В критичен доклад Брюксел настоя Турция веднага да отмени извънредното положение

В критичен доклад Брюксел настоя Турция веднага да отмени извънредното положение

© Associated PressТурция трябва незабавно да прекрати извънредното положение, наблюдава се сериозно отстъпление от независимостта на съдебната система, а гражданските права са системно нарушавани. Това се казва в доклада на Европейската комисия за постигнатото от страната при изпълнението на политическите и икономически реформи по пътя към ЕС.


Отбелязва се, че извънредното положение, обявено след опита за преврат на 15 юли 2016 г., продължава да е в сила. "ЕС, който незабавно и силно осъди опита за преврат, потвърди пълната си подкрепа за демократичните институции на страната и призна легитимната нужда на Турция да предприеме бързи и пропорционални действия в лицето на такава сериозна заплаха", се казва в доклада. Според него обаче непропорционалността на предприетите мерки като масовите уволнения, арести и задържания продължава да буди сериозна тревога. Турция трябва веднага да отмени извънредното положение, се настоява в доклада.


В него се подчертава, че приетите до момента декрети не са били подложени на надлежен и ефективен контрол от страна на парламента и дълго време не са били отворени за проверка от страна на правосъдните органи, като нито един от тях не е бил обект на решение от страна на Конституционния съд. Тези извънредни декрети са ограничили някои граждански и политически права, включително правото на свободно изразяване и свободата на събиране, казва още Европейската комисия.
Отбелязва се, че през април 2017 г. Турция проведе референдум, с който одобри конституционни промени, въвеждайки президентска система. Тези промени според Венецианската комисия застрашават разделението между изпълнителната и съдебната власт, припомня еврокомисията.


По време на извънредното положение ключови функции на парламента като законодателен орган са били ограничени. Пространството за диалог между политическите партии още повече е намаляло в парламента. Ролята на президента над изпълнителната власт се е увеличила след прехвърлянето на някои правомощия към държавния глава чрез извънредни декрети.


Гражданското общество е било подложено на засилващ се натиск, особено в лицето на големия брой арести на активисти, включително на защитници на човешките права.


Правителството реформира правната рамка за гражданско-военните отношения и увеличи правомощията на изпълнителната власт над военните значително. Макар правителството да има законното право да се бори с тероризма, то носи също така отговорността да гарантира спазването на правата на човека, върховенството на закона, основните свободи и пропорционалното използване на сила.


Отбелязва се, че през изминалата година се наблюдава сериозно отстъпление от независимостта на съдебната система.


Изтъква се добрият напредък в областта на миграцията и политиката за убежище, както и че Турция остава ангажирана с прилагането на споразумението с ЕС от март 2016 г. за мигрантите по източния средиземноморски път. Припомня се, че в началото на февруари Турция е подала в Европейската комисия работен план за това как възнамерява да изпълни седемте оставащи критерии за визова либерализация. Еврокомисията оценява предложенията и се очакват допълнителни консултации с Анкара по въпроса.


По отношение на регионалното сътрудничество, международните задължения и отношенията с държавите членки Турция е изразила подкрепа за разговори за Кипър между лидерите на двете общности, но няма напредък по нормализирането на двустранните отношения с Република Кипър.


Сътрудничеството с Гърция и България за миграцията е било засилено, но напрежението в Егейско море и в Източното Средиземноморие не е довело до добри съседски отношения и е подкопало регионалната стабилност и сигурност. Двустранните отношения с няколко държави членки са се влошили и е имало моменти на обидна и неприемлива реторика. Припомня се, че Европейският съвет е изразил сериозно безпокойство заради продължаващото задържане на европейски граждани в Турция, включително на двама гръцки войници.


За икономиката се отбелязва, че е напреднала и може да бъде смятана за функционираща пазарна икономика, но ръстът е съпътстван от значителни макроикономически дисбаланси. Тенденцията към засилване на държавния контрол върху икономическата област и действията срещу компании, бизнесмени и политически опоненти и техния бизнес са влошили бизнес средата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Турция трябва незабавно да прекрати извънредното положение, наблюдава се сериозно отстъпление от независимостта на съдебната система, а гражданските права са системно нарушавани."

  Ети... световния империализъм пак завидя на Турция. Хасанчо и Галата не са се обаждалим скоро.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5242 Неутрално
 3. 3 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1610 Весело

  "В критичен доклад за Брюксел настоя Турция веднага да отмени извънредното положение"
  Страхотно заглавие:)

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Ердоган ще приеме доклада за сведение.

 5. 5 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хаха, Турция си го премести. Тези от ЕС вече съвсем станаха за кашмер.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Няма как да го отменят... та извънредното положение е манна небесна за Ердоган. По време на него Ердоган разчиства абсолютно всички институции от неудобните му хора без абсолютно никакво зачитане на законите и конституцията. По време на него овладя 90% от медиите, в никоя от която не можеш да чуеш нищо различно от хвалебствия към него... всяка критика и глас срещу Ердоган се цензурира. По време на извънредно положение проведе референдум за конституционни промени, в който с машинации, цензура и циркове едвам избута до 51%, а сега гледат и на бързо преди икономическата имплозия и засилването на позициите на опозицията да издърпат изборите от ноември 2019 за август тази година.

  Жалко за нормалните, интелигентни и прогресивни турци, които са десетки милиони, но за съжаление живеят в диктатура на простотията, диващината и първосингналните необразовани идиоти.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
 8. 8 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Султанът не се впечатлява от доклади и бръщолевеия за някакви там права и свободи. Да се замислят за икономически санкции вместо само да хабят хартия.

 9. 9 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1660 Любопитно

  До коментар [#7] от "Yarak4You":

  ше е ИНТЕРЕСНА една РАЗБИВКА на хората подкрепящи ЕРДО по социален статус..../%-вишисти ,среднисти ,и такива с основно и без образование подкрепящи.....ЕРДО......????!!!!!......./....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6283 Неутрално

  Той да стиска там мигрантите... Да не си изпусне само душевните граници, че ще замирише...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Преди да отени извънредното положение, Ердо трябва да спечели изборите. Като офииално вземе всички правоощия, извънредното полоение ще е = норално полоение. Още малко търпение..

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Не така бе господа от Брюксел! Ердоган се стресна и хукна да го изчлючва! Ще си счупи някой крак, кво го прайваме!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Ердоган взе агнето и каза "ще видим".

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално
 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Любопитно

  Ердоган откога го чака този доклад от Брюксел за да отмени извънредното положение :)).

 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Казвал съм неведнъж, че Ердоган никога няма да отмени извънредното положение, защото то много му харесва. В условията на извънредно положение законът позволява да се нарушават човешките права, под предлог за борба с тероризма - уволнявания, арести и продължителни престои в затвора без обвинения, защото просто няма в какво да бъдат обвинени хората, жестоки присъди срещу тези, които са обвинени и т.н.

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  А, че Турция е ОКУПИРАЛА територии на три (3) страни ?!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "Турция трябва незабавно да прекрати извънредното положение"

  И Ердоган като се е засилил да изпълни моментално Брюкселската заповед ...

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 19. 19 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#17] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Чакат да станат четири-пет и тогава да призоват към спокойствие, щото в Европа не остана читава армия и общо-взето повече от докладчета е отвъд капацитета на сегашното поколение "лидери".

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Любопитно

  До коментар [#17] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Онзи ден пак сте се заиграли , юнане. ....
  Пак некви байраци сте сложили по пограничните острови и демонстрирате нещо . После заплаквате към международната общност , че Турция туй онуй.....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  ЕС, който незабавно и силно осъди опита за преврат, потвърди пълната си подкрепа за демократичните институции на страната и призна легитимната нужда на Турция да предприеме бързи и пропорционални действия в лицето на такава сериозна заплаха", се казва в доклада.
  ======
  Това е чиста и нагла лъжа !
  Явно е за вътрешно европейска пропаганда.
  Единствено Орбан , бе единствения лидер от ЕС , който още на следващия ден заклейми анти държавния акт !
  До днес има все още европейски държави които само "изразяват съболезнования" , без да признаят опита за преврат като терористично деяние....
  С две думи , доклада лъже !!!

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Любопитно

  Отбелязва се, че през април 2017 г. Турция проведе референдум, с който одобри конституционни промени, въвеждайки президентска система. Тези промени според Венецианската комисия застрашават разделението между изпълнителната и съдебната власт, припомня еврокомисията.
  =======
  Това си е чисто турска работа , и на какви основания се месят разни чужди комисии отвън , не се пояснява.

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK