Нов рунд от реформи: Макрон се готви за решителна битка със синдикатите

Нов рунд от реформи: Макрон се готви за решителна битка със синдикатите

© ReutersВ случая става въпрос за привилегии, но най-вече за реформи. Френският президент Макрон е решен да реформира държавния сектор, но ще му позволят ли това синдикатите? Двете страни се готвят за решителната битка, пише "Дойче веле".


Животът на французите може да стане доста неуютен през следващите седмици. С боклуци по тротоарите - заради стачката на службите по чистотата; без електричество в производството - защото енергийните синдикати обявяват прекъсване на работата; без влакове - заради стачката в държавната железопътна компания. Всички тези мерки на синдикатите са техният отговор на следващия рунд от реформи на президента Еманюел Макрон. Служителите на френската авиокомпания "Ер Франс" също се готвят да продължат стачните си действия.


Четири месеца синдикатите близаха раните си - не им беше никак лесно да преглътнат тежкото си поражение в стачките от есента на 2017 година. Тогава те успяха да откопчат от правителството дребни отстъпки по отношение на трудовоправната реформа, но не успяха да спрат либерализацията на френския трудов пазар. Обратното - на правителството му се удаде да разедини синдикатите и да задържи в определени граници недоволството на населението. Стачната мобилизация беше сравнително слаба. Тази пролет обаче всичко изглежда по-различно.


Оспорвани привилегии за малцина
Преди решителната битка синдикатите не само демонстрират по-голяма сплотеност, отколкото миналата есен, но излизат и с амбициозна програма. В центъра на протестите е задлъжнялата с 45 милиарда евро държавна железопътна компания, която трябва да бъде санирана. Реформата предвижда по-малко привилегии за новоназначените служители - например да не излизат в пенсия 10 години преди навършването на редовна пенсионна възраст. Синдикатите приемат това като фронтална атака и планират дългосрочна стачка, която ще започва на 3 април и ще продължи три месеца - на всеки три работни дни ще има по два дни стачка.


Също на 3 април ще прекъснат работа и службите по чистотата - в редица региони на Франция служителите им излизат в безсрочна стачка. В центъра на протестите и тук е пенсионната възраст: искането на синдикатите е служителите от бранша да излизат в пенсия поне пет години по-рано, а за някои дейности, вредни за здравето, 10 години преди навършването на редовна пенсионна възраст.


В продължение на цели три месеца смятат да стачкуват и служителите в електро- и газоснабдяването. Те пък настояват за по-добро заплащане. Също както и служителите на "Ер Франс", които настояват за вдигане на заплатите им с шест процента.


Застрашен ли е Макрон?


Синдикатите ще се опитат да притиснат правителството, атакувайки го от няколко страни едновременно. Най-сериозната опасност за Макрон и премиера Едуар Филип дебне от стачката на железниците. Наистина анкетите сочат, че повечето французи одобряват премахването на привилегиите на железничарите, но експертите предупреждават, че ако общественият живот във Франция бъде парализиран повече от две седмици, французите ще започнат да се тревожат. С други думи - ще се увеличи и натискът върху правителството за отстъпки.


Примери от миналото не липсват. Френските медии често припомнят есента на 1995 година, когато младият премиер Ален Жупе се опита да наложи амбициозна пенсионна реформа, която също предвиждаше отнемане на привилегиите на служителите в държавните железници. Продължилата седмици наред стачка парализира обществения живот в страната, а правителството беше принудено да отстъпи.


Изходът - неясен


Въпреки многобройните паралели има обаче и редица важни различия. За разлика от президента Жак Ширак през 1995 г., Еманюел Макрон излезе с програма за реформи още в предизборната си кампания през 2017. Според допитванията до общественото мнение се е повишил делът на французите, които - след десетилетия дебати - най-после приемат, че реформите са необходими.


В сравнение с реформите на Шрьодер навремето в Германия френското правителство подхожда по-предпазливо. На фона на високата задлъжнялост Макрон възнамерява до 2022 да съкрати само 120 хиляди души от близо 5.6 млн. служители в държавната администрация.


Малцина експерти се осмеляват да правят прогнози за изхода на сегашното премерване на силите. Политическата динамика във Франция е твърде непредвидима. Ясно е обаче, че ако правителството отстъпи пред натиска на улицата, с планираната за 2019 година - и най-важна за Макрон - пенсионна реформа ще бъде свършено.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2011 Неутрално
 2. 2 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Успех...предното комуне социалист нищо не направи...

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Успех на Макрон в ликвидирането на френският комунизъм!!!

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7193 Неутрално

  Успех на Макрон, но не вярвам да излезе на глава със синдикатите.

 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1894 Любопитно

  ми досега никой не се справи с френските синдикати, ако успее ще го признаем за френската Тачър

 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Аз не залагам на Макрон.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  А медийната цензура отново ще я има ли ?
  Не че е хубаво, но миналогодишната улична война бе силно укривана от силите на реда ....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  Ясно е обаче, че ако правителството отстъпи пред натиска на улицата, ....
  =======
  Миналогодишния кютек бе изразителен. ...
  Влачени по улиците жени , дърпани за косите. ....счупени видео камери на репортери .....
  Дано не се повтори.

  Bukalemun
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Поляците бяха абсолютно прави преди месец-два като заявиха на Макрон, че полската икономика е в много по-добро състояние от френската, защото френската е отровена от социализъм и синдикализъм. Или нещо подобно. Какъв е проблемът със социализма на Запад,включително в САЩ- държавата налага нови и нови данъци. Държавните бюрократични структури се разрастват неимоверно, на един,който си клати зарзаватите по цял ден му назначават двама да му помагат, мениджърите в държавните служби са повече от работниците. На всеки се пада по-малко от 5 минути реална работа на ден средно, другото е измисляне на ненужна работа и имитиране на работа, мениджърите си уплътняват времето в безкрайни съвещания и обсъждания. В същото време цялата тази пасмина се ползва с нечувани привилегии и получава огромни заплати. Реално държавните служители са приложили комунистическия принцип- от всекиму според способностите,т.е. колкото му се иска да работи и всекиму според поребностите,т.е. охолен и презадоволен живот. Ни Макрон ни Макроница биха могли да направят нещо, докато не се откажат от социализма и да приватизират всичко. Тези милиони държавни паразити толкова са се разраснали, че убиват западните общества.

 11. 11 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Макрон е човек на банкерите, и има тяхната подкрепа. Той ще промени Франция, помнете ми думата.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  И аз пожелавам успех на Макрон. За мандата , който има той трябва да разбие синдикалната мафия във Франция и да направи реформите в публичния сектор така , както ги мислеше в предизборната си програма и да не мисли за следващ мандат. Ако го преизберат , добре , ако ли не , той е млад и на попрището жизнено има как да си вади хляба, но ще остане в историята на Франция с положителен знак.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  До коментар [#10] от "gozambo":

  защото френската е отровена от социализъм и синдикализъм. ....
  ======
  Ухххх .....все се мъчех да намеря точните думи .....
  А те са тия !

  Bukalemun
 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#11] от "liubo...otdale4":

  или Франция него Я как Саркози се промени
  Макрон няма шанс в случая, много си размъти водата той самия и сега други ще почнат да ловят риба там

  гошо
 15. 15 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Въведе ли се анго-саклонският бизнес модел - тази държава ще дръпне доста. Дори ОК пасти ще яде. С тези безумни данъци и силен социален модел, бизнес няма как да се прави.
  Но, няма да е хич лесна задачата. Този социален модел е толкова масивно вкоренен в обществото. Да видим.

 16. 16 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Успех на Макрон! Ако синдикатите го победят, то жалка и майка на Франция!Първо ше отблъснат Германия, както направиха с Англия и после ще ранебитят ЕС! Но нищо чудно на мястото на тумора баба Меркел да дойде някой енергичен и мислещ за Германия политик! Тогава Германия първо ще си върне Елзас, Лотарингия и Фландрия, а после щъ "изшътка" Франция в ъгъла!

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Макрон нищо няма да направи. Франция вече е пълна с примитиви от Третия свят, които винаги ще гласуват за повече социализъм и заедно с държавните служители и работници и останалите, разчитащи на държавни помощи ще провалят всеки опит за реформи в правилната посока. При французите социализмът вече е ку.турен проблем, той е здраво залегнал във френската култура. Французите са разбити отвсякъде. При тях вече няма здрав разум, няма национален дух, няма обща идея. Ако те имаха малко здрав разум,първо щяха да спрат собствения си геноцид, защото до края на века и спомен няма да има от тях. Франция ще е като френския отбор по футбол.

 18. 18 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  До коментар [#17] от "gozambo":

  Гозамбо, след като кълнеше преди изборите как Макрон няма да спечели и Льо Пен може да победи още на 1ви тур (!!!), сега продължаваш в същия дух със заклинанията. Не им бери грижа на французите, те са жизнени, преживели са 2 световни войни, куп революции и пак са сред водещите нации в Европа. Не се връзвай на алтернативно десните конспираторски дезинформации. Дали с Макрон или някой друг, те нямат избор - трябват спешни реформи. И колкото по-бързо го разберат, толкова по-добре за тях.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK