Африка се съмнява в дистанцирането на Макрон от колониалното минало

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронНикой няма да се разграничи от колониалното минало чрез красиви фрази": африкански интелектуалци се опасяват, че "мащабният план" за франкофонията, който Еманюел Макрон ще огласи днес, ще е нов инструмент в служба на т.нар. "Франсафрика".


"Френският език принадлежи колкото на Франция, толкова и на Африка, а може би и повече", каза френският президент през ноември миналата година в Буркина Фасо. "Той има бъдеще и това бъдеще се решава в Африка", добави той в дискретна покана към континента, където според прогнозите, оценявани понякога като оптимистични, до 2050 г. "френският ще е най-говореният език".


В подкрепа на това стремително развитие в резултат на демографския взрив в Африка президентът ще огласи днес "мащабен план за френския език и плурализма", който ще се опита да се дистанцира от колониалната епоха. Френскоезичните интелектуалци на континента, до които се допита АФП, обаче далеч не са убедени, че това ще стане.
"Ако действително се беше разграничил от колониалното минало, той щеше повече да се консултира, вслушва и влиза в диалог. Това едностранчиво, може би дори господарско виждане, няма да получи положителен отзвук в Дакар, нито в Джибути, Казабланка или Киншаса", категоричен е френско-джибутският писател Абдурахман А. Уабери.


"Под претекста за франкофонията се разиграват огромни геополитически залози", казва обвинително преподавателят в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Той отбелязва критично, че Франция според него първа приглася, когато базираната в Париж Международна организация на франкофонията засвидетелства "политическо доверие към африканските диктатори на избори".


"Слушайки единствено африканските автократи, Елисейският дворец губи всякакво доверие", казва критично Уабери. Заради това той не очаква нищо от "мащабния план" на Макрон. "Цялата тази кинематография се обобщава в една дума - пиар", допълва Уабери.


"Франкофонията си остава продължение на френската външна политика, предпочитана територия за вмешателството на Франция в политиката на бившите й колонии", казва Ален Мабанку, който е с френско-конгоански произход и наскоро отказа покана на Макрон да участва в разработването на неговия "мащабен план", като поиска президентът първо да докаже, че е обърнал страницата на колониалното минало.


"Цялостна реформа на франкофонията като институция е неизбежна. "Вертикалната франкофония", идваща от Франция и Париж, трябва да изчезне, за да се роди най-сетне, както би казала Яла Кизукиди, философ от френско-конгоански произход, "хоризонталната франкофония", тази на народите, за народите и нищо друго освен народите", обяснява за АФП Мабанку, преподавател в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.


"Денационализиран език"


"Никоя от заинтересованите страни няма да се разграничи от колониалното минало чрез красиви фрази", предупреждава камерунската писателка Емле Бум.


Франкофонията "дава възможност на Франция да продължава да поддържа активно диктаторите, които изтезават народа си на френски", отбелязва осъдително камерунецът Ашил Мбебме, теоретик на постколониализма.


Тези интелектуалци обаче подчертават също, че макар институционалната франкофония да е въоръжената сила на френската нация, френският език според тях е успял да се "денационализира"."Езикът вече не е монопол на Франция. Това, че Еманюел Макрон го повтаря след нас, е хубаво. Сега той трябва да си направи всички заключения от това", казва Ашил Мбебме, преподавател в Университета на Уитуотърсранд, Южна Африка."Повечето африканци казват "да" на езика и "не" на франкофонията", напомня Мбембе.


Повече от половин век след края на колониалната епоха френският език - "военен трофей", както го нарече алжирският писател Катеб Ясин - се е издигнал над политиката. Щом френският вече не принадлежи на Франция обаче, трябва да се излезе от подчинеността, изискваща Париж да диктува политиката в ареала на един език, който вече не е изключително негов.


"Да на езика като езиков ареал и не на езика на конкретна страна, която прави разлика между свои и чужди", подчертава Уабери. "Не на една превъзнасяна до небесата френска литература, от една страна, а от друга - на франкофонска литература, предназначена за онези, които идват от другаде, макар те често да са с френска националност и дори да са родени французи", казва писателят. /БТА/

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 546 Любопитно

  Имам МЕЧТА.
  Един ден,
  Европейските Народи
  Да живеят в Обединена Европа,
  без ВМЕШАТЕЛСТВА от САЩ,
  без ДИКТАТУРАТА на Ердоган,
  без мигранти от Африка иМалазия,
  КОИТО ДА НИ ДЪРЖАТ ТОН и да НИ НАБЕЖДАВАТ с т.н. "Бяла ВИНА"!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 2. 2 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Имам МЕЧТА.Един ден, Европейските НародиДа живеят в Обединена Европа,без ВМЕШАТЕЛСТВА от САЩ,без ДИКТАТУРАТА на Ердоган,без мигранти от Африка иМалазия,КОИТО ДА НИ ДЪРЖАТ ТОН и да НИ НАБЕЖДАВАТ с т.н. "Бяла ВИНА"!
  —цитат от коментар 1 на Вонин


  С тая мечта си си чисто и просто росиянец от евразия .... да ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10684 Неутрално

  Езикът е припознат като средсттво за подчинение :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 729 Гневно

  "Френският език принадлежи колкото на Франция, толкова и на Африка, а може би и повече", каза френският президент през ноември миналата година в Буркина Фасо

  Що за дебилизъм?!? Френския език принадлежал повече на Буркина Фасо отколкото на Франция?!? Това и за Макрон е прекалено.

 5. 5 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Харесва ми подхода на Макрон. Не е накарал някой насила да учи френски. Означава ли това, че ако учиш английски то Великобритания се опитва да възвърне колониалното минало? Не. Френският е хубав език и мисля, че хората с удоволствие биха го изучавали. Тези против Макрон се опитват да наптрупат лични дивиденти

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8218 Неутрално

  Колониализма е лош, но без него, какво ли щяха да са днес тези държави.

 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И правилно се съмняват

  властта ражда паразити
 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Чел съм специално за Алжир, че когато 1958-ма Де Гол идва на власт, той обещава да даде независимост на страната, още повече, че там е имало война за независимост. Кой крив и кой прав в такъв конфликт е отделен въпрос, но когато президентът започва да претворява в живо дело проекта, получава заплаха за живота си заради това, че изоставя държавата на произвол без инвестиции. Колониите в Африка остават като търговски партньор на Франция, така се създава и Франкофонската общност.

 9. 9 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1462 Весело

  Ами да се обидят и да престанат да емигрират в гадната, колониална Европа. Щом и езика ги дразни, спират го, и започват да си говорят на племенния диалект, няма да имат писменост, никой няма да ги разбира, но ще са горди и свободни.

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  В края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век станахме свидетели как колониалните страни от Африка една по една извоюваха своята независимост и станаха самостоятелни държави. Но те си останаха зависими от метрополиите икономически, политически, социално и в културно отношение. На първо място те се оказаха източник на суровини за метрополиите и пазар за техните индустрилни стоки. Голяма част от населението им емигрира в метрополиите. Езикът на господарите им се запази и стана официален език за бившите колонии. Но тяхното подчинено положение спрямо метрополиите си остана през годините. Макрон сега се опитва да замаже нещата и да им внуши, че нещата са се променили,дистанцирайки се от колониалното минало. Но в същност сега експлоатацията на бившите колонии е станала по-завоалирана, по-прикрита под маската на развноправие и независимост. Сигурно ще дойде ден, когато тези народи ще заемат полагащото им се място, защото те разполагат с много младо население, за разлика от застаряваща Европа.

 11. 11 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  Джунгла и туземци избиващи се :)

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":

  О, да, какво ли ние щяхме да сме без цивилизаторската мисия на османците... а?

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Когато те е страх не от армията, а от културата на чужденците, верно е лошо положението.

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2281 Весело

  Тия няма ли да престанат да плачат, че някой им е виновен за нещо?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK