Тръмп може да направи повече за балтийските държави

Тръмп може да направи повече за балтийските държави

© ReutersДоналд Тръмп тези дни проведе първата си среща на върха с лидерите на балтийските държави Латвия, Литва и Естония.


На брифинга за медиите след срещата американският президент отново потвърди ангажимента на страната си за "дълбоки и трайни приятелски отношения" и похвали своите балтийски колеги, че са свършили "прекрасна работа". С оглед на растящото напрежение между Москва и НАТО тези три страни се явяват важни съюзници на САЩ и американското правителство ще си направи услуга, ако се поучи от техния сложен опит на предната линия на руската енергийна, кибер- и пропагандна война.


В стратегически план е огромно значението на тази среща на върха, която се състоя на фона на експулсиранията на дипломати, след като Великобритания обвини Москва за отравянето на бивш руски разузнавач в Обединеното кралство и само дни след тестовото изстрелване от Русия на новата й междуконтинентална балистична ракета "Сармат".
Когато през 2015 г. президентът Барак Обама се срещна с лидерите на трите балтийски държави във Вашингтон, той ги нарече най-надеждните съюзници (на САЩ) в НАТО. По-наскоро, по време на визита в естонската столица Талин през 2017 г., американският вицепрезидент Майк Пенс отново потвърди ангажимента на страната си към балтийските държави с думите, че САЩ стоят твърдо зад обещаната в Член 5 от договора за НАТО гаранция за взаимна защита на всички членки на алианса:


"Атака срещу един от нас е атака срещу всички ни"


Балтийските държави получиха същото послание и от Тръмп, който изрази задоволство от тяхната ангажираност в "споделянето на товара" по разноските за НАТО. Сега американският президент трябва да изработи внимателно политика, която да покаже подкрепата на Вашингтон за нуждите на тези страни, управлявани съответно от литовския президент Далия Грибаускайте, естонския Керсти Калюлайд и латвийския Раймондс Вейонис.


Балтийските държави не са просто консуматори на сигурност, предоставяна от НАТО, те са и дейни поддръжници на външната политика на САЩ. Откакто през 2004 г. се присъединиха към алианса, балтийските страни участват в редица мисии на НАТО. Те разположиха свои военни в Афганистан в рамките на операциите под егидата на алианса и изпратиха войници в Ирак, за да воюват срещу "Ислямска държава".


В добавка трите страни приеха на своя територия батальони на НАТО в рамките на по-широките действия за възпиране на руската агресия. Вашингтон, който вече изпрати свои военни в Норвегия и Полша, трябва да обмисли ротация през следващите години на своите части и през балтийските държави.


След 2010 г. и трите балтийски държави постепенно


увеличиха дела от своя брутен вътрешен продукт за отбрана


Естония беше един от само петте съюзници от НАТО, изпълнили към 2017 г. зададената цел за 2 процента от БВП за отбрана; Литва и Латвия я постигнаха тази година. През 2015 г. Литва върна наборната военна служба, докато в Естония казармата съществува още от 90-те години. След анексирането през 2014 г. на Крим от Русия и след увеличаването на военните си бюджети те планират до 2020 г. да похарчат общо около 2 милиарда долара за отбрана. Трите балтийски държави също така купуват американско въоръжение, като например противотанкови ракетни комплекси "Джавълин".


Макар че Тръмп гръмко изразява очакването си страните от НАТО да повишат разходите си за отбрана, при положение че балтийците вече са постигнали тази цел, американското правителство сега трябва да им помогне и да очертаят по-широките си приоритети в областта на отбраната.


Вашингтон следва също да разшири сътрудничеството си с трите координационни центъра на НАТО, които се намират в тези страни. Тези институции, включващи Центъра за енергийна сигурност във Вилнюс, Центъра за изследвания и обучение в киберотбраната в Талин и Центъра за стратегически комуникации в Рига, имат за задача да обучават специалисти от държавите членки и партньори на НАТО. Макар и трите центъра вече да имат свой принос за операциите на алианса, САЩ трябва да засилят участието на свои експерти в тях.


Поглеждайки по на изток, Вашингтон трябва да се обърне към балтийските си съюзници за съвет относно плановете за


оказване на подкрепа за новите демокрации на изток


Балтийските държави и Полша поддържат особено тесни отношения със страни като Грузия, Молдова и Украйна в рамките на програмата "Източно партньорство" на ЕС; лидерите, които преди дни се срещнаха с Тръмп във Вашингтон, са сред най-добре поставените и най-добре информираните, за да поемат водещата роля в оформянето на политиката на ЕС по линия на тази инициатива.


Правителството на Тръмп трябва също да получи насоки от балтийските държави, що се отнася до най-добрия начин за оптимизиране на програми като американския Фонд за предизвикателства пред новите донори, който позволява на Американската агенция за международно развитие да си сътрудничи с десет страни донори по редица програми за развитие и борба с корупцията.


Балтийските държави не са само съюзници в отбранителния сектор.


През 2017 г. Литва започна да внася втечнен газ от САЩ. Това, както и разширяването на полския терминал за втечнен газ и полските и литовските покупки на американски втечнен газ е сигнал за сериозно предизвикателство към руската доминираща позиция на енергийните пазари в Европа. Макар и глобализацията на газовите пазари да повишава възможностите за разнообразяване на доставките за страните вносителки,


идването на американския газ в региона е със стратегическа важност


Първата среща между Тръмп и балтийските му колеги беше повече от знакова. Със засилването на руската агресия беше важно да бъде отново потвърдена подкрепата на САЩ за техните приятели на предните линии в Европа. Но това е и възможност за правителството във Вашингтон да изгради с едни често пъти пренебрегвани съюзници по-дълбоки отношения, които да излязат от полето на риториката.


*Агния Григас е сътрудник на Атлантическия съвет. Последните й книги са "Новата геополитика на природния газ" и "Отвъд Крим". Изразените тук виждания са нейни лични - бел. на "Ройтерс". /БТА

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8091 Любопитно

  Тръмп може и да може да направи повече за балтийските държави - ама БЕЗПЛАТНО ЛИ ????

  [email protected]
 2. 2 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 421 Весело

  Доналд Тръмп на срещата си с прибалтийските си колеги:
  "Ако ние имаме добри отношения с Русия, то това ще бъде хубаво а не лошо. И почти всички са съгласни с това, освен много глупавите хора".
  Тримата гости мълчали и преглъщали.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  "... ама БЕЗПЛАТНО ЛИ ????"

  Безплатно е само като си го свиеш от ТКЗС-то или от артелната на поделението.

  Представям си колко ти е мъчно...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5207 Весело

  Тръмп е щедър на приказки и обещания, но не брзплатни.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#2] от "Panda":

  "Ако ние имаме добри отношения с Русия, то това ще бъде хубаво а не лошо."

  Предполагам, че санкциите срещу първата партида руски олигарси от "Списъка Путин", които ще бъдат обявени днес, ще допринесат за добрите им отношения.

  😆😆😆😜

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Тръмп може и да може да направи повече за балтийските държави - ама БЕЗПЛАТНО ЛИ ????
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Вашата Русия безплатно ли го прави????

 7. 7 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Доналд Тръмп на срещата си с прибалтийските си колеги:"Ако ние имаме добри отношения с Русия, то това ще бъде хубаво а не лошо. И почти всички са съгласни с това, освен много глупавите хора".Тримата гости мълчали и преглъщали.
  —цитат от коментар 2 на Panda


  За "добри отношения"Тръмп има в пред вид санкциите срещу вашата матюшка Россия!

 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Напрежението между НАТО и Русия е високо по вина на НАТО и главно на САЩ, защото се разполагат войски близо до границата с Русия, както и зенитно ракетни системи уж за предпазване от нападение от страна на Русия с ракети. Това усложнява обстановката и принуждава Русия да взема ответни мерки. Да се надяваме, че дрънкането на оръжия и трупането на войски няма да се окаже фатално, че здравия разум ще надделее.

 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Брей..какъв назидателен тон..Тая Агрия Григас направо конско му чете на пуър Дони..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4260 Неутрално

  За съжаление голяма част от гръмко изявените страхове на Балтийските държави са с цел постоянни доходи от американски военни бази. Латвия при население под 2 милиона има над 1/4 руско население и конфликтите там са непрекъснати, включително последното решение за изключване на руския като език за преподаване - проблематично с ЕС, . Естония с население 1.3 милиона има 0.3 милиона етнични руснаци , от които между 80 и 90 хиляди със "сиви паспорти", т.е. постоянно живеещи не-граждани. Ерго, проблемът може да е по-скоро вътрешен, отколкото външен, и, смея да кажа повлиян от остатъчното пост-соц настроение "някой да дава" . Изградената база на НАТО и дислокацията на малки американски части там е достатъчна гаранция.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7750 Неутрално

  С руската инвазия в България, скоро и ние ще сме в положението на Балтийските републики.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2805 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":
  "Тръмп може и да може да направи повече за балтийските държави - ама БЕЗПЛАТНО ЛИ "

  То и СССР ги окупира съвсем безплатно преди много години. Също така безплатно Русия навлезе в Грузия, Молдова и Украйна.

  подпис
 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Всички бивши соц страни на времето си мислеха че ще се издържат чрез псуване по Русия
  На Прибалтика все още не им е минал тоя мерак и като уличен просяк дели показват недъгав крак ,който всъщност е здрав но те са го гримирали

  гошо
 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#12] от "Иван К":

  е САЩ не е Русия и за без пари не прави нищо

  гошо
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8091 Весело

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Ти видя ли ги прибаллтийските ''лидери'' как се бяха подредили и как подсмърчаха, като им каза Тръмп, че ТКЗС-то свърши ...и няма БЕЗПЛАТНО повече за балтийските държави :)

  [email protected]
 16. 16 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3982 Любопитно

  До коментар [#2] от "Panda":

  След това хората от екипа за национална сигурност се опитват да замажат поредната глупост изречена от заядливото дете в Белия дом. Сякаш вътрешно му идва този стремеж за разбирателство с Русия и Путин, постоянно четки, хвалби, покани за "гостуване"...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8091 Любопитно

  До коментар [#16] от "vesolr":

  Я да ни обясниш защо според тебе, ФАКТЪТ, че отбраната на Прибалтийските държави НЯМА КАК да е БЕЗПЛАТНА Е ''поредната глупост'' ????????????
  Как ще стане тая ''умност'' ???????????????

  [email protected]
 18. 18 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 666 Неутрално

  При толкова голям интерес за Стената защо още няма информация за решението на Тръмп да изпрати армията да охранява границата с Мексико? Стига армията е охранявала само чужди граници!
  Къде е Германия,европейският лидер, при охраната на Балтийските държави от Русия?

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Неутрално

  И всичко това е благодарение на путинска Русия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3982 Любопитно

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Аз коментирам изявлението на Тръмп пред лидерите на балтийските държави, че било добре да се разбират с Русия, което колегата е цитирал. Ти първо чети, после пиши...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK