Крайнодесни и расисти: Национализмът в Централна Европа прекрачва границата

През ноември националистите в Полша се събраха на огромно шествие по случай Деня на независимостта и някои от тях носеха транспаранти с призиви за "Бяла Европа" и "Чиста кръв"

© Reuters

През ноември националистите в Полша се събраха на огромно шествие по случай Деня на независимостта и някои от тях носеха транспаранти с призиви за "Бяла Европа" и "Чиста кръв"Хърватският президент благодари на Аржентина, че след Втората световна война е приела печално известни и пронацистки военнопрестъпници. В България водещ политик нарича ромското малцинство "диви, приличащи на хора същества". А унгарският премиер обявява, че "цветът" на европейците не трябва да се смесва с този на африканци и араби.


След Втората световна война подобни възгледи са табу в Европа и са изразявани от крайнодесни маргинални организации. Днес в някои части на Централна и Източна Европа те са изразявани открито от лидери от основните политически течения, нещо, което е част възхода на популизма на фона на глобализацията и масовата миграция.


"В региона се случва нещо по-голямо, което произведе патриотичен, ксенофобски и консервативен дискурс, чрез който крайнодесни идеи успяха да се превърнат в основно (политическо) течение", каза Том Джунс, историк от Фондацията за хуманитарни и социални изследвания в българската столица София.
На много места завоят надясно включваше реабилитиране на нацистки колаборационисти, често бойци или групировки, почитани като борци срещу комунизма и бранители на националната свобода. В Унгария и Полша освен това правителствата подкопават устоите на независимостта на съдебната система и медиите, което накара правозащитни организации да отправят предупреждение, че в някои части от региона, който през 1989 г. отхвърли подкрепяните от Москва диктатури, демокрацията е под заплаха.


Според някои анализатори


Русия прикрито подпомага дейността на екстремистки организации,


за да дестабилизира западните либерални демокрации. Макар че е трудно това твърдение да бъде доказано с конкретни факти, е видно, че възходът на радикалните организации тласна умерените консервативни партии в Европа надясно, за да запазят подкрепата на избирателите.


Такъв е случаят в Унгария, където премиерът Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" - фаворитът за спечелване на парламентарните избори на 8 април - привлякоха избиратели с все по-гръмка антимигрантска кампания. Представяйки се за спасител на бяла християнска Европа, завладявана от мюсюлмани и африканци, Орбан настоя, че унгарците не искат "техният цвят, традиции и национална култура да се смесват с тези на други".


Унгарският премиер, който се отнася приятелски към руския президент Владимир Путин, беше и първият европейски лидер, подкрепил Доналд Тръмп в предизборната надпревара в САЩ през 2016 г. През 2015 г. Орбан издигна ограда с бодлива тел по границите на Унгария, за да спре мигрантите, и оттогава отправя апокалиптични предупреждения, че ако миграцията продължи, Западът ще се изправи пред расово и цивилизационно "самоубийство".


Орбан е обсебен и от демонизирането на финансиста и филантроп Джордж Сорос - роден в Унгария, оцелял от холокоста - когото невярно представя като радетел за безконтролна имиграция към Европа. През 2017 г., в рамките на това, което критици нарекоха разпространявана под егидата на държавата конспиративна теория с антисемитски нотки, унгарското правителство е похарчило 48.5 милиона долара за реклами срещу Сорос, твърди разследващият новинарски сайт "Алтлатсо" (altlatszo.hu).


В неотдавнашна реч Орбан заклейми Сорос с език, който повтаряше антисемитски клишета от 20-и век. Той заяви, че враговете на Унгария "не вярват в труда, а във финансовите спекулации; те нямат родина, но в същото време мислят, че целият свят е техен".


В Полша ксенофобският език също е във възход.


През ноември, когато националистите се събраха на огромно шествие по случай Деня на независимостта и някои от тях носеха транспаранти с призиви за "Бяла Европа" и "Чиста кръв", полският министър на вътрешните работи нарече това "прекрасна гледка".


Полските власти са затънали и в тежък спор с Израел и еврейските организации заради закон, криминализиращ обвиняване на Полша за престъпленията на Германия по време на холокоста. Когато напрежението се повиши, полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че сред виновните за холокоста има и "еврейски извършители". Той също така посети в Мюнхен общ гроб на бойци от полска нелегална съпротивителна групировка, която е сътрудничила с нацистите.


В същия стил Аркадиуш Карбовяк, представител на полските власти, натоварен да организира създаването на нов исторически музей във Варшава, окачестви следвоенните трибунали в Нюрнберг като "най-големия съдебен фарс в европейската история". Той заяви, че нюрнбергските процеси са станали "възможни единствено заради сериозната роля на евреите" в организирането им, и ги нарече "мястото, където е създадена официалната религия на холокоста".


В целия регион роми, мюсюлмани, евреи и други малцинства изразиха безпокойство за бъдещето. Но националистите настояват, че не насаждат омраза. Те твърдят, че защитават националния суверенитет и своя християнски начин на живот от глобализацията и масовия приток на мигранти, които не могат да бъдат асимилирани.


На Балканите, които през 90-те години бяха окървавени от етнически военни конфликти, също има възход на национализма, особено в Сърбия и Хърватия. Политически анализатори там смятат, че руската пропаганда подклажда старите етнически напрежения.


Откакто през 2013 г. се присъедини към ЕС,


Хърватия трайно се движи надясно.


Някои представители на властите отрекоха холокоста и възхвалиха ролята на ултранационалистическия и пронацистки режим на хърватските усташи, при който във военновременни затворнически лагери са убити десетки хиляди евреи, сърби, роми и хървати антифашисти.


При неотдавнашно посещение в Аржентина хърватският президент Колинда Грабар-Китарович благодари на Буенос Айрес за приютяването след войната на хървати, които са били представители на усташкия режим.
Най-известният "ловец" на нацисти в света, Ефраим Зуроф от центъра "Визентал", нарече изказването й "ужасяващо оскърбление към жертвите". Впоследствие Грабар-Китарович заяви, че с думите си не е целяла да възхвалява тоталитарен режим.


В същото време в България, която е ротационен председател на ЕС, правителството включва крайнодясна коалиция,


"Обединени патриоти", чиито представители са отправяли нацистки поздрави


и са обиждали малцинства. Вицепремиерът Валери Симеонов нарече ромското малцинство в страната "диви, приличащи на хора същества", чиито жени са "с инстинкти на улични кучки".


Изследователят Джунс заяви, че макар и в България да има увеличение на престъпленията от омраза, проблемът не предизвиква особено безпокойство на Запад, защото страната контролира публичния си дълг и за разлика от Полша и Унгария не отправя предизвикателство към фундаменталния западен консенсус.
"България не клати лодката, каза Джунс. Те вървят в крак с Европа."


Макар че в Западна Европа популистките и крайнодесните организации също са във възход, при едни и същи предизвикателства страни като Полша и Унгария се оказват по-уязвими, каза Петер Креко, директор на Института за политически капитал в Будапеща. "В по-млади, по-слаби и по-крехки демокрации", заяви той, "десният популизъм е по-опасен, защото може да отслаби и дори да унищожи демократичните институции".

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 510 Гневно

  "Крайнодесни и расисти: Национализмът в Централна Европа прекрачва границата".................А когато крайни либералисти и пед.......си прекрачиха границите на никой ли не му хрумна ,че ще стане точно това!

 2. 2 Профил на lfj51540323
  lfj51540323
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За пореден път ни напомнят, че Африка е за африканците, Азия е за азиатците, но Европа е за всички разбира се!
  А това, че е имало хиляди расисти по време на шествието на Деня на независимостта в Полша, си е пълна лъжа. Тези хора бяха много малко малцинство. Но разбира се левите медии ги карат да изглеждат все едно са били мнозинството.

  Също така ми се струва много смешно, когато някой нарече желанието за "бяла Европа" расизъм. Едва ли на някой би му направило впечатление ако някой от Африка каже, че Африка трябва да бъде черна.

 3. 3 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 418 Любопитно


  Хммм, суверенни държави и техните народи не искат да приемат икономически мигранти и "бежанци" от пропадналите държави на Африка и Близкия изток и това автоматично ги прави националисти и расисти.

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  В краина сметка има значение как обществото като цяло реагира на такива крайнодесни и расистки елементи.Предполагам затова статията се фокусира върху Източна Европа , а не говори за останалата част въпреки че и там има увеличение на престъпленията от омраза.И може би са прави...
  Точно днес в туитър човек които следвам се възмущаваше от факта че че като трендинг му се е появил хаштагът нарани мюсусманин или нещо подобно.Коментарът му беше изцяло насочен към отхвърляне и отричане на подобни практики и последвалите коментари го подкрепяха.Не съм сигурен как подобна проява би се приела в нашето общество.Та затова си мисля че може и да са прави авторите на статията.
  Забравих да допълня-не става въпрос за знаменитост , а обикновен човек с около 1000 последователи.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Гледай ти какъв бил голямият проблем на клатушкащия се Европейски съюз. Значи нямаме проблем с генериращото тероризъм отсъствие на образователна и социална интеграция на маргинални мюсюлмански съсловия в Белгия, Франция и Великобритания. Нямаме проблем, че ЕС почти остави Италия и Гърция на произвола на имигрантската инвазия. Дори спасените в Средиземно море ги докарваме безплатно в тези страни, вместо ги върнем в Африка и Азия. Няма да стане с подобно лекомислие.
  Искаме повече отговорна и сериозна Европа.

  Navigare Necesse Est
 6. 6 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Много правилно!

  Защо трябва в Европа да се омешваме цветово и религиозно?

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 7. 7 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  И пак авторът не успява да изложи логична теза защо расте подкрепата на тези националистически партии. Вместо да ги описва като нацисти, (вероятно има такива в редиците им), защо не се изложат причините като неомаксистки либерални политики в западна Европа, промотиращи феминизма, изляма, различната сексуална ориентация и насочени срещу традиционните християнски ценности в обществото. Дори традиционно консервативните партии в Европа като ХДС в Германия се поддадоха на либералната идеология, пакетирана като хуманизъм. Ясно е, че оставеният вакуум ще бъде зает от някой. Не съм фен на тези партии, но виждам как консерваторите се провалят в Европа да защитят христянските ценности от прогресивните (абсурден термин за неомарксисти) и да предложат по-адекватна имиграционни политики от сегашния хаос.

 8. 8 Профил на lfj51540323
  lfj51540323
  Рейтинг: 8 Гневно

  Правят се толкова много статии за расизъм и ксенофобия в Европа, но когато има истински расизъм срещу бели в Африка, никой журналист не се интересува.
  За тези, които не знаят, в момента се правят планове да се промени конституцията в РЮА (Република Южна Африка), за да може държавата да конфискува земята на бели фермери без да им дава компенсация. Също така има множество убийства и изнасилвания на бели фермери в РЮА. Най-жалкото е че никой не прави статии за това, което се случва там, нито западните медии, нито българските. Защото расизмът срещу белите не съществува разбира се...

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Щото липсва политкоректност в Централна и Източна Европа. :)

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Четох, четох, па се сетих да погледна авторът и ми стана ясно.
  Иначе по темата- каквото почукало такова се обадило.
  На нормалните хора им се повръща вече от напълно изнаглелите леви либерал толерасти и техните платени клики НПО-та развалящи облика на континента

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 291 Весело

  .. враговете на Унгария "не вярват в труда, а във финансовите спекулации; те нямат родина, но в същото време мислят, че целият свят е техен".
  —цитат от коментар 0 на Орбан

  Те и враговете на България не вярват в труда, а в изпомпването на въглеводорови и дрънкането на оръжия.
  Уж си имат родина,... (тя една родина!...) ама мислят, че целия свят е длъжен да е техен.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 12. 12 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Европа и Северна Америка са поселения на белите хора. Съвременната цивилизация е продукт на бялата раса . Концепцията за свободата на личността , за правовата държава ,за върховенството на закона принадлежи на бялата християнска част от човечеството . Крайната либерална гмеж иска да унижтожи белият човек , защото той единствен има усет за цивилизацията. За цялото си историческо развитие Африка и разните му там империи на маи и инки откриха единствено как да се избиват едни други , но не смогнаха да открият колелото. Просветителската мисия на белите хора не е мит ,колкото и да не се харесва на политкоректните палячовци , а реалност. Европа трябва да бъде бяла ,християнска и консервативна иначе е обречена на гибел . С надежда наблюдавам осъзнаването на белите хора , на които им писна да ги обвиняват за бездарието на останалите . Всичко едва едва започва . Ще се борим докрай срещу дегенератите.

 13. 13 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#3] от "praseta_mezeta":

  Това, че не искат да ги приемат, не ги прави расисти. Но това, че искаш в държавата ти да има само една религия или расагги прави. И дори и да не приемат мигранти, кжгато се заговори, че в страна като България, където има 8-10% местни мюсюлмани, не трябва да има мюсюлмани, и че някои хора са подчовеци, това ги прави расисти... иначе миграцията е удобна тема да я натоварим с всички злини на обществото.

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  "Вицепремиерът Валери Симеонов нарече ромското малцинство в страната "диви, приличащи на хора същества", чиито жени са "с инстинкти на улични кучки"."
  Не е прав да сравнява циганките с улични кучки! Те много добре си знаят интереса.
  На уличните кучки държавата не плаща да се размножават!
  А на автора на статията не му ли е хрумвала мисълта, че националистическите движения са отговор на безконтролната миграция на хора без никакво право на бежански статус в Европа и представляващи реална заплаха за сигурността на гражданите й? Тези опасения станаха реалност толкова много пъти, а левичарите повтарят като зомбирани каква заплаха за демокрацията били националистите.
  Във всеки случай едва ли толкова голяма колкото ислямистите.

 15. 15 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Европа трябва да е доминиращо бяла и християнска.

 16. 16 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А крайно време е левите да си станат истински, нормални леви, които да не се занимават с права на обратни и цигани, а със синдикализъм, условия на труд, здравната, образователната и пенсионната система на МНОЗИНСТВОТО !!!

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Весело

  Том Джоунс: ако си плащаш сметката, може да си расист :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Sp.Ace
  Sp.Ace
  Рейтинг: 272 Разстроено

  В САЩ, Канада и Западна Европа се случва нещо страшно! Пасмина от леви активисти е превзела медиите, интернет, университетите им. Всеки, който не се съгласява с тях, е наричан фашист, нацист, расист. Тези определения се раздават като топли банички! В You Tube съм гледал видеа с разни леви трансджендър активистчета на по 18-20 г. без каквито и да е познания по история, да наричат всеки нацист и фашист, защото не иска да приеме, че има трети пол, че т.н. БЯЛО ПРЕВЪЗХОДСТВО е реално и така нататък...
  Хората, които се подвеждат по тези опасно леви идеи, са масово млади, необразовани без какъвто и да е интерес към психология, философия, биология и всякакви други науки. Позволяват си да пренаписват грубо човешката еволюционна история, за да им пасне на гнусливата идеология! Отхвърлят факти като различията между мъжът и жената, не позволяват да се обсъждат открито теми за сексуалността. Опитват се да прокарват закони позволяващи им да тормозят и наказват нормални мъже и жени, които смеят да им се опълчат. Тревожно е наистина!
  В САЩ се организират протести и безредици от леви организации в университите, където има организирана среща с преподавател или говорител с по-консервативни възглеги. Блъскат по стъклата, нападат, бият, заплашват организаторите и присъстващите. Демонстративно излизат от залите, защото гост-лектор биолог или психолог се е изказал против абсурдните им убеждения за пола и сексуалността. Разбирате ли какво се случва? Левите активистчета (много често хомосексуални, боядисани хлапаци, неприличащи нито на мъж или жена) отказват да чуят аргументите на професионалисти с десетки години изследователски и научен опит. Това са същите хора, които се уж борят за свободата на словото, а в последствие плюят в лицето на някой (понякога буквално), който не иска да приеме, че има трети пол, не иска безкраен брой нелегални имигранти и не желае да се откаже от пола си и да унищожи собствената си уникална култура в името на глобализма и мултикултурата.
  Знам че звучи пресилено, но има много видеа, интервюта и статии по темата. Лошото е, че реалната ситуация се показва само от непопулярни медии и канали с малко последователи.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#8] от "lfj51540323":

  и правилно , защото това си го докараха самите бели ,1994 ,69 % от белите гласуваха за черните да дойдат да управляват защото така казали от великите демокрации , това го направиха в името на чуждестранните инвестиции ,е сега няма какво да циврят ,имат и демокрация и свобода и равенство и инвестиции , с една дума кеф Като и ние , разрушихме нашата държава за да били дошли инвеститорите от чужбина и да имаме възможност да берем ягоди в Англия
  Циганите също ще поискат промяна на конституцията не се притеснявай

  гошо
 21. 21 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "rwe33471675":
  При нас има исторически установени мюсюлмани, които могат да се интегрират, интегрират се и не трябва да се радикализират.
  По подходящи ще са хаштагове:
  #осъзнайСеКласово
  #нараниБогат

  А специално мюслитата в белгия и цяла западна европа - всички трябва да ги изкарат от гетата им и arbeit macht frei.
  Нищо не става от тях и нямат място в европа.

 22. 22 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Статията е обида за нормалните, бели европейци.
  Повръща ми се от такива автори, които са си присвоили правото да съдят света.
  .Белият човек не е "добре дошъл" в Африка.Писалите този пасквил да отидат и да проучат как стоят нещата и ако оцелеят, ще съм склонна да ги прочета още веднъж.
  Християните също не са добре приети в арабския свят.
  Оставете ни на спокойствие вече с измислените си "ценности". Оставете ни да живеем в мир със себе си и с тия, които харесваме! Оставете ни да възпитаваме децата си с разбиране и любов, а не така, както се иска на една шайка извратеняци.
  Не можете да ни накарате насила да харесваме хора, с противоположни на нашите традиции и вярвания. Можете да ни накарате да мълчим, но не можете да станете господари на мислите ни, на емоциите ни.
  Колкото и да ви е мъчно, идиотските ви експерименти няма да успеят и лъжите ви няма да заблудят никого. Ще дойде време, когато на търпеливия европеец ще му писне от милионите кукувици, дошли да снесат яйцата си в чужди гнезда и други да ги имътят и отгледат.
  Защо глупавият бял човек трябва да работи, за да си построи дом,да отгледа децата си и да живее сносно, а мургавите всичко да получават на тепсия? В Африка бяха наляти безкрайно много пари и предоставени помощи. И какво се промени? Жените в Африка раждат дете след дете без да се замислят как ще ги изхранват. Междувпрочем, ромите правят същото.
  Спрете! Спрете да ни вменявате вина, че сме християни, бели и образовани, че сме националисти! И разберете, че на европейското чаено парти няма място за африкански и азиатски чашки и чинийки!

 23. 23 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#8] от "lfj51540323":
  Наистина добре поставен въпрос. За либералите расизъм е само ако белите са виновни. Иначе ако е срещу белите е нормална реакция срещу "репресиращата машина, движена от хетеросексуални бели привилегировани мъже християни".
  Наскоро Австралия спешно отвори границите си за бели южноафриканци, които се изнасят от ЮАР поради расова дискриминация, насилие и конфискация на имуществото им.
  Подобни неща стават и в други африкански страни като Зимбабве. Нито ред в пресата по темата, тъй като противоречи на догмата.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Любопитно

  До коментар [#12] от "benefikato1":
  Съвременната цивилизация е продукт на бялата раса .
  ========
  Още от тук почват всички проблеми.
  Тази евро лъжа е тикната в главата на всеки европеец, още от първите години на живота му.....
  Става въпрос за 200 годишен период. .... :)
  В миналото , хората са имали хилядолетни цивилизации и пак не са били с толкова самочувствие. ...
  Жив пример е Китай. ....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  В миналото , хората са имали хилядолетни цивилизации и пак не са били с толкова самочувствие. ...Жив пример е Китай. ....
  —цитат от коментар 24 на eti mehter


  Е да, само дето Китай след като измисли хартията и барута и до там му беше техническия прогрес. :)

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  До коментар [#15] от "emosms":

  При това положение три въпроса:
  1. Какво правите с 12% мюсюлмани в България?
  2. Какво правите с небелите етнически българи (повечето с тъмни кръгове под очите)
  3. Това ваше изказване бихте ли го повторили във Велинград или Доспат например?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Любопитно

  След Втората световна война подобни възгледи са табу в Европа и са изразявани от крайнодесни маргинални организации.
  ======
  Точно така.
  Всичко се замиташе под масата и се наследяваше за бъдещето. ....
  Днес, Европа сваля маската си .....и един вид се сблъсква със собствените си пороци. Дори и термините които употребяваме , всички са с европейски корен.
  Ксенофобия, расизъм, ултра ,нацизъм , фашизъм , крайно ХХХ , .... зъм , ...зъм ,...зъм.
  Всички тия квалификации са евро рожби. Днес Европа става тяхна жертва.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#18] от "Sp.Ace":
  Наблюденията ви са коректни. Но има и нарастваща съпротива, осовно в youtube, като youtube каналът на канадския професор Jordan B. Peterson, който има със стотици милиони последователи и направо води кръстоносен поход срещу ширещата се либерална догма. Поради огромната му популярност Университета в Торонто не смее да го закача, въпреки, че почти всяка негова изява е съпроводена от кресливи активисти.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Любопитно

  И се пита човек. ...дали ако хора като Русо , Монтескьо или дори Ницше , биха видели днешния пейзаж на стария континент. ......дали биха изразири мислите си на глас ?

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#26] от "DDR":
  Постарах се специално да акцентирам на хармонията и спокойствието което имаме с нашите мюсюлмани.
  Мисля че няма нужда да го развалям, като кажа в доспат, че искам чаршафосаните мюслита в западна европа да ги карам в концлагер. Както и радикализираните от пазарджик.
  А българите, с тъмните кръгове, най-вероятно заради третокласния си стандарт на живот и стреса, искам да живеят в българия.
  Откъдето са си.
  Ако тук хората са с нормални доходи, няма нужда да ходят да измекярстват на запад, да им гледат тъмните кръгове и да стават още по-тъмни.

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  До коментар [#31] от "emosms":

  Евет.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  "Русия прикрито подпомага дейността на екстремистки организации,

  за да дестабилизира западните либерални демокрации."
  Ами направете нещо днес. Утре може и да е късно.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  До коментар [#31] от "emosms":

  Всъщност нямате смелост на колега мюсюлманин да му обясните за бяла и християнска Европа. Подозирам, че не сте контактували на битово ниво и с български мюсюлмани.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":
  Обяснявал съм на алжирец, кососвски албанец (крайно неангажиран с религия, въореки арабското си име), както и други циганета със западни паспорти. Разбира се, трябваше първо да загреем в разговора, не така изведнъж. Както и някои западни циганета с паспорти дойдат в бг, е възможно да ядат бой.
  А български турци по нашия край има бол.

 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  До коментар [#35] от "emosms":

  Добре

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 37. 37 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":
  И с един помак от казармата ходихме да пием в една отпуска. Даже на майтап съм му викал помак. Разбира се, първо прецених дали може да ме набие.

 38. 38 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#12] от "benefikato1":Съвременната цивилизация е продукт на бялата раса . ========Още от тук почват всички проблеми.Тази евро лъжа е тикната в главата на всеки европеец, още от първите години на живота му.....Става въпрос за 200 годишен период. .... :)В миналото , хората са имали хилядолетни цивилизации и пак не са били с толкова самочувствие. ...Жив пример е Китай. ....
  —цитат от коментар 24 на eti mehter


  Хахахахха...ти жив китаец виждал ли си? Нас ни имат и до днес за варвари... Единственото, което може да вразуми долен ляв либерал е двама служители с висок и еднакъв ранг - единият руснак, а другият китаец. Предполагам скоро ще бъде още по-забавно с индиец до тях...

 39. 39 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  мноооого подвеждащо, бе дневник - изпълняваме грантчетата, няма как. Но да ви е ясно, че хората вече не могат да се контролират чрез няколко избрани медии! Информацията и истината са свободно-достъпни за всичики в интернет. Това да го предадете към А за БГ - да не се напрягат много, че вашата аудитория (поне тази която ви вярва) се равнява на 2% от българите в най най-добрия случай.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 40. 40 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":200 годишен период , ама променил Света повече отколкото предходния 2000. В крайна сметка Марко Поло отиде в Китай и го отвори за света , не някой си Цзин Мин Пин. Културен обмен и търговия да ,но всеки да си знае мястото. Какво пречи на черните и на голяма част от ислямския свят да изгради държавите си образцово ? Ами не стават , да не кажа и по-силни думи ,че ще ме баннат. Затова дай да се навлечем с цялата рода в Европа и Америка и да затрием построеното от белите. Сблъсъците тепърва предстоят. Кой -кого ,това е въпроса.

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#40] от "benefikato1":

  Много подценявате бившите цивилизации.....
  Доста от тях "умишлено" не са прогресирали , понеже много по добре са осъзнавали ,че прекалено бързия прогрес , е всъщност признак за по бързата им гибел.....
  Но това е съвсем отделна тема.

  Bukalemun
 42. 42 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":Е щото " умишлено " си ударили спирачка , затова едни пичове с 50 коня и 100 мускета гътнали империите на инките и ацтеките. В Африка няма такова нещо като цивилизации Китай , Индия и Япония да ,ама без европейците още щаха да си живеят ,като преди 200 години . Дали е хубаво не се наемам да отговоря . Пък и както сам сте забелязал -темата е защо се разраства национализма в Източна Европа , а не колко велики били древните .

 43. 43 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Унгарският президент казал, че цветът нй европейците не трябвало да се смесва с този на африканци и араби,а то трябвало. Затова ги докарват д милиони,за да се подобри европейската раса, да се подобри цвета. Като животни ни селекционират глобалистите.

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3809 Любопитно

  До коментар [#42] от "benefikato1":
  Дали е хубаво не се наемам да отговоря .
  ==========
  Е хайде поне това оставете , някой друг да го разреши. ....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2131 Весело

  Амбриажите сега усещат отката на дългогодишните перверзии, с които насилваха обществото. Но е забавно да ги гледаш как се гърчат като настъпани гъсеници.

 46. 46 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Прегледах първите 20-тана коментара и се потресох. Истината е, че не расизмът и национализмът са основна заплаха за западното общество, а невежеството, което обхваща все повече хора в това общество. Точно невежеството е първоизточника на ширещите се митове и легенди за това, как някакви нечовеци заливат Европа и отмиват нейните изконни култура и традиции. Видите ли, глобализмът бил виновен за това!? Явно авторите на тази теза не знаят, какво означава глобализъм и каква е неговата роля именно във възхода на западната цивилизация. Глобализмът е термин, с който описваме свободната търговия и свободната обмяна на идеи в световен мащаб, благодарение на които всички ние живеем по-добре от предците си. Без свободна търговия и без обмяна на идеи в глобален мащаб, болшинството от пишещите глупости по-горе нямаше да разполагат нито с устройствата, на които са ги написали, нито с време да ги пишат. Видимият свят за тях щеше да бъде хоризонтът, а всичко отвъд него щеше да бъде неизвестно. Да, щяха да живеят в "бяло" и изцяло християнско общество, но пък щяха да се отопляват и да готвят на открит огън, да си светят със свещи и да умират млади...
  Чудя се, как на някого може да му хрумне да сложи в едно изречение либерализъм и марксизъм? Нима Хайек и Мизес са марксисти? Чудя се, как глобализмът стана социализъм в представите на тези хора? Нима социализмът пропагандира свободна търговия? Не, отговорът се набива в очите - тези хора страдат от дълбоко невежество в комбинация със страх от неизвестното. Не трябва да ги презираме, а съжаляваме.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 47. 47 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#46] от "russian78":
  И какво общо има свободното движение на хора и търговия с отглеждане на хора от третия свят, на държавни разноски, в европа ????

  Източна европа до голяма степен е застрахована, защото не може да плаща толкова и тези хора не искат да ходят там. Но чрез квотите за бежанци, които са регулативна мярка срещу свободното движение, ще ги задължат да ги приемат. В това няма нищо либерално за никоя от страните, даже и за прилълците.

  Но дори и западна европа да поеме разходите за издръжка, това ще предизвика още по-голяма реакция. Един такъв индивид, на социални помощи, получава повече отколкото е заплатата на източноевропеец.

  Неолибералните помии трябва да бъдат завинаги изтикани, не само от източна, но и от западна европа. А левите, наместо да атомизират и разлагат масата, трябва да се борят за правата на .... познай? Трудещите се. Подобряване условията на труд и социални придобивки за местното население. Не отделяне на средства от данъците им за издръжка на пришълци.

 48. 48 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#47] от "emosms":

  За едно сте прав, развитата система на "социална държава" привлича имигранти. Това е факт и е важна част от проблема. Лошото е, че именно социалистите виждат в "социалната държава" средство за защита правата на трудещите се, както се изразихте Вие. Разбира се, това няма как да се случи в дългосрочен аспект, но опитите за жалост продължават. Развитата "социална държава" дава изкривени стимули за всички субекти, включително и за имигрантите. Няма нищо лошо човек да потърси по-добър живот за себе си и за семейството си в друга държава, лошо е, когато се опитва да го постигне за сметка на всички останали (така работи социализма и такива стимули предоставя на хората). Либерализмът не подкрепя държавни политики, които да разширяват обхвата на "социалната държава" и от там не подкрепя държавни политики, които изкуствено да завишават броя на желаещите да имигрират в съответната държава.
  Проблемът не е в толерантността или в принципната позиция, че всеки е свободен да живее и работи там, където намери за добре и където може да си позволи. Проблемът е, че социалните програми позволяват на хората в някои страни да живеят по-добре на помощи, отколкото да започнат работа. Истината е, че ако социалната система на Уганда би Ви позволила да живеете на помощи в Уганда по-добре, вместо да работите там, където живеете в момента и вместо да работите в Уганда, то Вие бихте имигрирали там, за да живеете на помощи. Т.е. това не е цивилизационен, религиозен, културен или етнически конфликт, а често идеологически. Пиковете в имиграционния поток е страничен ефект на "социалната държава" и няма да бъдат прекратени нито с факелни шествия, нито с огради, нито с ККК.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK