Еврокомисията защити назначаването на "чудовището" Зелмайер за генерален секретар

Еврокомисията защити назначаването на "чудовището" Зелмайер за генерален секретар

© ReutersС нова серия от подробни отговори Европейската комисия защити назначаването на Мартин Зелмайер за неин нов генерален секретар, съобщи пресслужбата на Представителството на еврокомисията в България.


Обясненията са в отговор на допълнителните въпроси, отправени от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент по повод предизвикалото остри реакции назначение.


На 24 март Европейската комисия отговори на първоначално зададените 134 въпроса от евродепутатите. В отговорите си Брюксел потвърждава, че решението за назначаване на Зелмайер е взето в пълно съответствие с Правилника за персонала на ЕС и с Правилника за дейността на комисията.
Допълнителните отговори до парламентарната комисия са изготвени под ръководството на комисаря Гюнтер Йотингер, отговарящ за бюджета и човешките ресурси с подкрепата на Генерална дирекция "Човешки ресурси и сигурност", юридическата служба на комисията и в съгласие с нейния председател Жан-Клод Юнкер, се посочва в прессъобщението.


В тях отново се подчертава, че предишните трима генерални секретари на еврокомисията са били назначени по същата процедура, по която е назначен и Мартин Зелмайер. Той е преминал процедурата, предвидена в член 29 от Правилника за персонала, включително: един пълен ден в центъра за оценяване, събеседване, оценка, становище от Консултативния комитет по назначенията, събеседване с комисар Гюнтер Йотингер и събеседване с Юнкер.


След това е установено, че кандидатът отговаря на всички изисквания за заемане на длъжността генерален секретар: притежанието на степен AD14 или по-висока и минимум две години управленски опит като висш ръководител на ниво директор или по-високо. Освен тези официални изисквания кандидатът демонстрира ангажираност с европейската идея, познава отлично политиките и приоритетите на комисията, а също така и административните ѝ практики и процедури, има богат опит като ръководител и комуникатор с професионален опит във воденето и мотивирането на екипи, както и силни аналитични умения и способност за ефективно общуване с вътрешни и външни заинтересовани страни, казва още Европейската комисия.


Чудовището


Бившият адвокат от Германия започва кариерата си в Европейската комисия през 2004 г. като говорител за информационното общество и медиите, пише Би Би Си. Той помага за успешното провеждане на кампанията на Жан-Клод Юнкер, който става председател на комисията през 2014 г. и по-късно става началник на неговия кабинет. Заради авторитарния си стил си е спечелил немалко прякори, например Чудовището или Звяра на "Берлемон", сградата, където се помещава еврокомисията.


Според сп. "Спектейтър", вместо да бъде редови шеф на кабинета, Зелмайер е действал като де факто зам.-председател. Юнкер, който изглежда все по-уморен, с радост е позволил на Зелмайер да върши работата и му е благодарил, като му е дал пост с още повече власт.


Новината за назначението му предизвика критики заради липсата на прозрачност и заради това, че се случи необичайно бързо. По думите на комисар, пожелал анонимност, всъщност Зелмайер е бил предложен в началото не за генерален секретар, а за заместник – пост, за който се е знаело, че е свободен. След това Юнкер е обявил, че тогавашният генерален секретар, Александър Италианер, се оттегля. Така че, след като бил заместник за няколко минути, Зелмайер бързо станал генерален секретар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK