Емисиите от земеделие, транспорт, сгради и отпадъци да се намалят с 30%, искат евродепутатите

Емисиите от земеделие, транспорт, сгради и отпадъци да се намалят с 30%, искат евродепутатите

© ReutersЕмисиите на въглероден диоксид от транспорт, земеделие, сгради и отпадъци трябва да се намалят с 30% в целия Европейски съюз. Емисиите и абсорбирането на въглероден диоксид от горското стопанство и земеползването трябва да се изравнят до 2030 година. Това са целите на два законодателни проекта на ЕС, които бяха приети вчера от Европейския парламент, предаде пресслужбата на институцията.


Целите на ЕС ще бъдат трансформирани в задължителни национални цели за секторите, които в момента не са включени в схемата на ЕС за търговия с емисии като земеделие, транспорт, сгради и отпадъци, които заедно са отговорни за около 60% от емисиите на парникови газове в ЕС.


Тези съкращения ще помогнат за постигането на колективните ангажименти на ЕС по Парижкото споразумение за изменението на климата за намаляване на емисиите на парникови газове с 40 процента от всички сектори спрямо нивата от 1990 г., се посочва в прессъобщението.
Като механизъм за борба с изменението на климата европарламентът прие отделен текст, чиято цел е намаляване на емисиите на парникови газове от земеползването и горското стопанство и увеличаване на количеството емисии, абсорбирани от горите, като начин за справяне с изменението на климата.


В момента горите в ЕС поглъщат еквивалента на почти 10% от всички емисии на парникови газове на ЕС всяка година.


Предложеният текст определя правилата, според които държавите в ЕС трябва да гарантират, че обезлесяването се компенсира със засаждане на нови дървета, и очертава насоките за развитието на сектора предвид увеличаването на поглъщането на въглероден диоксид от гори, обработваеми земи и пасища.


Евродепутатите подсилиха тези разпоредби, като допълниха, че от 2030 г. държавите членки ще трябва да увеличат абсорбирането на въглероден диоксид над нивата на емисиите в съгласие с дългосрочните цели на ЕС и Парижкото споразумение.


И двата текста трябва да получат официалното одобрение на Съвета, преди да влязат в сила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK