Към 2030 г. 800 млн. работни места ще бъдат изместени от роботи, твърди проучване

Към 2030 г. 800 млн. работни места ще бъдат изместени от роботи, твърди проучване

© ReutersКъм 2030 г. 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите и професионалният път за много хора ще се промени.Това каза Адриана Сукова, заместник генерален директор на генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и включване" в Европейската комисия на международна конференция "Бъдещето на труда", предаде БТА. Събитието е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС.


Сукова цитира данни от изследване на McKinsey Global Institute. Тя отбеляза, че ставаме свидетели на безпрецедентна индустриална трансформация. Четвъртата индустриална революция променя начините, по които работим, ползваме ресурсите, общуваме помежду си. Необходимо е да помислим как да се адаптираме, допълни експертът.


Тя каза, че през 2050 г. световното население ще е десет милиарда, освен ако някои хора не се пренесат на друга планета, като това създава риск от нови разделения в обществото, увеличаване на броя на разочарованите хора. По думите на Сукова предизвикателството е да се подготвят хората с новите необходими умения, но и да се гарантират справедливи условия на труд и достъп до социална закрила .
Константинос Пулиакис от отдел "Умения и пазар на труда" в Европейския център за развитие на професионалното обучение каза, че за периода от 1994 до 2017 г.


въвеждането на роботи е довело до загуба на 220 000 работни места


в областта на услугите в Германия. Според него около 40% от работните места могат да бъдат заменени от технологиите, а 10% от възрастните работещи в Европа да бъдат заместени от машини.


Пулиакис обаче отбеляза, че ако едно работно място потенциално може да бъде автоматизирано, това не означава, че работодателят ще иска да го автоматизира, или ще има агресивни опити за заместване на хора. Според експерта е важно да се развиват предприемаческите умения и ученето през целия живот.


Милена Ангелова, заместник-председател на групата на работодателите в Европейския икономически и социален комитет, говори за необходимостта от допълване на уменията - необходими са не само цифрови, но и социални умения, всички онези, които ни правят различни от роботите. Според нея са необходими фондове, които да инвестират в развитие на цифровите умения. Тя допълни, че се разчита и на подкрепата на Европейския социален фонд, който да потвърди приоритетите за инвестиции в човешкия капитал.


Председателят на Европейската мрежа на публичните служби по заетостта Фонс Лерой каза, че хората ще са изправени пред


необходимостта да сменят по-често работата си


да преминават и от една икономика в друга. Публичните служби по заетостта ще трябва да предлагат своите услуги на всички, които са на пазара на труда, каза експертът. Според Лерой трябва да се създават агенции, които ориентират професионално хората чрез инвестиране в умения, подходящи за 21 век.


Дейвид Барнс от една от най-големите технологични компании в света, отбеляза, че всеки ден около 300 милиона работещи преминават през прехода към новите технологии. Не трябва да позволим изкуственият интелект да блокира заетостта, допълни експертът. Шейсет процента от ръководителите по света са изправени пред проблеми за намиране на хората с необходимите умения, защото образователните системи по света не могат в момента да ни помогнат, защото им е необходимо време да наваксат, отбеляза Барнс. Според него успешните промени изискват адаптивни служители и минимум 40 часа за учене всяка година.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Весело

  А пък към 2030 -та г. най-търсен ще бъде 32 джендърен робот за работа по околовръстните .....:)

  [email protected]
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  В постджендърското общество ще дойде момента в който на роботи ще искат да права на собственост и да си отварят фирми и сметки, вероятно и ще искат могат да сключват бракове помежду си или с хуманоидни същества!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3364 Весело

  Ами политиците ни ще бъдат ли заместени от роботи?

 4. 4 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Не е лошо да се замислим сериозно за гарантиран минимален доход. Пък който има повече акъл и умения, а и желание да работи, ще изкарва допълнително. Иначе ще гледаме апокалиптични картини с бунтове като от сегашните фантастични филми.

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  А през 1970 година са обвили война на болестта Рак и са направили прогноза, че до 10 год. ще намерят лек. :)

 6. 6 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Така ще стане, само не знам 2030 г. ли ще е или 2050, но ще стане. И въпросът е какво ще правим с излишните хора? Очевидно повечето от тях нямат капацитета да станат програмисти или монтьори на роботи... това ще го правят други роботи, а повечето хора ще са излишни. Има два варианта:
  1. Обществото ги издържа, дали чрез базов доход или в натура, като ги настани в лагери и им дава някаква индустриално произведена храна, колкото да не умрат от глад, и забавления (предимно виртуални).
  Но дали работещите и продуктивно заетите ще желаят да издържат търтеите, или ще се мине вариант 2... не ми се ще да го споменавам, но той вероятно би изглеждал нещо като плана на Хитлер спрямо "унтерменшовете", които само заемали място, което трябвало да бъде освободено за "юберменшовете".

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  А прочутата опера в Сидни са смятали, че ще е построят за 5-6 години и ще струва 7 милиона долара. Реално са я построили за 15 години и е струвала 102 милиона долара.

  Реално е +10 год отгоре и 1357% над бюджета.

  Толкоз за прогнозите. :)

 8. 8 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Давайте роботи, аман от мързеливи некадърници дето са с претенции.
  Хората трябва да мислят не да бачкат но както казва шопот "най мразим да мислим".
  С нетърпение чакам автоматизация да замени редица посредници които само паразитират.

 9. 9 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Каквото и да правиме, както и да учиме ще ни изместят. Роботите работят 7/24, нямат социални права и като количество извършват несравнимо повече работа. В някои области вече и като качество. А и много от нас не обичат да работят. Искат да лапад без да работят.
  Цивилизацията ни е още в бебешки стадии на развитие. Ще има ли шанс да се доразвие?

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Поредната боза по темата... Всичко ще е компютри и роботи. Всички трябва да са предприемачи, всички трябва да разбират и прилагат високи технологии...!
  Не става ясно, кой ще прави елементарните неща без, които не можем... Кой ще работи по нивите, кой ще чисти на кравите... Кой ще прави сирене, примерно? Само боклуци ли ще ядем в бъдещето, заобиколени от тенекии и полупроводници? Баси и бъдещето...!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Бунтът на заплатаджиите...

  А един даже определи прогнозите като враг. Обикновено точно тия разбирачи после се чудят „шо станА бе?”

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Лека полека минаваме на издръжката на роботите. Те ще се развиват и саморазвиват, ще градят бъдеще. Ако гледат на нас като на създатели, може и да ни хранят. А ние ще лапаме и ще се забавляваме. Това ли е нашето бъдеще?

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1138 Разстроено

  Много станаха маймуните на клона и маймуните по принцип.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Това е бъдещето, което се знае от години.

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Бунтът на заплатаджиите...А един даже определи прогнозите като враг. Обикновено точно тия разбирачи после се чудят „шо станА бе?”
  —цитат от коментар 11 на Darth Plagueis


  Просто казвам, че прогнозите не работят. Я се сбъдне, я не - няма гаранция за нито едно от двете.

  То в един доклад на ООН правят прогноза че Щвеция през 2030 ще е страна от Третия Свят. Като гледа по-вероятно тя да се сбъдне, отколкото това с роботите. :)

 16. 16 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#10] от "tww09306483":

  "Кой ще работи по нивите, кой ще чисти на кравите"

  Който не знае джаваскрипт :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 17. 17 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Не става ясно, кой ще прави елементарните неща без, които не можем... Кой ще работи по нивите, кой ще чисти на кравите...
  —цитат от коментар 10 на tww09306483

  Ако си влизал в модерна индустриална ферма, ще видиш кой - машините. Гледай някое предаване по Дискавъри. Трактор, управляван от ГПС прави за 1 час перфектни бразди от край до край, колкото дядо ти едно време с воловете цяла година не може да изоре. Като дойде време да се жъне, комбайнът минава по същия начин. Дори плодове и зеленчуци, които преди са се обработвали на ръка, минават вече на машини - марулите ги сади автоматична сеячка, бере ги автоматична резачка. Дори крушите ги брули машина за брулене. Кравите са затворени в едни кошари, маркуч от горния грай измива фъшкиите до канала в долния край, храната им се сипва от автоматични купи, а роботизирана ръка слага маркуч на вимето по 2 пъти на ден като е време за доене.
  Това е сега - а след 10-20 години какво ще е?

 18. 18 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#4] от "gogo2011":

  Виж видеото на БиБиСи е (но още е рано за България роботите скоро няма да дойдат по тези географски ширини - не вярвам да се изплати инвестицията) http://www.bbc.com/capital/story/20180316-the-free-money-programme-that-turns-lives-around

 19. 19 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Вярно, в БГ не е още така - но затова като влезеш в магазина, холандския кашкавал е по-евтин от българското сирене и немското масло е по-евтино от нашето. Защото там млякото им е от автоматизирани ферми и е по-евтино. Фъстъци български ял ли си - виж на пликчето като си купиш следващия път - от Калифорния са. Защото там се произвеждат от машини, а тук на ръка, вносните са по-евтини дори с платен транспорт от другия край на света.
  С всяко нещо става така малко по малко. Ръчният труд ще остане само за специализирани или артистични дейности. Пазарът ще изхвърли другите, когато фирмите въвеждат все повече машини.

 20. 20 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#10] от "tww09306483":

  Щото сега ти ги доиш кравите ?
  Някога да си пасал овци, да си ги стригал доил ?
  Аман от разбирачи

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#17] от "Камен":

  Много Дискавъри си гледал... Реалността е, доста по-различна... :)
  Не, че има много техника, която помага в тежката работа има, ама техниката сама по себе си не върши нищо.
  Все се сещам, за един познат, дето преди време пръсна едни пари, че да си купува някакъв много специален софтуер, за да си решава проблемите с наличностите по складовете и магазините. Навили му едни парцали на оная работа, как само купувайки въпросния вълшебен софтуер и нещата ще се оправят от само себе си. Обясних му накратко, какво му предстои и колко приблизително пари трябва да пръсне още... Ама, не вярваше, естествено... После разбра, откъде изгрява слънцето, като му обявиха цената за един час работа по "абонаментното поддържане" на въпросния софтуер... :)

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#20] от "cqo33546357":

  Не, но понеже живея с единия крак на село, та виждам това-онова... И, като бях по-млад доста съм поработвал по нивя и градини... :)

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3364 Весело

  До коментар [#4] от "gogo2011":

  Ми то и сега имаме гарантиран минимален доход - 75 лв месечно!
  Пей, сърце1

 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 974 Неутрално

  "Към 2030 г. 800 милиона работни места ще бъдат изместени от роботите
  ...
  Тя каза, че през 2050 г. световното население ще е десет милиарда"

  А дано на някои им просветне, че намаляването на населението е ПОЛОЖИТЕЛНО явление! И да спре да внася нещастници от 3-ия свят.

  Стратегията би трябвало да бъде: по-малко хора, но по-добре образовани. Това няма как да стане с хора, чието желание да се образоват не е особено голямо, но затова пък се размножават интензивно.

  Стремежът би трябвало да е насочен към драстично снижаване на раждаемостта в Африка и драстично повишаване на образованието навсякъде.

 25. 25 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  Без софтуер няма как да си оправиш работата с големите складови наличности, особено при хиляди артикули и няколко обекта. Пък ти си пиши ако искаш на тетрадките и наемай лелки да пишат в тях. Вече има огромни складове, в които работят по 2-3 човека само и всичко се управлява от автоматизирани системи.
  Това че твоят човек не си е направил както трябва сметката и някой го е метнал, не означава, че това е грешен подход.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Любопитно

  Тази статия ме кара да си задам болезнения въпрос с тази перспектива за високотехнологичен пазар на работната сила:
  Какво ще прави Европа с милионите мигранти от други континенти които и да четат не знаят?

 27. 27 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Интересно!
  А какво ще правят всичките мигранти дето ни ги внасят на тумби, на тумби в ЕС?!?!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 28. 28 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Само джендъри са ти в главата вземи опъни некой травестит и мирни вече...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 29. 29 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "tww09306483":

  И не разбрах все пак предпочиташ мотика пред трактор ?
  Предпочиташ сърп пред комбайн ?
  Предпочиташ игли пред тъкачни станове ?

  Кое толкова ви притеснява ?

 30. 30 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  кВО му е на тоя робот няма го боли главата не се интересува убав ли си таласъм ли си винаги ще дава :)

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#25] от "gogo2011":

  Къде видя да съм написал, че проблемите със складове и складови наличности не се решават по-лесно и много по-ефективно със софтуер и техника?
  Но, нищо не е толкова лесно и е много погрешно да се създават идеализирани представи.
  Технически и софтуерни решения всякакви. Въпроса е, откъде да вземеш милионите предварително и дали ще има рентабилност в цялата работа от автоматизацията... :)

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#29] от "cqo33546357":

  Какво предпочитам, пред мотика или трактор? Зависи какво трябва да се прави. Няма универсалност, за съжаление. Не всичко става с трактор, както и за не всичко има смисъл да се бъхти с мотика... Давам реален пример, с така модерната напоследък лавандула. Много трактори и много техника, ама няма ли мотика и ръчен труд - не става. Както искаш, така го разбирай. С какво трябва да се режат лозята? Или дръвчетата...? Ръчен труд, да ти падне шапката...
  Да се притеснявам чак, не... Но като ми пробутват сирене, дето не е правено от мляко ми е неприятно. Като хвърля парче салам на котката в двора и, като не ще да го яде, какво? Да се радвам ли, че не мога да разбера..?. Ей такива работи...

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поредната боза по темата... Всичко ще е компютри и роботи. Всички трябва да са предприемачи, всички трябва да разбират и прилагат високи технологии...!Не става ясно, кой ще прави елементарните неща без, които не можем... Кой ще работи по нивите, кой ще чисти на кравите... Кой ще прави сирене, примерно? Само боклуци ли ще ядем в бъдещето, заобиколени от тенекии и полупроводници? Баси и бъдещето...!
  —цитат от коментар 10 на tww09306483


  На нивите работят комбайни и сеилки още от СОЦ-а сигурно (нищо че по 10-тина дена трябваше да прибираш овошки по лагери безплатно). Сиренето в магазина не се прави от хора пак сигурно още от СОЦ-а. А всякакви типове от вида на ЕКО, БИО и т.н. могат пак да се правят в заводите, просто хората са алчни и искат по-голяма печалба. В повечето ферми кравите се доят с машини, същото е. За чистенето при положенение че има автономни прахусмокачки можеш да се сетиш пак. Аман от бай Тошово и Ганьовско мислене...

 34. 34 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#32] от "tww09306483":

  Да се смея ли да плача ли :)
  м не не си заслужаваш и коментара просто си спасяваш себелюбието в момента
  Лек ден

 35. 35 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#31] от "tww09306483":

  Питай който искаш собственик на средно до голямо производствено предприятие и ще ти кажат, че на 100% ще предпочетат автоматизация, вместо човешки труд (където е възможно, разбира се).

  Все пак тези прогнози за роботизацията важат много повече за силно развитите и индустриализирани страни. Там, където сега още копат с мотики и доят на ръка още дълго време ще го правят по този начин.

 36. 36 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Какво ще прави Европа с милионите мигранти от други континенти които и да четат не знаят?
  —цитат от коментар 26 на daskal1


  Тая въпрос за роботите (а преди тях машините) които отнемат работните места винаги и е съществувал. Досега винаги се е компенсирал от работните места, които възникват заради новите професии. Затова подходящото образование е ключово. Ама изникват все-повече лай-лай-лай университети, които произвеждат лай-лай-лай кадри.

 37. 37 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 634 Весело

  Къде сега са бесните, неквалифицирани пишещи под вчерната статия, с изказванията на "младежа" Наков? :)))))))

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 38. 38 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Весело


  До коментар [#36] от "half truth":
  Ама изникват все-повече лай-лай-лай университети, които произвеждат лай-лай-лай кадри.
  Like, like, like ;)

 39. 39 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ще създам нов стартъп "Ликвидирай Робот", който иска може да започне да налива пари от сега, за да имаме безботово бъдеще. Обещавам ефективно изселване на всички роботи към Ботландия и епични просташки битки в арена армеец с роботи до пръв зациклил процесор

  Руски трол. https://мвд.рф/
 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  Реалността е друга в зсагубените български фирмички. В световните лидери се ползва ултра-много софтуер и си избиват парите многократно.

 41. 41 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#37] от "Yadada":

  То добре че тия кадри поне могат да четат. Че ако аз се направя на футуролог с тия тенденции точно тия скоро ще пращат пиктограми в някой форум щото са забравили как се пише и чете.

 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#35] от "redguy":

  Да де, където в възможно, разбира се... Това имам в предвид.

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  Малката подробност е, световните лидери са на едно друго място. Ние сме тук и сега. :)

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#33] от "Denis Stoyanov":

  Ти, лично... крава виждал ли си отблизо? Или си мислиш, че кравата ходи с рокля, защото комшията ти в панелката, казва на жена си така?
  Иди да видиш, как точно се случва доене с машини, пък за прахосмукачките в краварника, направо изби всичката риба по света... :)

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Супер, роботите ще работят а ние ще лежим на Малдивите, а дано ама надали !!!

 46. 46 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Машините като цяло изместват нежеланите от хората работни места - еднотипен или тежък физически труд. Става дума за работа на поточна линия, в земеделието и т.н. Работните заети в тези сфери обикновено нямат квалификация и получават мизерно заплащане.

  Автоматизацията засяга негативно най-вече гъсто населените и много бедни региони най-вече в Азия. За работник от десетчленно семейство, който едва чете, е катастрофа да бъде изместен от машини.

  За повечето европейци е облекчение да заменят човека с лопатата при кравите с машина. Работа винаги ще се намери за човек с образование и желание за труд.

  I don't want to believe. I want to know.
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Още 800 млн. на социални помощи.

 48. 48 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#4] от "gogo2011":

  Че като гарантираш минимален доход как точно ще избегнеш апокалипса?
  Проблемът на цивилизования свят не е недостиг, а свръхзадоволеност.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 49. 49 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Бунтът на заплатаджиите...
  —цитат от коментар 11 на Darth Plagueis

  Има заплатаджии които постоянно учат и коригират програмите. Без тях не може.

 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3364 Весело

  До коментар [#27] от "Вонин":

  Ще сменят памперсите на чайлд-фри европейците!

 51. 51 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 743 Неутрално

  А през 1970 година са обвили война на болестта Рак и са направили прогноза, че до 10 год. ще намерят лек. :)
  —цитат от коментар 5 на realguru  А прочутата опера в Сидни са смятали, че ще е построят за 5-6 години и ще струва 7 милиона долара. Реално са я построили за 15 години и е струвала 102 милиона долара.Реално е +10 год отгоре и 1357% над бюджета.Толкоз за прогнозите. :)
  —цитат от коментар 7 на realguru


  Дори и ако всичко това е вярно, какво от това? Имало е и прогнози как телефонът, самолетът, автомобилът или интернет няма да имат никакво приложение. До преди 15 години ако някой кажеше, че е снимал нещо с телефона си, щяхме да го помислим за луд.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 52. 52 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#33] от "Denis Stoyanov":Ти, лично... крава виждал ли си отблизо? Или си мислиш, че кравата ходи с рокля, защото комшията ти в панелката, казва на жена си така?Иди да видиш, как точно се случва доене с машини, пък за прахосмукачките в краварника, направо изби всичката риба по света... :)
  —цитат от коментар 44 на tww09306483


  Родителите на съученичка от гимназията имаха ферма с 40-тина крави, съседа в родния ми град има все още около 300. Ние гледахме само 2 за мляко главно. Баща ми работеше в ДВСК и често му помагах, така че съм видял само в детството си повече животни от колкото ти за цял живот. За доенето с машини ти трябва просто 1 човек и за 40-тина крави му отнема 30-тина минутки да ги сложи и да ги махне от Цицките им. След това млякото директно отива в една голема наречия по селски (явно от там си някъде) Каца (която е за улеснение метална) и след това се пастьоризира. А това че не можеш да направиш аналогия че има прахосмукачка която чисти сама и че е технологично невъзможно да се направи автономна почистваща машина за обора да рине докато кравите са на паша, виж изречението за Тошко и Ганьо. Реших просто ей така да проверя - я виж ти https://www.youtube.com/watch?v=QnsHK1xQ040 (от 2-ра минута) то даже имало. Сега си представи просто един сензор, едно чипче за 10-тина лева, малко ел. компоненти, знае се план-а на обора и това си чисти само. Но нали можем да правим цели проводници защо да правим полу-проводници?!?

 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#52] от "Denis Stoyanov":

  По това, което си написал си личи от Космоса, че идея нямаш, за какво става въпрос... :)
  И как един човек, за половин час, докато си почива, издоявал 40 крави, това ти е направо, за награда... Викаш, по минутка на крава и готово? Само ако знаеш, какво миене трябва преди това на вимето и колко още работа, преди да закачиш доилния апарат... И после пак миене и чистене... Пък за стерилизация на съдове и какво ли не, да не ти обяснявам. :)
  А-а-а-а, да. Пропуснах... Балите със слама и те с компютър се редят и се свалят и се качват. Също така има компютризирани бъркалки за кравешки тор. После със специална техника торта се хвърля по нивите и всичко там расте само. Без майтап... По един човек в село трябва, всичко става вече машинно. М-да и кравите са едни такива, умни... Сами излизат и се прибират от паша. Точно по график. И часовника познават даже. Макар че, не знам къде си гледал крави на паша у нас? :)
  И да ти кажа... По Германия и Австрия, където съм ходил по краварници, пак същата работа. Как не са се сетили, да дойдат да те питат, че да им ги обясниш нещата. Как да си оправят живота с малко части, за десетина лева... :)

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  Роботизацията е неизбежна.
  Но не като механично заместване,става дума за промени в НАЧИНИТЕ на пастигане на една или друга задача.
  Важно е да се проумее също, че сегашният тип обществени отношения не съответства на технологичните възможности на роботизацията; мъчейки се да го запазим, ще си докараме катастрофи.
  Общественото устройство следва също да се промени, и то коренно.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#3] от "patsis":

  Кому са нужни те?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И какво от това?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Ако бяха спретнали аналог на Манхатънския проект, щеше да е вече постигнато.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#6] от "Камен":

  Излишни хора е понятие, валидно в строй, основан върху неравенство, конкуренция и формална свобода

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 59. 59 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#21] от "tww09306483":

  Точно това е смисълът на роботизацията - техниката да се справя без хора.
  Иначе щеше да е обикновената добра стара механизация.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 60. 60 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#24] от "areta":

  Снижаването на раждаемостта се получава от само себе си при повишаване на жизненото ниво.

  Впрочем, не вярвам да са 800 милиона. Повече ще са.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#32] от "tww09306483":

  А сега забрави за роботизирани трактори и други подобни.
  Представи си МРАВКИ. Роботи, конструирани по образец на насекоми. Сравнително прости, но МНОГО, лесно печатани на обемен принтер.
  Нещата СИЛНО се променят.
  И то не само на полето, а буквално навсякъде.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 62. 62 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#61] от "Николай Теллалов":

  Е-е-е-е-х-х... Модерни времена, като по Чарли Чаплин... :)

  Бивш tww09306483.
 63. 63 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#52] от "Denis Stoyanov": Само ако знаеш, какво миене трябва преди това на вимето и колко още работа, преди да закачиш доилния апарат... И после пак миене и чистене... Пък за стерилизация на съдове и какво ли не, да не ти обяснявам. :)А-а-а-а, да. Пропуснах... Балите със слама и те с компютър се редят и се свалят и се качват. Също така има компютризирани бъркалки за кравешки тор. После със специална техника торта се хвърля по нивите и всичко там расте само. Без майтап...
  —цитат от коментар 53 на tww09306483


  Избрах си втория сайт от търсенето на Automatic Dairy Farm - https://goo.gl/H5U4nV . Робота идентифицира кравата, измива вимето и я издоява без каквато и да е намеса. Това е за 170 крави. Машинките които дадох в оня линк събират торта, и я складират след това роботозиран трактор може да я разнася навсякъде. Технологиите си съществуват вече, не са нещо ново. Просто все още са прекалено скъпи и не са достъпни, особено тук за българите. Но след 10-тина още години това ще се промени :).

 64. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#62] от "tww09306483":

  Мммм... По-скоро нищо общо.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#63] от "Denis Stoyanov":

  Всъщност роботизацията включва и биологични изобретения (може и по-добре да се каже), например биосинтезатори на мляко,клониране на мускулна тъкан (т.е. месо), или гмо растения, които произвеждат животински протеини, така че тенденцията е и кравите да изчезнат.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 66. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#63] от "Denis Stoyanov":

  А-а-а-а..., като едното нищо до десетина години ще се оправят нещата. Голям оптимист си...! Първо обаче, трябва да се справим с далеч по-обикновени неща, като дупките по пътищата. Обаче, Бойко обеща и нема лабаво, както се казва... Не остана! :)

  Бивш tww09306483.
 67. 67 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Весело

  А прочутата опера в Сидни са смятали, че ще е построят за 5-6 години и ще струва 7 милиона долара. Реално са я построили за 15 години и е струвала 102 милиона долара.Реално е +10 год отгоре и 1357% над бюджета.Толкоз за прогнозите. :)
  —цитат от коментар 7 на realguru


  А прочутата катедрала в Кьолн са я строили от 1248 до 1880. Та, както виждаш, технологиите се развиват.

 68. 68 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2003 Гневно

  Роботизацията ще нараства, колко бързо зависи единствено колко изгодно е за бизнеса. За мен Големият Въпрос е друг? Споменатите български чиновници които я обсъждат на държавна заплата ли са? Ние ли сме ги назначили? Ние ли им плащаме заплати, командировъчни, бонуси, служебни коли, отопление и охлаждане на офисите? Ние ли? Ако сме ние, може спокойно да заблеем. Щото сме Уфци!

 69. 69 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#68] от "Таралеж":

  Част от така наречената автоматизация ще засегне и тези чиновници и мързеливци.
  Все повече от посредниците ще бъдат заменяни от електронни системи.
  Техологиите вече съществуват.
  Ще вдигна голям купон когато 95 % от държавните служители бъдат заменени от автомати дори и да не работят поне няма да пречат

 70. 70 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#63] от "Denis Stoyanov":А-а-а-а..., като едното нищо до десетина години ще се оправят нещата. Голям оптимист си...! Първо обаче, трябва да се справим с далеч по-обикновени неща, като дупките по пътищата. Обаче, Бойко обеща и нема лабаво, както се казва... Не остана! :)
  —цитат от коментар 66 на tww09306483


  За това казах че си прав. Не съм ти сложил и 1 минус :). Вярно е че съм оптимист. Просто тия технологии са прекалено скъпи за България в момента. Може след 10 или 20 даже и 30 години, но рано или късно ще почнат да навлизат. Проблема е в българското мислене, обществените поръчки с роднини и още 100 поне такива неща. Просто трябва да си сменим мисленето, което ще е много трудно, и да гледаме на бъдещето не като отнемащо работна ръка, а като позволяващо ни да вършим по ползотворни неща.

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3364 Весело

  До коментар [#55] от "Николай Теллалов":

  Именно затова предлагам да се заменят с роботи - по-евтино ще ни струва, пък и ще бъдат по-забавни!

 72. 72 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Технологиите си съществуват вече, не са нещо ново. Просто все още са прекалено скъпи и не са достъпни, особено тук за българите.
  —цитат от коментар 63 на Denis Stoyanov

  За българите може да не са, но то няма български пазар и глобален пазар. Щом другите държави ги въвеждат, ние веднага ставаме неконкурентноспособни - наш проблем си откъде да търсим пари да ги въведем.
  По-горе дадох пример как немското масло е по-евтино от българското, холандският кашкавал е по-евтин от българското сирене, и американските фъстъци са завзели пазара по цял свят, защото е по-евтино да внесеш от там произведени автоматизирано, отколкото да ги гледаш тук с мотиката - с все транспорта от другия край на света.
  По същата причина и не правим вече телевизори във Велико Търново, а си ги внасяме от Китай, където се произвеждат в роботизирани фабрики. Роботът в крайна сметка излиза по-евтино дори и от китаеца.
  Както си дал линкове за роботизирана кравеферма, можеш да видиш видеота от роботизиран завод за електроника. На Тесла новия завод за коли Елон Мъск мислел да не слага лампи вътре - защо да горят бадева тока, като няма да работят хора вътре, а роботи. Ето ти още една причина да е по-евтино. Роботите ни лампа искат, ни парно или климатик, да не говорим за болнични или отпуски или детето им се разболяло и не могат да дойдат на работа днес. Също така те не идват на работа, а си стоят там, така че и за транспорт не им е нужно нищо, нито пък ядат или пият.
  Така че първоначалната им цена доста бързо се избива от фирмите, които заместват с тях работниците си.

 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#71] от "patsis":

  Не, изобщо не са нужни

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#70] от "Denis Stoyanov":

  Репликирам те не за възражение, а за допълване:

  Поевтняването при роботизацита е ускорващ се процес, от една страна заради масовизиране на технологиие, от вгтора - поевтиняване на продукцията (нови роботи) на роботизираното производство, а и от реализирането на концепцията "роботорояк" (множество съгласувано действащи относително прости роботи; това е бионичен подход, имитира устройството на колективни насекоми и тяхната дейност; при еднотипен хардуер функциите, задавани от софтуера, са практически универсални).

  За помяната на навиците: на човек му трябва от три до девет месеца да откаже нещо и ли да свикне с нещо. Стига да липсват пречещи фактори, да са минимизирани.

  Новите технологии, за да са максимално полезни и минимално вредни, изискват нов тип обществени отношения.
  И тъкво тук е препъникамъкът. Използването на роботи в рамките на сегашното социално устройство увеличават противоречията, изострят ги до катастрофални, но онези, които са облагодетелствани от такова състояние, ще се противопоставят на ключовата промята, каквато е социалната, че и политическата.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#69] от "cqo33546357":

  Досега, ако следваме технологичната логика, бюрокрацията трябва да е изчезнала още през 1980-те.
  Защо обаче не е?
  Защото бюрокрацията разполага с власт. И деформира техническите постижения така, че хем да оцелява, хем да става по-силна.
  Тоест първо е нужно обезвластяване на бюрократите, за да не пречат на рационалното научнотехническо развитие.
  Но ако роботизираме бюрократичната сфера, а оставим политическата класа (партиите, които са лобистки обръчи на едрите бизнес кланове, ще получим пряка диктатура на елит, съставен от клинични психопати (същества, лишени от съвест и всякакво съчувствие, крайни егоисти).
  Тоест е нужно премахване на държавата и преминаване към прякодемократично самоуправление.
  Което не виждам как би станало мирно и "законосъобразно", просто защото законите се пишат от онези, чиито привилегии следва да бъдат отменени.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#72] от "Камен":

  +

  Нещо повече - промяната на технологичните схеми, използването на обемно принтиране (май този термин се измества с друг - "адитивно производство"), копиране на дейностите на насекоми (мравки, пчели, оси, паяци, торни бръмбари и др.) ще смъкне себестойността на всякакво изселие и услуга.
  Въпросът е: чия собственост ще са роботизираните произнодствени комплекси? Още повече, че един такъв комплекс, произвеждайки зададен потребигелски артикул, пътьом ще произвежда резервни части за саморемонт, може би дори рамонт без спиране на производството. Тоест такъв комплекс СЕ РАЗМНОЖАВА, ако произведе повече от един пълен комплект резервни части.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 77. 77 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#75] от "Николай Теллалов":

  Слагам ти +
  И се сещам че има технологии които могат да спомогнат и за казаното от теб.
  С други думи в интересни времена живеем

 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#77] от "cqo33546357":

  Радвам се

  Интересни, да :-)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK