"Декларация от София" за Балканите и компромис за системата за убежище се чакат до края на председателството

"Декларация от София" за Балканите и компромис за системата за убежище се чакат до края на председателството

© Юлия ЛазароваМесец май е пикът на председателството от гледна точка на дългоочакваната среща на върха във формат ЕС – Западни Балкани на 17 май. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при представянето на постигнатото до момента. (Пълният отчет може да видите в прикачения по-долу файл.)


Срещата "е много важна за нас. По нея работим усилено още преди да започне председателството. Първо като тема, тази тема да залегне в дневния ред, тази тема да дойде, да се върне високо като приоритет на припозната значима тема в общоевропейския дневен ред не само по време на българското председателство, но и дългосрочно. За нас беше изключително важно да я направим необратима след българското председателство, за да работим всички по нея", каза Павлова.


Втората цел на България е на срещата на върха на 17 май да се постигне политическо съгласие, да се приеме "Декларация от София", с която лидерите да постигнат съгласие за това, че интеграцията на Западните Балкани минава през свързаността – транспортна, дигитална, енергийна, образователна и културна свързаност в региона, подчерта Павлова. По думите й това осигурява сигурността, интеграцията и просперитета на този регион. Даваме си ясна сметка, че не можем да даваме фалшиви обещания на тези държави за бързо присъединяване, но трябва да им дадем перспектива и ясни послания и подкрепа за пътя напред и това може да стане именно чрез посланието за свързаност и сигурност, мир и стабилност в региона, каза още министърът.
Тази "Декларация от София", този политически ангажимент трябва да бъде придружен от план за действие, който да начертае коридорите и конкретните стратегически транспортни инфраструктурни проекти, по които ще се работи в следващите 10-15 години, за да може тази свързаност да бъде факт, каза Павлова.


Тя призна, че все още има много въпросителни около срещата, предвид че част от държавите не са признали Косово. Без да сме прекалени оптимисти, вярваме, че в името на реализма и в името на по-доброто бъдеще на Европа накрая ще се намери оптималното решение за това срещата да се проведе, защото тя е в полза на всички", допълни министърът.


Тя обяви, че на 16 май в София ще заседават лидерите на 28-те държави. Срещата е неформална вечеря по покана на Европейския съвет. На нея акцентът ще е дигиталната икономика и дигиталният дневен ред на Европа.


Нов подход за миграцията


По думите й предстои много активна и динамична работа оттук нататък. Най-важната тема, по която четири председателства са работили, е реформата на системата за убежища, или регламента "Дълбин". Той е пакет от седем регламента, които трябва да бъдат приети, ако се говори за защита на външните граници, за подобряване на системата за убежища, подобряване системата на контрола на границите, синя карта и като част от системата за проверка и интеграция, обясни министърът.


"Това, с което изключително много се гордеем, е напредъкът, който успяхме да постигнем." По думите й българското председателство е предложило нов подход и нова философия в темата за реформата на общата европейска система за убежища, благодарение на което се надява на 28 и 29 юни, когато е и Европейският съвет, лидерите да успеят да намерят търсения пето председателство консенсус и компромис как да реформира системата за убежища, така че да е и справедлива, и солидарна.


"Новата философия, новата рамка, която ние предложихме, е от гледна точка на засилен граничен контрол на външните граници, анализ на тези, които са на вход още на момента, максимално добър анализ на вход, за да може те да бъдат връщани в държавите на произход тогава, когато могат да бъдат преценени на момента, повече инвестиции на място в държавите по произход и да говорим за проблема и неговата същност по същество, а не само да се борим с последиците от него", посочи Павлова. Надявам се да се постигне политическият консенсус и да остане приемането на самото законодателство и тези седем законодателни акта, допълни тя.


Вторият много важен пакет е многогодишната финансова рамка. Тя няма да приключи по време на председателството, но ще започне. На 2 май се очаква проектът за нея и са планирани поредица срещи с фокус кохезионна политика, обща селскостопанска политика и темата с дигиталния дневен ред и отделния бюджет за единен цифров пазар.


Енергиен и цифров пазар


Следващият пакет от законодателство, по което предстои работа, е големият пакет за единния цифров пазар. Най-голямото предизвикателство, особено предвид ситуацията с "Фейсбук", е приемането на пакет от директиви за защита на личните данни, известен като E-privacy, и всичко, свързано с киберсигурността, хибридните атаки, дигиталния цифров пазар, единен цифров портал. Павлова отбеляза, че темата е специфична, защото няма консенсус в страните членки - едни искат много твърд и силен контрол от гледна точка на защита на личните данни спрямо онлайн доставчиците на услуги, но онлайн доставчиците искат да могат да оперират.


Третият голям законодателен пакет в следващите месеци е енергийният. Енергийният съюз е част от приоритетите и е голям законодателен пакет, включващ осем досиета, по три от тях вярваме, че ще успеем да завършим преговорите и да бъдат приети окончателно по време на нашето председателство, а по другите да постигнем достатъчно добър напредък, допълни Павлова.


Следващият пакет е по-известен като автомобилния пакет. Той е свързан с правата на превозвачите, на фирмите и на шофьорите в този бранш, колко време да имат за почивка, какви да са пътните листове, къде имат право да почиват, колко време да почиват. Според Павлова дебатът е много тежък, защото има абсолютно различни мнения в държавите. България е в ситуация, в която трябва да защити националния интерес на българските превозвачи, но като председателство трябва да търси балансирано решение между всички, каза още тя.


Павлова изрази надежда по време на председателството да започне да функционира и новата европейска служба на единния европейски прокурор. Краят на месец април е посветен на финансовите теми – прането на пари, двойното данъчно облагане, облагането на онлайн компаниите и други.


Какво е постигнато


"Мога да кажа, че и оценките, които получихме за работата, която свършихме за първите три месеца, са много високи. За това, че бяха проведени поредица от изключително важни заседания, дебати, срещи, на които имахме не леката задача в търсенето на важни, надявам се, решения, свързани с приемането на европейско законодателство, директиви, регламенти, заключения на съвета, които приехме", отбеляза Павлова.


По думите й към днешна дата са проведени общо в София, Брюксел и Страсбург над 1000 заседания, почти 700 са на спомагателните органи на Съвета, който председателства България. Били са проведени 22 съвета на министрите. "Тази поредица от заседания, от срещи беше доста интензивна в изминалите месеци. Опитали сме се по един модерен, по един интерактивен начин", отбеляза министърът, като допълни, че в София календарът на събитията включва над 320 събития, а 100 от тях са вече факт.


Три от срещите от парламентарното измерение също са приключили. "Един успех, с който се гордеем като част от парламентарното измерение, са правилата за работа за Европол, както и с поредицата от законодателство и решения." За събитията в Брюксел тя каза, че са проведени 22 заседания на съветите на министрите в отделните формати. Проведени са почти всички формати на заседания на министри.


"Нещо, с което много се гордеем - успяхме да проведем 64 триалога. Това най-голямото предизвикателство за всяко председателство, защото това е моментът, в който след постигане на решение на ниво съвет, който председателстваме, да представляваме съвета в Европейския парламент, в тристранните срещи, на които постигаме вече съгласие за приемането на законодателството в Европейския парламент. 64 бяха проведени, някои от тях до три-четири през нощта. Една от големите ни гордости е, че успяхме в тези месеци да приемем директивата за командированите работници", подчерта Павлова. По думите й темата е била гореща и по нея не е имало консенсус.


Другият пакет е свързан със за сектор климат и околна среда, като директивата за мониторинга на въглеродните емисии на тежкотоварните превозни средства и други. Директивата за енергийната ефективност на сградите също беше приета, каза Павлова.


Един регламент, по който е било постигнато съгласие по време на естонското председателство, но чието приемане България е завършила предсрочно, е този за географското блокиране. "Благодарение на това, че успяхме месец предсрочно регламентът за географското блокиране да влезе в сила, това какво означава за гражданите и за потребителите. Това означава, че в онлайн пазаруването вече няма да бъдем дискриминирани ние тук, в България, ако искаме да пазаруваме онлайн продукт", посочи Павлова.


Бил е приет също финансовият регламент, както и решението за задължителен автоматичен обмен между данъчните служби на 28-те държави членки при трансграничните договорености за оповестяване в данъчното облагане. Целта е избягване на измами с ДДС, укриване на ДДС и други. Следващата стъпка от този пакет ще бъде бизнесът да плаща данъци на едно място, независимо в колко държави оперира.


Тя изтъкна като успех и решението за "Юропас", което е част от приоритета срещу младежката безработица. Това е онлайн платформа, през която много по-лесно бизнесът може да качва своите изисквания в търсенето на служители и улеснява младите хора да попълват автобиографията си онлайн.


Това е само част от многото досиета и многото файлове, по които работихме, каза Павлова. По думите й много млади хора посещават всички онлайн издания на председателството и подчерта, че България се е доказала като достоен, надежден и отговорен партньор в Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cdw44559327
  cdw44559327
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Началниците са им казали че требва да повтарят като папагали "Западните Балкани" по 200 пъти на ден и те сега не се спират. Големите дипломати, ама то само с повтаряне на клишета и лозунги не става, требва да знаеш и какво правиш, а нашите изобщо си немат и понятие какво се случва. Те си мислят че да си дипломат е достатъчно само да ръсиш кухи фрази налево и надесно, пълен цирк.

 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Виктор Орбан спечели нов мандат с голямо мнозинство, така че забравете за насилствено приемане на "бежанци" от държави в ЕС. Фрау Меркел да си ги приеме лично.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5423 Неутрално

  "Месец май е пикът на председателството ....."

  Няма нищо което да е от полза за България досега, като имаме европредседателство. Единствено ББ акумулира потупвания по гърба

 4. 4 Профил на cdw44559327
  cdw44559327
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За каква транспортна свързаност на Западните Балкани говорят постоянно, като некадърниците не могат да започнат една магистрала от София до Калотина все още? А то нема да е и магистрала, а скоростен път без аварийни ленти. Хем е равно като тепсия. И то при положение, че Сърбия почти е завършила своята част от магистралата при много по-труден терен. Та на какво основание точно ние да се правим на големи ментори, като всички ни водят и по магистрали, и по стандарт на живот, и по привлечени инвестиции ... Я да се скрият в некое кьоше и да не се излагат много. Да ходят да садят лалета там белким Холандия ни пусне в Шенген ...

 5. 5 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 820 Весело

  Мда, "системата за убежище ..." !
  заведете ЕС- Дипломатите в приЮтите за бездомни куЧета, там огромен напредЪк имаме !
  и разбира се, продЪлжаваме със "убежище"- то !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Браво! Вие си плюйте, хората работят. После да си знаете защо сте нещастни.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Виктор Орбан спечели нов мандат с голямо мнозинство, така че забравете за насилствено приемане на "бежанци" от държави в ЕС. Фрау Меркел да си ги приеме лично.
  —цитат от коментар 2 на 12345


  До коментар [#2] от "12345":

  Ако сте следили Орбан, ще знаете, че той винаги говори за мигранти и никога за бежанци. Дойче веле примерно говори винаги за бежанци и никога за мигранти. Оригиналното в идеите на правителството е разделянето на мигранти и бежанци. Мигрантите, икономически, да се връщат още на границата, а бежанците, бягащите да си спасят живота, да се приемат и да се разпределят квотно. Това е сериозната ревизия на Дъблинското споразумение и у нас масово се приема.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 291 Весело

  :) Свързаност вместо "разделяй и владей" е най-"наведената на североизток" позиция на днешните управляващи. Изключая разбира се патриотизма на агент Иван... :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK