В Черна гора не искат дъщери

В Черна гора не искат дъщери

© ReutersСамо синовете са истински наследници – така мислят в Черна гора. Затова много бременни жени се подлагат на рисковани процедури за ранно установяване на пола. Ако зародишът е от женски пол, често се стига до аборт, пише "Дойче веле".


Месеци наред журналистката Светлана Славуйевич издирва Амела. В крайна сметка успява да я убеди да разкаже историята си. Макар и без да показва лицето си. Защото става дума за една традиция, за която хората в Черна гора избягват да говорят: абортите на женски зародиши.


"Всеки ден се сблъсквам с натиска, на който са подложени нашите жени тук. Не мога и не искам да търпя повече. Тази практика трябва да спре веднъж завинаги", казва Светлана Славуйевич.
Светлана е репортер в черногорска телевизия. От години тя се ангажира в борбата срещу абортите на момичета. Досега повечето засегнати жени са отказвали да застанат пред камерата ѝ.


"Да, страхувах се да родя първо момиче. Защото решението за второто ни дете щеше да е свързано с надеждите да ни се роди син. Защото иначе трябваше да се откажа от детето", казва сега Амела - жената, съгласила се да говори.


Целенасочени аборти на женски зародиши?


Подобни истории познаваме от Индия или Китай. Но от една страна като Черна гора, която иска да стане член на ЕС? Всъщност в малката балканска страна на Адриатическо море този феномен съществува отдавна. Лошото е, че в селските региони тази традиция се засилва. И в тамошното патриархално общество мъжът има думата. А един мъж, който няма син, не е истински мъж.


"Това е въпрос на традиция. Ние, черногорците, сме народ на бойци. Народ, който трябваше да се отбранява срещу турците. Навремето семействата са се нуждаели от много мъже, които да ги закрилят", казва един мъж от едно черногорско село. Друг добавя: "Голяма радост е да имаш син в Черна гора. За да продължи името на рода и бащата да има наследник."


Колкото повече синове в едно семейство, толкова по-добро реноме. И това се отнася както до мюсюлманското село, от което идва Амела, така и до християнските части на страната. Абортите на женските зародиши в Черна гора са нещо обичайно. Натискът върху жените е огромен.


Амела обаче не иска да каже дали и колко пъти е абортирала. "Познавам десетки жени, които се подлагат на специална процедура, чрез която разбират пола на ембриона в началото на бременността си. Когато третото или четвъртото дете се окаже момиче, те абортират. Някои правят до пет аборта", казва тя.


Преди няколко години Амела също се е подложила на тест за установяване на пола. Но хирургическата намеса е увредила мъжкия зародиш. Седемгодишният ѝ син не е напълно здрав. Затова и не искат той да застане пред камерата. "Чак след раждането разбрах, че много от децата на майки, които са се подлагали на този тест, се раждат с малки или по-големи аномалии", казва тя.


В Черна гора абортите до 12-та седмица от бременността са легални - както и в повечето европейски страни. Но решението за отстраняване на женските зародиши и тук се смята за злоупотреба с медицинската информация.


"Наскоро при мен дойде една пациентка, която вече имаше четири момичета. През сълзи ми разказа, че мъжът ѝ поставил ултиматум. Или да роди момче, или щял да я напусне", разказва гинеколожката Цеца Балач, която често се сблъсква с жени, които искат да раждат само момчета.


По официални данни в Черна гора се извършват 1500 аборта годишно. Реалният брой обаче е значително по-висок, казва доктор Балач. Тя предполага, че всяка година в страната се извършват около 20 000 аборта. Много от тях нелегално в частни клиники. И много често само защото родителите искат да имат момче.


"Стана модерно жените да отидат в някоя частна клиника, да си направят тест и след това като на пазар да решат дали да си купят ябълки или круши и да абортират напълно безчувствено", казва Светлана Славуйевич.


Скоро в някои села няма да има момичета?


Абортите на женските зародиши водят в дългосрочен план до изместване на структурата на населението. Още отсега в някои села на Черна гора има много повече момчета, отколкото момичета. И тази тенденция се засилва.


Със своите телевизионни репортажи Светлана Славуйевич се бори за всички жени, както и за своята собствена дъщеря. Първият успех вече е постигнат: здравното министерство организира конгрес, в рамките на който да разясни проблема на лекарите от малките населени места.


"Засегнатите жени не смеят да говорят открито за проблема, защото по този начин злепоставят семейството си. Затова аз в ролята си на журналист трябва да върша тази работа", казва Светлана Славуйевич.


Срещу нея стои силно лоби. Лекарите, лабораториите и частните клиники печелят добре от ранните тестове за определяне на пола. Един тест струва до 600 евро. А в Черна гора това са много пари. Амела казва, че и бедни семейства са готови да заплатят тази сума. Защото само момчетата минават за истински наследници.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Свят широк, хора всякакви. Днеска синове, утре дъщери, в други ден ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Бахти идиотите!
  Ние с жената само дето не ревнахме, че третото ще е момче...
  Момичетата стават много по-бързо хора и си хващат пътя. Сравнено с тях, момчетата на същата възраст са бавноразвиващи се :)

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 3. 4 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Отвратително.
  И това тук, в Европа?

  Common sense !
 4. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Разстроено

  Вчера гледах видеото към тази статия, тъжно е, че подобна традиция (и вярване) съществува на Балканите в една предимно християнска държава като Черна Гора. Дано светогледа на мъжете там се промени в бъдеще покрай евроинтеграция на страната...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 6 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 484 Любопитно

  И,кой ще им ражда децата като няма момичета?!?Ще си внасят от чужбина ли? И това е в 21 век! Малоумна работа...

 6. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#6] от "objektivist96":

  На който му се ражда, той.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 8 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Явни и там има клети идиоти ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 8. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Абе скоро ще купуват булки за 'иляди евра. И тогава наследство - йок. Ама то зависи и от законодателството...

 9. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  До коментар [#2] от "kilgore":

  Точно всеки който е имал деца знае това, момичетата се развиват по-бързо от момчетата, проговарят по-бързо, след това и съзряват по-бързо. Разбира има и изключения от това правило, но по принцип е така....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 11 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  Значи, да си представим, че от тук нататък вече не се роди нито едно момиче там, щото женските ембриони се абортират, та какво ще правят момчетата - горди наследници на рода и името, след около 20+ години? Откъде ще си намерят жени, за да продължат и те на свой ред рода? Ама то трябва и да се мисли малко, а изглежда че това трудно им се отдава....

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "жени, които искат да раждат само момчета."
  А, ако това се случи, няма да останат жени, които да раждат следващото поколение.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 12. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#2] от "kilgore":

  Като гледам какво сте написали и не виждам никаква разлика между Вас и част от черногорците. Същият и...т като тях (както сам ги определихте)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 14 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Не предполагах, че такава индийска първобитщина може да има на крачка от нас. Дано процента на процента на тези малоумници в страната им да е малък.
  Ми кой ще ги ражда следващите момчета?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 15 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Много са ми интересни селските "аристократи", които държат да имат син да им продължи смотаното име и смотаните гени.

 15. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Простащината и идиотщината нямат граници и географски райони - те са навсякъде и за голямо съжаление, понеже са много по-лесни за постигане, са силно разпространени и от социална гледна точка преобладаващи.
  Затова има само едно лекарство - възпитание ( имам предвид в самото семейство) и образование на обшествено равнище, като основния фактор е времето - няа как да се променят такива неща бързо.

 16. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#14] от "zz_s":

  Не предполагах, че такава индийска първобитщина може да има на крачка от нас.
  ======
  Ех ,традицията да беше мюсюлманска ....как щеше да предполагаш !!!
  Но кофти статия.....

  Bukalemun
 17. 18 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Традициите на едно затворено и патриархално общество са трудни за разбиране и променяне. Черногорците са пословични с мързела, "ума" си и желанието да са шефове

  malart.blog.bg
 18. 19 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 418 Весело

  Само дето няма кой да светне тези черногорски мъже, че пола на бебето се определя от мъжа!

 19. 20 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Гледах целия филм в Германия. Наистина тъжна история. Резултатът е, че се раждат много деца с увреждания.

 20. 21 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Всеки народ е като производител на отделна марка компютрироботи а жените са 3Д принтери раждащи момчета и момичета за народа

 21. 22 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 847 Весело

  е няма празно...може да се изпедер@стят...при толкова много мъже ,любовта ще пламне...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 22. 23 Профил на block
  block
  Рейтинг: 749 Неутрално

  то простотията по хората ходи, не по дърветата. да видят какво става в индия и китай с това криво sex ratio и да се замислят малко.

 23. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Такова средновековно мислене е присъщо за Африка и Азия, но не и за
  цивилизована Европа !!!

 24. 25 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Новината е още едно доказателство, че човек никога не трябва да подценява необятния човешки потенциал за идиотизъм, малоумие и примитивизъм. Те и в Индия и Китай (например) абортират женските ембриони от десетилетия и в резултат сега има поне 2 поколения дълбоко прецакани мъже обречени на доживотна самотна мастурбация, аутсайдерство и жалко лигавене по чатовете, за да си намерят някоя жестоко отчаяна и закъсала бяла женица. Абсолютни нещастници. Ако изключим малцинството, което успее да си купи бедна булка. Всичко това от много акъл и тарикатлък да имат само наследници-мъже. Заслужават си всички негативни последствия. Родителите, които са направили подобна "селекция на пола" заслужават синовете им да им доведат цял харем зетьове. Казвам го без хомофобски помисли - съзнателното обръщане на резбата изглежда сравнително добър изход за тези нещастници.

 25. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  След което 95% от родените и повредени момчета тръгват на запад...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 27 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Донякъде е разбираемо. Черна гора винаги е била една труднодостъпна поради релефа си територия, където дори всяка отделна долина си е била по-скоро изолирана и сама за себе си. Та затова и се е държало много на рода, селото.Това им е помагало срещу турците. Но традиците останали от тогава и бавното настъпване на новостите вече пречат. По-скоро се изненадвам, че в Албания няма практика на ранни аборти. Или пък в Босна, където също релефът и битът на хората е бил подобен.

 27. 28 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  В природата на всеки примат е заложено да се раждат два пъти повече женски, отколкото мъжки. Защото повече женски означава повече раждане на потомство и по-сигурно продължаване на вида. Мъжките са радени за алфа лидери, които се борят кой да пусне семето си и да води стадото/прайда. Както и да доминира с физическата си сила над женските. Така е в природата, а ние сме част от нея. Затова няма да видите два петела в един кокошарник. Затова и човешкото население на планетата би било приблизително 70:30 с предимство на жените, ако двете най-многолюдни държави Китай и Индия не изкривяваха това правило с безумната си политика за абортиране на женски плод.

  Черна Гора взимат много лош пример от Китай. Определянето на пола в ранен стадий е една от малкото технологии, които вредят, вместо да помагат. Черна гора рискува действително до 20 години отношението мъже-жени да стане 2:1 и тогава ще видят дебелия край, когато няма са има достатъчно жени за булки. С намаляването на женската популация в страна ще спадне раждаемостта, защото няма да има достатъчно жени да поддържат настоящото ниво. Кой тогава ще ражда деца, бабите на 50-годишна възраст ли? Същите тези, които днес абортират с дъщерите си. За милиардни държани като Китай и Индия това не е демографски проблем, но за Черна Гора ще стане до 20 години. И тук дори не броим естествената миграция на запад, от която страда България и хиляди българки раждат там французойчета и германчета, но не и българчета.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 28. 29 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Тъпаци. Не случайно са 10 човека народ.

 29. 30 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дойчовелето нали бяха големи либерали и като такива защитници на абортите? "Моето тяло, моят избор", такива неща? Опс, забравих - тук става въпрос за аборти на ЖЕНСКИ зародиши, а това автоматично променя нещата. Войната на новите културни марксисти, наричащи се либерали, е срещу белите хетеросексуални мъже - християни. Абортът на такива е не право, а направо задължение. Жените, от друга страна, са потиснато от въпросните шовинистични мъжки свине малцинство и спрамо тях вече абортът е престъпление. Ето ви го либерализмът, оголен от всякаква претенция за хуманност и показан в най-озъбената му и уродлива форма - постоянно разделяне на обществото по различни признаци, насъскването на едни групи срещу други и промяна на моралните критерии в зависимост от това спрямо кого се прилагат.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 30. 31 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  До коментар [#14] от "zz_s":Не предполагах, че такава индийска първобитщина може да има на крачка от нас. ======Ех ,традицията да беше мюсюлманска ....как щеше да предполагаш !!!Но кофти статия.....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter

  Ти сега, гузен не гонен бяга. И в илямските страни се тачат повече момчетата, но многоженството не позволява да се трепят момичетата. Казвам "трепят" щото има места по света дето направо ги убиват.
  Турция все още си е нормална в това отношение. Дано не се промени нещо, щото си спомням светски Авганистан и Иран като бях малък, пък сега какво стана.
  И какво и е кофтито на статията?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 31. 32 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Простете за бруталното сравнение, но тука явно естествения подбор работи с пълна сила. Никой не е казал, че тоя подбор не важи и за идеите в нечии предимно празни глави.
  С каквито и неандерталски клишета, да маскираш една безкрайна глупост, то тя си остава глупост, и няма да бъде възпроизведена за дълго време. На черногорските юнаци им остава да крадат булки от съседното племе. Кофти еволюционна стратегия.

 32. 33 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  Освен това са по-грижовни към родителите си.

 33. 34 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#15] от "Yard":

  А дъщерите не продължават ли гените?
  Освен това дете от дъщеря ви е сигурно, че е с вашите гени :)

 34. 35 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Абортът противоречи на всички религии, няма какво да си оправдават изродщината с турците и миналото. Не само целенасочено избиват момичета, но и увреждат момчетата с тия тестове, та ептен няма да имат шанс да си намерят булка, дори местна. Това дори не е диващина, диваците не ходят по скъпи клиники да правят аборти. Отвратително, сходна статия имаше и за Армения.

 35. 36 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 992 Любопитно

  Да не са решили черногорските мъже да се учат да раждат? То дето подир 20-30 г. няма да има кой да ражда мъжко, няма и да има и кой ду-е им обърше,че тази дейност повече от женския пол се върши.

 36. 37 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  В цивилизованите държави е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ранното съобщаване на пола на зародиша.
  Мои познати, живеещи в Швеция си идваха в България, за да разберат пола на детето, там нямаше как да стане. Не си го позволяват дори в частните клиники, под страх от затваряне.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 37. 38 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Намерих данни онлайн и няма голяма разлика между броя родени от двата пола, момчетата 2015 водят с под двеста. А ражданията общо са под 10 000, така че е много стряскащо и съмнително да има двойно повече аборти, както намеква статията или поне да са свързани изключително с пола на детенцето. Не поставям под съмнение, че на места местната селяния плаща луди пари за мъжки чада и абортира момичета, но не изглежда да е разпространено като в Индия примерно или поне не е обхванато добре от официалната статистика, която не винаги е надеждна, но нпо данните рядко са по-добри. Желая успех на кампанията за ценене на бебчетата независимо от пола.

 38. 39 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#15] от "Yard":А дъщерите не продължават ли гените?Освен това дете от дъщеря ви е сигурно, че е с вашите гени :)
  —цитат от коментар 34 на dokoro

  Аз говоря за мисленето на този тип хора, според които всичко се предава през мъжа и когато дъщеряте се омъжи, тя отива в другия род и не се брои.

 39. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  До коментар [#23] от "blockblock":

  Особено в Индия, положението е страшно, препоръчвам на всеки да прочете тази статия:

  http://www.dw.com/bg/нежеланите-дъщери-на-индия/a-42541021

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  До коментар [#33] от "dokoro":

  Да, може би сте права за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 42 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Общоизвестен факт е, че жените са с ХХ хромозоми, а мъжете - с XY.
  Изхождайки от разказа на гинеколога за заплашваните от мъжете си пациентки, като че най-напред в Черна гора трябва да се започне широка ограмотяваща кампания за основни понятия в биологията и др. науки, а чак след това - за отношението към жената по принцип.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 42. 43 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Вие сериозно ли вярвате на тази поредна партенка на Дойч Веле? Ако изобщо съществува такова нещо в Черна Гора, то със сигурност са единични случаи каквито има из цяла Европа.

  "Абортите на женските зародиши в Черна гора са нещо обичайно." - всеки, който има най-малка представа за традициите на Балканите ще знае, че това е абсолютна лъжа. Все едно да кажеш, че сред българите е обичайно да се продават момичета за булки. Нещо, което от Доче Веле са писали.

  "Тя предполага, че всяка година в страната се извършват около 20 000 аборта." А това какъв абсурд е просто. Как може някой да го напише се чудя? Живоредените деца в Черна Гора за 2016 са 7500, а тази ми твърди, че има 3 пъти повече аборти. Само това е достатъчно за да му стане ясно на човек доколко може да се вярва на това нещо, което някой е нарекъл статия

 43. 44 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Невежи примитиви, детето си е дете независимо от пола. Като останат една тумба кочове да ги питаш кой ще им ражда децата в бъдеще.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 44. 45 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И понеже мразя някой да ме прави на глупак проверих. Деца, родени през 2016 година в Черна Гора - 7569. Момчета - 3850, момичета - 3719. Но иначе "абортите на женските зародиши в Черна гора са нещо обичайно". Толкова за Дойче Велето.

 45. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  За черногорците съм чувал предимно хубави неща.
  Но ако това в статията е наистина вярно, значи са големи идиоти.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bicho Raro":

  Ще стане като в Китай - ще търсят момичета от селските райони, където нямаше контрол на политиката от едно дете, нито инструментариум за определяне на пола преди раждане, или в чужбина.

 47. 48 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Изостанали варвари !
  Имам два сина и три дъщери.Едната ми дъщерия я осинових от бебе.Нито за миг не ми е минавало през акъла, че момчтата ми са нещо повече.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Диваци. А как ще се размножават наследниците без жени, дали са го измислили.

 49. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5302 Неутрално

  Що за идиотизъм, само момчета и как ще се възпроизвеждат един ден?!

 50. 51 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1423 Гневно

  Каква простотия, и то в 21-ви век!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 51. 52 Профил на block
  block
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#30] от "Conservative Future":

  Пак търсиш под вола теле - решението в случая не е било на нещастните женици а вследствие на натиск от семейство, роднини, съпрузи.
  няма никаква зловеща конспирация тука.
  Едно е жената да си прецени дали да прави аборт а съвсем друго е когато и да не иска и го налагат. някак си прекалено си се съсредоточил да търсиш това пусто теле

 52. 53 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#15] от "Yard":

  Вероятно защото не знаят че гените се предават и през дъщерите, ама карай.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK