Злато срещу визи: сенчестият бизнес с продажба на гражданство

Злато срещу визи: сенчестият бизнес с продажба на гражданство

© Associated PressЗа бежанците и бедните мигранти бягството от страната им може да е страшно и няма гаранция, че ще бъдат добре дошли, където и да пристигнат. За един далеч по-малък брой богаташи обаче историята е различна. Все повече страни ги приемат с отворени обятия, стига да носят със себе си достатъчно пари.


В проекта "Злато за визи" репортери на Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) разказват за сенчестия бизнес с продажба на безвизово пътуване и дори на гражданство на богати хора, включително на такива, които биха предпочели да не казват от къде идват парите им.


Историите са част от Световния антикорупционен консорциум, партньорство между OCCRP и "Трансперънси интенешънъл", в сътрудничество с неправителствената организация "Глобал Уитнес".


Граждани на света
Ако можехте да живеете където и да е по света, къде бихте избрали? Популярната детска игра се превръща в реалност за все повече богати хора. Т.нар. "златни визи", родени преди повече от 30 години като начин за наливане на пари в слабата икономика на карибската островна държава Сейнт Китс и Невис, са се превърнали в световен бизнес за милиарди долари, включващ над 20 страни.


Правилата са различни в отделните държви, а правителствата се опитват да запазят подробностите скрити. Основната идея обаче е ясна: в замяна на значителни инвестиции богати хора могат да станат имигранти в растящ брой привлекателни по една или друга причина страни, включително в Европейския съюз.


Според защитниците на програмата тя отразява зората на истинското глобално общество, в което "гражданите на света" имат свободата да избират къде да живеят, как да пътуват и къде да инвестират.


Критиците казват, че системата е уязвима на корупция и е несправедлива, тъй като предлага на богатите хора свободата на движение, която е отказвана на милиони бежанци, живеещи в отчайващи условия, и освен това улеснява укриването на данъци. Според недоволните от схемата бежанската криза е била предизвикана от същите автократични лидери и корумпирани служители, които използвата програмата "Златна виза". Разследващите органи смятат, че притежанието на втори и трети паспорт е много полезен инструмент за престъпници, данъчни измамници и хора, които перат пари.


Търговия


Идеята на "златните визи" е проста - правителствата изтъргуват гражданство или пребиваване срещу, обиковено значителни, инвестиции. Законовата уредба е различна в отделните страни, а изискванията може да включват инвестиции в бизнес, недвижимо имущество или държавни облигации. В някои държави сред критериите е и определен период на пребиваване.


Под една или друга форма над 20 страни или територии в момента предагат "златни визи". Сред тях са и 13 европейски държави - Австрия, Белгия, България, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Монако, Португалия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Австрия, Кипър и Малта предлагат програми и за гражданство, и за пребиваване.


През последните години Черна гора започна да дава почетно гражданство на инвеститори и обмисля да въведе "златни визи". Армения също търси начин да създаде подобна инвестиционна схема. В Унгария прогамата съществуваше между 2013 и 2017 г. и може да бъде подновена след парламентарните избори през април.


Сенчест бизнес


Журналисти, работещи в партньорство с "Трансперънси Интернешънъл", разказват за случаи в седем държави членки на ЕС (Австрия, Кипър, Унгария, Латвия, Литва, Малта и Португалия), в които съществува програмата, както и за предложените програми в Армения и Черна гора. Историите показват как европейски държави на практика продават достъп до шенгенската безвизова зона и дори европейско гражданство на чуждестранни инвеститори при слаба прозрачност и без необходимите проверки.


"Явно е, че процедурите по проверка в някои страни от ЕС, като Унгария и Португалия, не са достатъчно строги", коментира Кейси Келсо от "Трансперънси". "Гражданството и правото на пребиваване са сред най-ценните активи, които една страна може да предложи на даден човек, но някои държави членки на ЕС не са извършвали дори минималните проверки, които една банка например трябва да прилага за своите заможни клиенти".


Във всичките седем държави има известна тайнственост около получателите на "златни визи". Източниците на богатството им не са проверени в достатъчна степен и обществото не разполага с необходимите подробности за инвестициите и кой в крайна сметка има полза от тях. Така "златните визи" създават възможности за настоящи и бивши служители да избегнат преследване и да прехвърлят незаконни средства през границите.


Черна гора, която в момента води преговори за присъединяване към ЕС, е дала гражданство на хора, получили обвинения в други юрисдикции, като бившия премиер на Тайланд и бившия министър по сигурността на Палестина - и двамата с обвинения съответно за корупция и незаконно присвояване на средства.


"Унгарският случай е особено специален, тъй като приходите от програмата "Златна виза" изглежда не облагодетелстват страната, а попадат в неизвестни джобове през компании, всички от които, с изключение на една, са със седалища в офшорни данъчни убежища", казва Миклош Лигети, ръководител по правните въпроси в "Трансперънси Интернешънъл", Унгария.


Сред новите граждани на ЕС са хора от т.нар. списък Кремъл, смятани за близки до президента на Русия Владимир Путин (случая в Малта); и Татяна Юмашева, дъщеря на бившия руския президент Борис Елцин (в Австрия).


"Прането на пари чрез недвижимо имущество не е ново явление, но програмата "Златна виза" го улеснява значително", коментира Сузана Короадо, вицепрезидент на "Трансперънси Интернешънъл" в Португалия.


Европейският парламент предупреди за рисковете от схемата през януари 2014 г. в резолюция за продажбата на европейско гражданство. Еврокомисията ще публикува доклад по темата по-късно тази година.


Българският случай


Журналисти на "Биволъ", който е партньор на OCCRP, разказват за противоречивите резултати от програмите в България. Едната от тях изглежда напълно неработеща, докато и двете са уязвими заради техническа подробност, която би могла да обогати отделни банкери, а не държавата.


На пръв поглед това е много изгодна сделка за всички участници. Чужденци, които инвестират поне 1 млн. евро в държавни ценни книжа или депозират парите в българска банка, могат да кандидатстват за българско гражданство след 18 месеца заедно със семействата си. Те получават нови паспорти, а България получава така нужните й пари в брой, пише "Биволъ".


Ускорената процедура свързана с тези 1 млн. евро е въведена през 2013 г. и допълва съществуваща започнала по-рано програма, според която инвестиция от 500 000 евро дава право на гражданство след пет години постоянно пребиваване. Новата програма позволява процесът да бъде ускорен в рамките на две години, ако кандидатите дадат още 500 000 евро.


Репортери от "Биволъ", обаче са намерили доказателства, според които новата програма не е ефективна. Те са разкрили вратичка, която позволява на чужденците и в двете програми да изпълнят изискванията за инвестиции с банков заем, което означава, че българско гражданство може да се "купи" с малки или никакви реални инвестиции в страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "а бежанците и бедните мигранти бягството от страната им може да е страшно и няма гаранция, че ще бъдат добре дошли, където и да пристигнат. "-край на цитата


  Това е една дърта, безочлива лъжа. Бежанците не са добре дошли само в Унгария и Полша. Навсякъде другаде, особено в богатите западноевропейски държави ги канят специално от цял свят да пристигат и им осигуряват всякакъв вид социални помощи и и ги хранят, и поят, и обличат, и жилища им осигуряват, плащат им да не работят, ползват абсолютни привилегии. Дори сексът им е осигурен от състрадателните европейски либералки, които при изнасилване в повечето случаи не се оплакват, за да не прозвучи като дискриминация.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  Ти защо още не си се писал бежанец ами се мъчиш по форумите?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Глобализацията дава отлични възможности на корумпираните управленчески и бизнес елити да забатачат една страна до степен геноцид над населението и да заминат с парите да живеят в някоя друга, по-цивилизована, кадето не управляват такива като тях. Но също така дава възможност на изпростялото и издивяло население на забатачената страна да отиде в друга цивилизована страна и да я насере, както е осрало родината си. Точно на това ставаме свидетели в момента- компактни маси нецивилизован народ от Третия свят нахлу в цивилизованите европейски държави и в Америка и превръща градовете и населените места в гета, където се прилага шериатското право или законът на джунглата. Местните завалии бягат в провинцията, по балканите и колкото може по-далеч от тези диваци, но не остава вече къде да се бяга. Това е глобализацията, уравниловка. Които са били добре, да се изравнят с тези,които са били зле, разбира се, изравняването става на долното ниво.

 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Първото за което се сещам са братя Галеви. Едва ли се крият като мишки някъде...

 5. 5 Профил на Minka Spasova
  Minka Spasova
  Рейтинг: 8 Весело

  Това с бившия президент на Тайланд как го измислихте?! Там си имат крал, винаги ще си имат крал, и от време на време правителства. Ако имате предвид бившият им мин. председател (тя), това е различно.

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Както комунизма с уравниловката унищожи всяка инициатива, по същия начин глобализацията унищожава всяка инициатива. Преди когато едно общество се мобилизира, поеме по правилния път, хората правят саможертви, трудят се, учат, спазват закона, градят и създават някаква прекрасна родина, родина мечта. Това те правят с труда си и с ума си. Създават благоденствие. И съответно живеят по-добре от другите народи. Но когато глобализацията им докара безброй примитиви от някоя неразвита страна, които се наредят на трапезата без да дават никакъв принос, когато рушат създаденото и циганизират и гетовизират населените места и унищожават резултата от поколения труд и усилия на местния народ, тогава всички си казват, за какво да се напъваме да създаваме, когато щом създадем нещо добро и някой пристига и или изяжда нашия труд, или го разрушава! Комунистическата уравниловко, но в друг вариант. И съответно край на инициативите. Няма смисъл. Глобализацията унищожава труда на инициативните. Създаваш благоденствие и моментално някой пристига да го сподели, т.е. да ти го отнеме. Създал си фонд за социални помощи? Така кажи! Пристигаме! Пристигаме да ги разделим и споделим с местните! Това е единият вид уравниловка, който се налага днес. Вторият вид уравниловка е чрез политиката на идентичност. Вече няма значение колко си учил, колко си опитен, колко си знаещ и можещ. При кандидатстване на работа ти ще бъдеш изместен от черен, циганин, мекс,гей, евреин, травестит, жена, LGBT+ - колкото още групи извратеняци са нацвъкали. Всички тези групи трябва да бъдат представени поравно във вяка една служба, на всяко работно място. Не се приемат вече най-добрите. Вече няма смисъл да се трепеш да учиш и да си блъскаш главата. Обърни резбата и успехът в кариерата ще ти е по-голям, отколкото с учене! С тази политика на идентификация ликвидират капитализма. Всички пътища водят към комунизъм и фашизъм.

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":Ти защо още не си се писал бежанец ами се мъчиш по форумите?
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Бежанец къде?

 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Ти да видиш!! Болшевиките либералдемократи поканиха и приеха милиони мигранти, без никаква проверка на лиността им, а се загрижили за няколкостотин богати човека, които щели да получат право на пребиваване. Това се казва мисъл за обществото. Евала, ашколсун, машаллах, :-) Това е поредната НПО-статия, спусната от "центъра". Миналата седмица я имаше подобна в други медии. :-)

 9. 9 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  ти ще бъдеш изместен от черен, циганин, мекс,гей, евреин, травестит, жена, LGBT+ - колкото още групи извратеняци са нацвъкали.
  —цитат от коментар 6 на gozambo


  Брей, човек да няма вяра на никого, те и жените били вид извратеняци...

 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#9:"gianni"][/quote]

  ти ще бъдеш изместен от черен, циганин, мекс,гей, евреин, травестит, жена, LGBT+ - колкото още групи извратеняци са нацвъкали.
  —цитат от коментар 6 на gozambo

  Брей, човек да няма вяра на никого, те и жените били вид извратеняци...


  Никъде не казвам горе, че привилегии има само за извратеняци. Жените са социална група, която според политиката на идентификация трябва да на равна бройка с мъжете. Въпросът е, че подборът по квалифищация и възможности вече е изместен от подбор по групи според идентификацията. Жените ще изместват по-кадърни и по-подходящи за работата мъже само защото тяхната група трябва да има равно представяне.
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Те са разкрили вратичка, която позволява на чужденците и в двете програми да изпълнят изискванията за инвестиции с банков заем, което означава, че българско гражданство може да се "купи" с малки или никакви реални инвестиции в страната.
  _____________
  Бай Левон харесва това овердрафт туристи с 3-4% лихва могат да придобият лесно и бързи гражданство с добавен скромен рушвет за ускоряване на процедурата ама това е за сериозни араби с големи семейства! А иначе у нас всеки близкоизточен симпатяга може да си купи булка от гетата и така да стане гражданин на ЕС което се практикува от години!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  А мигрантите решават проблема и без визи... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Няма нищо по-хубаво от европейските ценности . За едни морков за другите тояга.Да ви го ...........на ценностите. Който има пари бере плодовете а който няма му робува.

 14. 14 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 251 Весело

  Да го духат бедните

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 15. 15 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 440 Весело

  затова Малта се напълни с богати араби със семействата си от Либия дошли.

  Местните много ги е яд :)

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  затова Малта се напълни с богати араби със семействата си от Либия дошли.Местните много ги е яд :)
  —цитат от коментар 15 на jalal_al_din


  Искаш високи пенсии и високи социални разходи от правителството. Правителството като няма от къде да вземе кинти - кани разни такива и закърпва бюджета до следващите избори. На следващите избори другите да му мислят. Като проблемът с арабите стане напечен в Малта след 20-30 год другите да му мислят.

  Така е демокрацията се фокусира върху 4-годишни резултати. Никой не му пука какво ще е след 20-30-50 год.

 17. 17 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  В Турция вървеше реклама (не знам дали още) за златни визи по телевизията, в която много богато арабско семейство превъзнася новия си живот в Турция. Междувременно милионите мигранти са принудени да работят незаконно, за да оцелеят. Нямат право на работа, не получават и помощи.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Шенген ли? В последните години 10-тина хиляди руски мафиоти, престъпници.... и други с пари си осигуриха българско гражданство. С пенсионираните военни, "зелени човечета", жени и деца вече са 500-600 000....тази територия е руска колония.... а наш ББойко реве за шенген? Защо, за да могат рашките необезпокоявани да вилнеят из Европа?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  За мен е много любопитно не колко чужденци са получили "златни визи" в България (по обясними причини едва ли има голям калабалък), а по-скоро колко българи са получили такива визи, къде и срещу колко. Имам спомен, че в началото на 90-те години се говореше за около 1 000 българи само във Флорида, получили право на престой в САЩ срещу представяне на 1 млн. долара и създаване на едно работно място (естествено домашна прислужница най-често). Пък небеизвестният Петър Манджуков даваше интервюта от Швейцария, където живее със семейството си. И за където се говори, че са съседи с Маджо.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":
  До коментар [#3] от "gozambo":
  До коментар [#6] от "gozambo":

  Накарахте ме с умиление да си спомня как прекрасно си живеехме в нашата малка, но китна страна, в която по границите арестуваха влизащите и разстрелваха излизащите. Вижте как хубаво го е казал поетът:

  Потомци, вий напразно ще се ровите,
  докрай едва ли ще узнайте вий,
  когато се наливаха основите -
  какъв живот живяхме ний!

  Той самият поет не успя да преживее "радостта" от този живот, но Вие определено успяхте да ме разчувствате.

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Те са разкрили вратичка, която позволява на чужденците и в двете програми да изпълнят изискванията за инвестиции с банков заем, което означава, че българско гражданство може да се "купи" с малки или никакви реални инвестиции в страната."
  С други думи законът е направен некадърно, или умишлено са оставени вартички, за да се облагодетелстват някои персони. ПОвечето закони, изковани от НС през периода на прехода са негодни и дават възможност за далавери. Ние сме страната на далаверите, скрепени със закон.

 22. 22 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Е ха добро утро. С пари само възпитание не можеш да си купиш.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Любопитно

  До коментар [#21] от "proza":

  Навремето един от "законотворците" (да, има чиновници които специализират в тази област) ми беше казал: "Винаги се оставя вратичка която се замаскирва добре, колкото по-добър майстор си толкова по-добре я криеш. След това консултираш желаещите да минат през нея, е, не безплатно." Тук явно "законотворецът" не е бил особено кадърен. :-)

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  парламентата бълва некачествени закони.

  къде е новината?

  "данчо ментата и пеев - законотворци" си е български виц.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK