За повечето българи основен проблем е безработицата, 54% разчитат най-много на ЕС

За повечето българи основен проблем е безработицата, 54% разчитат най-много на ЕС

© Георги Кожухаров



Повечето българи (28%) смятат, че безработицата е основният проблем на техния град или регион. На второ място по този въпрос са политиките за младежта (24%), а на трето – околната среда (22%). Това показват данни от проучване, направено от Европейския комитет на регионите като част от инициативата "Размисъл за Европа".


На следващите места като проблеми за посочени мобилност и обществен транспорт (13%), сигурност и тероризъм (8%) и интеграция на мигрантите (5%).


Българите имат повече доверие в ЕС за решаването на проблемите със сигурността и тероризма, като според 48% от анкетираните съюзът може по-добре да се справи. На мнение, че правителството може да реши по-добре проблема, са 34% от запитаните.




Според 42% от участвалите в проучването правителството може да се справи по-добре с безработицата. По този въпрос на ЕС гласуват доверие 30%.



За проблемите с мобилността и обществения транспорт най-много хора (56%) смятат, че градовете и общините могат да ги решат. За интеграцията на мигрантите повече от половината (54%) заявяват доверие на националното правителство, а на ЕС – 29%. По проблемите с околната среда най-добре според 37% от българите може да се справи ЕС, според 32% - градовете и общините, а според 28% - правителството.


На въпрос "На кое политическо равнище можете да разчитате най-много" 54% отговарят ЕС, "Вашия град или община" посочват 22%, националното правителство – 20%, и "Вашия регион" - 4%.


Попитани дали има достатъчно солидарност между държавите - членки на ЕС, повечето българи (78%) отговарят не, а 22% - да.



Според повечето анкетирани (44%) европейските държави би трябвало да проявяват по-голяма солидарност чрез намаляване на неравенствата между по-богатите и по-бедните държави и региони, следвано от отговора "чрез съвместно противодействие на отрицателното въздействие на икономическата и финансовата криза" (21%), чрез демонстриране на по-голямо приемане на различията, които съществуват между различните държави (17%), чрез определяне на общ подход към климатичните и екологичните предизвикателства (9%) и чрез съвместно поемане на последиците от миграционните потоци и бежанската криза (отново 9%).


Попитани в коя област смятат, че ЕС носи конкретни ползи за техния живот, град и регион, най-много хора отговарят транспорт, образование и никоя.



Запитани в коя област ЕС би трябвало да направи повече за подобряване на ежедневния живот, повечето хора отговарят корупцията. Тя е посочена и като основната тревога, която хората искат да споделят с представители на институциите на ЕС.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  А робовладелците плачат - нЕма матрял, требе а се внесе.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 732 Неутрално

  "54% разчитат най-много на ЕС"

  На русийката разчитат един файтон хора

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не безработница, а по скоро липса на високо заплатени работни места.

 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Работа има много-пари няма!

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  54% разчитат най-много на ЕС
  __________________
  Ето от как сме в ЕС повече от 11г. до сега да са се оправили и да се радват на европейски скъпоценности, а те още гладни,боси и им тече носа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Безработицата е проблем за неуките и мързеливите. Работодателите плачат, че няма хора, а в същото време работещите българи изържат стотици хиляди австралопитеци. Време е това да се прекрати, ако искаме да забогатяваме бързо.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 7. 7 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Каква безработица ви гони ве?!
  😃
  Бюрата по труда докладват на Бх, че безработица няма, но не казват, че цял ден там си бъркат в носа, защото българина при тях не ходи. И "правителството" тези данни ги изнася и в ЕС. Абе ко да ти разправям. Смех!

 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Не бъди оптимист! Просто Риусийката я няма в отговорите!

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Управляващите непрекъснато ни отрупват с данни, че икономикта ни е в подем, че се откриват нови производства, че чуждите инвестиции текат към България. Но статистиката сочи друго - голям процент от запитаните смятат, че безработицата е един от най-важните проблеми в нашата страна. И като се има предвид автоматизацията и роботизацията на производствата, този проблем ще се задълбочава.Не знам дали политиците имат някакъв план за бъдещето, но това ще бъде голям проблем.

 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  да защото ,гладната кокошка сънува непрекъснато ,за това и ЕС и е в устата

  гошо
 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  опита ми на работодател показва ,че по скоро е липса на нормални хора за работа , правих си експеримент , когато мин заплата беше около 300-400 лв ,давах чисти 700-800 лв и реална осигуровка на много бедни и безработни от години за работа в офис на компютър , вкл и с опция за храна и намалено работно време ,е ,качиха ни се главите , докато накрая решиха ,че те ни вършат работата ,а ние само печелим ,е ,съкратихме ги , спестихме си едни пари ,сега работя сам с 1 час повече ,па си спестяваме по 2000 лв от излишна работна мързелива ръка ,а те си стоят в къщи и плачат ,че нямали пари .

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Любопитно

  Пак снимката от СЛивен, за която колегата ще протестира.
  Чета текста и оставам с впечатлението, че 72% от хората от анкетата в България искат ЕС да дава повече пари без да пита за какво, ако може лично на тях. Сигурно греша, какво ще кажете?

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5309 Неутрално

  Бог високо, цар далеко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5309 Неутрално

  Бог високо, цар далеко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Аз пък не познавам бизнесмен, който да не се оплаква от липсата на кадри. Явно тези 28% са може би в Северозападна България или в Добруджа, знам ли.

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Ще кажа,че ти ама изобщо не знаеш къде и за какво се изразходват европейските пари!Колко европейски проекта бяха спряни точно заради открити нарушения???

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Любопитно

  До коментар [#16] от "uhl23528019":

  Съгален. Пояснете ми как да разбирам контраста между
  "Попитани дали има достатъчно солидарност между държавите - членки на ЕС, повечето българи (78%) отговарят не, а 22% - да." и "Според повечето анкетирани (44%) европейските държави би трябвало да проявяват по-голяма солидарност чрез намаляване на неравенствата между по-богатите и по-бедните държави и региони..."
  с
  На въпрос "На кое политическо равнище можете да разчитате най-много" 54% отговарят ЕС, "Вашия град или община" посочват 22%, националното правителство – 20%, и "Вашия регион" - 4%



 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Любопитно
 19. 19 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 204 Неутрално

  Управляващите непрекъснато ни отрупват с данни, че икономикта ни е в подем, че се откриват нови производства, че чуждите инвестиции текат към България. Но статистиката сочи друго - голям процент от запитаните смятат, че безработицата е един от най-важните проблеми в нашата страна. И като се има предвид автоматизацията и роботизацията на производствата, този проблем ще се задълбочава.Не знам дали политиците имат някакъв план за бъдещето, но това ще бъде голям проблем.
  —цитат от коментар 9 на proza


  Което е така - икономиката в момента е на нивата преди кризата и като цяло имаме повече потребителски стоки и възможности да си харчим парите. Проблемът е друг - при 10% плосък данък и един от най-ниските корпоративни данъци в Европа, ние нямаме социална държава, имаме раздробено общество и трябва да разчитаме изцяло на частния сектор и/или НПО.

  Та затова пенсиите са 400 лв., детските надбавки смешни, младите необразовани, здравеопазването разбито, а БДЖ занемарено.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#16] от "uhl23528019":

  Стоят се бутафорни крепости и стадиони в села с 500 баби

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drug":

  Случайно присъствах на подобен разговор на работодател с един 30-годишен двуметров юнак който живее с майка си, която чисти къщи за да го храни и му дава пари. Та същият заяви, че за по-малко от 1500 лева на месец няма да излезе от къщи. Попитаха го "А какво можеш да правиш за тези пари които искаш?" . Той отговори, "За това ще говорим като започна."

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  На пръв поглед , при обявена официална безработица 7-8% ,българите да казват , че това е основният им проблем е нелогично. Но знаем , че в чужбина има 2 милиона българи в трудоспособна възраст, които са там не само заради по-високото заплащане , но и затова , че в България не могат да намерят работа. Ако хипотетично си представим , че те се върнат в България , безработицата от 7-8% ще скочи на 70-80 %. Освен това , който е свикнал за дадена работа да му плащат едни пари на запад , за да се върне в България ще иска за същата работа да му се плащат същите пари , които е получавал на запад. Иначе ще работи , докато се пенсионира и едва тогава ще се прибере в България, която се превръща все повече в пенсионерска държава. Нещата са неудържими и не зная до кога могат да продължат по същия начин , ако работодателите в България не разберат , че трябва да плащат много по-високи заплати на работниците си.

 23. 23 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Освен това , който е свикнал за дадена работа да му плащат едни пари на запад , за да се върне в България ще иска за същата работа да му се плащат същите пари , които е получавал на запад.
  —цитат от коментар 22 на tacheaux


  Няма нужда да са същите пари. Достатъчно е стандартът на живот да е сравним. В София, това се постига със същата цифра като на Запад, но в лева.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Нищо лошо. Флорида е "пенсионерски щат" и просперира от това. Въпрос на създаване на условия за култура на обслужването , съответстващи услуги, и сигурност. Останалото (парите) идват при подобна постановка.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Разстроено

  Голяма каша цари в главата на условния среден нашенец.
  Например упованието в ЕС и признаването, че солидарността е слаба (а това логично значи, че не може се разчита) - симптом на когнитивен дисонанс.

  А пък главният проблем (безработицата) ще се влошава. И правителството не е в състояние да го реши.
  Проблемът с младежта - той се решава сам, чрез емиграция.
  Околната среда - също ще става по-зле, предвид "културата" на битово ниво и предвид лакомията на бизнеса.

  Общ извод от приведените данни: жалки сме.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Разстроено

  До коментар [#6] от "Мизийски ☦":

  Ти трябва да си много ук, много немързелив и направа милионер.
  И пенсионираната ти рода принадлежи към друг вид хоминиди, не хомо сапиенс.
  Интересен екземпляр си.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7445 Неутрално

  "дали има достатъчно солидарност между държавите - членки на ЕС, повечето българи (78%) отговарят не, а 22% - да.
  Ние сме живия пример.

 28. 28 Профил на Deyan Iliev
  Deyan Iliev
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Хич даже не грешиш - по-голямата част от 78 -те % отговорили, че няма достаъчно солидарност го разбират точно така - някой да им дава солидарно пари за да имат и те 'европейски' заплати.

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  За каква безработица говорят тия!?

 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  Много млади хора не им се работи за 500-600 лв, а ние някога сме започвали със 135 и на година с 5 лв расте заплатата.

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  До коментар [#30] от "Peni Nikol":

  Покупателната стойност на онези 135 е над същата на днешните 500.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 32 Профил на Mario Cheung Tsing Fong
  Mario Cheung Tsing Fong
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Проблемът е не безработицата, а работещите бедни.

 33. 33 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#1] от "442":
  Опитвате се да иронизирате неуместно. Явно не сте работодател. Няма квалифицирана и мотивирана работна ръка. Идват ми хора , на които предлагам 1000 лв начална заплата и бонуси, които не могат да пишат - граматически и фукционално са нег-ра-мот-ни, повечето дипломирани в УНСветовноС бивш "Карл Маркс"





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK