Пропаст дели бедни и богати в Унгария въпреки възхода на икономиката

Ласло Райш

© Reuters

Ласло РайшПредизборните фанфари около икономическия растеж и увеличаващите се заплати в Унгария не засягат особено много Ласло Райш, работник по правителствена програма, който се е оказал от грешната страна на растящото социално разделение, пише "Ройтерс".


Премиерът Виктор Орбан печели признанието, че е поставил публичните финанси на устойчив път след 2010 г., за да спаси Унгария от икономическа криза под планина от дългове, подобна на тази в Гърция.


Подхранвана от строителния бум, чуждестранните инвестиции и фондовете от Европейския съюз, икономиката на страната отбеляза ръст от 4% през 2017 г. – най-бързият темп за последните три години. Това е добра новина за 54-годишния премиер, които се е прицелил към спечелването на трети мандат на изборите на 8 април.
Обратът в икономическите показатели обаче не облагодетелства всички унгарци.


Пропаст дели бедни и богати в Унгария въпреки възхода на икономиката


Въвеждането на плосък данък, ограничаването на социалните помощи и фокусът на Орбан върху подкрепата за средната класа означават, че пропастта между богати и бедни в Унгария става все по-голяма, коментират икономисти.


Райш, 48-годишен баща на две деца, усеща това. "Заедно със заплатата на жена ми можем да свържем двата края, така че да не ни се налага да ровим в боклука", казва Райш, който живее заедно със съпругата и сина си в Южна Унгария. Дъщеря му е сред милионите източноевропейци, които са избягали в чужбина в търсене на по-високи заплати. "В днешния свят има хора, които могат да направят много пари. Те са изключително богати", казва Райш. Но "има и хора като нас, които живеят ден за ден, а има и такива, най-бедните, които не могат дори да преживяват".


Въпреки това той възнамерява да гласува за партията на Орбан "Фидес", защото няма друга работеща алтернатива. Райш е притеснен за евентуалната икономическа несигурност при едно ново правителство, както и за имиграцията, централна точка в предизборната кампания на Орбан.


През последната година и половина той е нает по инфраструктурна програма и сега работи по обновяването на необитаема къща, купена от местния съвет. Тази програма е основният инструмент на правителството за увеличаване на заетостта сред най-ниско квалифицираните унгарци, но 165-те хиляди души, които подпомага, не са получили увеличение на заплатите, защото те са били замразени на нивата от 2017 г.


Пропаст дели бедни и богати в Унгария въпреки възхода на икономиката

© Reuters


На теория замразяването на възнагражденията би трябвало да тласне хората към частния сектор, но според данни на правителството малко участници са намерили дългосрочна работа на друго място, а голяма част нямат особени възможности, защото не притежават необходимите умения. Повечето участници имат само основно образование и правителството им провежда обучения, частично финансирани от ЕС.


Райш, който преди работел като механик на автомобили, опитал да започне работа като шофьор, но казва, че не успял да събере достатъчно пари, за да плати за новия сертификат, от който се нуждаел.


Месечното заплащане по програмата е малко над половината от минималната заплата, преди да бъде обложено с данъци, но за него се прилага същият 15-процентен плосък данък, прилаган и за по-високите заплати.


Плоският данък и орязването на помощи, включително и на тези за безработица, допринесоха за това, което в свой доклад от 2017 г. Европейската комисия нарече най-голямото увеличение на неравенството в ЕС след финансовата криза.


Напредък


Според анализ на плоския данък, направен от икономистите Чаба Тот и Петер Вировац, най-облагодетелствани са най-богатите данъкоплатци, които нямат деца, въпреки че семействата с деца също имат ползи в различни степени. Според правителството реалните заплати на семейства с две деца са се увеличили с почти 50% от 2010 г., а ръстът за семейства с три деца е бил 65%.


Орбан освен това постави началото на схема за жилищно настаняване за семейства с три деца, която включва грант от 10 милиона форинта и субсидиран кредит като част от усилията да се стимулира раждаемостта. Семействата с по-малко деца могат да кандидатстват за по-малки помощи.


Една жена казва пред "Ройтерс", че си е купила по-голяма къща близо до Будапеща за себе си и за двете си малки деца благодарение на грант от 1.5 милиона форинта. "Мисля, че семейството ни успя да постигне напредък през последните години", споделя жената, която подобно на други интервюирани за репортажа пожелала анонимност, говорейки за личните си финанси.


Пропаст дели бедни и богати в Унгария въпреки възхода на икономиката

© Reuters


Тъй като цените на имотите се вдигат, в крайна сметка по-богатите семейства с по три деца са основните облагодетелствани от реформата, се посочва в доклад на унгарския институт GKI. Това се дължи на факта, че реформите на Орбан са най-полезни за тези, които са в по-добра начална финансова позиция, се казва още в доклада. Правителството твърди, че това ще се промени, и създава стимули за по-бедните хора да подобрят уменията и образованието си. Според доклада обаче от 2010 г. доходите на почти един милион бедни унгарци са намалели.


По най-скорошните налични данни на "Евростат" Унгария през 2016 г. е била на последно място сред централноевропейските си партньори (Полша, Чехия и Словакия) по отношение на брутен вътрешен продукт на глава от населението. От четирите страни единствено Унгария е превишила средния за ЕС процент на хората в риск от бедност и социално изключване, отново по данни от 2016 г.


Сигурност


Според повечето социологически проучвания "Фидес" продължава да има голяма преднина пред съперниците си, въпреки че повечето участници в скорошна анкета на института "Завец" споделят, че не са подобрили финансовото си състояние през последните години. По-малко от една трета от хората очакват финансовата им перспектива да се подобри през следващите години, а малко над половината респонденти не очакват никаква промяна.


Атила Рац, на 49 години, е работил по програмата за строителни дейности през последните пет години. Първо бил дърводелец, но сега извършва административна работа в местното правителство заради болест, която го принудила да напусне работата. Рац и жена му, която работи в тютюневата фабрика в близкия град Печ, живеят в покрайнините на Хосухетен, където гледат кози, за да подпомогнат семейния бюджет.


Семейството има четири деца и не вижда голяма перспектива за промяна в жизнения си стандарт, казва Рац. Той все пак е благодарен за работата си. "Това не ни прави богати, но помага да се чувстваме малко по-полезни, чистейки мястото, където живеем, работейки там и опитвайки се да помагаме на другите", казва Рац. Той ще гласува, но не разкрива за кой. "Има и добри, и лоши страни на това правителство. То е почти като програмата за инфраструктурни дейности. Не може да облагодетелства всички хора", допълва Рац.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  В унгарците все още има носталгия по соца,много унгарци не са инициативни,не променят социалния си статус ,поради липса на високо образование.Донякъде са шовинисти.

 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1594 Весело

  Мдаа, за разлика от България, където пропаста е между богати и бедни!
  На обратно, един вид.....
  :)
  !

 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Ех тия необолшевики бе...Пропастта между бедни и богати се увеличавала - Социалното равенство дето го бленувате го има в най-голяма степен в Северна Корея, Венецуела и Куба.

 4. 4 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Дневник", да не живеехме в подобна държава, та да ни лъжехте. Пропастта е между неуките и мързеливите цигани и останалите, които ги издържат. Заради тези кроманьонци страдат и пенсионерите.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  "Повечето участници имат само основно образование и правителството им провежда обучения, частично финансирани от ЕС."
  ===============
  Бих искал авторът да посочи държава, в която хората с основно образование са богати.
  После ще коментираме неправдата в Унгария и България.

  Еретик
 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пропаст дели бедни и богати навсякъде. По-важно е,че унгарската икономика е във възход, а в България пропастта съществува и при мизерна икономика. Икономиката във възход дава шанс на бедните- работа, по-хубава работа, по-платена работа, организиране на собствен бизнес повече данъци, по-добро здравеопазване, по-добри пенсии и пр. Пропастта между бедни и богати веднъж я затваряхме и направихме всички бедни. Левундерите ще ни докарат не само комунизма, те ще ни обърнат половете и ще ни зодължят да не ядем месо. Либералното веганско движение вече набира сила. Вегетарианецът прави личен избор да не яде месо, а веганът се бори никой друг да не яде месо, не само той.

 7. 7 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Е, няма нищо чудно. Колкото повече е разтворена социалната ножица, толкова по-добре за евроатлантолибералите. Това е един от основните стълбове на демокрацията и евроатлантическите ценности.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  Нормално за капитализма, бил той частен, бил държавен (последният се маскира като "социализъм", и то толкова добре се маскира, че дори противниците му го мислят за такъв)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мизийски ☦":

  Старата демагогема за работливите богаташи...
  Сменете плочата, изтърка се.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Образованието струва пари, така че не е общодостъпно.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  Винаги са важни икономическите показатели.
  Хората - кучета ги яли.

  Нали тъй?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Даже и работещи бедни, това го няма и във Унгария !!!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  " малко участници са намерили дългосрочна работа на друго място, а голяма част нямат особени възможности, защото не притежават необходимите умения. Повечето участници имат само основно образование"
  Ако сами не се погрижат за себе си, няма кой да се погрижи . Тяхна е отговорността да се образповат, да се квалифицират и тогава ще получат и по-високо платена работа.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Теллалов":
  "Образованието струва пари, така че не е общодостъпно."
  =================
  До средно е безпроблемно, даже и стипендия дават, ако си съвсем беден.
  Дават и за успех, ама на някои не им се учи.

  Еретик
 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  Соца ни научи "да ги лъжем че работим, а те ни лъжат че ни плащат" или нещо подобно. Поне още едно поколение ще има да си спомня и да страда по "онова време".

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  "Дневник", да не живеехме в подобна държава, та да ни лъжехте. Пропастта е между неуките и мързеливите цигани и останалите, които ги издържат. Заради тези кроманьонци страдат и пенсионерите.
  —цитат от коментар 4 на Мизийски ☦


  Демек, да си правя извод, кой ни управлява викаш...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  "Дневник", да не живеехме в подобна държава, та да ни лъжехте. Пропастта е между неуките и мързеливите цигани и останалите, които ги издържат. Заради тези кроманьонци страдат и пенсионерите.
  —цитат от коментар 4 на Мизийски ☦


  Демек, да си правя извод, кой ни управлява викаш...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Тази пропаст при нас си е още по-голяма

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Когато Сорос вземе властта, всички ще станат богати!

 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  До коментар [#14] от "Костадин Иванов":

  На теория е така.
  А на практика - сметни колко пари са нужни, за да пратиш детето си на безплатното училище.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 21. 21 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Така като гледам работи най-неквалифицираната работа, но пък:

  на стената - плазма,
  в чинията - мръвки,
  а в главата: страх.

  И страхът го кара да гласува за този, който накрая ще му вземе и плазмата, и мръвките, защото идват оттам, против което гласува.

  I had a dream, Joe
 22. 22 Профил на ghq24558719
  ghq24558719
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Разбира се, сигурно и в Полша, Словакия останалите неудобни на либерастията страни. Важното е че България е стабилна.

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Ненормални коментари. Едните го удрят на политика, другите с някаква увереност твърдят, е тези били необразовани.
  Ами в нашата фирма точно висшистите работят на ниски позиции, а среднисти са шефове. Това първо. Явно драскащите не живеят в България. Какво значение имат въобще спсобностите, като нямаш връзки? Все едно живеем в идеален свят и всичко е идеално. Все едно се връщат комунистите, които ти обясняват как ще създадат идеалното общество и минават през... трупове.
  Ами в България и "висшето общество" са едни идиоти, дето слушат чалга, и мислят всички без пари за умствено увредени. В България 99 % просто не стават. И тези дето са навън българчета и те не стават. Защото като се върнат в България и пак стават същите Бай Ганьовци. Липсват хора в България, няма ги. С кого да поговориш?
  От личният ми опит през вече не малкият ми живот в тази "страна" (Абсурдистан) хората са прекалено малко.
  В чужбина добре, че не управляват новобългари (посткомунистическите същества), че навсякъде щеше да е като в сегашна България.
  Всеки отива на чуждата организация да се радва, знаейки че там и сам няма да може да развали подредбата. А ако можеше... Ееех мечти, какво крадене щеше да падне... Какъв "живот"...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Унгария поне едно 200 години е страна на огромни неравенства. Социализмът ги попретъпи, но дотолкова. И извън лъскавите центрове на градовете, животът е доста скромен - казвам го от личен опит. Не е страна, в която бих искал да живея, не само заради номиналното изражение на доходите в евро (във форинти има доста милионери)

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на op
  op
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Да не би в България хората с висше да са богати?

 26. 26 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Райш, който преди работел като механик на автомобили, опитал да започне работа като шофьор, но казва, че не успял да събере достатъчно пари, за да плати за новия сертификат, от който се нуждаел.
  Интересно колко струва този сертификат,че да не може да го плати.Както пише колегата ,апартамента не е съвсем дупка,вижда се ,голям телевизор,компютър.
  Има нещо дето не разбирам.

 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Само в Унгария ли?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#25] от "op":
  "Да не би в България хората с висше да са богати?"
  ============
  Не, разбира се. И аз не съм. Но не рева, че едва свързвам двата края.
  Пък и коментираният текст ожалваше мъките на хората с основно образование. Иначе щеше да има съвсем различен смисъл.
  По-горе един форумещ обясняваше как във фирмата, в която работи, образованите са на посредствени позиции, а среднистите - шефове.
  Вероятно са роднини на собственика и са нещо като комисари. Карат учените да работят.

  Еретик
 29. 29 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2663 Неутрално

  Реалните заплати на семейства с две деца са се увеличили с почти 50% от 2010 г., а ръстът за семейства с три деца е бил 65%. Няма значение дали харесва на либералните джендъри ОРБАН. Той има мисия към унгарците , а броят на децата е ....много висок

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  До коментар [#24] от "PavelCZ":

  Абсолютно съм съгласен с Вас.
  Унгария преди ВСВ беше известна като "страната на трите милиона просяци".
  Дюла Илеш, виден унгарски писател, при едно приятелско посещение при познат граф, при разходка с файтон, бил ужасен, когато видял, как културният покровител на литературата и изкуството, си гаси фасовете във врата на кочияша...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK