Европаламентът настоя за нови собствени ресурси на ЕС

Европаламентът настоя за нови собствени ресурси на ЕС

© Associated PressЕвропейският парламент иска бюджетът на ЕС да отговаря на политическите приоритети и да помага за преодоляването на някои от новите предизвикателства, пред които са изправени всички държави членки, независимо дали става въпрос за миграцията, отбраната, сигурността или изменението на климата, предаде пресслужбата на институцията.


Вчера Европарламентът представи позицията си за дългосрочния бюджет на ЕС, който трябва да финансира нови приоритети и да компенсира евентуалните липси след Брекзит. Евродепутатите приеха две нови резолюции за приходната и разходната част на следващата многогодишна финансова рамка (МФР), която влиза в сила през 2021 г.


Евродепутатите подкрепят увеличаването на действащото ограничение за разходите на ЕС от 1% до 1.3% от брутния национален доход на ЕС, за да стане възможно финансирането на тези нови приоритети, без това да е в ущърб на най-бедните региони или земеделските общности.
Предложенията включват подкрепа за научни програми, "Еразъм+", инициативата за младежка заетост и малките и средните предприятия, както и инвестиции в инфраструктурата чрез Механизма за свързване на Европа (МСЕ).


Някои евродепутати предупредиха, че "няма да бъде постигнато споразумение за МФР, без да бъде постигнат съответен напредък във връзка със собствените ресурси", т.е. приходната част на бюджета на ЕС. Затова приходите и разходите трябва да бъдат третирани като един пакет.


Намаляване на преките вноски на страните


В резолюцията се призовава за подсилване на собствените ресурси и за прогресивно въвеждане на нови собствени ресурси. Те могат да бъдат основани на преразгледан ресурс на база ДДС, дял на приходите от корпоративния данък, данък върху финансовите сделки, данък за цифровия сектор или екологични данъци.


Новите собствени ресурси трябва да:


- доведат до значително намаляване (с цел 40%) на дела на преките вноски на база брутен национален доход и следователно до икономии за бюджетите на държавите членки, като едновременно с това премахнат логиката за "справедлива възвращаемост", която води до "игра с нулев резултат" между нетните платци и нетните получатели


- премахнат всички отстъпки и корекции, от които се възползват само някои държави членки


- запълнят "дупката, причинена от Брекзит", без да увеличават общата данъчна тежест за европейските данъкоплатци.


Бюджетът на ЕС се финансира основно от собствени ресурси. Те биват различни видове: традиционни (основно мита и налози върху захарта), собствени ресурси на база данък върху добавената стойност, собствени ресурси на база брутен национален доход.


Следващи стъпки


Двете резолюции са приносът на Европарламента към законодателните предложения на Европейската комисия по тези въпроси, които ще бъдат представени през май 2018 г. За приемането на новия регламент за МФР е необходимо одобрението на Европейския парламент.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Трудничко ще е със собствените ресурси - няма ги. Още дълго време /да не кажа винаги/ ще разчитаме на руските...

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Нищоправене и нищоговорене трябва да стане мото на ЕССР!

 3. 3 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Естествено, че европарламента ще иска повече ресурси. Нали тези ресурси ще минават през депутатите. Това е единствената причина да искат повече централизация - това значи повече власт за тях.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Нерешима задача. Могат да започнат като се намалят броят депутати, техните заплати, техните места за заседания, техните съпътстващи разходи.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Гневно

  Вся власть Советам!
  Вместо към повече съвместимост без това да коства свобода, в Брюксел копаят дъното към пълна централизация.

  #killwhitey
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Материала е написан много неясно - като че ли става дума за собствен за отделните страни ресурс, което би било логично след като става дума за намаляване на вноските и за средства от ДДС например и съответно намаляване на разните средства по многото европрограми.
  Както се подразбира, трябва да останат главно средствата за дотиране на селскостопанската продукция и бедните страни, но не звучи много ясно.
  Ако това стане за следващия финансов период, може, а според мен и трябва да се очаква намаляване на средствата за програмите свързани с големите инфраструктурни проекти, което за съжаление ще засегне основно такива като нас.
  В тази връзка по горните приказки как съюза бил нещо като СССР са си ала-бала и ако има някой който да има интерес и да иска подобно нещо, то това сме ние и такива като Македония, Сърбия и т.н., които и сега правят тези неща със средства от предприсъединителните фондове - всеки който е посещавал тези страни е видял табелите.

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Тия са безконтролно разрастваща се бюрокрация и едни прахосници на пари. От европейските проекти освен корупция нищо друго не се пръква.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK