"Йоббик" вече не е крайнодясна и се надява това да й помогне на изборите в Унгария

Габор Вона

© Reuters

Габор ВонаУнгарската партия "Йоббик", известна преди със ксенофобските си и антисемитски виждания, залага на това, че ориентацията й към центъра ще й спечели повече гласове на изборите следващия месец и ще й позволи да се превърне в основен противник на премиера Виктор Орбан.


Докато "Йоббик" постепенно се отказва от крайнодесните си позиции за Европа, имиграцията и по други въпроси, управляващата партия "Фидес" на Орбан прави остър завой надясно с изказвания, че Унгария трябва да запази "етническата си хомогенност" и сравняване на Европейския съюз със Съветския съюз.


На власт от 2010 г., "Фидес" продължава да води със значителна преднина в допитванията, но милиони унгарци все още не са решили кого да подкрепят на изборите на 8 април и умереният нов тон на "Йоббик" е привлича много гласоподаватели.
"Това (промяната) повече ми допада. Сега повече харесвам партията, отколкото когато я подиграваха, че е нацистка", казва 60-годишният привърженик на "Йоббик" Дежо Борбаш от град Надканижа в Западна Унгария. В Надканижа, както и в много други избирателни райони в страната кандидатът на "Йоббик" е в изравнени позиции с титуляря от "Фидес".


Председателят на "Йоббик" Габор Вона излъчваше увереност на митинг в Будапеща неотдавна. "Не се страхуваме от Орбан. Досегашният премиер ще бъде запратен в тъмните страници на историята. След 8 април той ще падне от власт", заяви Вона.


"Йоббик" вече не е крайнодясна и се надява това да й помогне на изборите в Унгария

© Reuters


Социологическите проучвания сега нареждат "Йоббик" на втора позиция с 12-14 процента подкрепа, при около 30 процента за "Фидес", но според някои социологически агенции подкрепата за "Фидес" може да е преувеличена, тъй като някои унгарци избягват да изразяват публично несъгласието си с нея.


"Очаквам "Йоббик" да постигне изненадващ резултат в сравнение с допитванията, с много по-силен, по-добър резултат на изборите", каза Тамаш Борош, политически анализатор в мозъчния тръст "Полиси солушънс". "Това не означава, че те ще спечелят изборите или че управлението ще бъде сменено, но "Йоббик" видимо ще стане най-голямата опозиционна сила далеч пред останалите", отбеляза той.


В момента "Йоббик" разполага с 24 депутати в 199-членния парламент при 131 на "Фидес" и 28 социалисти. Социалистите в последните месеци са в отстъпление и се очаква да изгубят места.


Според Борош "Йоббик" би могла да привлече много от колебаещите се избиратели, които представляват около една трета от електората. Някои може да не признават в допитванията, че подкрепят "Йоббик", заради твърдолинейното минало на партията, казват анализатори.


Промяна в отношението


"Йоббик" засили атаките си срещу официалната корупция и връзкарските назначения, призовава за повече усилия за преодоляване на социалното неравенство в Унгария и за спиране на масовата миграция на унгарски работници към по-богатите страни в Западна Европа.


При управлението на Орбан годишният икономически растеж в последните години отново е около 4 процента, но ЕС и правозащитни организации обвиняват премиера в подкопаване на медийните свободи и независимостта на съдебната система, в насочване на Унгария към авторитаризъм. По ирония "Фидес" днес звучи до голяма степен като някогашната "Йоббик" с ожесточените си критики към ЕС и имиграцията.


Висшият политик от "Йоббик" Мартон Дьондьоши каза, че е ужасен от това, че "Фидес" е възприела елементи от някогашната програма на партията му и ги е довела до крайност.


Той нарече демонизирането на родения в Унгария милиардер филантроп Джордж Сорос от Орбан откачено. Орбан обвини Сорос, че се опитва да залее Европа с мигранти мюсюлмани - обвинение, коeто бизнесменът категорично отрича. "Може да си против много неща, които Джордж Сорос подкрепя, включително либералната идеология или либерално-социалната теория, но не може да водиш такава ненавистническа кампания срещу отделен човек или идеология", каза Дьондьоши.


Поддръжници на "Йоббик"

© Reuters

Поддръжници на "Йоббик"


Подобно на партията си Дьондьоши - приветлив бизнесмен, получил образованието си в Ирландия - е изминал дълъг път в последните няколко години. През 2012 г. той предизвика възмущение, като призова да се състави списък на депутатите с еврейски произход, но впоследствие каза, че не се бил изразил достатъчно ясно и че сега смята подобна риторика за опасна. "Това са първите избори, когато можем да подложим цялата нова стратегия и парадигма на тази партия на реална проверка. Това е огромна проверка за "Йоббик", призна политикът.


Дьондьоши каза, че "Йоббик" се фокусира върху "Топ 40" избирателни района, всички те - извън Будапеща и предимно в селските области, давайки възможност на леви и зелени кандидати да хвърлят енергията си в лишаването на "Фидес" от депутатски места в градските райони.


Той прогнозира, че партията му може да спечели до 100 места в новия парламент - твърде висока летва според политическия анализатор Борош, който каза обаче, че при все това "Йоббик" би могла да продължи да набира подкрепа и в бъдеще да се превърне в съперник за властта.


Председателят на "Йоббик" Габор Вона изключи каквато и да било бъдеща коалиция както с "Фидес", така и със социалистите, но наред с това даде знак, че може да си сътрудничи с по-малки партии като либералното младежко Движение "Моментум" или зелената партия ЛМП ("Лехет маш а политика", което се превежда като "Политиката може да бъде различна").


Изборната надпревара беше разтърсена миналия месец от междинни избори, на които един новак в политиката, подкрепен от цялата опозиция, победи с лекота кандидата на "Фидес" за кмет на град Ходмезьовашархей - бастион на партията на Орбан.


"Има технически възможности да бием "Фидес" и на националните избори. Само трябва да намерим начин да го направим", каза Дьондьоши. /БТА

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tyj43557246
  tyj43557246
  Рейтинг: 8 Весело

  Пустите фашисти станали либерасти ...

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  "Докато "Йоббик" постепенно се отказва от крайнодесните си позиции за Европа, имиграцията и по други въпроси, управляващата партия "Фидес" на Орбан прави остър завой надясно с изказвания, че Унгария трябва да запази "етническата си хомогенност" и сравняване на Европейския съюз със Съветския съюз."

  Нищо ново под слънцето, просто еволюция:

  2015г. Орбан: "Отрече се от либерализма. Публично, отчетливо, многократно, като при кръщение. И започна с малки стъпки да се придвижва в противоположната посока, за да спечели онези увеличаващи се като бройка унгарци, чийто гняв ги теглеше към „Йоббик“, но разумът ги възпираше. Ако не беше го направил, сега щеше да е в позицията на, да речем, Иван Костов – много умен, много верен и също толкова излишен. Само така на миналогодишните парламентарни избори партията на Виктор Орбан „Фидес“ можеше да спечели 45 процента и да получи втори пореден (а иначе трети) мандат. Втори останаха социалистите с 25 процента, но истинският опонент на Орбан стана третата политическа сила в парламента – „Йоббик“. ..."
  https://clubz.bg/27802-boje_pazi_ungareca

  Унгария без социалисти и автентични..., а дали загива?

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3138 Весело

  Ах, ах, ах, ах! Орбан е изправил на нокти цялата либерастка общност. Щом залюбиха доскоро дамгосваните като неофашисти от "Йобик" какво да очакваме утре? Умнокрасивите да залюбят Сидеров? Исчо не вечер, таварисчи. То ли исчо будет!

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3916 Весело

  всички са добри в борбата с Орбан

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11245 Весело

  Ами, само един лош е достатъчен. Ако мястото е заето ....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 595 Весело

  Орбан - новия месия, йееее, да живей! Айде простачетата да го цунате по дупаната!

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 2084 Весело

  Значи да запазиш етническата хомогенност било "остър завой на дясно"?! А да наводниш Европа с примати е "направо и нагоре"?! Да ви имам аршините по които мерите и кроите😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Точно пък унгарците да казват, че ЕС е като СССР... да излязат от ЕС.... тъкмо ще сравнят. Вече са пробвали веднъж с излизате от влиянието на СССР през 56та

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8966 Неутрално

  Нашите патриоти да гледат и да се учат.

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2601 Гневно

  Да твърдиш, че ЕС е както СССР означава че си забравил историята на собствената си страна.

 11. 11 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Най-важното в случая е, че социалистите и левите партии като цяло губят все повече почва под себе си. А радващото е, че се случва из цяла Европа. Дали Йоббик или Фидес ще управлява Унгария няма чак толкова голяма разлика.

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7252 Неутрално

  Орбан отново без сериозна конкуренция

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Kaто му подпалиха гащите Сорос се докара до там да налива пари в откровено aнтиceмитска и неофашистка организация, само и само да спаси кожата.
  Сорос хвърля всички сили и средства в боя, защото знае добре, че ако бъде изчистен от едно място в Европа, ще започне верижна реакция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK