Иска ли ЕС да наложи регистрираните партньорства в България

Иска ли ЕС да наложи регистрираните партньорства в България

© Associated PressВ края на февруари двама български евродепутати - Емил Радев (ГЕРБ, Европейска народна партия) и Ангел Джамбазки (ВМРО, Европейски консерватори и реформисти) се обявиха против вероятността Европейският съюз да наложи въвеждането на регистрираните партньорства в България.


Поводът за думите им бе прието миналия месец от Комисията по правни въпроси в Европейския парламент предложение да се отправи устен въпрос към Европейската комисия за включване на регистрираните партньорства в обхвата на регламента "Брюксел IIa". Този регламент засяга трансграничните случаи, свързани с признаването и изпълнението на решения по брачни дела и дела, свързани с родителската отговорност. Предложението е внесено от Групата на социалистите и демократите в Комисията по правни въпроси и е прието с 13 срещу девет гласа.


И така, какво означава това предложение и имат ли основание притесненията на двамата евродепутати?


Опасенията
В изказването си Емил Радев подчертава, че е недопустимо "европейското законодателство да въздейства на националните разпоредби в областта на материалното семейно право". "ЕС няма такива компетенции и за съжаление този въпрос се повдига отново и то по недопустим начин", настоява евродепутатът, според когото само българският парламент може да приеме такова законодателство.


Ангел Джамбазки пък се обявява в защита на българската семейна традиция, която по думите му "предполага, а българското законодателство установява на конституционално ниво бракът като доброволен съюз между мъж и жена". "Категорично не приемам никаква намеса от когото и да е било, както и натиск над България в посока на приемане и узаконяване на фактическото съжителство. Това ще доведе до правна несигурност, ще породи имуществени и наследствени проблеми, и е в противовес с традициите на българското общество", настоява Джамбазки.


Какво е "Брюксел IIa"


Регламентът "Брюксел IIa" има за цел да помогне на международни двойки при разрешаването на спорове, свързани с повече от една държава, в случаи на развод и попечителството над децата им. Той се отнася до компетентност, признаване и изпълнение на съдебни решения.


Регламентът определя няколко неща: правила за това кой съд отговаря за решаването на брачни въпроси и потенциалната отговорност при спорове, в които участва повече от една държава; правила, които улесняват признаването и изпълнението на съдебни решения, издадени в една държава от ЕС, в друга такава; процедура за разрешаване на случаи, в които родител отвлича дете от държава от членка и го води в друга страна.


Той се прилага за граждански дела, в които участва повече от една държава, и които са свързани с развод, законна раздяла, обявяване на нищожността на брак и всеки аспект, свързан с родителска отговорност (например попечителство и право на лични отношения). Една от основните му цели е да подпомага правото на децата на контакт и с двамата родители, дори ако те са разделени или живеят в различни държави от ЕС.


Според регламента не съществува общо правило за компетенцията по брачни въпроси. Вместо това, за да се определи държавата от ЕС, в която съдилищата имат право да издават решения по даден случай, регламентът посочва няколко алтернативни основания за компетенция според националността на съпрузите или тяхното обичайно местожителство.


Регистрираните партньорства


Има няколко страни от ЕС, в които партньорството може да бъде официално признато без да се сключва брак, а под формата на граждански съюз или регистрирано партньорство. Всички държави, които разрешават сключването на бракове между хора от един и същи пол, като цяло признават регистрираните партньорства на еднополови двойки, сключени в други държави.


В страните, които не разрешават брак между лица от един и същ пол, но са въвели регистрирано партньорство под една или друга форма, подобен брак, сключен в чужбина, обикновено дава същите права като регистрираното партньорство.


Има големи разлики в тази област между отделните страни от ЕС, като някои от тях се отнасят до възможността за встъпване в такива съюзи, правата, които те дават, и това дали дадена държава признава този вид съюзи, сключени в чужбина.


Какво искат евродепутатите


На въпрос на "Дневник" дали е в компетенциите на ЕС да налага чрез този регламент правила за хомосексуалните бракове, от Комисията по правни въпроси в Европарламента обясниха, че това е правомощие на националните власти и регламентът не налага правила в тази област.


В случая става дума да се обсъди с Европейската комисия по време на пленарно заседание в Европарламента възможността за разширяване на обхвата на регламента, така че да включва и регистрираните партньорства. Все още няма дата за подобен дебат, нито пък писмено предложение по въпроса, тъй като той е на много начален етап. Затова е рано да се каже как ще се прилага едно такова разширение, ако бъде прието, уточняват от Европейския парламент.


Дори и регистрираните партньорства да бъдат включени в регламента, това няма да задължи страните, които не ги признават, да го направят, защото това е в правомощията на националните власти. Евентуално такова решение обаче би било от полза за хората, които имат регистрирано партньорство в държавите, които го признават, допълват още от правната комисия.


В съобщение на сайта на институцията се посочва, че макар регламентът да съдържа единни правила за компетентност при развод, законна раздяла и унищожаване на брака, както и при спорове за родителската отговорност в трансгранични случаи, той не урежда раздялата или унищожаването в случаите на регистрирани партньорства.


Отбелязва се, че 19 държави членки на ЕС дават възможност на двойките да сключват такива партньорства. Освен това в редица от тези държави осиновяването (или съвместно осиновяване, осиновяване от страна на втория родител, или и двете), е разрешено за регистриран партньор.


В съобщението се отбелязва, че в проекта си за предложение за нов регламент Европейската комисия отново е решила да не разширява приложното поле на регламента, така че то да включва и регистрираните партньорства. Тъй като бракът често е определен изключително в контекста на разнополовите двойки, включително в държавите членки, които признават тези партньорства, това означава, че регистрираните партньори са изложени на правна несигурност при трансгранични случаи, особено когато има замесени деца, отбелязват евродепутатите.


Двата въпроса, които те отправят към Еврокомисията са:


- Защо Комисията е изключила регистрираните партньорства от приложното поле на проекта на Регламент "Брюксел IIa", също и в случаите, когато държавата членка на компетентния съд признава тази правна форма?


- Кога възнамерява Комисията да разшири приложното поле по отношение на регистрираните партньорства с цел увеличаване на достъпа на гражданите до правосъдие в ЕС и улесняване на прилагането на член 47 от Хартата на основните права, който гарантира правото на ефективни правни средства за защита, както и равно третиране на лицата?


И така, двамата евродепутати са прави в едно - ЕС не може да задължи България или в друга държава членка да признаят хомосексуалните бракове и регистрираните партньорства. Това обаче далеч не е целта на предложението на евродепутатите. А как то ще се прилага за случаи в България, ако бъде прието, е твърде е рано да се каже, предвид, че въпросът е на много начален етап, за да се правят заключения.

Ключови думи към статията:

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Ми как, лгбтардите ще ходят да се "женят" в чужбина и ще настояват за същия статус в България. Вече имаме пример как би изглеждало подобно нахалство.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/12/3110964_sudut_otkaza_da_priznae_ednopolov_brak_mejdu_bulgarki/

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Любопитно

  Браво на въпросните евро депутати !
  Поне затова че са повдигнали въпроса .....
  Срещу една солидна сума , можеха и да замълчат....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7662 Любопитно

  Аман от джендър истерии - и вярвайте ми тия международни двойки при разрешаването на спорове за партньорства не си мислят за НИКАКВА любов , а ЗА ПАРИ И ИМОТИ!!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Голям е броят на двойките в България, които живеят заедно, имат деца но поради различни причини нямат сключен брак. Вследствие на това положение, доста често попадат в административни неразбории —при болест или смърт на единият партньор (в болницата нямат правно основание да дадът информация за здравословното състояние, няма правно основание за наследство и т.н.).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Те щото на другите при решаване на семейни спорове само възвишени и филантропични мисли и идеи в главите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  типичен пример как се отварят вратички , което е всъщност целта на ИК . под лозунгите "да спрем да бием жените си , социален пол ... " напрактика не просто се отварят вратички , събарят се направо стени градени векове в защита на семейство , дом , брак , ценности и природа ако щете .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Статията е написана много йезуитски (за да генерира коментари е сложена подходяща за целта картинка и се подчертава само една съставна от засегнатите части от проблема). Проблема засяга много двойки с деца в България, които живеят на семейни начала, но не желаят да сключат брак.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2986 Весело

  Още малко и ЕС ще настоява и към мартеничките с Пижо и Пенда да се добавя и Джендър...

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Запада е решил да се самоубива! То не бяха мигранти, то не бяха джендъри, то не бяха еднополови бракове, то не бяха обвинения в сексуален тормоз! Важното обаче е, ние да не се поведем по изтрещялото им и изкелифенчено мислене и политики! Все пак имаме десетилетия опит в промиване на мозъците ни, което още тогава се оказа неефективно поради вроденият ни имунитет!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  ”Категорично не приемам никаква намеса от когото и да е било, както и натиск над България в посока на приемане и узаконяване на фактическото съжителство. Това ще доведе до правна несигурност, ще породи имуществени и наследствени проблеми, и е в противовес с традициите на българското общество", настоява Джамбазк”
  Ако правилно разбирам, Джамбазки отрича правото на съжителство на семейни начала на двойките, които вече имат деца, но не желаят да сключат брак. Направо да беше казал, че живеят в грях и да ги отлъчват от църквата и обществото. И на такива като него плащаме хиляди евро запшата, да се занимават с глупости в Брюксел....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  да де , ама на вродения имунитет вече му викат стереотип който трябва да бъде разбит ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Ай стига бе!!!
  Аман от джендеризми.

  Common sense !
 13. 13 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Аман вече! Сутрин, обед, вечер - все статии за извратеняците.
  Естествено, нямайки жал към нормалните, дори и неделя сутрин не пропускате!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 14 Профил на Sisinolilaok
  Sisinolilaok
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако все пак искате да разберете че изобщо няма да ни оставят на мира с тази Истанбулска конвенция и дори мислят със сила да ни я наложат гледайте втората половина на това видео; https://www.youtube.com/watch?v=kzHfC8OUGOU
  Знам че може някои от вас да не харесват жената която го води, но не ви пречи да чуете ужасните истини за които постоянно говори.

 15. 15 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Всеки САМ избира как да живее.
  Да сключи граждански брак с всички произтичащи от това негативи и позитиви
  или
  Да живее без граждански брак.
  Така че всеки е направил своят избор. НЕ МОЖЕ хем агнето цяло хем вълкът сит.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#16] от "kse12556290":

  Първо нямаше никакви гей работи в конвенцията, после не сме били разбрали превода
  =============
  Я вземи прочети статията и тогава коментирай...никъде не става въпрос за ИК а за съвсем различен казус...ама комунетата ви е заседнала в устата и само за нея говорите...
  Като вица за краставицата...

 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Спомнете си "Прозорецът на Овертон", описващ пътя за "легализация", чрез манипулиране на съзнанието, и на най-неприемливите идеи, отхвърляни от обществото. Чудесен повод за размисъл, кой и как, и с каква цел, се опитва да промени отношението ни, към тези недопустими, и неестествени, но вече широко обсъждани "идеи"!

 20. 20 Профил на Sisinolilaok
  Sisinolilaok
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Я вземи прочети статията и тогава коментирай...никъде не става въпрос за ИК а за съвсем различен казус...ама комунетата ви е заседнала в устата и само за нея говорите.
  —цитат от коментар 18 на BiGman1


  А ти вземи прочети коментара на който колегата ти коментира и не дрънкай глупости. Пропагандира Джендър идеологията. Айде да не сме толкоз прости. Значи той помежду другото може да насажда колко е готино да си с психични отклонения, и как трябва да ги легитимираме, чрез брак, а ти нещо не си разбрал с каква цел го прави. И така ден след ден..
  Опа. гледам си пуснал и другата ви смешна опорна точка, освен че бием жените. "Който не ще да му го ... е комуне".
  За едни пари ли Бруте?? За мого ли ???......

 21. 21 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":
  До коментар [#5] от "DDR":
  До коментар [#10] от "DDR":

  Тия хетеросексуални двойки, за които пишете, никой не им пречи да сключат брак и проблемът е решен (пишете, че липсата на брак им създава проблеми). В такъв случай не им трябват никакви специални разпоредби. Бракът от векове съществува, да действат.

 22. 22 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Статията е написана много йезуитски (за да генерира коментари е сложена подходяща за целта картинка и се подчертава само една съставна от засегнатите части от проблема). Проблема засяга много двойки с деца в България, които живеят на семейни начала, но не желаят да сключат брак.
  —цитат от коментар 7 на DDR


  И това е проблем на държавата как? Като не искат да сключат брак да си търпят последствията. Статията е насочена именно към хомосексуалните партньорства.

 23. 23 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1133 Весело

  Сериозно почвам да си мисля че тея джендеращини са завоалирана атака по ЕС използвайки точно това че е демократичен.

  Има един куп неща за решаване а непрестанното набиване на това което засяга части от части от стотната от процента хора генерира анти ЕС настроения. Изобщо не бих се учудил едно сериозно разследване да покаже интересни следи и зад ИК, за съжаление самият механизъм на демокрацията позволява тоя тип атаки от рода на операцията с 'кончита' - пробутване на неква фрийкщина формално ползвайки свободата и после сочене на това като пример кво гнездо на разврат и поквара е ЕС.

  Забавното е че в случая с 'кончита' службите май даже не се усетиха за проведената под носа им брилянтна операция по дискредитиране на ЕС ползвайки собствените му правила.

  Подценяването на тоя вектор за атака мое да доведе до нетривиални неприятности а сладкия сън на изгубилите всякакви инстинкти западни лигльовци хич не помага на ситуацията

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  "Помощ! Бият Паниковски!"

  Правят ни "джендъри"!

  Налагат не хомосексуализъм!

  Същите реакции както за "конвенцията" /краставицата :-)/
  , става въпрос за правни проблеми от закони в различните страни – деца, имоти...
  Не! тези ни насаждат хомосекс с подли, подмолни, задкулисни, двулични, обвързващи и т.н. скрити лостове!
  Джамбазки и гербера вдигат миша тупурдия. Стават видими! Големи мачовци!!!
  Ние, БЪЛГАРИТЕ....
  Обичайните заподозрени във форума ги подкрепят :-)!
  В мен остава едно подозрение за лабилност /бисексуалност, психическа несигурност/ в определени индивиди, които постоянно размахват заплахата, че ще бъдат ПРИНУДЕНИ да сменят секс-ориентацията си. Оттам и на "сите българи заедно"! :-)!

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Много финно в българското интернет пространство пробутват на час по лъжичка така изкривена информация, че да гъделичка първичните инстинкти, да създава изкуствен враг и да пилее националната енергия. В същото време, ключови за нацията и Европа процеси са забутани в девета глуха. Който има възможност, да чете немска, френска и швейцарска преса —поне за да бъде малко в час, с това, какво става около нас (швейцарците имат много добри материали и какво става у нас)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#22] от "theduloclan":

  ”И това е проблем на държавата как? ,”
  Една от функциите на държавата е да създава правен ред, който да работи в услуга на гражданите и хората със статут на пребиваващи. Какъв е проблема да се даде възможност за регистрирано партньорство или ако ще ви звучи по—патриотично, нека го наречеме пробен брак. Какви са ви аргументите против?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Стана ми интересно каква е разликата между "регистрирано партньорство" и "брак". Сайтът на британска адвокатска кантора я обяснява така съобразно британското право:

  „Гражданските партньорства бяха въведени в Обединеното кралство за еднополовите двойки, за да се обединят юридически в нещо като брак, но без някои от юридическите права. Те по същество бяха въведени като междинна мярка, преди да се одобри правото на брак.

  По същество няма базисни различия между гражданските партньорства и брака, но има някои разлики, включително:
  - гражданските партньори не могат да се наричат „женени“ за юридически цели;
  - свидетелствата за граждански партньорства включват имената на двамата родители. Брачните свидетелства включват името само на бащата на децата;
  - изневярата не може да е причина за разтрогване на гражданско партньорство. В брака, ако едната страна е невярна, това е основание за развод. Това не е така в гражданското партньорство. Изневярата не се признава при еднополовите партньорства.

  Граждански партньорства в момента са на разположение само за еднополови двойки и са различни от гражданските бракове.
  Гражданският брак означава, че накрая ще сте с еднакви права като при религиозния брак през закона, но церемонията е различна.
  Брачната церемония се провежда от официално лице от местния градски съвет…, а не от викарий или свещеник в църквата. Церемонията не може да има никакво религиозно съдържание, включително песни или четене на пасажи от Библията.“

  https://www.slatergordon.co.uk/media-centre/blog/2016/01/what-are-the-differences-between-marriage-and-civil-partnership/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 28. 28 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#23] от "saint evlampi":

  “Сериозно почвам да си мисля че тея джендеращини са завоалирана атака по ЕС използвайки точно това че е демократичен.”

  И аз си мисля същото. Надуха ни главите, че ЕС ни пробутвал узаконяване на еднополовите бракове, което не е вярно. Че ИК щяла да ни задължи да станем п..раси, което също не е вярно. И основната атака идва от русофилската БСП. При толкова много важни въпроси за решаване и у нас и в ЕС, се опитват да ни набият в главите, че ЕС се занимава предимно с гей-пропаганда, което е теза на путинистите - приказките им за “ еврогейовете”, и как във великата Россия нямало гейове, за разлика от извратената Европа. А в Русия си има същия процент гейове, както навсякъде.

 29. 29 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Значи, като падат жената на роуминга и като пътуваме на семерджиев без визи си е супер европейски съюз, а когато трябва да плащаме издръжка за дете или пък приемем конвенция против насилието над жени - а не, милите си имаме парламент, от къде на къде те ще ни казват! А те какво ни казват - че над 50% от семействата в България живеят без брак и това поражда ред проблеми. Знам, че форумните “джендър“ патриоти ще кажат, че има лесно решение , да се оженят хората, но те пък все пак са решили да живеят без брак и не ги интересува мнението на форумните умници.
  Така че господа, гледайте реалността с отворени очи и директно, а не си измисляйте някаква България, където няма двойки живеещи без брак, няма насилие над жени и деца и има някаква традиция (традиционни ценности) - двойките се женят задължително, децата и жените не се бият задължително, връзваме си мартеници на първи март и има нестинарки. Много държим на традициите и не ги даваме, особено тези за насилието над жени и деца и живота като семейство без брак.

  No Pain No Gain
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5573 Неутрално

  Семейството отмира бавно и полека с помощ отвън...
  ЕС като новата църква :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#17:"Sisinolilaok"][/quote]

  Мнооого добре! И аз съм за! Само дето не знам как ще ги отсяваме извратеняците от честните, почтените и родолюбивите политици. Не че сме срещали такива де. И кой кандидат депутат ще ни каже : - Аз съм педал?... Щото не беше ли баш от русолюбивите патриоти от Атака, единствения досега осъден за педофилия депутат у нас?
  Ей хора, поспрете се бе. И мен не ме кефят ни най-малко тия джендъризми, ама не се оставяйте на страховете и бесовете да ви обсебват. Да си живеем живота, на който както му харесва и както счита за правилно и почтено.

 32. 32 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#27] от "baba_zozolana":

  Сега остава да излезе някой мазен патриот, като Джамбазки примерно, и да кажа и да докаже дори, че в България няма еднополови двойки, за това няма смисъл да се обсъжда темата. Интересно е, че ако съществуват все пак, щото ще дойде все някой евгениминчев или азисовец, дето все пак е популярен, да го опровергае, тогава се изказва мнението, че това е болест и трябва да се лекува или нещо подобно. Ако е така, да поемат лечението от здравната каса, да направят петъка, както има за високо кръвно, да им се полагат лекарства, санаториуми и т.н. белким се излекуват. Дааа, ама не - няма пътека, защото ще ни се смее целия свят на простотията, ако някой го чуе навън. Обаче тук за пред нашите избиратели може да си се правим на дебили и да си повтаряме московската опорна точка за ценностите и че не ги даваме...

  No Pain No Gain
 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  До коментар [#22] от "theduloclan":”И това е проблем на държавата как? ,”Една от функциите на държавата е да създава правен ред, който да работи в услуга на гражданите и хората със статут на пребиваващи. Какъв е проблема да се даде възможност за регистрирано партньорство или ако ще ви звучи по—патриотично, нека го наречеме пробен брак. Какви са ви аргументите против?
  —цитат от коментар 26 на DDR


  Ами не мисля, че има смисъл да се обясняваме по темата тук. Просто ти гласувай за партия, която иска да въведе подобен правен статут, а който е против - за друга. Да се гласува в Народното събрание и готово. Ама не да ни го налагат разни джендъри от Брюксел, на които даже имената им не знаем, да не говорим че не сме ги избирали (ако може сега да не ми излезе някой с лафа "ама гласуваме за ЕП", щото е смешен на толкова нива, че нямам думи просто) и нямаме никакъв контрол над тях. Щото с това поредно "безобидно" нещо, се цели точно това. Ще принудят българския съд (регламентите на ЕС имат абсолютно върховенство в правните системи на държавите-членки и се прилагат пряко, без туй-онуй) да признава всякакви форми на "съжителство" дето са узаконени нейде си. Като резултат някой джендър от холандия може да дойде и да поиска бащината къща на нашенски такъв, щото според законодателството там като са живяли заедно 5 години "на съпружески начала" и при раздяла делят имотите 50/50. Давам хипотетичен пример - не знам дали в Холандия е точно така. Въпросът е, че точно това се цели. В момента регламентът обхваща само официални бракове, което е ОК. Всъщност нашите евродепутати са абсолютно прави, че това е опит да се принуди България да признае de facto неща, без те да са приети от Народното събрание и обществото. Това е просто първата стъпка. След това ще приемат регламент задължаващ държавите-членки да узаконят официално всичко каквото си реши джендерастията. Вече го направиха при Обама в САЩ - федералните власти се наложиха на сила над щатите за еднополовите бракове, джендърските тоалетни и какво ли още не. Статийки като тая дето ни обясняват "ама не бе - то е само за доброто на децата" (леваците-тоталитаристи винаги се крият зад гърбовете на деца и жени) са ужасно смешни - на всички е ясно, че нищо не е "за доброто на децата", а целта е стъпка по стъпка да се преобрази западното общество. Просто някой пак си играе на социално инженерство.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Още малко и ЕС ще настоява и към мартеничките с Пижо и Пенда да се добавя и Джендър...
  —цитат от коментар 8 на SS

  Беше оригинално през януари. А вече свалихме и мартениците. Но като за регистриране на коментар става.

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":

  Чехите по—глупави ли са от нас?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  До коментар [#29] от "Putarak":

  Ами ЕС започна като икономически съюз и да - пътуването без визи (визите ако не знаеш са измислица на XX век и то най-вече на края му, особено след разпада на съветския блок), свободното движение на стоки и капитали, общата митническа политика, хармонизирането на някои стандарти и т.н. са хубаво нещо. Това някой германец да казва на някой грък, българин или поляк как трябва да се жени нито беше част от идеята за ЕС преди няколко десетилетия, нито е хубаво. Наполеон, Хитлер и други герои от историята искаха точно това, ама не знам защо са останали с лошо име в историята. Та твоят "аргумент" е все едно да кажеш "Значи като пиете аспирин и се оправяте "Байер" са ОК, ама като правят "Циклон-Б" за газовите камери са лоши, а?" и да си много доволен как си изтипосал лицемерието на публиката на показ....

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 966 Любопитно

  До коментар [#30] от "penetrating":

  Унищожаването на семейството не е ли идеалът на социалистите още от средата до края на ХІХ век?

  "...институцията "семейство" трябва да се отхвърли в полза на "свободната любов", ако не на практика, поне като идеал..."

  https://www.csustan.edu/sites/default/files/History/Faculty/Weikart/Marx-Engels-and-the-Abolition-of-the-Family.pdf

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Любопитно

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":Чехите по—глупави ли са от нас?
  —цитат от коментар 35 на DDR


  Не мисля така. Какъв е въпроса всъщност? Ако сега ще ми изтресеш "ама те приемат еди кво си" не се хаби - вече казах, че няма да споря по същество за гей бракове, съжителства и т.н. Просто смятам, че си има начин тези въпроси да се решават и той е чрез процеса на представителната демокрация, не с регламенти от ЕС. Не е въпрос на "глупост". Японците са много по-умни от всички европейски нации, ама имат в обществото си правила, дето ако някой тръгне да налага с регламент тука и ще стане революция.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тюфлекчия":

  Добре.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  "Унищожаването на семейството не е ли идеалът на социалистите още от средата до края на ХІХ век? "

  Ами сигурно на Маркс му се е искало да опъне комшийката, но не му се е уредил въпроса, та е измислил това с отпадане на семейството и свободната любов :)
  Иначе всичките "велики" теоретици на комунизма са били женени, с изключение на Енгелс, който е живял без регистриран брак с някаква ирландка.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Кой се плаши от Истанбулската конвенция или не влизайте в кремълски сценарии? Антоний Гълъбов твърди, че зад съпротивата срещу Конвенцията не стоят доброволци, това е добре организирана и добре финансирана кампания, директно прицелена срещу ЕС, а целта е дискредитация на страната в момента на председателството. За тази цел няма да се пожалят никакви средства, заключи анализаторът.

  https://antoniytodorov.wordpress.com/2018/01/05/кой-се-плаши-от-истанбулската-конвенц/

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#46] от "balkantourist":

  Чемодан, ушанку, вокзал, Масква! Понял?

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Любопитно

  До коментар [#27] от "baba_zozolana":

  Стана ми интересно каква е разликата между "регистрирано партньорство" и "брак".
  =======
  За всяка държава по отделно трябва да се провери !
  Моите данни за критериите на "регистрираното партньорство" са различията на родителския статус , от тези на брака .
  Във Великобритания например , родителските права са акцентирани единствено върху майката . Тоест децата на такова семейство , знаят коя е майка им , но не са длъжни да претендират кой е бащата .....
  В гражданския брак такава опция е изключена.

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1133 Весело

  До коментар [#45] от "danvan":

  Аз пък казвам че самата ИК е кремълска схема ползваща зависими ЕС политици и медии за генериране на разцепление и анти ЕС настроения.

  Айде като сме толкова загрижени за единството на ЕС просто да прекратим тая глупост централно, а? Само не ми казвай че правата на жените и децата в ЕС са най-зле от цял свят и без ИК милиони ЕС дечица ще бъдат изядени на закуска а жените ще бъдат бити за добро утро кой където ги хване

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  До коментар [#45] от "danvan":

  Ти като едно изключение от "простия народ" си толкова възвисен, че дори не правиш разлика между Антоний Гълъбов (социолог) и Антоний Тодоров (политолог). Постнал си статия на втория. Аз познавам и двамата и смея да твърдя, че само екземпляр, който не е чел нищо от тях, нито ги е срещал и разговарял лично с тях може да ги обърка.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Нека започна с малко сухи факти. Става въпрос за „Конвенция за превенция и борба с насилието срещу жените и домашното насилие“ на Съвета на Европа, подписана в Истанбул на 11 май 2011 г. от 44 страни в Европа. От 12 май 2014 г. е в сила, а към момента е ратифицирана от 28 подписали я държави. За останалите е в процедура на ратификация, какъвто е случаят с България. Картата по-долу показва ситуацията към януари 2018 г. През 2018 г. до април в 4 страни, които са я ратифицирали, предстои конвенцията да влезе в сила: Германия, Естония, Швейцария и Кипър.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 52. 52 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#16] от "Sisinolilaok":

  Това което сте написали е една голяма и изпратена глупост. Никой, никъде и под каквато и да е форма няма да набива в главата на вашето 3 годишно детенце или на 16 годишен хлапак никакви " джендърски идеологии ". Аз поне живея в държава където смяната на пола е възможна и понеже пълнолетният син на мой колега в момента се подлага на такава процедура, следвам процеса от самото му начало. Дори и представа си нямате през колко сложни стъпки при най-различни специалисти трябва да се мине преди да се пристъпи към същинската смяна на пола. Никой тийн не може на своя глава да отиде в клиника и просто ей така да се пристъпи към осъществяване на смяна на пола. Изисква се съгласие на родителите. Пълнолетните нямат преценяват сами. Моля преди да дращите откровени неистини породени от атавистичният ви страх, поне се осведомете как адреса се процедира при заявка за промяна на пол.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 53. 53 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Политическите реакции около ратификацията на тази конвенция показаха, че значителна част от политическата класа изобщо не е чела конвенцията, или, ако случайно я е прочела, не я е разбрала. Също така стана ясно, че сексуалното образование и възпитание на българските граждани клони към нулата. Но най-вече стана ясно, че имаме ни повече ни по-малко идеологическа хегемония на крайните консерватори.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 55. 55 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Да му се не види и тъпия телефон. Променя думичките както му се иска.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  Така е - във всяко законодателство има някакви специфики. Като гледам, в Нидерландия няма никаква съществена разлика между брак и регистрирано партньорство. Единственото е, че ако няма непълнолетни деца, бракът не може да се разтрогне с декларация за взаимно съгласие (адвокат или нотариус може да състави тази декларация), а регистрираното партньорство може да се разтрогне с подобна декларация, както и че не всички страни признават - колко изненадващо! - регистрираните партньорства ("Тази форма е приета във всички други страни. Няма да имате никакви проблеми по време на ваканции или когато кандидатствате за виза, или ако искате да емигрирате" - важи за брака, но не и за партньорството.)

  Който иска, да прави допълнителни справки за други страни. Аз в общи линии си изясних що е то "регистрирано партньорство".

  https://www.eindhoven.nl/en/verzamel/what-difference-between-marriage-and-registered-partnership

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 58. 58 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Весело

  По темата:

  Особено скандално е, и лично за мен смешно, че уж образовани хора или най малкото с огромно самочувствие, че са такива, могат просто да заявят, че такова нещо като „социален пол“ няма. Значи приемат, че в сексуалните отношения всичко е въпрос на натура, на естествени белези, на природни дадености, а културата е извън. Препоръчвам горещо на онези, които се смятат за невежи по въпроса, да прочетат (наред с другото) книгата на Ювал Ноа Харири „Sapiens. Кратка история на човечеството“. Там ще прочетат, например, следното „всички се раждаме от женски или мъжки пол, но после в обществото ставаме жени или мъже“. Има ли несъгласни?

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 59. 59 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  До коментар [#51] от "danvan":

  От статията разбираме, че според Антоний Тодоров твърдението "мъжете са по-силни от жените" не е вярно. Ами с такива защитници на тая Конвенция не ѝ трябват врагове... Хората ви говорят, че отричате науката с подобни документи, а вие им отговаряте.....отричайки науката. Смях. Ама той Тодоров си е такъв - има твърде високо самочувствие за да проверява какви глупости е написал преди да ги публикува...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 60. 60 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Няколко прости исторически примера за мъжко/женско съзнание (Социален пол, джендър) през вековете:


  Пример 1: Жана д’Арк

  На 30 май 1431 г. 29-годишната тогава Жан д’Арк е изгорена на кладата, след като е осъдена за това, че носи мъжки дрехи, че е напуснала родителите си без разрешение и че систематично се е позовавала на божието съждение, а на това на Църквата. Съдиите вероятно са имали точно познание за това, какво са „мъжките дрехи“ и несъмнено са се основавали на Светото писание: „Жена не бива да носи мъжки дрехи, и мъж не бива да се облича в женско облекло: всеки който прави това, гнусен е пред Господа, твоя Бог“ (Втор. 22:5). Дали става дума за „социален пол“ в случая, или трябва да приемем, че момченцата се раждат с панталони, а момиченцата – с поли?

  Пример 2: Жорж Санд

  Френската писателка Амандин Орор Люсил Дюпен (1804-1876), известна с мъжкия си псевдоним Жорж Санд, скандализира тогавашното иначе „викторианско“ общество в Европа като се облича в мъжки дрехи, но също и защото през 1835 г. се развежда и демонстрира свободно поведение в обществото. Защо това е било скандално тогава? Но и по-късно – на една студентска бригада почти се стигна до бунт, когато командирът й забрани на момичетата да носят панталони (изключение се правеше за работния костюм, който беше с панталон и за момичетата).

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 61. 61 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Весело

  Пак ли има недорабрали? (подписа ми)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 62. 62 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#56] от "danvan":

  Понеже ти си спец по Русия и руските работи, на тебе повече ще ти отива пребиваването там!

 63. 63 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Весело

  До коментар [#62] от "balkantourist":

  Симпатяга :) По тази логика мястото на един специалист по гравитация е в черна дупка :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 493 Неутрално

  голям страх от еднополовите бракове...

 66. 66 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5573 Весело

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  Още една причина да съм против този строй :)
  Не слушах кой знае колко в часовете по история, но това е било много интересно за ринейджъри. Май са ни го спестили като ученици :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 67 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#60] от "danvan":Безсмислено е да им даваш примери на тия атавистични същества със закърнели мозъчни клетки. Аз например съм ги питал знаят ли значението на думичката джендър и как тя се превежда на български. Конкретен отговор не получих, един се изказа че тоя джендър не бил като оня джендър, каквото и да означава това.
  —цитат от коментар 64 на tsyrvulan


  За мен обяснението е просто и много тъжно: сексуални комплекси на тема мъжественост на национално ниво ... Психолозите ни уверяват, че когато става дума за комплекси, логика няма, а емоциите са гняв, агресия, чувство за безсилие и неразбраност, които водят до самоизолация..

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 68. 68 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1133 Весело

  До коментар [#67] от "danvan":

  "Психолозите ни уверяват, че когато става дума за комплекси, логика няма, а емоциите са гняв, агресия, чувство за безсилие и неразбраност, които водят до самоизолация"

  Даваш ли си сметка колко качествено нарисува вас, отчаяните, цупещи се и тропащи ядно с крак пропоненти на ИК :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 69. 69 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Регистрираното партньорство си е жив узаконен брак, колко тънко се
  опитват да ни хлъзнат, но не сме толкова глупави да им се вържем !!!

 70. 70 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Весело

  До коментар [#68] от "saint evlampi":

  Вервай си :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Любопитно

  До коментар [#57] от "baba_zozolana":

  в Нидерландия няма никаква съществена разлика между брак и регистрирано партньорство.
  =========
  Моите почитания !
  Щом така са сметнали за добре , трябва да им се уважи ......
  Нека обаче и те проявят същото уважение спрямо останалите общности в Европа.
  Тук като че ли по важни са предпоставките за отговор , от самия отговор ДА или НЕ.

  Bukalemun
 72. 72 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2093 Весело

  До коментар [#68] от "saint evlampi":

  По подобни съждения изказвани от нашите леви приятелки във форума съдя, че са възпитавани от майките и бабите си и не са ги пускали да играят на площадката с другите деца. "Аргументът", че всеки мъж който каже нещо, което не ти харесва е "комплексар" и има "проблеми със себе си" (разбирай със сексуалността си) е фраза №1 използвана от българските жени във всякаква ситуация. Много е смешно, когато го правят мъже. Ама то сигурно е за да се борят със "стереотипните представи за джендъра"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 73. 73 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  М-да познавам няколко такива двойки... Завършени егоисти. Живеят с мисълта, че ще си вземат апартаментите и колите на оня свят.

  Бивш tww09306483.
 74. 74 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1133 Весело

  До коментар [#70] от "danvan":

  Фактец, и десет смайлита да сложиш е видно че сте недоволни и плювате колко е 'лош Ганьо' понеже неще да се епилира и да обуе прашки та да е като вас :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 75. 75 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#18] от "BiGman1":

  Винаги става дума за ИК.За едни пари сиреч...

 76. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#24] от "Alexander97":

  Мдаа,всички противници на ИК са латентни гейове...Завиждат ви тайно за вълнуващия и разнообразен.живот.Всички искат да са като вас..Мдааа.ама другия.път.

 77. 77 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1133 Весело

  До коментар [#72] от "Тюфлекчия":

  Най-забавното с левичарчетата е да ги действаш като им сипваш от техния сироп с големия черпак. Издивяват. Обаче не се сещат че двама можеме играта и продължават. Иначе били некви много умни

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 78. 78 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#60] от "danvan":

  Ти да не си Урсул?!И той така.обясняваше,че.първия.травестит.е Жана Дарк...Пък пираитите.били гейове,щото имали обеци и перуки...

 79. 79 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#75] от "yanne":


  До коментар [#18] от "BiGman1":Винаги става дума за ИК.За едни пари сиреч...
  —цитат от коментар 75 на yanne


  И колко ти плащат в руското посолство да плюваш...за един приАтел питам, той се интересува...

 80. 80 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1025 Любопитно

  До коментар [#65] от "kamenpavlov":

  Е,нали уж не ставало дума за еднопови бракове?!

 81. 81 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#67] от "danvan":

  Пак ни разкри-много сме комплексирани,и тайно ви завиждаме и си мечтаем да сме като вас...

 82. 82 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тюфлекчия":Чехите по—глупави ли са от нас?
  —цитат от коментар 35 на DDR


  Ами явно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 83. 83 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#72] от "Тюфлекчия":Най-забавното с левичарчетата е да ги действаш като им сипваш от техния сироп с големия черпак. Издивяват. Обаче не се сещат че двама можеме играта и продължават. Иначе били некви много умни
  —цитат от коментар 77 на saint evlampi


  Работи винаги, да ... Ти чудесно го потвърждаваш :)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 84. 84 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#77] от "saint evlampi":

  Проблем на умните и красиви,е че толкова повтарят,ча са умни,че са са си поеярвали на собствената.пропаганда.А,това е най-голямата грешка..

 85. 85 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1025 Весело

  До коментар [#79] от "BiGman1":

  Ааа,плащат ми в копейки и самогон..,наистина е добре да спрете с тсзи глупост как нехаресващите ИК са фенове на Путин.За вас е добре.

 86. 86 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1307 Весело

  Ма моля ти се - по умни от вас, клетите няма :) Те всичко знаят даже и без да четат

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 87. 87 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#22] от "theduloclan":”И това е проблем на държавата как? ,”Една от функциите на държавата е да създава правен ред, който да работи в услуга на гражданите и хората със статут на пребиваващи. Какъв е проблема да се даде възможност за регистрирано партньорство или ако ще ви звучи по—патриотично, нека го наречеме пробен брак. Какви са ви аргументите против?
  —цитат от коментар 26 на DDR


  Прав си че една от функциите на държавата е да създава правен ред което в случая е постигнато с институцията на семейството и произтичащите от нея права и задължения на партньорите в тази институция, а именно съпругът и съпругата.

  Аз самата съм лесбийка но съм против гей браковете! Живея в САЩ от 17 години и знам много добре какво става тук. Аз също съм против и мултикултурализма по същите причини. Знаеш ли в каква невероятна сбирщина се е превълнало американското общество от всякакви изроди именно заради либерализма и произтичащите от тази идеология извратености. Буквално общество от изроди! Истинското американско общество което е било обект на подражание от цял свят съществува до края на 70-те години приблизително. Оттогава насам либерализма буквално унищожава устоите на обществото, а именно семейството.

 88. 88 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#63] от "danvan":

  Не съм специалист по черни дупки и не мога да изразя мнение по въпроса. Хубав ден ти желая!

 89. 89 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#77] от "saint evlampi":Проблем на умните и красиви,е че толкова повтарят,ча са умни,че са са си поеярвали на собствената.пропаганда.
  —цитат от коментар 84 на yanne


  Мне, не е от самоповтаряне. Програмата на др Сорос включва подбор на индивиди ( в съзвучие с Ценностите предимство "по буква ж" имат мургави и педеролезбийки) , които се пращат на екскурзионни семинари за "млади бъдещи лидери" , или пък в АОНСУ - то в Будапеща. И они си викат "щом баш мене избраха, значи съм яката работа"

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Колкото и някои да се пеняват за традиционните ценности, истината е, че традиционния брак е форма на отживелица, с поне 3 сериозни недостатъка. ТрЕбе си ревизия. Бързи примери по-долу:

  1. Семейната имуществена общност, поради което хората са принудени да минават през нотариус (учтиво моля индивиди, които не притежават нищо или поч ти нищо, и още повече такива, които се надяват да забогатеят чрез брак, да не вземат отношение по тази точка);
  2. Трудно се прекратява. И скъпо. А когато нещо е изчерпано от съдържние, то не трябва да съществува;
  3. Сериозно се натоварва данъкплатеца, чрез несправедливия механизъм на т.нар. "вдовишки пенсии". Съжалявам не искам, и не съм длъжен да плашам за някой, който не е работил и ден. Ама "гледал си децата". Как някои жени съумяха да отгледат чудесни деца и същевременно да ходят на работа?

  Така че, от узаконеното съжителство има и ползи. Защото ако прекалено много се натиска към "традиционните" ценности, резултатът е "фактическо" съжителство. Т.е. никакво такова (к*рв*та за съжителства с теб докато ти свършат парите, после те оставя. Богатият п*мяр съжителства с теб, докато му омръзнеш, после те сменя с по-млада и т.н.)

 92. 92 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1133 Весело

  До коментар [#91] от "klecho":

  То хубаво ама тия неща не се решават с революция и вряскане а с практични мерки по същество. Иначе на хората не им пука и просто си живеят във фактическо съжителство с всичките особености и това е

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 93. 93 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  По темата:Особено скандално е, и лично за мен смешно, че уж образовани хора или най малкото с огромно самочувствие, че са такива, могат просто да заявят, че такова нещо като „социален пол“ няма. Значи приемат, че в сексуалните отношения всичко е въпрос на натура, на естествени белези, на природни дадености, а културата е извън. Препоръчвам горещо на онези, които се смятат за невежи по въпроса, да прочетат (наред с другото) книгата на Ювал Ноа Харири „Sapiens. Кратка история на човечеството“. Там ще прочетат, например, следното „всички се раждаме от женски или мъжки пол, но после в обществото ставаме жени или мъже“. Има ли несъгласни?
  —цитат от коментар 58 на danvan


  Има! Социалния пол е измислен от малоумници, с което се мъчат да изкарат ненормалното нормално! Има три пола- мъжки, женски и сбъркан! Ти искаш сбъркания пол да стане правило! Ама както във всяко производство има брак, така и природата дава брак! А вие искате брака да стане категория "екстра" за сметка на нормалното производство! Това няма да стане! Дори където са приели ИК и тем подобни извратености и там ще се откажат от тях!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Весело

  До коментар [#66] от "penetrating":

  Доста неща от "житиетата на СВ.св. Маркс и Енгелс" бяха спестени. Енгелс в този период управлява текстилната фабрика на баща си в Манчестър и живее с една от текстилните работнички, Моли. След смъртта и продължава със сестра и.
  Още по-фрапантен е антисемитизма на Маркс, изразяван в кореспонденцията му, особено като се има предвид че е клон на 13 поколения равини от Трир.
  Но, те не са били политици :-)

 95. 95 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#94] от "daskal1":

  Абе, не знам доколко е проявен антисемитизъмът у Маркс , ама да не забравямя все пак, че комунизмът си е по същество еврейска идеология.
  Има една хубава книга по темата-"Жени Маркс, или жената на дявола".

 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Весело

  До коментар [#95] от "klecho":

  Или Жени фон Вестфален, сестрата на пруския министър на вътрешните работи :-)

 97. 97 Профил на dunkan
  dunkan
  Рейтинг: 374 Неутрално

  От статията: "...регистрираните партньори са изложени на правна несигурност при трансгранични случаи, особено когато има замесени деца, отбелязват евродепутатите."

  Дневник, а кога ще напишете материал за мнението на поотраснали... примерно 30-40 годишни деца на гей-семсйства?

 98. 98 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  типичен пример как се отварят вратички , което е всъщност целта на ИК . под лозунгите "да спрем да бием жените си , социален пол ... " напрактика не просто се отварят вратички , събарят се направо стени градени векове в защита на семейство , дом , брак , ценности и природа ако щете .
  —цитат от коментар 6 на дерибеев


  Бе що не видим статистиката колко са браковете у нас , между разнополови. ?
  И то пак по парични причини. .Едните си мислят че като имат богатство и дъщеря за женене , тя цял живот ще го поддържа и не иска да го даде на мъжа си и обратното.
  Още повече че живеем в 21- ви век и фалита настъпва поне на 5 години.

 99. 99 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Едно време е било така . ако синът живее при баща си , невестата носи зестра.
  Ако са отделно , двата рода дават на младите по равно ,, да започнат живота си и заедно да градят. .
  Това последното трябва да важи и днес. Семейство се запазва на основата на равнопоставеност като старт. Всичко придобито в брака да се дели.

 100. 100 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":

  Бе човек, никой не ти казва за кой да се жениш или да не се жениш, нито какъв пол дааа си и т.н. простотии! Хората искат просто да се спасяват някакви правила, защото света е шарен, има хора всякакви, но най-важното е, че всички са хора, всички са равни, всички имат еднакви права с останалите. Не е никак трудно да се осъзнае тази простичка истина и от там нататък живота е по-лесен и ползотворен. Това е свободата - да бъдеш себе си и да зачиташ правото на всеки да бъде себе си.

  No Pain No Gain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK