Френски общини се мобилизират срещу "светлинното замърсяване"

Френски общини се мобилизират срещу "светлинното замърсяване"

© Associated PressФренските общини все повече се мобилизират срещу "светлинното замърсяване", заяви Асоциацията за защита на нощното небе и околна среда (ANPCEN), цитирана от "Франс прес".


Асоциацията обозначи днес 374 общини като "звездни градове и села" за усилията им в защита на нощното небе и нощната околна среда. Заедно с обозначените преди това френските общини, удостоени с една до пет звезди, вече са общо 574.


Според председателя на асоциацията Ан-Мари Дюкру има още много работа да се свърши, но важното е осъзнаването на проблема. Гасенето на светлините през нощта се е превърнало в нещо обичайно и се практикува от 12 000 френски общини.
Вече е доказано, че гасенето на светлините нощем не води до увеличаване на престъпността. Мерките помагат и за икономията на електроенергия - през 2017 година новоудостоените общини са спестили 6 милиона евро, отбелязва Дюкру.


Наименованието "звездни градове и села" съществува от 2009 година и се присъжда за четири години. Общините представят досие, за да се кандидатират. Удостоените днес 374 - с население между 18 и 61 000 души - са избрани сред общо 500 кандидатствали.


В същото време според Асоциацията за защита на нощното небе и околна среда 91 процента от удостоените общини не упражняват необходимия контрол над осветлението на витрините и фасадите въпреки наредбата от 2003 година, налагаща забрана на светлините след 1 часа през нощта.


Защитниците на нощта изтъкват отражението на "светлинното замърсяване" върху околната среда и здравето на хората и животните. При хората настъпва разстройване на биологичния часовник, който регулира биологичните и хормоналните функции, а при животните се нарушават ориентацията и репродуктивните способности.


Активистите са обезпокоени и от бума на ЛЕД осветлението, което консумира по-малко енергия, но цял разред от тези осветителни тела излъчват прекалено бяла светлина./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Всичката Мара втасала, бялата светлина на ЛЕД им пречи.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Много правилно. При мен, отсреща , има игрален дом за залагания на хазарт. Цяла нощ свети, като постоянно се сменят светлините. Светлината пробива през завеса. Само външни щори ме оправиха. На първо място е замърсяването с дизели, печки на твърдо гориво и други такива. Второ е шумовото замърсяване- коли, мотори, мотриси. Третото е светлинното замърсяване.

 3. 3 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  О, слънце, защо светиш ....
  Има хора които се чудят за какво да протестират и винаги намират.

 4. 4 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  В кукленското градче във Франция (35км на север от Париж), в което имам проекти напоследък, по всеобщо искане на жителите му няма нито ресторант, нито кафене, нито магазин. В съседните няколко подобни градчета положението е същото.
  Защо? ... Да им бъдело спокойно, да потънели в тишина и да чували само птичи звуци. Култ към спокойствието!
  На равноотдалечено място от няколко такива резервата на пълната тишина има "Зон комерсиаль" със супермаркети, молове и големи магазини, както и парк с превъзходни ресторанти и кафета, защото все пак без тях не може.
  Всяка събота кметът на градчето сяда зад волана на общинския бус и натоварва поред самотните възрастни жени до търговския център да си напазаруват и после ги връща по къщите им. Кмет четвърти мандат.
  Така че нагласата на французите, описана в статията, е разбираема.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Истинският французин винаги ще намери за какво да мрънка.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#5] от "stein":

  Защо така, да не би и те да са потомци на Аспарух?

 7. 7 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 680 Любопитно

  В България също доста малки общини потъват в дълбок мрак нощем, без да са чували за свелинни "замърсявания"... :-)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Светлинното замърсяване е сериозен проблем в населените места, особено ако човек е аджамия астроном.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 229 Гневно

  Осветление само от свещи. Те имат най-естествената светлина.
  Да копаят една землянка, какви са тия бетонови сгради и чудеса?!

 10. 10 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "PisnaMi":

  Всичката Мара втасала, бялата светлина на ЛЕД им пречи.
  ..........................
  Баси,
  в Париж не можеш се размина от нагли африкански магали - те за светлините се загрижили.
  А питаха ли тези, по-черничките дали са съгласни?
  Щото ще им е малко трудно да ги различават в тъмното.

  И тази работа с престъпността дето не намалявала на тъмно?
  Май не важи за Париж и Лион, примерно.

 11. 11 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1119 Любопитно

  Обичам да спя на тъмно, мразя лампите да ми светят в прозорците и си пускам щорите. Обаче ако човек се прибира от някъде пеш, не знам дали ще се налага да си носи фенер или да си осветява пътя с GSM-а?! Да не говорим за нашата инфраструктура, която хич я няма, ще си счупи човек я някой крак, я ще падне в шахта без капак, да не говорим за населените ни места, в които и без това уличното осветление е лукс... Не е за нас тая работа, май...

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Въпросът с репродуктивните способности французите вече са го разрешили- внасят свежи репродуктори от Африка и Азия.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Като им изключат осветлението и нощно време французите ще си мислят, че африканците са си заминали обратно в Африка.

 14. 14 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  И каменното замърсяване е сериозен проблем. Трябва да се изринат улиците и да се гази кал, както е в природата, по възможност с боси крака, иначе се нарушава връзката със земята и се отслабва, като резултат, имунната система. Животните ходят боси цяла зима и не настиват, и грип не хващат, щото имат имунна система.

 15. 15 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1119 Весело

  До коментар [#14] от "usero":

  Доста крайно изказване, неприложимо при съвременния ни начин на живот. Който иска да има връзка със земята, отива да живее на село или сред природата и там си е цар и господар...

 16. 16 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Асоциация за защита на нощното небе и околна среда...

  За днес това ми стига! ;)

  ПП: Ние, българите, сме нито по-добри, нито по-лоши от другите - равни сме с тях!
  Дори и в мрънкането.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 17. 17 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#15] от "Г.Е.М.":

  Не сте разбрали бъзика в предния коментар.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#1] от "PisnaMi":''Всичката Мара втасала, бялата светлина на ЛЕД им пречи.''

  Добре би било да се информираш малко, преди да правиш ехидни коментари върху проблем, за който явно нямаш никакво понятие. С бялата светлина от ЛЕД лампите, която се използва през нощта, например при медицински сестри при нощни дежурства и други подобни, се свързва появата на ракови заболявания, като рак на гърдата. Има проучвания по този въпрос.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#3] от "npg38547585":''О, слънце, защо светиш ....
  Има хора които се чудят за какво да протестират и винаги намират.''

  Още един късоглед и неинформиран коментар. Да, слънцето свети. Но САМО през деня, ако случайно не си забелязал/а. През нощта слънцето се скирва, изгрява луна и звезди и това е единствената НАТУРАЛНА светлина, за която сме програмирани и с която са съгласувани физиологичните ни процеси и ритъмът на живот. През деня будуваме, а през нощта, когато е тъмно - спим. А тъмнината е необходима за продукцията на ред хормони и вещества, необходими за правилното ни функциониране - например мелатонина, който е свързан със съня, но напоследък има проучвания, че при смущения в синтеза на мелатонина (настъпващи у хора, изложени на бяла светлина от ЛЕД лампри ПРЕЗ НОщТА) се наблюдава увеличение на раковите заболявания. 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#5] от "stein":''Истинският французин винаги ще намери за какво да мрънка.''

  А истинският българин, като тебе, винаги си мисли, че разбира всичко и ръси тъпи коментари, като горния.

 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Коментарите под тази статия за решението на французите за борба срещу светлинното замърсяване, показват красноречиво крещящата разлика между тяхното ниво на еволюцията и цивилизованост и тази на българите. Ние сме още на ниво деветнайсти век - все още свързваме прогреса с изобилието на материални и технологически придобивки или с осветеността на градовете и селата ни. А всъщност сме се отдалечили невъзвратимо от природата и от начина на живот, за който тя ни е създала и за който сме се приспособили в резултат на милиони години еволюция. Малко хора осъзнават, че именно това е причината за катастрофалното увеличение на ред заболявания, особено раковите.

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  До коментар [#11] от "Г.Е.М.":''Обаче ако човек се прибира от някъде пеш, не знам дали ще се налага да си носи фенер или да си осветява пътя с GSM-а?''

  И какво лошо има в това? Така в миналото са използвали факли,когато се е налагало да вървят през нощта из градовете преди появата на газово осветление.

 23. 23 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "princess_x":

  Ми да..
  що не?
  вървиш си кротко и спокойно, наоколо тъмно.
  После, като се прибереш можеш да видиш в какво точно си стъпвал. Ама нищо де, има белина и други препарати. Пък и обувките вече са толкова евтини.
  Пък и в тъмното стават едни интересни неща...
  супер е

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK