Такава препоръка не е гласувана и не съществува.
  На 13 –ти Дневник излиза със заглавието: "Социалният пол" в Истанбулската конвенция е грешно разбран, заявиха евродепутати“. Демек, ето какво ви казахме вчера и вижте днес какво става.
  Няма препоръка, изказали се няколко ултралеви депутатки, присъствали двайсетина…Но Дневник има повод да пусне поредния материал и то с внушението, че ЕП е гласувал това, което бе анонсирано отнапред. Нищо че не е.
  На 14-ти се дири къде е България в дебата? Въх.
  На 15-ти?
  СерГей откога е любимец на Дневник, откакто започна да лобира за ИК? Може утре за него нещо.

 40. 40 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#25] от "кръвожаден джендър":

  Това е лъжа.
  Държавите, които не са рафифицирали конвенцията са половината Европейски съюз.

  Не са я ратифицирали Чехия, Гърция, Ирландия, Обединеното кралство и др.
  В Съвета на Европа има 47 държави. От тях 45 са подписали (не става въпрос за ратификация) Конвенцията, без Азербайджан и Русия.
  Конвенцията е ратифицирана от 28 държави, или 60% от всички.
  От тези 28 държави, 21 на брой, или 75% са направили това със забележки и резерви. Но резервите нямат никакво значение.
  Сътветно, Конвенцията не е ратифицирана от 19 държави, или 40% от всички. Сред тях е и България.

 41. 41 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#31] от "the.naked.truth":


  [quote#31:"the.naked.truth"][/quote]

  Е, може и да са прави. Но, моля някой да го каже на транс-хората, защото те смятат обратното. Аз не че съм против, ама моля някой от ИКактивистите все пак да им каже ;)
  Ме ето, изрично споменатите в конвенцията “transgender or transsexual persons, cross-dressers, transvestites and other groups“ ще ти обяснят.
  Transgender Europe пишат: Protection of Trans People under the Istanbul Convention.

  После ти обясняват, защо Истанбулската конвенция им е важна:
  The Convention also contains as a first international document a binding definition of gender and asks for a gender perspective to be taken when implementing the Convention and when evaluating any measures taken (Art 6).

  https://tgeu.org/protection-of-trans-people-under-the-istanbul-convention/

  Ако нещо не ти е ясно, питай.

 42. 42 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Термин „идеология“ има, за разлика от термина „джендър“ какъвто няма нито в българския език, нито в специализираната литература - бихте ли изброили закони или разпоредби от сега действащото българско законодателство, член, алинея и т.н., където е дефиниран и се използва термина „джендър“?
  —цитат от коментар 36 на полк. Мустард


  драги полковник, приветствам желанието ви за образоване. всъщност термин "джендър" съществува не от вчера както в българския език, така и в специализираната литература (както в западните езици, така и в славянските).
  най-лесно е да разгледате обяснението на термина тук:
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Джендър #На_български_език
  може да разгледате и статията "ПОЛ И ГЕНДЕР" на съветския и руски социолог, психолог, антрополог, философ и сексолог Игор Семенович Кон, най-видният капацитет по въпросите на пола в Русия:
  http://www.krugosvet.ru/enc/nauka_i_tehnika/biologiya/POL_I_GENDER.html?page=0 ,0

  колкото до действащото законодателство на прима виста се сещам за Закона за равнопоставеност на жените и мъжете, приет на 26 Април 2016г. в който се говори за "социална роля на пола" — един от начините, по който на български се транспонира английската заемка "джендър".
  надявам се проявеното любопитство да ви подтикне към самостоятелни форми на обучение - в интернет има достатъчно на брой достъпни източници по темата.

 43. 43 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#25] от "кръвожаден джендър":Това е лъжа ...
  —цитат от коментар 40 на red.mary


  няма никаква лъжа, ти сама потвърждаваш думите на "кръвожаден джендър", че "Само Русия и Азърбейджан са отхвърлили конвенцията." и е така — само тези две страни не са подписали конвенцията. останалите са на междинната спирка "ратификация" по различни причини, което не означава "отхвърляне". като "отвхърляне" не може да се квалифицира и действието на онези страни, които са ратифицирали конвенцията със забележки, тъй като подобно действие е нарочно предвидено в самите правила по процедурата на ратифициране.
  виж, като лъжа може да се определи твоето твърдение, че "Държавите, които не са рафифицирали конвенцията са половината Европейски съюз." в ЕС от общо 28 държави само 11 - българия, хърватия, чехия, гърция, унгария, ирландия, латвия, литва, люксембург, словакия и великобритания - не са ратифицирали ИК. Тоест не "половината", а 39%. от тези 11 като извадим четири, виждаме, че останалите са бивши соц страни и можем да си правим изводите какво се случва.

 44. 44 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 420 Неутрално

  (...) Аз не че съм против, ама моля някой от ИКактивистите все пак да им каже ;)Ме ето, изрично споменатите в конвенцията “transgender or transsexual persons, cross-dressers, transvestites and other groups“ ще ти обяснят. (...)
  —цитат от коментар 41 на red.mary


  пак опит за заблуда: прегледах набързо конвенцията и никъде не открих текст, споменаващ “transgender or transsexual persons, cross-dressers, transvestites and other groups“ . ако си убедена, че съществува цитирай поне в кой член се говори за това.
  или престани с лъжите!

 45. 45 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#44] от "the.naked.truth":

  Certain groups of individuals may also experience discrimination on the basis of their gender identity, which in simple terms means that the gender they identify with is not in conformity with the sex assigned to them at birth.

  This includes categories of individuals such as transgender or transsexual persons, crossdressers,
  transvestites and other groups of persons that do not correspond to what society
  has established as belonging to “male” or “female” categories. Furthermore, migrant and
  refugee women may also be excluded from support services because of their residence
  status.

  It is important to point out that women tend to experience multiple forms of
  discrimination as may be the case of women with disabilities or/and women of ethnic
  minorities, Roma, or women with HIV/AIDS infection, to name a few. This is no different when
  they become victims of gender-based violence.

 46. 46 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Explanatory Report
  to the Council of Europe Convention on preventing and combating violence
  against women and domestic violence
  Istanbul, 11.V.2011
  Article 4 – Fundamental rights, equality and non-discrimination
  53.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK