За "малките" езици, или кога ще има матури на български извън България

За "малките" езици, или кога ще има матури на български извън България

© Офис на Светослав МалиновДа защити "малките" езици, сред които попада и българският, и да улесни запазването на връзката между учениците в чужбина и родния им език. Това е най-общо целта на разгледаната в края на март в Комисията по петиции на Европейския парламент петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).


Тя е внесена преди година с подписите на хиляди българи зад граница и в голяма степен е насочена към семействата, които се възползват от правото си на свободно движение в Европейския съюз и се установяват за период от време в друга държава. Това разказва пред "Дневник" евродепутатът Светослав Малинов (ДСБ, Европейска народна партия), който подкрепя петицията от самото начало. Сред основните цели е българчетата да бъдат стимулирани да изучават родния си език в чужбина чрез оценяването на знанията им и признаването на тази оценка или сертификат, например при кандидатстване във висше учебно заведение, допълва Малинов, който предложи дебатът по темата да продължи в пленарната зала на Европейския парламент.


За какво е петицията


В документа се посочва, че Асоциацията на българските училища в чужбина "призовава Европейския съюз да подпомогне и допълни действията на държавите членки за осигуряването на правна и административна възможност за полагане на матура или друг вид езиков изпит по всеки един от официалните езици на ЕС, в това число и по български език, във всички държави членки. С цел осигуряване на равнопоставеност и облекчаване на мобилността на семейства с ученици в среден курс на образование в ЕС настояваме резултатът от такъв изпит да се вписва в дипломата за завършен етап от обучение на съответната национална образователна система на държавата - членка на ЕС, където учи и живее ученикът".
"Осъзнавайки, че отговорността за изготвяне на образователните политики принадлежи категорично на държавите членки, ние смятаме, че проблемът има основание да се постави на европейско ниво, тъй като той засяга ученици на всички държави - членки на ЕС, представлява пречка за мобилността на семействата и не може да бъде решен чрез междуправителствен подход", се допълва в петицията.


В нея се отбелязва, че "повечето държави - членки на ЕС, не предвиждат възможност за явяване на матуритетен изпит по т.нар. малки европейски езици извън изучаваните пет основни езика – английски, френски, немски, испански и италиански, което дискриминира учениците, носители на тези "малки" езици, като официални езици по конституция на държавите членки".


Вносителите настояват "Европейската комисия да включи въпроса в програмата си и да събере необходимите данни от всички държави членки за възможността всички по-слабо разпространени езици да бъдат включвани в оценки, точки, кредити, балове, нива, необходими за кандидатстване във висши учебни заведения, и по-общо за всякакви количествени и качествени критерии за равнището на квалификация на младите хора в Европа", а Съветът на министрите на образованието да сформира работна група по въпроса.


Неравнопоставеност


Камелия Конакчиева, която е един от петиционерите и член на Асоциацията на българските училища в чужбина, обяснява пред "Дневник", че в петицията се иска всяка езикова компетентност, независимо на кой език, да бъде оценявана равностойно при завършване на средно образование навсякъде в Европа. Или конкретно, когато един ученик владее език, познанията му да могат да бъдат оценявани независимо дали езикът се преподава или не в държавата, в която учи и живее.


По думите й проблемът възниква, когато български деца учат и живеят в държави, в които българският не се преподава. Когато тези деца владеят езика (дали наскоро пристигнали от България, или учили с родителите си у дома, или учили в организирани български неделни училища), те биха искали тези познания да се оценят така, както се оценяват другите изучавани езици. Според нея няма причина познанията по български (както и по всички други 18 по-рядко разпространени официални езика) да не се ценят в Европа на многоезичието и мобилността.


Случва се това да бъде пречка за мобилност за семействата, защото ученик в гимназия може да се окаже с различни от учените в другата държава езици и съответно да не може да навакса. Рискът това да отслаби дипломата му и шансовете му за висше образование е сериозна спирачка, допълва Конакчиева.


По думите й без стимул за изучаване на тези езици много младежи се задоволяват с ограмотяване и преустановяват по-нататъшно изучаване или поддържане след начален или основен курс. Това често им затваря вратите към държавите по произход и представлява загуба на ценен капитал и пречка за многопосочната мобилност.


Възможностите


Според Конакчиева възможности за изучаване на български език зад граница има все повече, но те почти изцяло се дължат на самоорганизацията на семействата с деца и учители в чужбина. След 2009 г. Министерството на образованието и науката е пристъпило към финансово подпомагане на подобни организации, което насърчава и облекчава процеса.


"Не ми е известно да има учебни програми по български език в държавни или частни средни училища в държавите - членки на ЕС, но ако има някъде, става въпрос за единични случаи. За съжаление не можем да искаме от държавите членки изучаването на езика. И България няма как да се съгласи да създава учебна програма по естонски или малтийски например", казва още тя.


Но пък възможности за полагане на изпити, тоест оценяване на придобити знания, има, обяснява Конакчиева. В Ирландия след 2007 г. са въведени матури по всички европейски езици, дори и непреподавани при тях. В Унгария се приемат равносилно с матурите езикови сертификати, издадени от акредитирани тестови центрове, членове на европейските асоциации за оценяване на езици по ОЕРРЕ, EALTA и ALTE.


Между тези два модела има и други държави, в които съществуват макар и частични възможности. Във Франция се държат матури, но не по всички езици и не за всички профили средно образование. Българският, когато е допустим, носи в пъти по-малко точки от други езици, понякога дори и по-редки от българския, като фински например. В балтийските държави, Румъния, Обединеното кралство съществуват споразумения за приемане на езикови сертификати за някои езици.


Желанието


Според Конакчиева сред българските деца в чужбина има желание да изучават родния си език, но възможностите са толкова ограничени и стимулите толкова невидими, че в момента учат 5 до 10% от децата с българско гражданство в училищна възраст, тоест най-силно желаещите, тези на най-активните семейства, на хората с възможности и/или със съзнание, че е много важно за децата. Понякога тези семейства проявяват невероятна упоритост и полагат огромни усилия за поддържането на езика у децата им.


Би било интересно да се направи сравнително проучване за това как отделните държави членки се грижат за поддържането на езика у диаспорите си, казва Конакчиева, според която при една от най-тежките демографски ситуации България провежда една от най-срамежливите езикови политики за гражданите си в чужбина. Парадоксално, но вероятно е една от редките държави, разписали в конституцията си задължение за изучаване на езика, където и да се намират гражданите й.


Пречките


Петицията бе подкрепена от представители на Европейската комисия в залата, които заявиха, че тя идва в точния момент, тъй като на европейско ниво се подготвят сериозни предложения именно по тези въпроси. Без да разкриват повече за бъдещите мерки, те подчертаха, че са отворени за предложенията на АБУЧ и евродепутатите. Зад петицията застанаха също български евродепутати и евродепутати от Словения, Чехия, Унгария, Малта и други държави, а комисията по петиции реши следващите стъпки да се осигурят със съвместна работа с комисията по култура и образование на Европейския парламент.


Светослав Малинов обаче отбелязва, че предизвикателствата, които остават пред петицията в Брюксел, не са малки. Макар че по време на разискванията не се чуха гласове против нея, това не означава, че няма скрити такива, казва евродепутатът.


Според Конакчиева съпротива по пътя на реализирането може да дойде от администрациите, тоест от министерствата на образованието. "Те ревностно пазят предоставената им от договорите компетентност в областта на образованието и трудно се съгласяват на съвместни мерки. Ще трябва да им се докаже, че става въпрос за административна, а не образователна мярка. Че не става въпрос дори за образование, а за мобилност. И че дори и в областта на образованието има правна възможност за обвързващи координационни или допълващи мерки по чл. 165 от Договора за функционирането на ЕС в общоевропейска полза, а именно по-качествено и по-достъпно образование за децата ни", обяснява тя.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8844 Неутрално

  Идеята поставя сериозни проблеми на масата за обсъждане, но аз като Св. Малинов съм песимист за пълното приемане на петицията. Твърде много изисквания, процентът засегнати е сравнително малък, неконтролиран пробив в правилата за оценяване, засилване на деинтегрвцията, твърде скъпа, все проблеми които могат да обърнат колата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  РЕСПЕКТ за кампанията и за желанието да запазим древният си и красив език.

 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Идеята не е лоша, но кой ще води и къде подготовката за матурата? Повечето деца говорят този български, който се говори в семействата им, четът и пишат някак си (четенето иди дойди ама писането е проблем). Без курс става ама по трудният начин. Иначе има много съботни или неделни училища, кои безплатни, кои платени. Проблема какво да се чете също е голям, защото като отворят няколко български сайта и прочетът какви дивотии пише, мигом ще забравят българския.Същото е и с негативното облъчване от българската телевизия.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 4. 4 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Прочетох два пъти статията но не ми стана напълно ясно какво се иска. Затова ще интерпретирам:
  - Първо, според мен категорично правомерно е изискването да се изучават езика и културата на страната която е дала гостоприемството си. Особено ако се очаква по-дълго оставане и се кандидатства за жителство в нея. Този човек /независимо дали е възрастен или дете/ ще контактува с официалните институции, с народа на тази държава и трябва да е адекватен. Дори пред работодателя си ще е по-добре поставен ако покаже добра култура и езикови умения.
  - Стъпили на тази основа всички останали езици се явява чужди за конкретната личност.те ще са необходими за две цели - реализация на пазара на труда /класически чужд език/ или връзка с родината /роден език/.

  Не виждам причини родният език който се явява чужда за страната където се намират българите да се дискриминира спрямо останалите чужди езици в нея. Т.е.оценката за него би трябвало да се взема равностойна на оценката по френски език примерно. Тук възникват проблеми с изучаването му, не е възможно една страна да осигури еквивалентно изучаване на стотици чужди езици в нея. Това може да се очаква само за основните езици. Тази грижа би трябвало да я поеме съответната страна родина и емигрантските общности.

  Такава според мен би трябвало да бъде позицията ни в ЕС. А дали българчетата ще изберат да учат като чужд език български вместо например френски или английски който би им осигурил по-добра реализация на пазара на труда е въпрос с повишена трудност.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 5. 5 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Онлайн курсове и училища, стига с черните дъски и тебеширите. Така или иначе това е бъдещето на образованието, много университети имат онлайн курсове, а платформи като курсера събират хиляди потребители. Има и онлайн класни стаи, за които ти трябва скайп и си лице в лице с преподавателя.

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Напразно усилие е тази петиция, пък и подозирам необявени (лично меркантилни) цели.
  Напразно е, защото противоречи на логиката на конкурентния търгашески свят, само привидно противопоставен на бюрократичната свръхрегулация (това са две страни на една монета).

  До голяма стпен език = култура. Култури с малък брой носители са обречени на претопяване и свиване до изчезване.
  Причината, основната, е използването на културата за промотиране и налагане на икономически интереси, като политиката е "икономика с други средства", на идеологичски (да го наречем културно-масов) контрол, чрез който се прокрва влияние на една или друга държава, което в крайна сметка пак постила път за икономичско доминиране (например купуване на оръжия от даден продавач, защото сме "приятели" с продавача, а да речем неговите екшъни са създали една неосъзната вяра в качеството на бойните му машини).
  Докато живеем в такъв свят, свят на употребата на културата като проститутка, всякакви инициативи за "запазване на малките" са ялови, а в немалка степен и лицемерни, маскират точно обратното на запазване, или запазване във вида на препарирани чучела в музей на туземните екзотики.

  Изхозът, решението на проблема е в изграждането на нов свят, свят на пряка демокрация и истинско сътрудничество, в който културата на всеки отделен народ е ценност, а не постелка на маркетинговата стратегия на една или другаолигархична банда.

  властта ражда паразити
 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Повечето деца вече говорят език, различен от семейния.
  И преди нашите родители често са недоумявали какво си говорим младите, но днес недоумението е още по-голямо.
  Днешният младежки жаргон е по-далеч от "севейния", отколкото е бил преди 30-40 години.

  властта ражда паразити
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Добро начало за "съхранение" на местните езици би било приемане на изкуствено създаден език посредник, културно неутрален спрямо другите.
  Национален език за международен е лоша идея, улеснява културното доминиране на страната (по-точно нейната олигархия) над другите.

  Повтарям: културата сега е опаковка на стоките за продан; чиновническият надзор пък превръща националната култура в спиртосани в стъкленици фетиши. И двата тези фактора убиват културното разнообразие и самата култура, даже доминиращата, тя става плитка и изключително кухо развлекателна.

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 448 Неутрално

  В обозримо бъдеще бг езика ще изчезне по много фактори. Безсмислено е да учи в детайли. Съответно и заслугата да бъде запазено нещо от него ще е руска.

 10. 10 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Хвала за петицията. КК е бивша моя учителка в гимназията и не не прозира меркантилност в желанието й да се изучава български език навред.

  А според модерни образователни тенденции в развити, а не изостанали в това отношение страни, се насърчава изучаването на майчиния език.

  Как ще стане е отделен въпрос. Българите сме пръснати на най-невероятни места, а и не винаги са склонни да общуват по между си, а без подкрепа и желания няма как да стане ученето на български.

  Семейната среда е много важна, но си трябва и училище или поне читави он-лайн платформи. За тези, които се предлагат в момента има особено мнение.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Статията е знакова, адмирации!
  Малко българщина - за пръв път от колко време на тези страници?

  "Това разказва пред "Дневник" евродепутатът Светослав Малинов (ДСБ, Европейска народна партия)..."
  Болката от спора - тя няма да затихне, докато не бъде изговорена:
  "Атанасов и Малинов имат различни виждания по отношение на бъдещите партньори на ДСБ.
  "Не трябва да имаме никакви комуникации с такива партии, които се отнасят към ГЕРБ като към сателити", заяви Атанасов. Той разделя останалите политически сили на противници и конкуренти като смята, че ДСБ първо трябва да изясни отношението си към конкурентите, защото именно от тях са дошли най-големите удари за ДСБ.

  Според Малинов ДСБ има проблем с понятията конкурент и противник, и много често бърка конкурента с противника. "Оставяме у хората впечатлението че истинският ни противник всъщност е този, който ни е конкурент и не ни подкрепят заради това. Това е грешка, която не смятам да допускам оттук нататък. Смятам да преодолея тази визия, че нашият основен противник е ГЕРБ. Това не означава, че те са нашите приятели", заяви Малинов."
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/06/09/2985724_shte_cufne_li_gerber_i_v_dsb/

  Член ли е ДСБ на ЕНП? Къде са документите за членството? Какви са активностите в ЕНП?

  Разпети Петък...

 12. 12 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Напълно безмислено Българският език е един местен диалект който освен поради културни особенности за друго няма за какво да се изучава.
  Трябва да се наблегне на Английският наравно 50:50 от 1ви клас.
  Българският ей така колкото да се запази Българската култура.
  Иначе по късно в живота 0% полза от Българският език.
  Целият свят говори Английски, тука таме Немски, Френски и Испански, може и малко Руски.
  Но ако децата ни ще правят бизнес със света Английският е много по важен.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Светлото бъдеще на България не можа да покълне на родна почва. След дълги митарства и то горкото замина за чужбина. И вероятно ще остане там. И матурите ще са там. Където е бъдещето, там ще са и матурите. Комунистите горките толкова се мъчиха да построят комунизма, ма не успяха. Сегашните тарикати търсят място на света, където вече е построен. Че да се покажат там и да се похвалят с успехи.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Напразно усилие е тази петиция, пък и подозирам необявени (лично меркантилни) цели.
  —цитат от коментар 6 на Николай Теллалов

  Предстоят евроизбори, добре е името ти да се търкаля по медиите. За преподавателите това са работни места и реализация, авторитет на професията.

  Относно идеите да се прехвърли всичко към някакъв изкуствено създаден международен език съм дълбоко скептичен. Първо, такъв вече има, есперанто. Резултатът е нулев.

  Причините са съвсем прости, езикът има прагматична цел, улесняване на общуването и получаването на информация. Език се учи за да ти е полезен, да четеш статии и книги на първо място, да пишеш писма и общуваш с търговски партньори, да си намериш по-добре платена работа и отидеш там където я има. Дори за забавлението пак изборът е прагматичен, да гледаш филми в оригинал, четеш книги които ги няма преведени.

  Всичко това се осигурява от мощните икономика, те са няколко в света. Някои залязват но се държат поради великото си минало, други тепърва ще се въздигат. Затова ще се изучават техните езици а останалото е екзотика.

  И българският език попада в тази екзотика. По моите наблюдения тези които в момента на емиграцията са били на 12-14 години и нагоре продължават да се чувстват българчета, държат на корените си. За по-малките особено родените в чужбина от български родители България е една далечна и в общи линии чужда страна. Те вече са загубени за България, завинаги.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Тия "мъки" с построяването на комунизма са кто вица за работника, крал части от завода, за да си сглоби детска количка, пък то все картечниц се сглобявала...

  Никакъв комунизъм не строяха, зщото пророците Маркс и Лнин бяха идеолози на държавния капитлизъм. Та него и построиха.
  А за първа копка на комунизма трябва да бъде сринато построеното от тях не до основи, а още метри надолу да се изкопае.


  Матурите не поддържат, нито възпроизвеждат културна идентичност. Те са само отмятане на "свършена работа".
  Тук форумците също са държали матури, пък досега приказват дивотии за лит.герои като Андрешко.

  властта ражда паразити
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Тия "мъки" с построяването на комунизма са кто вица за работника, крал части от завода, за да си сглоби детска количка, пък то все картечниц се сглобявала...

  Никакъв комунизъм не строяха, зщото пророците Маркс и Лнин бяха идеолози на държавния капитлизъм. Та него и построиха.
  А за първа копка на комунизма трябва да бъде сринато построеното от тях не до основи, а още метри надолу да се изкопае.


  Матурите не поддържат, нито възпроизвеждат културна идентичност. Те са само отмятане на "свършена работа".
  Тук форумците също са държали матури, пък досега приказват дивотии за лит.герои като Андрешко.

  властта ражда паразити
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "eyd13372645":

  Браво, готов си за пълна капитулация. Дори и да пишеш блгарски език с главна буква, ти предлагаш приемане на поражението.

  властта ражда паразити
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "log_on":

  Айде още един развя бялото знаме...

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "log_on":

  Айде още един развя бялото знаме...

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 598 Неутрално

  В момента съм болен от грип и може мислите ми да не са чисти в смисъла, в който искам да се изразя.
  Имам 12 години учебно обучение в България, последните 6 години в една гимназия. Тука в Германия това се смята за "Abitur",
  "Abitur
  n, -e kurz Abi n зрелостен изпит, матура. За разлика от българската образователна система този зрелостен изпит (матура) се полага в определен вид училища в немскоезичните страни и е предпоставка за следване във ВУЗ. Във ФРГ изпитът се полага след 13. клас, в някои източни провинции - след 12. клас. В Австрия се използва названието Matura (след 12. клас); В Швейцария се говори за Maturitдt (изпитите се полагат в края на 12. или 13. клас в зависимост от кантона).
  "
  Мисля да си пратя документите в Щутгарт за признаване на средното ми образование. То и ми трябва заради 2-годишното обучението за специалист-склад. Таксата от 100€ може би ще получа обратно от агентурата за работа.

  Es muß Geld fließen!
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Малинов е демагог, лъжата му е занаят

  властта ражда паразити
 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Нулевият резултат на есперанто се дължи на политически причини, не защото не става за посредник.

  Затова казвам, че съхранението на култури с малобройни носитли не може се случи в рамките на државността и капитализма (ни частен, ни държавен сссрски образец)

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  бе малките езици и те кат малките богове, ма нейсе

 24. 24 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 450 Весело

  Поздравления за добрата инициатива!
  Тая седмица се чу, че и в щата Мериленд в САЩ може да се вземе сертификат по български. С Мериленд стават 31 щата, в които българският се включва официално в дипломите за средно образование в САЩ.

  Разбира се, такива неща се случват благодарение на активността на българите зад граница и на "либерастките" про-европейски партии в България.
  Не се случват блаогдарение на "патрЕотите" и на порусначените зомбита ;)

  А за който "нямало смисъл да се учи български", ми да не го учи

  Порусначен народ- слаба държава
 25. 25 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Като гледам колко хора тук се изказват неграмотно и с грешки по проблема за българския език в чужбина, от който нищо не разбират, направо ми става смешно.
  Един пише (няколко пъти) четЪт, друг не знае къде се пише пълен и къде непълен член, трети не знае кога се пишат запетайки и точки, та явно поради това иска ликвидиране на българския.
  Научете родния си език, ограмотете, пък тогава давайте мнения!

 26. 26 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Като гледам колко хора тук се изказват неграмотно и с грешки по проблема за българския език в чужбина, от който нищо не разбират, направо ми става смешно.Един пише (няколко пъти) четЪт, друг не знае къде се пише пълен и къде непълен член, трети не знае кога се пишат запетайки и точки, та явно поради това иска ликвидиране на българския.Научете родния си език, ограмотете, пък тогава давайте мнения!
  —цитат от коментар 25 на Gai-jin


  "Научете родния си език..."

  Като си 12 години зад граница в Германия и там нямаш контакт към други българи, следва по-зле говорене на български. И без туй имах по българска литература 5, тоест и като малък не съм владеел перфектно българският.
  Но забелязвам, че ако не използвам някъде си познанията по български език, примерно тук в този форум, забравям българският, почвам тепърва да говоря българо-немски диалект, накрая ще е само немски.
  След смъртта на родителите ми ще е факт, тогава няма да имам нищо общо с България вече. Ще пиша в австрийските форуми

  Es muß Geld fließen!
 27. 27 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "...като фински например." - да не би финландски да се има предвид? Стига с опитите за русификация на българския език - то не бяха "Спокойна нощ" вместо "Лека нощ", "получава се" вместо "става", "иде реч" вместо "става дума", "свежо месо" вместо "прясно месо", "тарелка" вместо "чинийка", "жарено" вместо "печено", "давайте" вместо "минете" и.т.н. смешки, които агресивно се налагт по медиите, включително в дублираните детски филми. Понякога се получават конфузни ситуации в резултат на подобни смешки - на опашка питам човек дали се реди и ми казва "давайте" - на въпроса ми какво иска да дам ми пояснява, че мога да мина.

 28. 28 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Кипи безсмислен труд, също като по времето на комунизма. Тези българи спасили се от корумпираната кочина Бъхлгария, няма да гледат да интергрират децата си в тамошните общества ,език и култура олюс да учат английски, ами ще тръгнат да ги учат децата си на български, че след време да следвяали висшу в един от 57-те ни ВУЗа. Боже боже и тия хорица май наистина си вярват.

 29. 29 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#12] от "eyd13372645":
  Що се мъчиш на "Български диалект", пробвай някой друг!
  Пази Боже, сляпо да прогледа!
  А ако ползвам неграмотния български на Афтора, трябва да изглежда някак си така:
  Пази боже, Сляпо да прогледа!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  За "големите" проблеми или как имитираме дейност!
  А защо 3/5 от българите работят в чужбина?
  А защо всяка година над 60 000 българи напускат безвъзвратно България?
  И то млади, работоспособни, с децата си!
  Защо бе?
  След това уж се опитваме да ги учим на български-"късно е либе за китка"...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 598 Неутрално

  За "големите" проблеми или как имитираме дейност! А защо 3/5 от българите работят в чужбина?А защо всяка година над 60 000 българи напускат безвъзвратно България?И то млади, работоспособни, с децата си! Защо бе?След това уж се опитваме да ги учим на български-"късно е либе за китка"...
  —цитат от коментар 30 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Аз напуснах България заради загуба на стойността на детската ми сметка, в която родителите ми всеки месец са плащали. Беше при правителството на Жан Виденов от БСП, имаше тогава хиперинфлация на българският лев, със всеки изминат ден лева се обезценяваше.
  Като пазарувам в наблизо магазина "Лидл", чувам доста често българска реч.Все са семейни българи.

  Es muß Geld fließen!
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3919 Любопитно

  До коментар [#4] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Не виждам причини родният език който се явява чужда за страната където се намират българите да се дискриминира спрямо останалите чужди езици в нея.
  ========
  И аз не виждам.
  И после непременно роден ли трябва да е българския език ,за желаещите да го изучават ......и въобще непременно българи ли трябва да са ?
  Познавам поне около 50 души , които имат интерес към българския диалект на славянската езикова група , но не са българи.

  Bukalemun
 33. 33 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#30] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":
  От време на време задаваш добри въпроси. Но ако получиш истинския отговор, се скриваш задълго.
  Та това, което не искаш да чуеш е:
  Защото бавно и мъчително се съвземаме след Четвъртата национална катастрофа. А виновниците за нея имат наглостта да пишат по форуми, вместо да си говорят с бай Ставри, ако той им разреши.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Приемането на българския език като матуритетен предмет вероятно става на двустранна договорна основа със съответните държави от ЕС.
  Ако българската страна предостави материали за подготовка и съдействие за провеждането на изпитите смятам, че няма да има никакви проблеми.
  Не виждам смисъл в подобна петиция след като искането би трябвало да се отправи към Министерството на образованието да подготви и подпише подобни споразумения, както и да поеме съответните ангажименти като заинтересована страна.

 35. 35 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Приемането на българския език като матуритетен предмет вероятно става на двустранна договорна основа със съответните държави от ЕС. Ако българската страна предостави материали за подготовка и съдействие за провеждането на изпитите смятам, че няма да има никакви проблеми.Не виждам смисъл в подобна петиция след като искането би трябвало да се отправи към Министерството на образованието да подготви и подпише подобни споразумения, както и да поеме съответните ангажименти като заинтересована страна.
  —цитат от коментар 34 на pamela


  При документи на български език в Германия, трябва да ги превеждам на немски. Струва сума ти пари, към 40 лв. на страница. Това ми го плаща агентурата за работа в Германия, но и те са недоволни от скъпотията. По-евтино няма, тези, които заверяват документите, са работещи нотариуси към немската държава с твърди тарифи.

  Es muß Geld fließen!
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Нулевият резултат на есперанто се дължи на политически причини, не защото не става за посредник.
  —цитат от коментар 22 на Николай Теллалов

  Не виждам политически причини. Но дори и да ги имаше пак нямаше да се изучава, той просто е безполезен.

  Не става дума дали есперанто става, всеки език става. Въпросът е, че това е изцяло погрешна идея ПРИНУДИТЕЛНО да се налага един език. Налагането става единствено ако самият живот го прави. И казах как, ако имаш практическа полза от ползването му. А това значи мощна икономика и народ зад него, натрупано през вековете културно и научно богатство.

  Цялото световно културно наследство на есперанто ли ще го привеждаме? Кой, защо, ами ОГРОМНИТЕ средства необходими за това! Научните работници на есперанто ли ще си пишат статиите, дори направо съм сигурен, че там има научните термини за всичките области на науката и технологията. Кой ще ги измисля, как ще се координират, какъв огромен апарат е необходим за това. И това само защото видите ли някой получавал хегемония. Ами който не я иска тази хегемония да се напъне пък да стане неговият език привлекателен.

  Няма и няма да има световен език, това е изкуствена конструкция. Зад него не стоят народи които да го ползват, които да имат нужда от него, само интелектуалци с желанието да налагат идеите си на огромни маси хора. Пореден опит да се наложи нещо насила на живота и естествено той го отхвърля.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  Научните работници на есперанто ли ще си пишат статиите, дори направо съм сигурен, че там има научните термини за всичките области на науката и технологията.
  —цитат от коментар 36 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП

  ... дори направо съм сигурен, че там НЯМА научните термини за всичките области на науката и технологията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  бе малките езици и те кат малките богове, ма нейсе
  —цитат от коментар 23 на extraCACA


  велико книжле :)

 39. 39 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#26] от "slan777":
  Чета Ви постовете за България и сега за българския език. Когато пишете нещо, замислете се, че може да го чете и някой друг. Живея постоянно в чужбина от 29 години, беше краят на бай Тошовия социализъм, когато тръгвах. Нямах и 19 години.
  И все пак, нито български говоря с акцент, нито го забравям, макар малко да го използвам в ежедневието си, а и книги на български чета малко. Използвам активно 8 или 9 езика, но това не ме прави по-малко българин. Чешки гражданин съм, но това не ме прави чех.
  И Вие няма да станете германец. Ще сте просто германски гражданин.

  E PLVRIBVS VNVM
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#4] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Мога да споделя опита на системата на съботните училища в Чикаго например. Градският отдел по образование финансира програми на многобройни езици в този формат за които има групови искания от етничните общини. За големи етнични групи, като полската например, Полското Министерство на Образованието е един от активните спонсори и финансира обучението по език, култура и история на страната - виж http://www.chicago.msz.gov.pl/en/consulate/saturday_school/

 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Очевидно не си наясно с темата

  Един нов есперанто може да се конструира така, че да е лесен за компютърен превод без изкривяване на смисъла, но и без това преводаческите програми стават все по-добри

  Езикът посредник именно затова е посредник, за да е неутрален спрямо народите и да не привилегирова една култура за сметка на другите.
  Четеш ли изобщо обосновката?

  властта ражда паразити
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Ами първо провери, ще останеш неприятно изненадан

  властта ражда паразити
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Очевидно не си наясно с тематаЕдин нов есперанто може да се конструира така, че да е лесен за компютърен превод без изкривяване на смисъла, но и без това преводаческите програми стават все по-добриЕзикът посредник именно затова е посредник, за да е неутрален спрямо народите и да не привилегирова една култура за сметка на другите.Четеш ли изобщо обосновката?
  —цитат от коментар 41 на Николай Теллалов

  Напротив, много съм наясно. Защото се интересувам от изкуствен интелект и знам какво е това NLP /Natural Language Processing/ включително нивото на автоматичният превод и принципите му. Именно затова не е необходимо есперанто като междинен език помощник, защото съвсем близо е времето когато ще говориш на собственият език и в режим на реално време ще се превежда на произволен друг.

  А това за привилегироването поради езика са комплексарщини и интелигентски изсмукани от пръстите теории. Привилегирован е даден език защото зад него стоят постижения, културни и икономически. Заради това хората го учат, за да ползват тези постижения. Привилегировай суахили например, направи го официален език на ООН. Никой няма да иска да го учи освен чиновниците там защото за останалите е напълно безполезен, нищо не стои зад него. С пистолет до челото ли ще караш хората да учат нещо от което нямат полза?

  Това са левичарски виждания, опити да подчиниш животът на някакви теории изсмукани от пръстите на интелектуалци. Така комунистите с вирнат нос си бяха въобразили, че могат да сътворят нов човек, стига достатъчно много да натискат. И че всички трябва да са равни независимо от качествата им. А тези които стърчат трябва да бъдат скъсени с една глава до нивото на посредствените.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  Това в големите градове, но можеш ли да осигуриш толкова учители по български език колкото например по френски в ЦЯЛАТА страна? И същото за още 100 езика. Очевидно е, че за малките държави /съответно езици/ това е невъзможна идея.

  И по-важното, което го намекнах. Да предположим, че родният език влезе в учебната програма. Това трябва да е за сметка на нещо друго, примерно в Германия за сметка на английски, френски, испански и т.н. Ще се съгласят ли родителите да лишат децата си от един език със световно приложение за да учат български който освен за разговори в кухнята и редките отпуски в родината за нищо друго не става2

  Истината е, че за децата на отишлите в чужбина българи родният език има по-скоро емоционално значение отколкото практическо. Затова на изучаването му трябва да се гледа като на нещо допълнително. Което спокойно може да се върши от родителите и някакви землячески организации в по-големите градове. Пък ако все пак има условия /голям град, силна земляческа организация/ да го изучават като основен чужд език в учебната програма. Но както казах ще загубят нещо друго.

  И въобще цялата история почва да ми понамирисва на желанието на българи преподаватели да си намерят работа в чужбина. Платена от съответната държава, за предпочитане чуждата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Затова писах за съботните училища, които не са в общата система и училищна програма, а отделни структури. Повечето от преподавателите в тях са родители с необходимата квалификация, това не е трудно, и на обществени начала (по-трудния момент, но също не невъзможен).

 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Затова писах за съботните училища, които не са в общата система и училищна програма, а отделни структури. Повечето от преподавателите в тях са родители с необходимата квалификация, това не е трудно, и на обществени начала (по-трудния момент, но също не невъзможен).
  —цитат от коментар 45 на daskal1


  Да ама аз не случайно написах, че от тази статия нищо не се разбира. Тези съботни училища и сега си съществуват, никой не иска да ги закрива. Тогава евродепутат Малинов и родителите какво всъщност искат? Явно нещо друго ама не им стиска да го кажат направо. И затова сме принудени да изказваме хипотези.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Щом си наясно, как така не знаеш, че есперанто не става международен език след ПСВ само заради политика?

  И, казах: в капиталистическия свят културата е обслуга на икономически интереси. Малките езици са обречени на изчезване, защато нямат потенциала да продват нещо.
  Ако това не те безпокои, кажи си го направо и да приключваме темата.

  властта ражда паразити
 48. 48 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Ако приемат това нещо, то ще трябва да приемаме студенти с оценката от матурата на гръцки, унгарски, финландски и т.н.т. Значи ли това, че ученик от немската с матура по немски ще се оттърве от "излишната" матура по български? Ами ако Турция влезе в ЕС? Тогава в България ще се държат масово матури на турски! А не след дълго ще признаят и ромския за европейски... Е тогава ще приемаме студенту по строителство например с матура на цигански?

 49. 49 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Тук не ми е ясно също - само българи ли го искат това или има холандци, малтийци, финландци, датчани, шведи, норвежци? Ако няма, то съм 100% съгласенн с Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП! Не стига, че в България тази матура е силово наложена само и само българиците да вземат кинти! Защо тези госпожи не се помъчат да помагат на българските малцинства в Гърция, Сърбия, Албания, Турция, Румъния, Украйна, Русия? Защо не направят анализ на "македонския" език силово наложен на българи (главно от българи под ръководството на сталинистките кръволоци).

 50. 50 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Немисля, че децата нетрябва да се тормозят да учат български. Щом родителите им са избрали друга държава е редно да се интегрират там. Сега остава да им наложите и бг история, литература и тн само защото са с български произход.
  Според мен идеята за матура по бг в чужбина на деца с бг произход е безмислена и само ще ги натоварва излишно.

 51. 51 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":Ако приемат това нещо, то ще трябва да приемаме студенти с оценката от матурата на гръцки, унгарски, финландски и т.н.т. Значи ли това, че ученик от немската с матура по немски ще се оттърве от "излишната" матура по български? Ами ако Турция влезе в ЕС? Тогава в България ще се държат масово матури на турски! А не след дълго ще признаят и ромския за европейски... Е тогава ще приемаме студенту по строителство например с матура на цигански?
  —цитат от коментар 48 на himler


  Всякакъв вид матура по даден език е излишна. Аз съм за премахването на матурите по езици.

 52. 52 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 617 Неутрално

  За "големите" проблеми или как имитираме дейност! А защо 3/5 от българите работят в чужбина?А защо всяка година над 60 000 българи напускат безвъзвратно България?И то млади, работоспособни, с децата си! Защо бе?След това уж се опитваме да ги учим на български-"късно е либе за китка"...
  —цитат от коментар 30 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Щом някой е напуснал означава, че тази държава не е за него и че си е харесал друга държава.
  В 21 век всеки може да си избере държава и да се пресели

 53. 53 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 868 Разстроено

  От цялата "благородна инициатива" лъхат зле прикрита меркантилност и екзотика. Колко българи задграница имат нужда от матури? И защо, след като никой в чужбина не говори езика ни? Който иска, може да си владее родния език и без допълнителни изпити, който не иска, няма да го научи добре. НИКОЙ в чужбина няма нужда от малиновци и конакчийки! Истинската помощ за българите в странство би била създаване нан нормални условия в страната ни, а не показни и фалшиви "мероприятия" с цел усвояване на хиляди евро и демонстрация на грижи. Благодарим ти, партийо, любима!...

  Настроение - аман от тъпотии и псевдопатриоти!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK