Страхът от мигрантите носи подкрепа за Орбан в селските райони

Страхът от мигрантите носи подкрепа за Орбан в селските райони


Привържениците на управляващата в Унгария дясна партия "Фидес" в Ерчи може и да не са виждали бежанец, но има нещо, което те със сигурност знаят: не искат бежанци в града си.


Три години, след като стотици хиляди бежанци нахлуха в Унгария на път от Близкия изток и Африка към Западна Европа, жителите на това тихо градче южно от Будапеща казват, че опасенията от мигрантска "инвазия" ще бъдат решаващ фактор, когато отидат да гласуват в парламентарните избори на 8 април.


Това устройва "Фидес" и нейния лидер - премиера Виктор Орбан, който експлоатира тези опасения на твърдия си електорат, говорейки за важността на "етническата хомогенност". "Европа сега е подложена на инвазия", каза той на митинг в Будапеща на 15 март. "Тяхната (на опозицията) цел е да спечелят властта и да осъществят грандиозния си план: да разцепят Унгария, която е издигнала бариера на пътя на имигрантите."
Обетът на Орбан да запази суверенитета на Унгария и да отстоява християнските й ценности, представен по неговия типичен хаплив, войнствен маниер, му донесе две поредни категорични победи в предишните парламентарни избори и вероятно същото ще се случи и сега през април.


Орбан обаче е смятан за един от най-противоречивите лидери в Европа. Върховният комисар на ООН за човешките права Зейд Раад ал Хусейн неотдавна го обвини, че е расист и ксенофоб, след като той каза, че не иска неговата страна да бъде "многоцветна". Унгарският външен министър на свой ред не остана длъжен, като нарече това изявление "възмутително" и призова Зейд да подаде оставка.


Повечето избиратели, интервюирани от "Ройтерс" в Ерчи, казаха че никога не са срещали бежанец, но това не им пречи да определят имигрантите като заплаха.


"Ние сме си достатъчно тук и нямаме нужда от никакви мигранти", каза 69-годишната Мария Пулай, която от над две десетилетия поддържа Орбан и сега активно агитира за "Фидес". Тя гордо ни показа снимка с унгарския лидер, направена с нейния мобилен телефон, когато той посетил Ерчи, за да подкрепи местния партиен кандидат.


"Никога не съм срещала ( никакви бежанци)", каза тя с едва доловима усмивка. "Но непрекъснато гледам телевизия и съм научила много неща. Нямаме нужда от тях тук."


Движение още по-надясно


Орбан дърпа струната на антиимиграционните настроения в страната от момента, когато мигрантите, бягащи от войни и икономически лишения, започнаха да прииждат през южната граница на Унгария със Сърбия през 2015 г., което накара Будапеща да издигне на пътя им гранична ограда.


Потокът почти секна през 2016 г., но Орбан поддържа риториката и сега тя е основен елемент в предизборната му платформа. Той има твърд контрол върху държавните медии, а негови съюзници в бизнеса контролират регионалните вестници. При това положение неговите послания биват силно "озвучени" в места като Ерчи, където много хора гледат само държавните новинарски канали, показващи как имигранти всяка нощ безчинстват в градовете на Западна Европа.


Първоначалната визия на Орбан беше "Фидес" да се стреми да доминира в унгарската политика пред следващите две десетилетия, обявявайки се в защита на националните интереси. Това се харесваше на консервативните унгарци, които смятат, че тяхната страна се бори за защита на своята идентичност. Тази стратегия имаше успех частично и заради фрагментираността на опозицията.


Сега той изглежда се опитва "да окупира" и част от крайнодясното пространство, освободено от радикалната националистическа опозиционна партия "Йоббик", която приглуши посланията си в опит да се приближи към центъра.


Голямо множество се събра в началото на март в сградата на театъра в Ерчи, за да чуе словото на депутат от "Фидес".

© Reuters

Голямо множество се събра в началото на март в сградата на театъра в Ерчи, за да чуе словото на депутат от "Фидес".


Придвижването още по-надясно и към радикализация може да се окаже рисковано за Орбан, защото то е "еднопосочна улица", каза Петер Креко, директор на либералния унгарски мозъчен тръст Политически капитал. "Фидес" са самозатвори в капан с тази кампания, насочена към нейния твърд електорат", добави той.


През февруари "Йоббик" се съюзи със социалистите и с малката Унгарска либерална партия (ЛМП) в подкрепа на независим кандидат при частични избори в Южна Унгария, и (тази необичайна коалиция) изненадващо победи "Фидес". Но "Йоббик" се въздържа да влезе в съюз с левицата за парламентарните избори. Ако тя и левицата успеят да се координират и да издигнат общи кандидати, "Фидес" може да се окаже в беда, казва Креко. "Големият тест ще бъде през април", добави той.


Електоралната база на "Фидес" се променя през последните години. Някои образовани консервативни избиратели бяха разочаровани от наблягането на популистки антимигрантски послания за сметка на мерки за подобряване на здравеопазването и образованието.


Вместо това партията печели терен сред по-слабо образованите и сред пенсионерите, твърдят анализатори. За да ги ухажва, неотдавна Орбан обяви еднократна парична помощ и държавни помощи за сметките за отопление. Орбан също заиграва с идеята, че "външни сили и влиятелни международни организации" като Европейския съюз и ООН искат да се месят във вътрешните работи на Унгария и да я принудят да приеме мигранти.


Голямо множество се събра в началото на март в сградата на театъра в Ерчи, за да чуе словото на депутат от "Фидес" и да види слайдшоу за заплахите от миграция и как американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос използва мрежата си от фондации, за да прокарва идеите си за мултикултурни общества по света.


Орбан и Сорос, които бяха съюзници в демонтажа на комунизма през 1980-те години, сега често са в челен сблъсък. Орбан обвинява Сорос, че се меси в унгарската политика, като подкрепя опозиционни групи. Сорос пък описва Орбан като опасен автократ.


Икономиката върви добре


"Фидес" спечели солидно последните парламентарни избори през 2014 г. с 2.26 млн. гласа, или около 45 на сто от подадените гласове. Този път политическите анализатори оценяват твърдата електорална база на партията на между 1.8 и 2.2 млн. избиратели.


Според унгарския мозъчен тръст "Политически дневен ред" подкрепата за "Фидес" през 2014 г. е била най-силна в малките градове и селата, където работните места са малко, много хора са заети по (временни) държавни програми и партията вероятно е успяла да съхрани тази подкрепа.


В една слънчева неделя в съседния Дунайварош, точно срещу огромния бетонен портал на бившия комунистически металургичен комбинат, местни хора се събират на пазар, където могат да купят евтини дрехи, храни и домакински уреди. "Фидес" води активна предизборна кампания по места.


68-годишният пенсионер Пал Балони, дошъл на пазара с внучката си, каза, че винаги е бил консервативен избирател и отново ще гласува за "Фидес" през април, дори и да не е съгласен с всичко в правителствената политика. Балони, който е работил три години в Германия като бояджия, каза, че Орбан е поставил икономиката на правилни релси и има ясна национална визия. "Той освен това постави западните политици на мястото им - фактор, който също отчитам. Работил съм в чужбина, а там навсякъде ни третират като второкласни хора", подчертава той. /БТА/

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Може да не са виждали бежанци на живо, ама имат телевизори и компютри и виждат какво правят навлеците на другите места!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  Не е само страхът от мигрантите причина народът да харесва Орбан - а реалната му мъжка политика !

  [email protected]
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  въпреки заглавието ....
  "Икономиката върви добре" "68-годишният пенсионер Пал Балони, дошъл на пазара с внучката си, каза, че винаги е бил консервативен избирател и отново ще гласува за "Фидес" през април, дори и да не е съгласен с всичко в правителствената политика. Балони, който е работил три години в Германия като бояджия, каза, че Орбан е поставил икономиката на правилни релси и има ясна национална визия. "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Няма как да видят бежанци. Няма такива.
  Но нелегални мигранти - да, възможно е.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Пропагандата на Сорос и Ройтерс много подценява унгарците.

 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Откак Орбан управлява Унгария (от 2010), страната замръзна на ниво 67% от средноевропейския БНП. На това може един бояджия да каже, че е "поставил икономиката на правилните релси", но един специалист може да си зададе въпроси. Разбира се, като си яхнал всички средства за масова информация, е лесно всеки ден да плашиш населението с "инвазия" и да го "спасяваш". Отделно, можеш да се правиш на голям мъж и да "поставяш западните политици на мястото им", поне за вътрешна употреба. Лошо няма, под мъдрото ръководство на Орбан Унгария ще си остане една евтина туристическа дестинация, достъпна и за повечето българи.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Като гледах видеото от Мадрид, в коети мигранти трошат коли по улицата, едва ли хората само в селските райони се притеснява. И да, знам, че Мадрид не е в Унгария, и че там има повече мигранти, ама ситуацията е подобна в цяла Европа.

 8. 8 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 444 Неутрално

  " където много хора гледат само държавните новинарски канали, показващи как имигранти всяка нощ безчинстват в градовете на Западна Европа"".......................Ама няма такова нещо,не гледат правилните телевизии,затова!Миналата година когато Тръмп отиде за националният празник на Франция в Париж за два дена в страната запалиха около 700 автомобила/вече традиция по това време/ и бяха арестувани 300 души,но всички "световни"медии говореха само за роклята на Мелания и кви манджи яли президентите.

 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Либералният мозъчен тръст хахах Какви гръмки имена на фондацийки обслужващи чужди интерси са наредили "либералите". Красотичка.

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Навсякъде селската пръчка си е селска пръчка, хеле пък пенсионирана, посткомунистическа. Третираши ги били като трето качество хора, поставял бил на място западните политици, ех това унгарско Работническо дело...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Дневник, това е пропаганда от най-прост вид. Много подценявате аудиторията си, чак ми е обидно.


  "Въпреки всички оплаквания икономиката нарасна с 3.5% през първата четвърт на 2015 г. на годишна база, най-вече благодарение на повишението с 2.6% на вътрешното потребление, ръста на индустриалното производство и милиардите евро държавни инвестиции с пари от структурни фондове. Държавният дълг намаля до 77% от БВП, а дефицитът падна под изисквания от ЕС праг от 3% от БВП.

  Последователно Орбан принуди доставчиците на ток да намалят цените си за крайните потребители и принуди няколко местни банки да обезщетят свои клиенти, взели ипотеки в швейцарски франкове. Подобни популистки ходове помогнаха на неговата партия Фидес да спечели втори последователен мандат през 2014 г."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2015/06/09/2549713_orbanomikata_oburkva_kriticite_na_ungariia/

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/02/14/3129831_vecherni_novini_ikonomikata_na_bulgariia_raste_no/

  "И докато България поддържа стабилния си темп, действително над средното ниво от 2.6% в съюза, други страни като Австрия, Финландия и Унгария ускоряват своя и преминават към челните позиции по растеж. Данните за държавите от Централна и Източна Европа сочат, че увеличението на БВП в България е най-ниското в региона. Макар да регистрират забавяне, Унгария и Латвия растат с над 4% през четвъртото тримесечие, а унгарската икономика се ускорява до 4.8%."

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#6] от "stein":

  Доста манипулативни глупости си написал. Когато Орбан поема премиерския пост, процента на Унгария е 65, а сега е 67. И картината е еднаква за почти всички страни от Европа, почти няма държави които да са дръпнали с повече от 3-4% за периода от 2010 г. Изключение правят само Румъния, Исландия, Ирландия... А при някои страни като Италия, Испания и Франция има дори сериозен спад.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Ще видим колко добре управлява Орбан, като спрат европейските пари.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Не разбирам идеята на статията. Фидес определено е намерила печелившата позиция и икономиката расте. Подобно на Япония, Австралия е намерила и начин да провежда национална политика. Проблемът и е, че е член на ЕС. Ще видим как ще се реши това противоречие

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1916 Гневно

  "в Ерчи може и да не са виждали бежанец, но има нещо, което те със сигурност знаят: не искат бежанци в града си."

  Ма това не са бежанци бре.
  Ай спрете се с тази пропаганда.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Либералният мозъчен тръст хахах Какви гръмки имена на фондацийки обслужващи чужди интерси са наредили "либералите". Красотичка.
  —цитат от коментар 9 на xox55541929


  Разбирай дупедавци, които и един ден не са работили през живота си, образованието е нещо мъгляво като 'солиален мултикултуризъм' или 'либерални аспекти на съвременната антропология' :) - и естествено с такива 'знания' не стават за нищо, освен за храненичета на някое нпо.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 18. 18 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#13] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Е, вие с Орбан си приличате - на данните за БНП викате "манипулативни глупости". За периода 2010-2016 Полша от 74 минава на 77%, Словакия от 62 на 68, Чехия от 83 на 85. Унгария през 2010 е на 65, до 2013 стига 67 и след две години на 68 се връща 2016 на 67. За предните 5 години унгарското БНП се вдига от 62 на 65. Ясно е, че Орбан е най велик, като гледам статистиката.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 19. 19 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Само можем да си мечтаем за някой като Орбан тук. Дневник, с манипулативните си статии и за ИК, и за Орбан все повече дълбаете към дъното май...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Пришълците не са плашило а реална опасност, Орбан не си затваря очите
  за нея за да го потупат по гърда от Брюксел като нашия конгречулейшън !!!

 21. 21 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Европа се нуждае от подобен лидер, знаещ какво иска, знаещ проблемите и имащ решение!

 22. 22 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 457 Неутрално

  унгарците си имат Орбан, а ние - един разносвач на кафе, остава да нахлупи каскет и ще е пълно копие на Тодор Живков със "остроумията" си...

 23. 23 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#18] от "stein":

  Не данните са манипулирани, а ти ги използваш за манипулации. Естествено за този период не отчиташ фактори като пост кризата, голямата инфлация с която трябваше да се справя Орбан, държавния дълг, намаляването на безработицата до рекордни за Европа нива... Ръстът на Унгария в % за покупателната способност е сходен с този на страните които си цитирал.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Може да не са виждали бежанци на живо, ама имат телевизори и компютри и виждат какво правят навлеците на другите места!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  аз не съм видял навлеците, но съм разбрал, че на институциите не мога да разчитам, а тюфлеците имат 2 основни задачи: да громят "войната" по пътищата (да лежат в храстите), и да пазят властта.
  И не ми харесват паралелите с Унгария, защото там бълбука от европейски инвестиции, а тук от ДПС (руски) офшорки

 25. 25 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Дали някой се учудва, че в някакъв град не искат гета? Не казвам емигранти, хора с чужда националност или религия, а просто гета. Защото в Будапеща работят и живеят хора от цял свят, имат силна еврейска, чешка и словашка общност, и всички ги приемат и не са проблем за никой. Някак си в цяла Европа, само една определена идиология създава гета и системи зони на насилие, странно как не искат хора с тая идеология в Унгария.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Ще видим колко добре управлява Орбан, като спрат европейските пари.
  —цитат от коментар 14 на Роси

  Интересно, сред умнокрасивите битува убеждението и те много се надяват, че аха-аха и ще "спрат европейските пари" у нас, сега и в Унгария.
  Защо - и те не знаят......

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Япония и Австралия също не искат да чуят за мигранти и са го заявили недвусмислено.
  Саудитска Арабия отказа да приеме наистина нуждаещите се бежанци от Сирия, които на всичкото отгоре споделят нейната религия и културни особености.
  САЩ и Канада приемат чужденци по своя преценка, въпреки всичките им лицемерия и претенции.
  Тук в Европа 90% от хората от малките градове и села мислят като унгарските селяни, а тези от големите градове вече са се прежалили, понеже ежедневно виждат т.нар. "бежанци" и не се надяват да се отърват от тях.
  Опитите за насъскване на едни европейци срещу други обаче не спират. Защо?

 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Те тея хора освен клет бежанец може и жив гендер да не са виждали.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лео":

  То па само в Мадрид да беше трошенето на коли. В Париж периодично има подобни изцепки. Да не говорим за традицията в Париж в Новогодишната нощ да се палят коли. Последната новогодишна нощ са запалени около 1000 коли, ей така за кеф на празнуващите.

  Същата традиция се разпростира и в Швеция - само че ежедневно. Там имаше периоди, в които се палеха по 10 коли средно на нощ.

  Сложи и атентатите, дето медиите няма как да ги прикрият.

 30. 30 Профил на today
  today
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Те пък щото "бежанците" заритали да живеят по унгарските села и малки градчета, та чак народа се наплашил. То и тука по селата все още си гласуват за БКП и си мечтаят за бай Тошо и прекрасния живот, и лъжите на политиците се харчат като топъл хляб.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ...То па само в Мадрид да беше трошенето на коли. В Париж периодично има подобни изцепки.... Там (в Швеция) имаше периоди, в които се палеха по 10 коли средно на нощ....
  —цитат от коментар 29 на realguru

  Наскоро гледахме един клип от София, в който един софийски пич слезе от колата си, и с ритник потроши огледалото на автомобила зад него. Пичът бе роден, наш, столичен. Не беше джендър-мигрант.

 32. 32 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#31:"historama"][/quote]

  Бъркаш насилие по пътищата с безсмислено мародетстване на тълпи. Явно толкова ти е капацитета, ако не може да различиш насилие ( чупене на огледало ) с някакъв повод ( засичане на пътъя ) от опожаряване на стотици коли от войстваща брадата тълпа просто ей така, за кеф.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#32] от "Pow":

  Безмисленото мародерстване на тълпите не е дело на мигрантите (те не биха и посмели), а на западноевропейски граждани, вярно второ или трето поколение на пришълци от Северна и Централна Африка.
  Случайно един път видях една демонстрация на CGT (комунистическия синдикат) - ако искаш вярвай, толкова черни на едно място никога не бях виждал! Нито един по-светъл! Е, не трошаха коли, но гледката бе впечатляваща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK