Германският консерватизъм се завръща

Германският консерватизъм се завръща

© ReutersЗавръща ли се германският консерватизъм след годините на безформен центризъм на Ангела Меркел и възхода на крайната десница? Миналата събота Съюзът на ценностите (Вертеунион) се събра на среща в градчето Швецинген близо до Хайделберг, за да приеме "консервативен манифест", както казаха неговите членове. Тяхната мисия е да си върнат партията, където най-силно влияние има фракцията на Меркел, и отново да я насочат към традиционните й консервативни корени.


Съюзът на ценностите беше основан през март 2017 г., но събитието в Швецинген - първата му национална среща беше и първият път, когато повечето хора в Германия чуха за него. Остава да се види дали той ще набере сила и дали неговите принципи ще се променят с разрастването му. Но е безспорно, че Съюзът на ценностите запълва празнина в политическия пейзаж и отговаря на десния уклон на мнозина избиратели. Не е преждевременно да попитаме: дали Съюзът на ценностите ще превърне намиращата се във възход крайна десница в отживелица? Или ще я легитимира?


Един от основателите на Съюза на ценностите - Александър Мич - е типичен представител на новия германски консерватизъм. Той ми каза, че се е присъединил към християндемократите в началото на 80-те години на 20 век, когато Хелмут Кол за първи път станал канцлер. Включил се в местната политика, но се оттеглил, когато кариерата му в частния сектор процъфтяла.
Да хвърлим поглед към есента на 2015 г., когато кадрите, показващи как десетки хиляди мигранти и бежанци пресичат германската граница, се превърнаха в ежедневна телевизионна тема. Мич каза, че усещал, че държавата се проваля и че е необходимо да действа: "Не исках децата ми някой ден да ме питат: "Татко, по онова време ти знаеше, тогава защо не направи нищо?"


Като мнозина германци - и то не само от десницата - Мич казва, че се тревожи, че


политическият ислям може да промени страната.


Той усеща, че западноевропейската култура има нужда да бъде защитена. Иска спиране на имиграцията, докато страната успее да се справи с огромния брой нерешени случаи за предоставяне на убежище. И е убеден, че Християндемократическият съюз няма да се върне към консервативните си корени, докато е ръководен от Ангела Меркел.


Според Мич Съюзът на ценностите има повече от 1000 членове в цяла Германия - малка част от 420-те хиляди членове на християндемократите. Но има причина неговата среща в западногерманско градче да привлича медийно внимание: политиката на страната бързо се променя и има усещане, че всичко е в хаос.


Съюзът на ценностите е и знак за по-голяма тенденция. Близо от десетилетие изглеждаше, че консерватизмът изчезва от германското общество, стремящо се да стане все по-прогресивно. През последните месеци обаче започнаха да се чуват гласовете на консервативни интелектуалци и политически дейци.


Преди няколко седмици един от най-известните романисти в Германия - Уве Телкамп - заяви, че "95 процента" от имигрантите всъщност не са бежанци, а мигранти, търсещи по-добър живот. Той греши - през 2017 г. 43 процента от всички имигранти, кандидатствали за убежище, получиха хуманитарен статут. Телкамп беше остро критикуван, че използва фалшиви данни в подобни заредени с напрежение дебати.


Неговите коментари обаче разпалиха и десницата. Група консервативни публицисти и интелектуалци публикуваха "декларация" на солидарност, подписана първоначално от около 30 души, членове на консервативен салон. Тази седмица декларацията, в която се изразява


тревога, че "незаконната масова имиграция вреди на Германия",


вече е събрала над 100 000 подписа.


По традиция стожерът на германския консерватизъм в Бундестага е Християнсоциалният съюз - баварската сестринска партия на християндемократите на Меркел. Преди тазгодишните провинциални избори в Бавария той също така втвърдява позицията си за имиграцията и интеграцията, явно за да спре крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", известна с германското си съкращение AfD.


"Ако говорим и действаме по начин, който големите групи мъчително избягват напоследък, можем да превърнем AfD в отживелица", каза Александър Добринт, който оглавява групата на Християнсоциалния съюз в Бундестага.


През януари Добринт публикува своя консервативен манифест в германския вестник "Велт". Мнозинството германци, пише той, мислят и се чувстват "бюргерски" - понятие, което често се превежда на английско като "граждански", но на немски то включва и усещане за традиция, подреденост и нормалност. Според Добринт "гражданското" мнозинство не е достатъчно представено в обществените дебати, които според него са доминирани от клонящи към левицата влиятелни личности.


Време е за "консервативна революция",


пише той.


Каква полза обаче би имало, ако AfD изчезне, но популисткото мислене проникне в политиката от основното течение?


От една страна, "новите консерватори" споделят някои от ясните политически позиции, поддържани от AfD - намаляване на имиграцията, репатриране на мигранти, затягане на политиките за вътрешна сигурност. Сами по себе си това не са нови консервативни политики. Те са част от политиката от основното течение. Но след като традиционната десница ги възприема толкова силно в контекста на намиращата във възход крайна десница, няма съмнение, че самата крайна десница се утвърждава като идеология. В новия консерватизъм има нов радикализъм.


Подобно на AfD, новите консерватори смятат имиграцията не просто за практически проблем, който създава трудности за социалната система, интеграцията, жилищната политика и сигурността. Мнозина я оформят като екзистенциална заплаха за националната идентичност на Германия и за "Запада" в по-широк план. "Екзистенциалните" заплахи могат да легитимират извънредни мерки.


Мнозина нови консерватори обичат да се мислят за


бунтари срещу Меркеловото статукво.


Те често наричат себе си "мълчаливото мнозинство" - голямо на брой, но недостатъчно представено в новинарските медии и политическите институции на страната. Това е стар образен израз, който не е уникален за Германия, но отново контекстът има значение. А в сегашната обстановка той подсилва представата, че в нашата демократична система има нещо фундаментално сбъркано.


Изводът, който се подразбира, е, че системата не признава истинските интереси на обществото. Той също така предполага, че системата повече не може да бъде променяна с демократични дебати, но че може да е необходима по-фундаментална съпротива и сваляне на елитите, за които се твърди, че манипулират системата в своя полза. Накратко, новият консерватизъм е популистки.


Думите им ги издават. Понятието "консервативна революция", използвано от Добринт в неговото есе във "Велт", води началото си от журналиста Армин Молер, който през 50-те години на 20 век беше частен секретар на крайнодесния романист Ернст Юнгер. Молер публикува история на консервативните антидемократи от 20-те години на 20 век, възприели израза и по този начин вероятно улеснили възхода на нацизма няколко години по-късно.


Историческото загатване може би не е преднамерено. Изглежда, че Добринт смята себе си за дългогодишен и добросъвестен консерватор, който се бори със злото на популизма, възвръщайки някои от ключовите концепции, които крайната десница е заграбила от германските консерватори във времена на идеологическа небрежност: патриотизъм, нация, "хаймат" (или "родина"). Това може би наистина е така. Въпросът е: дали семантичната магия ще проработи? Или възприемането на крайнодесните идеи като "бюргерски" политики ще ги направи приемливи за германското общество? /БТА/


*Ана Зауербрай е редактор на коментарната рубрика на вестник "Тагесшпигел" и пише коментарни статии.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Каквито и манифести да обявяват Германия вече няма да е това което беше

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  МултикултурализЪма в полза на корпоративните либерто-комундетата ще събудят новия Хитлер и друг път съм го казвал!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Гоуемо патене в кълчищата, деге!

  Начи ... хер ни Аденауер, когато спрята ХДС е на база християнските ценности.
  А прословутата "социална" компонента е социалната отговорност и взаимодействие в общността по християнски.
  А пък СПД-то си е социалдемократическо, но го допускат до властта едва след Бад Годесберг, когато официално приема доктрината, че е "народна" партия, грубо казано.
  Това са двата крака, на които се изправя и тръгва с големи крачки Германия.
  А ХДС и СПД кОпат дъното като либоффф народна ...

  И гледам сега корифеите им какви ги диплят. Някакви дантели по края на фустите.
  А краката - отрязани. И ни гък за тях ...

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4034 Весело

  ...Това са двата крака, на които се изправя и тръгва с големи крачки Германия.А ХДС и СПД кОпат дъното като либоффф народна ...
  —цитат от коментар 3 на xm...

  Опс!
  А ... днес без тях ... ХДС и СПД кОпат дъното като либоффф народна ...

 5. 5 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Канцлерката на Германия Ангела Меркел не е никаква консервативна, тя е с идеи за реформация. При случайни интервюта сред жените с над 75% е любима, при мъжете по малко с 45%
  Жените гласуват за жена-канцлерка, мъжете за мъж-канцлер.

  Може би нейното съчуствие към бежанците вреди на Германия. Света е голям, 7 милиарда човека живеят на Света. Всяка мишка да си гледа дупката.
  Ествествено, ако става както в приказките, всички са богати и щастливи, щеше да е хубаво. Прекалено хубаво

  Es muß Geld fließen!
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Това движение ще расте. Това е естествена реакция срещу хаоса и твърде либералните решения около миграцията през 2015-2017 година и засилването на политическия ислям,
  Шветцинген е лятната резиденция на Хейделбергските принцове и поради връзката им с Луи 14 (Краля слънце) са си направили градината на летния дворец като малък Версай. Смешното е, че в летния дворец има джамия от 18 век :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Това движение ще расте....
  —цитат от коментар 6 на penetrating

  Силно ме съмнява.
  Тия са като Чаеното парти.
  И резултатите ще са същите ...

 8. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2415 Весело

  Тръгвам да чета с надежда, че барем в тази статия ще има нещо позитивно по линията "автентичните десни ще реформират ХДС за да си върнат избирателите от AfD", но нееее - NYT и Дневник вече са толкова в ляво, че като погледнат надясно Чавес им се струва центрист, а пичовете описани в статията - хитлерюгенд. И Юлия Кръстева - Сабина, е несправедливо обвинена, за разлика от стотици преди нея, с много по-малки дела в архивите... После не се чудете що на изборите все "стават чудеса", а в анкети хората масово казват, че не вярват на "утвърдените медии".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 10 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Съвсем не новите бежанци са гръбнака на Исляма в Германия. Съвсем други са! Това са онези близо 3 (ТРИ) милиона турци пристигнали през 50-те години да възстановяват Германия! Както и доста югославяни! И всички мълчат за 4.5 милиона "етнически германци" от СеСеРе и Източна Европа пристигнали тук в средата на 50-те и след 1985, когато Горбачьов отново разрешава емиграцията. Затворите били препълнени с наркомани и крадци ... Но постепенно турците са се замогнали и има големи турски фирми, "руските" са се запознли със законите и са се замогнали. Та целия проблем е в наивната надежда, че "те" ще се "интегрират". "Те" никога няма да се "интегрират"", но това не е пречка да са добри германски граждани и да допринесат за благото за на Германия. Е, с нарастване на популацията придобиват електорална тежест. Но същото е в Англия, в САЩ. Но няма голяма опасност американските негри да присъединят САЩ към Нигерия, а мексиканците - към Мексико!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2943 Неутрално
 11. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Най накрая човек който разумно да назове проблема, без толерастия или клета истерия (двете лица на популизма) и спокойно да го постави за разрешаване ... От такива лидери има нужда Европа

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 12. 13 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#10] от "vxa15365434":

  Мога да кажа мнението е интересно, напълно чуждо на реалитета.

  Адолф Хитлер изгонва към 1933 или 1934 г.към 20.000 турци от Германия, които са имали немски гражданство, затова в турският език има думата staatenlos, на български хора без държава.
  Аз съм гласоподаветел на АФД, защото те са националисти като мен. И маймуните нямат място в Европс

  Es muß Geld fließen!
 13. 14 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Този консерватизъм трябваше да го проявят преди пълчищата да
  тръгнат към Европа !!!

 14. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4034 Весело

  Тръгвам да чета с надежда, че барем в тази статия ще има нещо позитивно ...
  —цитат от коментар 9 на Тюфлекчия

  На попрището жизнено в средата
  намерих се в лес тъмен по зла чест,
  че правий път сбъркал бях в мрачината.

  Тъй буен, див и гъст бе тоя лес,
  че спомня ли го, цял ме мраз побива:
  при грозний страх, с кой пълни ме до днес,

  смъртта дори едва е по-горчива;
  но зарад благото, кое добих,
  ще кажа що видях в таз местност дива.

  Не зная как се в тоя лес вглъбих,
  от сън тъй в пълно бил съм упоен,
  кога от правий път се отклоних!

 15. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1062 Весело

  С тия 1000 човека ще преобърнат и Германия, и света! ВЕрвайте им, ако си нямате друга работа...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 16. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  Този консерватизъм трябваше да го проявят преди пълчищата да тръгнат към Европа !!!
  —цитат от коментар 14 на valtoro

  Ама на германците не са им "пълчищата" прОблемът!
  От самото начало на тази сага твърдя и пиша, че Германия ще си се справи. Тя за себе си.
  Процентно взето имигрантите им са по-малко, отколкото нашите цигани спряно нас.
  ПрОблемите на германците са, че си разбиха социалната структура и оставиха неотроцкисткият вирус да порази прекалено много хора и най-вече - формиращите общественото мнение и политиката.

 17. 18 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  след всяка лявоболшевишка вълна следва обратния ход на махалото, характерно за последната комунистическа идиотия в Европа че по някаква причина се нарича дясно либерално управление и дори има хора с по 1-2 мозъчни клетки които вярват че това е дясното

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 18. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6125 Неутрално

  Смешно е, да се палят свещи на несъществуващ гроб, и то от позиция на заровен до кръста.
  Слуховете за смъртта на Германия са силно преувеличени.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Ако още един път прочета, че Меркел е поканила емигранти в Германия от съчувствие, ще повърна!

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Не се изненадвайте-Дневник е лява медия и е нормално да поства и копира левите в Германия,,като ДВ,и да иронизира десните партии и събития.

 21. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2415 Весело

  До коментар [#15] от "xm...":
  До коментар [#21] от "yanne":

  Мдааа - и двамата сте прави. Моя грешка - все още понякога (все по-рядко де) забравям, че тука нищо дясно няма да видя повече, освен във форума...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Германия ще дойде на мене си едва след поява на нов Хитлер. Друг начин за справяне с идиотската политика на ислямизация на страната не виждам!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Не зная каква медия е Дневник, но пропагандните статии които препечатват са от глобалистката ултралевичарска пропагандна машина. 100% целите им се покриват с тези на Сорос. В Америка дневният ред на тази пропаганда се ръководи от интернет група хора, чийто бос е бившият бос на кампанията на Хилъри, хомосексуален и в групата няма хетеросексуални. Те подават на вестниците и телевизиите всеки ден за какво ще се говори и пише и за какво трябва да се налага информационно затъмнение. По тях се ръководят и Вашингтон пост, и Ню Йорк Таймс, СНН и останалите.

 24. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Това, че искаш ред и законност не значи, че си привърженик на Хитлер. Хайде стига с това експлоатиране на германските комплекси!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK