Порок или добродетел е германската мания да се пести

Порок или добродетел е германската мания да се пести

© ReutersДа си отвориш спестовна книжка, още докато ходиш на училище, да събираш талони за намаления или да издигаш в политическа догма строгите икономии: германците са горди от факта, че са шампиони по спестяване, но не си дават сметка за раздразнението, което те предизвикват. Тази германска черта анализира изложба в Берлин.


"Германският проблем", "Меркел, кралицата на строгите икономии": още в първата зала посетителят на "Спестяването, тази германска добродетел" е привлечен от оскърбителни заглавия от първите страници на вестниците срещу най-голямата европейска икономика.


"Германците не разбират много добре тези нападки, защо този конфликт толкова се е изострил", обяснява Рихард Грос, директор на Музея на германската история в Берлин. Нито войните, нито кризите, нито ниските лихви отклоняват германците от техните спестовни книжки: брутният процент на техните спестявания - около 10% от доходите им - не е най-високият в Европа, но остава на високо равнище от десетилетия.
В края на 2017 година германците са съхранявали в себе си и в банките близо 2.27 трилиона евро по депозити и в налични, сочи доклад на Бундесбанк, централната банка на Германия.


Просвещение и протестантство


"Идеята не е да кажем, че спестяванията са нещо добро или пък лошо. Става дума да дадем начало на дебат по темата, която в Германия е нещо очевидно. (...) Спестовността досега се възприемаше като навик", обяснява Роберт Мушала, специалист по икономическа история и комисар на изложбата, посветена на тази германска "добродетел".


Изборът на понятието подлежи на обсъждане, защото спестовността в Германия има морално измерение, докато една сходна дума (Schuld - "шулд") означава едновременно дълг и вина.


Дали трябва да се търси културно предразположение към спестовността в тази люлка на Реформата? Историкът недоумява връзката, установена от социолога Макс Вебер между "протестантската етика" и "духа на капитализма", или между религиозното изповедание и натрупването на капитал. "Това има толкова общо с протестантството, колкото и с просвещението", казва Мушала, припомняйки, че основаването на първата спестовна банка в Хамбург през 1778 г. до голяма степен е свързано с овластяването на личността и значението на възможността да се финансира обучението на всеки човек. "Нещата са прости: докато французите правеха революция, германците изобретяваха спестяванията", казва историкът.


Социален контрол


И ако спестяването дължи своя подем на този момент от индустриалната революция, това е така, защото спестовните книжки се възприемат от работодателите и властите като важен инструмент на социалния контрол.


Хората, които спестяват, имат какво да губят и следователно поради тази причина не правят революции, със съжаление констатира по това време Карл Маркс в книгата си "Капиталът". Едно от първите издания на този труд може да се види на берлинската изложба.


От началото на ХХ век германската треска на спестовността става факт на фона на надигането на национализма, който през 1914 година ще стигне дотам, че спестовните книжки ще бъдат масово използвани в усилията да се води войната. След поражението от 1918 г. Германия е разрушена и изпада в хиперинфлация.


В центъра на изложбата е реплика на емблематичните колички от 1923 година, влачени по паветата, за да отиде човек да си купя хляб, натъпкани с килограми дойче марки, които продължават да се обезценяват и през деня.


След това нацистите противопоставят спестовността, която е "германска традиция", както е посочено на пропаганден афиш, на кредитирането. То, както те твърдят, е в ръцете на евреите. През 1938 година започва конфискуването на всички банкови депозити на евреи и парите по тях се прехвърлят в хазната на режима.


Колкото си по-спестовен, толкова си по-хитър


В училищата в Райха е имало "шпараутомат" - гигантски спестовни касички, където децата са пускали стотинчиците си, а след това са заверявали спестовните си книжки. Апаратите, символ на това колко важно е поколението да се учи на спестовност в германските училища, ще останат и много дълго време след войната.


И докато от западната страна на Желязната завеса богатите страни са завладени от потребителската треска, германците устояват през втората половина на ХХ век на модата на потребителските кредити и предпочитат да спестяват, за да си купят по-нови модели хладилниците и телевизори.


Най-известната германска марка за домакински електроуреди - Saturn, от години не спира да твърди, че Geiz ist Geil, буквално "Скъперничеството е секси". Това послание е адаптирано за френските филиали на компанията с девиза "Колкото си по-спестовен, толкова си по-хитър", припомня изложбата.


Германският автор Хайрих Бродер, който споменава за еуфорията по талоните за намаления или любовта на германците от всички класи към намаленията в супермаркетите, критикува това, което според него е "германска патология" във видео, представено в последната зала на изложбата. "+Geiz ist Geil+, е най-лошата фраза, която е създадена, след "+Heil Hitler+", дръзва да заяви полемистът. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5903 Любопитно

  Ми щом е мания , как да е добродетел ?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  На тези които считат това за проблем или порок бих им препоръчал статията от вчера за размера на задълженията на развитите държави.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1925 Весело

  Е, все някой трябва да пести. Иначе няма откъде да се крадне и разхищава.

 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Ами известно ни е как я карат народите дето с широки пръсти харчат малкото дето имат.
  Всъщност преди да купиш нещо е редно да спестиш парите и чак тогава да ги харчиш, ама много си повярваха, че могат да я карат на обратно, което естествено води до колизии с реалността в някой момент.
  Хайде да не ги мислим германците! Те каквото е трябвало са доказали, каквото е трябвало са направили.
  Собствената купичка е важна, а не чуждата!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Всичко зависи от контекста. При немците клони към мания, което не е готино. Важно е да не се робува на идеологии, а немците не са особено силни в латералното мислене. Добрата страна е, че обществото е по-стабилно и се управлява по-добре.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да бе. Германците пестят и това е лошо. Според разсипниците и тия дето затъват в дългове. За мошеника и мързеливеца порядъчния човек винаги е неприятен и подозрителен.

 7. 7 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1175 Весело

  До коментар [#4] от "traveler1":

  "Всъщност преди да купиш нещо е редно да спестиш парите и чак тогава да ги харчиш, ама много си повярваха, че могат да я карат на обратно, което естествено води до колизии с реалността в някой момент."

  По принцип това зависи от цената на парите. Не заемите са затруднение, а лихвите по тях. Например, ако можеш да купуваш активи на заем, си е ок. Да си пазаруваш плазми и айфони на цена от няколко заплати е тъпота.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Протестантската етика, спестовността, привързаността към правилата, йерархиите са неща, които са направили от Германия онова, което е!
  Икономиката на удоволствията, забавленията и дълговете ни водят само надолу...

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Защо не погледнем от друга страна, получават достатъчно и им остава да пестят.

 10. 10 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Разумно е, да пестиш. Разумно е, да не купуваш нищо на кредит. Разумно е да имаш в брой парите, необходими за живот със същият стандарт за минимум 1 година, в случай станеш без доходи. Това са азбучни неща, които трябва да научи всяко дете. За управляващите и бизнеса обаче, финансово независимите хора не са от полза. Те искат хората да са зависими и манипулируеми. За това е този вой срещу спестяването и разумната финансова култура.

 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":


  Защо не погледнем от друга страна, получават достатъчно и им остава да пестят.
  —цитат от коментар 9 на Роси


  Няма връзка с това, колко получават. Има връзка с това, колко харчат. :-) Американците примерно също получават много, но харчат още повече. ;-)

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Спестовността може да е порок само за някой бай МангаУ!

  Аз съм на менние, че българинът е финансово неграмотен. Види ли се в пари, просто търси къде да ги намести.

  А колко хора са готови да скочат в лапите на бързите кредити, само и само да мине месеца?

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4913 Любопитно

  Сериозна немска ..а и не само немска черта!Скандинавците са същите!По дефолт!прагматични ,семпли и спестовни!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  Не бих казал, че е патология. По-скоро бих го нарекъл с една добила превратно значение през последните години фраза, която обаче тук е на мястото си: културна особеност :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Да спестяват, толкова бежанци имат да изхранват !!!

 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 772 Неутрално

  По добре да инвестират, отколкото да спестяват. Само че за това се иска малко акъл и разбиране, че не винаги печелиш.

 17. 17 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Баси статията.Спестовността на германците довела до две световни войни.
  В този случай трябва за в бъдеще да станат още две балкански. Колкото и Баце да ни убеждава , че Путин го лъже само на карти. Като знам ние , българите колко сме стиснати и недоверчиви. Германците ряпа да ядат.

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Немиците са си пинтии факт. Като ги гледаш по курортите в сравнение с другите са мизерници.

 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#2] от "rwe33471675":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3890 Любопитно

  По-добре спестовник отколкото прахосник!

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Манията за пестене е направо смехотворна. Компаниите добре използват тази мания, за да се обогатяват още повече. Например веригата магазини Jewel в САЩ непрекъснато правят някакви промоции, за да зарибяват хората и да ги баламосват.Касовите им бележки посочват колко си дал и колко си спестил, така че накрая клиентът така се обърква, че не знае кое е дадено и кое спестено. Това са калташки номера за забаламосване на клиента водещи до пълното му оглупяване. Купих си куфар за 50 долара, който струва 250 долара. Спестих 200 долара. А този куфар сигурно струва реално не повече от 20 долара. Живеем в смахнат свят, затова трябва да се обърнем към духовното,да загърбим материалното, защото то ще ни съсипе.

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ни едното, ни другото.
  Просто страх

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "motochristo":

  Какво е "латерално мислене"?

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "proza":

  До апела ти за духовното бях съгласен с теб.
  Все пак ще цъкна един плюс.

  Все пак, би ли обяснила що е "духовно" според теб?

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  Протестантите и католиците в Германия са примерно равен брой

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Като четях статията, все едно, че пак видях вчерашния (sic !) дебат по нашата телевизия. Чехите са предимно (70%) атеисти, исторически взето са предимно католици. И все пак, спестяват по около 10% от заплатите си средно, без разлика на класа, без значение, дали във време на конюнктура или криза, че дори и при войни. Обичат намаленията и промоциите и кредити взимат предимно за жилище. Между 1995 и да кажем 2015 имаше известно въодушевление и за потребителски кредити, но главно всред бедните, а сега и то замира.
  И определено не го смятат за порок.

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Баланс. Спестовността е добродотел, стига да не е болестно състояние. Теглене на заем за закупуване на жилище от друга страна може да стане най-големия ви финансов успех. Баланс!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK