Европарламентът сравни с преврат избора на Зелмайер за генерален секретар на еврокомисията (обновена)

Европарламентът сравни с преврат избора на Зелмайер за генерален секретар на еврокомисията (обновена)

© Associated PressЕвропейският парламент прие днес резолюция по повод назначаването през март на Мартин Зелмайер за генерален секретар на Европейската комисия. В документа се посочва, че процедурата може да се разглежда като действие, наподобило преврат, което "разтяга, вероятно прекалено много, границите на правото".


Евродепутатите искат процедурата да бъде преоценена и да бъде предоставена възможност на други кандидати да участват, а за в бъдеще да се използват открити и прозрачни процедури за назначаване. Те също така искат Комисията да признае, че тази процедура е подкопала репутацията ѝ.


Досегашният началник на кабинета на Жан-Клод Юнкер беше назначен за заместник-генерален секретар, а след това и за генерален секретар в рамките на един и същи ден. Процедурата за назначаване на генерален секретар, най-висшия служител в Еврокомисията, беше проведена така, че други кандидати нямаха възможността да участват, се посочва в резолюцията.
Европарламентът призовава всички институции на ЕС да прекратят "спускането на парашутисти" на определени длъжности, което създава възможност за нарушаване на процедурите и по този начин уронва доверието в Общността. Резолюцията призовава всички институции на ЕС да запълват свободни позиции с вътрешно преназначение, едва след като персоналът е бил надлежно уведомен и да предпочитат отворени и прозрачни процедури с цел избирането на най-квалифицираните кандидати. Евродепутатите твърдят, че всички свободни позиции трябва да бъдат обявявани публично в интерес на прозрачността, почтеността и равните възможности.


Европейският парламент отбелязва, че Зелмайер е бил издигнат за четири години на пет поредни нива в йерархията, като обичайно между две поредни повишения с едно ниво се изискват поне две години. Евродепутатите заключават, че Зелмайер и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер са знаели още през 2015 г., че тази година доскорошният генерален секретар Александър Италианер предстои да се оттегли, но въпреки това не е била организирана прозрачна и открита за други участници процедура за определянето на заместник.


В деня на повишението на Зелмайер еврокомисарите не са били предварително предупредени с включване на тази точка в дневния ред на седмичното им заседание, посочва БТА.


В резолюцията се отбелязва, че Зелмайер е положил изпит за длъжността, без да бъде воден протокол. Европейският парламент изразява разочарование, че нито един еврокомисар не изглежда да е поставил под въпрос това изненадващо назначение, нито е поискал отлагането и обсъждането на това решение.


Според него доверието в европейския проект и в ЕС ще бъде запазено само ако общностните институции действат като пример за подражание в областта на принципите на правовата държава, прозрачността и доброто управление.


Процедурата за назначаването на Зелмайер беше извършена по начин, който предизвика голямо раздразнение и неодобрение в обществото, сред евродепутатите и чиновниците в ЕС. Резултатът е заплаха за образа не само на Европейската комисия, но и на всички институции на ЕС, се посочва в резолюцията.


Евродепутатите се позовават и на продължаващото разследване на назначението от страна на Европейския омбудсман, което трябва да открие всички възможни случаи на лошо управление. Те освен това призовават Еврокомисията да преразгледа процедурата за назначаване на висши служители до края на 2018 г. Евродепутати виждат и нуждата Комисията да обнови правилата, за да гарантира че генералният секретар има неутрална роля.


В навечерието на днешното гласуване в Страсбург Юнкер заплаши държавните и правителствените ръководители от Европейската народна партия, че ще напусне, ако Зелмайер бъде отстранен. Мандатът на настоящата еврокомисия приключва наесен догодина, а следващият председател на институцията разполага с правото да поиска смяна на генералния секретар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK