Добре ли ѝ е на турската икономика при Ердоган

Добре ли ѝ е на турската икономика при Ердоган

© ReutersРазминаването е пълно: президентът Реджеп Ердоган смята, че турската икономика е във възход, но финансовите експерти са на друго мнение - те говорят за криза, пише "Дойче веле". Кой е прав?


И нямат край проблемите на турската лира: от месеци, даже години, турската валута бележи рекордни спадове. При това толкова, че финансовите пазари вече нямат доверие в турската икономика. Рейтинговите агенции виждат опасност от финансова криза и постоянно понижават бонитета на страната на Ердоган. За най-голямата сред тях - "Муудис" - държавните облигации на Турция са само хартийки.


А какво прави Ердоган? Той продължава да се държи като султан-автократ. Той игнорира напълно признаците на слабост и повтаря като мантра своята измислена истина: турската икономика била в "апогея си", а рейтинговите агенции бълвали "глупости". Затова Ердоган иска да си създаде собствена рейтингова агенция.
Наскоро турската лира достигна нов отрицателен рекорд спрямо еврото и долара: един долар се разменяше за над четири лири, а спрямо еврото курсът достигна 4.98 лири. Казано иначе: ако преди 10 години турската лира струваше 50 евроцента, преди три години курсът ѝ беше паднал до 35 евроцента, а днес се разменя само за 20 евроцента. Последното обезценяване до известна степен обаче не беше чисто турски проблем, защото финансовият свят наблюдаваше загрижено размяната на удари между САЩ и Китай. Страхът от евентуална търговска война отблъсква инвеститорите от рискови инвестиции, към които спада и турската лира.


Това даде основание на анализаторите от "Комерцбанк" да определят лирата като "горещ картоф". Преди всичко японските инвеститори се освобождават от позициите си в турски лири, твърди валутният експерт от консултантската фирма DNG Фатих Керестечи. Известно е, че много японци влагат парите си не в Япония, а в страни с по-високи лихви. От гледна точка на опасността от евентуална търговска война, сега те изтеглят парите си.


Турция е затънала в дългове


Чемил Ертем, който е един от съветниците на Ердоган, гледа на нещата съвършено различно. Той дори се съмнява, че един долар се разменя за повече от четири турски лири. "Говори се, че курсът е надхвърлил четири лири. Това не е вярно", заяви той за турската телевизия.


Факт е, че инфлацията в Турция е висока и представлява бреме за населението. Освен това страната живее доста над възможностите си и внася значително повече стоки, отколкото изнася. Ситуацията се усложни допълнително, тъй като намаляха приходите от туризма, а вносът на петрол поскъпна след покачването на цените на световнитe пазари. Към това се прибавя и фактът, че петролните сделки се заплащат в долари. На всичкото отгоре Турция има огромни външни дългове и ако лихвите в САЩ, и не само, се покачат, страната ще бъде застрашена от икономически колапс.


Измисленият свят на Ердоган


Турция все по-трудно си намира пари на световните пазари. В момента това става при лихви от порядъка на 12-13 процента за заеми със срок на погасяване за десетки години. А това показва, че инвеститорите оценяват тези сделки като рискови. За парите са важни само фактите, финансовите пазари не се интересуват от дипломация. И докато чуждите политици са длъжни да внимават какво и как да говорят с Турция, рейтинговите агенции казват всичко в прав текст. "Муудис", например, критикува растящата ерозия на политическите институции, които забавят реформите. Анализаторите на агенцията посочват, че политиката е сложила ръка върху съдилищата и Централната банка, която би трябвало да се бори с високата инфлация, като вдигне лихвите. В измисления свят на Ердоган обаче това е точно обратното: турският президент вярва, че инфлацията може да бъде овладяна чрез намаляване на лихвите.


Парите продължават да текат


Ердоган обаче може да си позволи да мисли така. Защото от Европа продължават да текат пари към Анкара. Съвсем наскоро Европейската комисия одобри отпускането на втори транш от 3 милиарда евро по споразумението за бежанците от 2016. Трите милиарда от първия транш вече са преведени. ЕС изрично подчертава, че тези пари не са предназначени за Турция, а за трите милиона бежанци.


Към това трябва да прибавим и т.нар. "предприсъединителни помощи". За периода от 2007 до 2020 година тази сума възлиза на девет милиарда евро. Затова и Ердоган повтори на срещата във Варна, че държи твърдо на присъединяването на Турция към ЕС. Той обаче не спомена малката сума от около 80 милиона евро, които му предостави ЕС за охрана на границите.


Журналистическо разследване на списание "Шпигел" и други европейски медии установи, че с тези пари, между другото, е била финансирана покупката на бронирани военни машини!

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Важно е какво смята султанът за икономиката, както и Гасударя.
  Раята и крепостните са длъжни да изразяват пълна подкрепа.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3143 Весело

  Колос на глинени крака !

  Европа обаче няма интерес да клати феса , щото ще дойде не емигрантска вълна , а направо цунами...

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Гюлен е виновен, само му прай кал на Ердоган, ама ще го арестува и всичко ще се опрай.

 4. 4 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 306 Любопитно

  Нека да оставим настрана рейтинговите агенции. Те винаги могат да бъдат обвинени в пристрастия.
  Обаче да погледнем това :
  "Турция все по-трудно си намира пари на световните пазари. В момента това става при лихви от порядъка на 12-13 процента за заеми със срок на погасяване за десетки години. "
  Истински шамар!

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Е , сега ще разберем,нали Путин и Ердоган се срещат?

 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Навремето в средата на 30те годиниХитлер е получил огромни суми невъзвръщаеми кредити от САЩ.
  Сега Ердоган получава предприсъединителни (???) фондове и пари за страдащите бежанци с които си купува.... танкове.
  Проблема е че сме прекалено близо до огъня и шансовете да ни се размине са нулеви.

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Сега Ердоган ще си направи собствена рейтингова агенция и тя ще покаже на света силата на турската икономика.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  Парите продължават да текат

  Ердоган обаче може да си позволи да мисли така. Защото от Европа продължават да текат пари към Анкара. Съвсем наскоро Европейската комисия одобри отпускането на втори транш от 3 милиарда евро по споразумението за бежанците от 2016. Трите милиарда от първия транш вече са преведени."
  преведени са 1.8 млрд според Туск и Юнкер
  "Към това трябва да прибавим и т.нар. "предприсъединителни помощи". За периода от 2007 до 2020 година тази сума възлиза на девет милиарда евро."
  БВП Турция 900 мрд .....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Аха.. дааа. БВП на Турция БЕШЕ почти 900 млрд...... през 2016. Сега не е ясно изобщо колко е.
  И при положение, че турската икономика върви назад и разходите са повече от приходите, всяка инжекция е живителна сила.

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 983 Весело

  За такива като Ердоган, ако физиономията е крива, е виновно огледалото, а ако икономиката има проблеми - рейтинговите агенции.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  За да може толкова бежанци да остават в Турция значи, че Ердоган върши онова което европейските политици не смеят по една или друга причина, а именно да използва сила. Затова ми се вижда малко лицемерно да тръбим какви демократи сме, но да плащаме на биячи. За мен тук въпросът е принципен. Да човешко е да помогнем, но след като решим с колко точно да помогнем затваряме границите с риск да се наложи да се стреля на месо и потопяват кораби с бежанци в морето, но да не се подмазваме на диктатори.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Обективните анализатори са единодушни, че колапса на турската икономика е неизбежен и е въпрос на време, заради политическите безумия на султана.

 13. 13 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Her zaman olduğu gibi çıktı, ще рече "палучилас как всегда". Ръстът на икономиката е проинфлационен, допълнително подхранван от демографията. Очаквам R-доган да промени конституцията, за да си осигури пожизнен мандат. Ако направи това, ще върне Турция още години назад. Дори военните не са си позволявали такива неща.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 14. 14 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Сатрап

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  Той игнорира напълно признаците на слабост и повтаря като мантра своята измислена истина: турската икономика била в "апогея си", а рейтинговите агенции бълвали "глупости". Затова Ердоган иска да си създаде собствена рейтингова агенция.
  ======
  От 4 дена чакам от Дневник нещо за турската икономика. .....
  .....но отново чета нещо от тоя род.
  Или ..... "каза Дойче Веле".....
  Интересно ....като стане дума за турска икономика , единствено от извора на тая медия ли тече информация ?
  Лично аз , макар и да съм научил статиите и на изуст...продължавам да им обръщам внимание ....
  Но уви ....хората са все същите. ....
  Дори не смеят да назоват миналогодишния икономически ръст на мишената си ! А той е притеснително умо побъркващ , прочели статията. ... 7.4%.....

  Тази цифра показва, че Турция се ра8вива с по бързо темпо и от Китай.

  Bukalemun
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#9] от "George Svinarov":

  Аха.. дааа. БВП на Турция БЕШЕ почти 900 млрд...... през 2016. Сега не е ясно изобщо колко е.
  =======
  Мерак ли те хвана ?
  Виж.....и Дойче Веле крият....
  Единствено анти турски лозунги в статията. ...

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":
  2013 г - 950 млрд.
  2016 г - 857 млрд.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 18. 18 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#11] от "Batezuzi":
  По тази логика и нас досега да са ни потопили, няколко пъти - последен повод бе поведението ни по случая "Скрипал". Но ни търпят. А дали забравят - не знам.

 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Няма държава, която да е управлявана от вманиачен, че и религиозен диктатор, и да не е закъсала. Така че няма нужда Муудис или Дойче веле да ни подсказват накъде отиват нещата. Щял да си направи собствена рейтингова агенция, само че кой инвеститор ще гледа неговата агенция, а не световно признатите?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#17] от "Николай Колев":

  Никииии , ники....през 2016 та година , за една нощ , Турция загуби 150 милиарда долара. Причината бе Мудис и стоящите зад нея .....
  Друга държава да беше. ....щеше да фалира моментално. ...
  Очакваната цифра за 2016 , бе 1.350 милиарда долара .....
  Затова запада реши да скрои преврата ..... фаталната им грешка !!!!!
  Сега вече съжаляват .....но е късно. ...лъка е пуснал стрелата вече. ....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Няма изненади - всеки подобен режим води до живот в паралелни реалности.
  Ние ( а и целокупния СИВ) изпълнявахме петилетки в съкратени срокове, отчетите пращяха с хубави данни, живота и реалността, който по-големите помнят,. беше доста различен и се стигна до..... тежки кризи и инфлации. У нас Луканов едностранно обяви спиране на плащанията по-дълговете, т.е. еднозначен фалит.
  Защо в Турция, Русия и дори измисления от ККП страхотен китайски подем, да не доведат до същото?

 22. 22 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Всяка диктатура е пагубна за икономиката в средно и дългосрочен план. Дори Пиночет не успя за дълъг период

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 23. 23 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Колев":Никииии , ники....през 2016 та година , за една нощ , Турция загуби 150 милиарда долара. Причината бе Мудис и стоящите зад нея .....Друга държава да беше. ....щеше да фалира моментално. ...Очакваната цифра за 2016 , бе 1.350 милиарда долара .....Затова запада реши да скрои преврата ..... фаталната им грешка !!!!!Сега вече съжаляват .....но е късно. ...лъка е пуснал стрелата вече. ....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  В тоя психодиспансер цял ден ли ви остават на компютрите?

  I shave with Occam's razor
 24. 24 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#17] от "Николай Колев":

  Той ръста го смята в турски лири.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  Всъщност , мислителите на западната икономика се притесняват много повече от нещо друго. ....
  Как е възможно само за едно десетилетие , от полу колония ,една държава да достигне на такова равнище......
  Днес , за да работи , икономиката на САЩ задлъжнява със 167 милиона долара НА ЧАС .......и е принудена да погасява дълговете на годишния си бюджет чрез. .... самолетоносачите бродещи по света.....
  Това е голямата мъка на запатните чичковци с куфарчетата !

  Bukalemun
 26. 26 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Финансите на Турция наистина не са никак розови през последните няколко години,но колапса,който чертае DW е силно преувеличен.

 27. 27 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 660 Неутрално

  По-добре е от путин и руската икономика, но същия проблем - диктатора и неговата номенклатура се облажват, а всички останали страдат!

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#4] от "инж. Ганев - малцинство от 5.87%":

  . В момента това става при лихви от порядъка на 12-13 процента за заеми със срок на погасяване за десетки години. "
  =======
  Ако бях инвеститор , и си влагах парите в държава за която се говори, че не е много сигурна .... едва ли бих се договорил за толкова дълъг срок на възвръщаемост на парите !
  Нямаше да ми стиска !

  Bukalemun
 29. 29 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Абе, тия японци големи ще се окажат големи серсеми- точно когато трябва да са съпричастни с великата турска икономика, почват да си теглят спестяванията. Ама Султанът какво дреме- я бързо да прати прокуратурата в някоя, по-голяма банка.

  За съжаление, ЕС и тези път го играе данкиното- значи, плащаме на чалмата, да пазел мигрантите, а пък той с парите купувал танкове, с които избивал истински бежанци из Сирия. Не е ли по-лесно (и по-евтино), просто да се ликвидират 2-3 за незаконно пресечане на външните граници, на другите ще им държи ситка поне в следващите 30-40 години.

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Неутрално

  Курсът на долара и еврото казват всичко. Здравословната инфлация отдавна е станала твърде висока и неконтролируема...
  Турция е като България с няколко разлики: по-голям размер, повече производство, повече пазари, повече туризъм. Останалото е същото, в някои случаи по-брутално.
  А хората също са като нас - добри и приветливи.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Така, като чета какво си писала, започвам да се чудя, как така Ердо `ан не е предложен за Нобелова награда по икономика...?! :)
  То бива невиждани успехи и невероятно развитие, ама чак пък толкова? Между другото, ако питаш Бойко и той все невероятни успехи отчита... :)

  Извън всичко останало. Понеже често ходя към Турция, вече се вижда, че някои неща не са наред. И не само в икономически план...

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Малко ми е странно сериозна медия като DW да напише такава статия. Икономиката в Турция никога в републиканският период не е била толкова добре, колкото по времето на Ердоган. Има спад от няколко години, но тои спад е акосравним с предишният скок, започнал именно по времето на Ердоган. Преди Ердоган инфлацията беше много голяма, та чак се наложи да се махат 6 нулии 1 млн. турски лири да станат 1 лира, което пак беше направено от Ердоган и беше добър ход, защото в Турция имаше различни емисии на монети и примерно някой монети с по висока стойност бяха по-малки от монети с по-ниска стойност, и обърквацията беше пълна.
  Тя икономиката не може да върви само нагоре, и даже Турция по времето, когато в другите държави имаше криза даваше по 6 % ръст на година.
  На Ердоган другаде му е проблема, и то се знае къде.
  Но не и в икономиката и инфраструктурата. Инфраструктурата се променя невероятно при Ердоган, стрят се пътища, магистрали, сгради, болници, училища, университети, железници, мостове, летище (най-голямото в света), тунели. Метрото в Истанбул скоро трябва да стане второто на-голямо в света (след Ню Йорк).
  И то се строи качествено, а не след три месеца да има ремонт. И се строи бързо. Ако метрото в Истанбул се строеше с тукашните темпове, никога нямаше да бъде построено. Все пак това е мегаполис, спирките са много, и не може на 1 г. да се строи само 1 спирка.
  И пак ще кажа при Ердоган проблема е другаде, той икономиката я пази, защото и нея ако я пипне и направо ще ги изгонят с ритници от президентството.
  Но вътрешната и външата политика са ужасни, нарушаването на човешките права, налаганетоп насила на исляма на всички, унищожаването на светският характер на държавата, хората започва да ги е страх. Ако не си с ислямистите става страшно, не може да ги критикуваш, освен ако не си политик от някоя опозиционна партия.

 33. 33 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 255 Неутрално

  С интерес чета някои проердогански постове(не пиша протурски).100%любов и вяра направо будят възхищение.Но по-добре да са платени съобщения,защото ако не са,това е признак за примитивизъм.Само примитивно,комплексирано човешко същество може да смята за непогрешимо друго човешко същество!За Русия вече никой не се съмнява,но Турция е живяла и по друг начин. Османската империя е с минал срок на годност А ислямските морални ценности ,които са в душата на Султана са половинчати.Покриват жената с черен чаршаф и тя веднага става светица.Дотук добре,но с какъв чаршаф да покрият правоверния,налитащ да реже глави,които се различават от неговата.
  Може някой да ми отговори,че ние българите,не сме в състояние да родим такъв титан като Ердоган,достоен за възхищение и обожание.Може,но дори и да се роди такъв,няма да го"ценим"чак толкова.Ще се съмняваме малко!!Защото такива са ни били завоевателите-господари през вековете.Тлъсти беьове,крастави заптиета(по Захари Стоянов)и славянски пияндурници.Как да не ти се разклати вярата в човека!

 34. 34 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#22] от "danvan":

  Хитлер вдига Германия на крака за отрицателно време, но разбира се след това губи войната. Ако беше спечелил обаче сега щеше да се пише друго.

 35. 35 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ...и както винаги като се сговни икономиката диктаторите намират външни врагове за една малка война за сплотяване...

 36. 36 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  .Как е възможно само за едно десетилетие , от полу колония ,една държава да достигне на такова равнище......!
  —цитат от коментар 25 на eti mehter

  Сопри се бе, човек. Т. Йозал полуколония ли остави? Какви суровини са ви взимали Запада? Четеш ли за задлъжняването днес?


  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 37. 37 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Той игнорира напълно признаците на слабост и повтаря като мантра своята измислена истина: турската икономика била в "апогея си", а рейтинговите агенции бълвали "глупости". Затова Ердоган иска да си създаде собствена рейтингова агенция.======От 4 дена чакам от Дневник нещо за турската икономика. ..........но отново чета нещо от тоя род. Или ..... "каза Дойче Веле".....Интересно ....като стане дума за турска икономика , единствено от извора на тая медия ли тече информация ?Лично аз , макар и да съм научил статиите и на изуст...продължавам да им обръщам внимание ....Но уви ....хората са все същите. ....Дори не смеят да назоват миналогодишния икономически ръст на мишената си ! А той е притеснително умо побъркващ , прочели статията. ... 7.4%.....Тази цифра показва, че Турция се ра8вива с по бързо темпо и от Китай.
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  Мемедчо,можеш ли да четеш бе????Аз съм с финансово образование,и отдавна го говоря,че Турция е пред финанос колапс.А ти още вярваш на този некадърник в Анкара.Турция загива при Ердоганчо,и скоро ще го разбереш.Тези милиарди от богатия ЕС,са свежи пари за калпавата турска икономика,и за това драпа за пълноправно членство в ЕС!Сънувай Турция да има по-голям икономически растеж от Китай!Хаха....Пак си разлях кафето от смях ,заради твоите глупости!Турция е в рецесия в момента,а това означава,че няма икономически растеж от години.Инфлацията е огромна.Но,какво да ти разправям още.Твоята чугунена турска глава не може да го осъзнае!Цялата ви нация е такава некадърна!

 38. 38 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Ердоган, когато дойде на власт, завари Турция с цветуща икономика и първия му мандат мина безметежно. Въобрази си, че това е благодарение на него, но недалновидната му вътрешна политика ( войната с кюрдите в Турция ), външната му политика ( намесата на турската армия в Сирия ), опасността от терористични актове на цялата територия на Турция, която пречи на туризма, обезценяването на лирата, дълговете с високи лихви съсипват икономиката на Турция.

 39. 39 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Той игнорира напълно признаците на слабост и повтаря като мантра своята измислена истина: турската икономика била в "апогея си", а рейтинговите агенции бълвали "глупости". Затова Ердоган иска да си създаде собствена рейтингова агенция.======От 4 дена чакам от Дневник нещо за турската икономика. ..........но отново чета нещо от тоя род. Или ..... "каза Дойче Веле".....Интересно ....като стане дума за турска икономика , единствено от извора на тая медия ли тече информация ?Лично аз , макар и да съм научил статиите и на изуст...продължавам да им обръщам внимание ....Но уви ....хората са все същите. ....Дори не смеят да назоват миналогодишния икономически ръст на мишената си ! А той е притеснително умо побъркващ , прочели статията. ... 7.4%.....Тази цифра показва, че Турция се ра8вива с по бързо темпо и от Китай.
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  https://tradingeconomics.com/turkey/gdp

  При Русия на Путин и Турция на Ердоган забелязвам една оба тенденция: през март се обявават данните за предходната година, които са чудесни (да се чете - не чак толкова лоши, както очакваните), а през септември излизат ревизираните данни, които са винаги надолу.

  И не ме разбирай погрешно - предпочитам Турция да е стабилна и просперираща, вместо изпадаща в дълбока икономическа и политическа криза. Важи и за Русия. Просто не виждам как ще стане с Имератора и Султана начело.

 40. 40 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6229 Неутрално

  13% лихви по финансирането на държавата, казват всичко. Вижте при финансиране на правителството на Германия какви са съотвтните лихви. Въпреки трудностите по съставянето му.
  А врътката със собствена рейтингова ягенция е, все едно Башакшехир да си сложи собствени съдии на терена.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#32] от "anonim440":

  Малко ми е странно сериозна медия като DW да напише такава статия.
  =========
  :).... на мен хич не ми е странно ....♡

  Bukalemun
 42. 42 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Началото на възхода на турската икономика беше поставено при Йозал. От него се започна и той беше поставен начело на Турция от военните след военен преврат.
  Ердоган не обича да си спомня за това. Йозал положи основите, и от там Турция тръгна.
  Ердоган просто върви по неговият път.

 43. 43 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Всъщност , мислителите на западната икономика се притесняват много повече от нещо друго. ....Как е възможно само за едно десетилетие , от полу колония ,една държава да достигне на такова равнище......Днес , за да работи , икономиката на САЩ задлъжнява със 167 милиона долара НА ЧАС .......и е принудена да погасява дълговете на годишния си бюджет чрез. .... самолетоносачите бродещи по света.....Това е голямата мъка на запатните чичковци с куфарчетата !
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  Мемедчо,не пиши по теми които нямаш абсолютно никакво понятие!За порреден път си разлях кафето от смях.Не мога да си го изпия от смях по невероятните глупости които пишеш!

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#37] от "protivbspdpsatak":

  Аз съм с финансово образование,и отдавна го говоря,че Турция е пред финанос колапс.
  =======
  Оуууу , знам знам......от 16 години все това се чува....
  От какви пехливан финансисти , все същата басня слушам.... :)
  Продължавайте ..... дерзайте ..... $☆$

  Bukalemun
 45. 45 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Финансите на Турция наистина не са никак розови през последните няколко години,но колапса,който чертае DW е силно преувеличен.
  —цитат от коментар 26 на tosho_toto


  Всички световни финансови и икономически анализатори констатират изключително лошите икономически и финансови показатели на Турция при Ердоган.Така,че DW го казва като има в пред вид, анализите на световните финансови рейтингови агенции и институции!

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#43] от "protivbspdpsatak":

  За порреден път си разлях кафето от смях.
  =======
  Ами .....вържи си го на врата .... какво друго да те съветвам....
  Щото ...... още доста кафета ти предстоят .....да разливаш ..... ¥

  Bukalemun
 47. 47 Профил на cqo33546357
  cqo33546357
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А какво казват Тойота и останалите големи автомобилни производители ?

 48. 48 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Ети, ти турчин ли си, какъв си. Защо не си ходиш в Турция, където всичко е наред?

 49. 49 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Икономиката във възход, диктатурата също !!!

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#42] от "anonim440":

  Началото на възхода на турската икономика беше поставено при Йозал
  ========
  Това е така , но Йозал допусна грешка..... или по точно , за малко време се постара да стори много неща за Турция......
  Този му ентусиазъм разбуди духовете на ония които по традиция имаха турската държава за плантация оставяща много печалби......
  Чуваха се дори и гласове ... "кой е този ...как си позволява. ...кюрдина Йозал ли ?..."...
  ...... и го ликвидираха.....
  Затова Ердо не бърза .... явяш и внимательно. ... с "ь"

  Bukalemun
 51. 51 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Икономиката не е наред от няколко години, но преди това пък беше вдигната на много високи нива. Износът в момента е на рекордни нива. Турция произвежда страшно много неща. Лирата наистина пада, но в Турция няма валутен борд, и не е фиксиран курса, а падането на лирата не е нещо ново за Турция, в която от много години всички се интересуват от курса на долара и даже някои заплати са в долари (така са договорени).
  В момента има глад за долари в Турция, защото всеки иска долари, лирата пада.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Икономика при диктатура. Може, но в началото, после всичко тръгва по нанадолнището.

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#48] от "timtim":

  Ти май не си трол....личи си !
  Но все пак ме пъдиш .....
  Млъквам....специално заради твоя хатър....сериозно !

  Bukalemun
 54. 54 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Е говори се, че Демирел го е убил.
  От завист.

 55. 55 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4093 Любопитно

  "Чемил Ертем, който е един от съветниците на Ердоган, гледа на нещата съвършено различно. Той дори се съмнява, че един долар се разменя за повече от четири турски лири. "Говори се, че курсът е надхвърлил четири лири. Това не е вярно", заяви той за турската телевизия."

  Чемил не вярва, че доларът се разменял за повече от 4 лири, а за колко според него се разменя тогава - 3.96?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 56. 56 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Турската икономика е балон, както и китайската, които скоро ще се спукат! Това е така, защото и двете страни са зависими от чужди фирми и чужди икономики! Не можеш да правиш конкурентна икономика с чужди технологии и чужди фирми! Един ден ако почнеш да пречиш, ще ти резнат от комата, или ще ти го вземат целия! Това не могат да разберат ислямо-комунистите и това ще им изяде главите! А пък Русия въобще и не се мъчи да прави икономика!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 57. 57 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  икономически ръст ... 7.4%.....Тази цифра показва, че Турция се ра8вива с по бързо темпо и от Китай.
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  Ние туй сме го играли отдавна. Казва се Чудото на другаря Цар, или бърз кредит от Пощенска банка - и за комшийката взех. Народа захлеби с коли и плазми, имотите фърчаха с по 20% на година (др Иванов е свидетел) Сега имаме Чудото на др Султан - бърз кредит от Ферхунде банка.

  Кредитен ръст от 50% на годишна база - теглиш, изплющяваш, растеш. Ама пак не могат на стигна, щото 2007 нашия кредитен балонец беше на +72%

  https://ahvalnews.com/economy/dark-side-turkeys-strong-gdp-growth

  Виж , по нива вече са ни дръпнали доста напред, щото задминаха 170%
  https://tradingeconomics.com/turkey/private-debt-to-gdp
  пък ний седим на скромните 56%

 58. 58 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonim440":

  Всъщност Хитлер никога не е имал шанс да спечели.

 59. 59 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Слушай какво ти се говори от експерти бе чугун,а не пиши небивалици!Турция сега харчи милиардите на ЕС и САЩ!Но,като спре паричния поток ти и твоята Турция ще бъдете в небитието!Турция е изостанала и слаба държава,която години се поддържа от богатия Запад!Без него сте кръгла нула!Ще хванете паяжина на задника,защото сте калпави!До коментар [#44] от "eti mehter":

 60. 60 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Добре,че признаваш,че не си в час,макар и индифектно!Пишеш небивалици,и става голям хумор!Турция е номер 1,но по бедност и мизерия!Хаха...Вярвай си на глупостите,но консумираш западни пари.Като спрат да идват милиарди от Запада,ще хванеш паяжина на задника!

 61. 61 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  А той е притеснително умо побъркващ , прочели статията. ... 7.4%.....Тази цифра показва, че Турция се ра8вива с по бързо темпо и от Китай.
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  Инфлация от 10.3 % как ти се струва? Добре ли е? Зле ли е ?

 62. 62 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  "ЕС изрично подчертава, че тези пари не са предназначени за Турция, а за трите милиона бежанци."

  Интересно ми е, кой и как контролира разходите на тези милиони. Как Европа може да бъде сигурна, че отиват за подобряване на положението на бежанците или Турция просто си ги използва за свои нужди, държи бежанците в страната си, а те тънат в мизерия и проблеми.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 63. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4093 Любопитно

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Кога и къде е било очакваното число 1350 миларда ети(цифри са 0, 1, 2...9, другото са числа)?
  Ти в каква реалност живееш, може ли да обясниш как от 860 милиарда през 2015 се е очаквало да стане 1350 милиарда през следващата година, това са 50% ръст?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#57] от "dosetliv":

  Ние туй сме го играли отдавна.
  ======
  Аааа... не се и съмнявам !

  Bukalemun
 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#63] от "vesolr":

  Не преиначавай казаното от мен , Весьо..... :)
  Знам че това е метод за разводняване , но не и на мен тия ....
  За 2016 та ти говоря .....
  Ако не бе превратния опит .... числата щяха да лъснат е мудис щеше да бъде принуден да короняса турската икономика. .....
  И въобще за каква криза напира Дойче Веле ?
  Възходяща икономика, 6 от 10 те световни мега проекта са на турска територия , Турция е спонсор на МВФ и в същото време храни над 3 милиона бежанци ....води война ! Инвеститори от цял свят правят зрелищни търгове на турска територия. ... :)
  Не съм прибавил още и мръсната анти турска политика от страна на запада....
  ....:).....къде е кризата ?

  Bukalemun
 66. 66 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 306 Неутрално

  ... може ли да обясниш как от 860 милиарда през 2015 се е очаквало да стане 1350 милиарда през следващата година, това са 50% ръст?!
  —цитат от коментар 63 на vesolr

  Това са цифри от различни методики. :-))))
  Според методиката на МВФ, през 2016 е БВП е бил 863 млрд. $, с прогноза (от есента на 2017) за 2017 за 841 млрд, т.е. около 20 млрд надолу.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 67. 67 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 248 Весело

  До коментар [#63] от "vesolr":Не преиначавай казаното от мен , Весьо..... :)Знам че това е метод за разводняване , но не и на мен тия ....За 2016 та ти говоря .....Ако не бе превратния опит .... числата щяха да лъснат е мудис щеше да бъде принуден да короняса турската икономика. .....И въобще за каква криза напира Дойче Веле ?Възходяща икономика, 6 от 10 те световни мега проекта са на турска територия , Турция е спонсор на МВФ и в същото време храни над 3 милиона бежанци ....води война ! Инвеститори от цял свят правят зрелищни търгове на турска територия. ... :)Не съм прибавил още и мръсната анти турска политика от страна на запада........:).....къде е кризата ?
  —цитат от коментар 65 на eti mehter


  Нека и аз да попитам: как от $859,3 млрд през 2015 се е очаквало $1350 млрд през 2016Г? Годишен ръст над 50% за икономика от топ 20 в света е меко казано потресаващ.

  И моля, спести ми конспиративната теория за организирания заговор от Мудис, Запада, Гюлен и Палпатин. Придържай се към цифрите и фактите, за белетирстиката си имаме Лъдлъм и Кланси.

 68. 68 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4093 Любопитно

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Четине, нищо не преиначавам. Кажи ми ти на основа на каква религия си очаквал през 2016 БВП от 1350 милиарда, при положение, че предната година - 2015, БВП е под 900 милиарда. Това с черна магия или как смяташе да стане, но сега се оправдаваш с опита за преврат?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 69. 69 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#22] от "danvan":Хитлер вдига Германия на крака за отрицателно време, но разбира се след това губи войната. Ако беше спечелил обаче сега щеше да се пише друго.
  —цитат от коментар 34 на anonim440


  Това е така, но все пак в средно и дългосрочен план икономиката би се сринала дори и без вийна. Дори за краткото време на третия райх, изтичането на мозъци към САЩ е било значително.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 70. 70 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Отдавна се изказвам против Ердоган и кресливата му ислямистка партийка. Въпреки че никога не съм обиждал Турция като държава, а само нео-османлиеца с мераци за султан Ердоган са ме обвинявали в анти-турски чувства. Ами ето числата говорят, проблем с дълга, свиващо се БВП, висока инфлация, голям дефицит. Въпреки всичките мантри за това колко много изнасяла Турската икономика, оказва се че вносът е значително повече. А главният нео-османлиец с мераци за султан, тръби небивалици и неговите глашатаи ги разпространяват из форумчето. Когато фактите говорят и боговете мълчат, гласи една поговорка. Страхувам се за БГ, Турция е огромна за Българските мащаби държава с население 11 пъти по-голямо от Родината. Дестабилизирана Турция би била изключително опасна както от икономическа, така и от военно-политическа точка.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Анализаторите на агенцията посочват, че политиката е сложила ръка върху съдилищата и Централната банка, която би трябвало да се бори с високата инфлация, като вдигне лихвите. В измисления свят на Ердоган обаче това е точно обратното: турският президент вярва, че инфлацията може да бъде овладяна чрез намаляване на лихвите.
  —цитат от коментар 0 на 0


  Ами като си е избрал за най-любил икономически съветник най-големият авантюрист, Йит Булут. Двамката са си на един акъл. Ердоган не веднъж е пренебрегвал препоръките на утвърдени икономисти, включително на дългогодишния мин.на икономиката Бабаджан, щото Йит бил на друго мнение. Йит не е на друго, а на Ердогановото мнение. Откачалниците се подушват от разстояние.

 72. 72 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  И въобще за каква криза напира Дойче Веле ?Възходяща икономика
  —цитат от коментар 65 на eti mehter


  В края на миналата година се срещнах с бившите ми одитори. Е, казвам им, Ердоган казва че турската икономика е най-бързо растящата. Отговариха ми, че за една година фирмите на клиентите им наполовина се смалили.
  После на път за летището същото казах на таксиметровия шофиор. Той пък директно ми отговори с народна мъдрост, "продавача на кисело мляко няма да ти каже че млякото му е вкиснало".
  Само на Вас ли Ви е розово там :)

 73. 73 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#32] от "anonim440":

  Ти виждал ли си качеството на турското строителство.Техните 5 звездни хотели се крепят на силикон.Китайците са като германци,сравнени с турците.

 74. 74 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Всеки диктатор се крепи на (икономическо) чудо и репресии. Когато едното не стига, пробва да прибави от другото (ако става). Накрая винаги остават само репресиите. Икономическото чудо работи до време и определено е зависимо или на международна конюнктура, или на инерция от реформи, правени от предишни правителства. Диктаторите се страхуват от истински реформи, защото може да ги пометат.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK