Новите коли в ЕС вече имат система за автоматична връзка със 112 при катастрофа

Новите коли в ЕС вече имат система за автоматична връзка със 112 при катастрофа

© Георги ПауновскиОт 31 март влезе в сила задължението всички нови автомобили и малки товарни автомобили в Европейския съюз да бъдат оборудвани със системата eCall, предаде италианската агенция "Аджи", цитирана от БТА.


Тя представлява ново устройство, което в случай на забавяне, причинено например от инцидент, автоматично се обажда на спешния номер 112, който е валиден за всички 28 страни - членки на ЕС. Сензори в автомобила, разположени във въздушните възглавници, автоматично ще съобщават местонахождението му, точното време и посоката, в която е пътувал по време на инцидента.


Импулсът може да бъде и ръчно активиран, като се натисне съответният бутон на арматурното табло.
Устройството стана задължително с регламент 2015/758 на ЕС в контекста на мерките за намаляване броя на жертвите на пътя до 2020 година, съобщи френското списание "Отомобил". През 2016 година в Европа при пътни инциденти са загинали 25 500 души, а тежко ранени са 135 000.


Спорове при въвеждането на мярката предизвикаха опасенията за съхраняването и защитата на личната информация, изпращана от автомобилите до спасителните служби. Изменения в законодателното предложение гарантират, че eCall устройствата ще предоставят само минимални данни, например типа превозно средство и точното място на инцидента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK