За повечето българи основен проблем е безработицата, 54% разчитат най-много на ЕС

За повечето българи основен проблем е безработицата, 54% разчитат най-много на ЕС

© Георги КожухаровПовечето българи (28%) смятат, че безработицата е основният проблем на техния град или регион. На второ място по този въпрос са политиките за младежта (24%), а на трето – околната среда (22%). Това показват данни от проучване, направено от Европейския комитет на регионите като част от инициативата "Размисъл за Европа".


На следващите места като проблеми за посочени мобилност и обществен транспорт (13%), сигурност и тероризъм (8%) и интеграция на мигрантите (5%).


Българите имат повече доверие в ЕС за решаването на проблемите със сигурността и тероризма, като според 48% от анкетираните съюзът може по-добре да се справи. На мнение, че правителството може да реши по-добре проблема, са 34% от запитаните.
Според 42% от участвалите в проучването правителството може да се справи по-добре с безработицата. По този въпрос на ЕС гласуват доверие 30%.За проблемите с мобилността и обществения транспорт най-много хора (56%) смятат, че градовете и общините могат да ги решат. За интеграцията на мигрантите повече от половината (54%) заявяват доверие на националното правителство, а на ЕС – 29%. По проблемите с околната среда най-добре според 37% от българите може да се справи ЕС, според 32% - градовете и общините, а според 28% - правителството.


На въпрос "На кое политическо равнище можете да разчитате най-много" 54% отговарят ЕС, "Вашия град или община" посочват 22%, националното правителство – 20%, и "Вашия регион" - 4%.


Попитани дали има достатъчно солидарност между държавите - членки на ЕС, повечето българи (78%) отговарят не, а 22% - да.Според повечето анкетирани (44%) европейските държави би трябвало да проявяват по-голяма солидарност чрез намаляване на неравенствата между по-богатите и по-бедните държави и региони, следвано от отговора "чрез съвместно противодействие на отрицателното въздействие на икономическата и финансовата криза" (21%), чрез демонстриране на по-голямо приемане на различията, които съществуват между различните държави (17%), чрез определяне на общ подход към климатичните и екологичните предизвикателства (9%) и чрез съвместно поемане на последиците от миграционните потоци и бежанската криза (отново 9%).


Попитани в коя област смятат, че ЕС носи конкретни ползи за техния живот, град и регион, най-много хора отговарят транспорт, образование и никоя.Запитани в коя област ЕС би трябвало да направи повече за подобряване на ежедневния живот, повечето хора отговарят корупцията. Тя е посочена и като основната тревога, която хората искат да споделят с представители на институциите на ЕС.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  А робовладелците плачат - нЕма матрял, требе а се внесе.

 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  "54% разчитат най-много на ЕС"

  На русийката разчитат един файтон хора

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Не безработница, а по скоро липса на високо заплатени работни места.

 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Работа има много-пари няма!

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  54% разчитат най-много на ЕС
  __________________
  Ето от как сме в ЕС повече от 11г. до сега да са се оправили и да се радват на европейски скъпоценности, а те още гладни,боси и им тече носа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Безработицата е проблем за неуките и мързеливите. Работодателите плачат, че няма хора, а в същото време работещите българи изържат стотици хиляди австралопитеци. Време е това да се прекрати, ако искаме да забогатяваме бързо.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 7. 7 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Каква безработица ви гони ве?!
  😃
  Бюрата по труда докладват на Бх, че безработица няма, но не казват, че цял ден там си бъркат в носа, защото българина при тях не ходи. И "правителството" тези данни ги изнася и в ЕС. Абе ко да ти разправям. Смех!

 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Не бъди оптимист! Просто Риусийката я няма в отговорите!

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Управляващите непрекъснато ни отрупват с данни, че икономикта ни е в подем, че се откриват нови производства, че чуждите инвестиции текат към България. Но статистиката сочи друго - голям процент от запитаните смятат, че безработицата е един от най-важните проблеми в нашата страна. И като се има предвид автоматизацията и роботизацията на производствата, този проблем ще се задълбочава.Не знам дали политиците имат някакъв план за бъдещето, но това ще бъде голям проблем.

 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  да защото ,гладната кокошка сънува непрекъснато ,за това и ЕС и е в устата

  гошо
 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  опита ми на работодател показва ,че по скоро е липса на нормални хора за работа , правих си експеримент , когато мин заплата беше около 300-400 лв ,давах чисти 700-800 лв и реална осигуровка на много бедни и безработни от години за работа в офис на компютър , вкл и с опция за храна и намалено работно време ,е ,качиха ни се главите , докато накрая решиха ,че те ни вършат работата ,а ние само печелим ,е ,съкратихме ги , спестихме си едни пари ,сега работя сам с 1 час повече ,па си спестяваме по 2000 лв от излишна работна мързелива ръка ,а те си стоят в къщи и плачат ,че нямали пари .

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Любопитно

  Пак снимката от СЛивен, за която колегата ще протестира.
  Чета текста и оставам с впечатлението, че 72% от хората от анкетата в България искат ЕС да дава повече пари без да пита за какво, ако може лично на тях. Сигурно греша, какво ще кажете?

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  Бог високо, цар далеко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  Бог високо, цар далеко...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Аз пък не познавам бизнесмен, който да не се оплаква от липсата на кадри. Явно тези 28% са може би в Северозападна България или в Добруджа, знам ли.

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Ще кажа,че ти ама изобщо не знаеш къде и за какво се изразходват европейските пари!Колко европейски проекта бяха спряни точно заради открити нарушения???

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Любопитно

  До коментар [#16] от "uhl23528019":

  Съгален. Пояснете ми как да разбирам контраста между
  "Попитани дали има достатъчно солидарност между държавите - членки на ЕС, повечето българи (78%) отговарят не, а 22% - да." и "Според повечето анкетирани (44%) европейските държави би трябвало да проявяват по-голяма солидарност чрез намаляване на неравенствата между по-богатите и по-бедните държави и региони..."
  с
  На въпрос "На кое политическо равнище можете да разчитате най-много" 54% отговарят ЕС, "Вашия град или община" посочват 22%, националното правителство – 20%, и "Вашия регион" - 4% 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Любопитно
 19. 19 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Управляващите непрекъснато ни отрупват с данни, че икономикта ни е в подем, че се откриват нови производства, че чуждите инвестиции текат към България. Но статистиката сочи друго - голям процент от запитаните смятат, че безработицата е един от най-важните проблеми в нашата страна. И като се има предвид автоматизацията и роботизацията на производствата, този проблем ще се задълбочава.Не знам дали политиците имат някакъв план за бъдещето, но това ще бъде голям проблем.
  —цитат от коментар 9 на proza


  Което е така - икономиката в момента е на нивата преди кризата и като цяло имаме повече потребителски стоки и възможности да си харчим парите. Проблемът е друг - при 10% плосък данък и един от най-ниските корпоративни данъци в Европа, ние нямаме социална държава, имаме раздробено общество и трябва да разчитаме изцяло на частния сектор и/или НПО.

  Та затова пенсиите са 400 лв., детските надбавки смешни, младите необразовани, здравеопазването разбито, а БДЖ занемарено.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  До коментар [#16] от "uhl23528019":

  Стоят се бутафорни крепости и стадиони в села с 500 баби

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drug":

  Случайно присъствах на подобен разговор на работодател с един 30-годишен двуметров юнак който живее с майка си, която чисти къщи за да го храни и му дава пари. Та същият заяви, че за по-малко от 1500 лева на месец няма да излезе от къщи. Попитаха го "А какво можеш да правиш за тези пари които искаш?" . Той отговори, "За това ще говорим като започна."

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  На пръв поглед , при обявена официална безработица 7-8% ,българите да казват , че това е основният им проблем е нелогично. Но знаем , че в чужбина има 2 милиона българи в трудоспособна възраст, които са там не само заради по-високото заплащане , но и затова , че в България не могат да намерят работа. Ако хипотетично си представим , че те се върнат в България , безработицата от 7-8% ще скочи на 70-80 %. Освен това , който е свикнал за дадена работа да му плащат едни пари на запад , за да се върне в България ще иска за същата работа да му се плащат същите пари , които е получавал на запад. Иначе ще работи , докато се пенсионира и едва тогава ще се прибере в България, която се превръща все повече в пенсионерска държава. Нещата са неудържими и не зная до кога могат да продължат по същия начин , ако работодателите в България не разберат , че трябва да плащат много по-високи заплати на работниците си.

 23. 23 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Освен това , който е свикнал за дадена работа да му плащат едни пари на запад , за да се върне в България ще иска за същата работа да му се плащат същите пари , които е получавал на запад.
  —цитат от коментар 22 на tacheaux


  Няма нужда да са същите пари. Достатъчно е стандартът на живот да е сравним. В София, това се постига със същата цифра като на Запад, но в лева.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Нищо лошо. Флорида е "пенсионерски щат" и просперира от това. Въпрос на създаване на условия за култура на обслужването , съответстващи услуги, и сигурност. Останалото (парите) идват при подобна постановка.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Голяма каша цари в главата на условния среден нашенец.
  Например упованието в ЕС и признаването, че солидарността е слаба (а това логично значи, че не може се разчита) - симптом на когнитивен дисонанс.

  А пък главният проблем (безработицата) ще се влошава. И правителството не е в състояние да го реши.
  Проблемът с младежта - той се решава сам, чрез емиграция.
  Околната среда - също ще става по-зле, предвид "културата" на битово ниво и предвид лакомията на бизнеса.

  Общ извод от приведените данни: жалки сме.

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Разстроено

  До коментар [#6] от "Мизийски ☦":

  Ти трябва да си много ук, много немързелив и направа милионер.
  И пенсионираната ти рода принадлежи към друг вид хоминиди, не хомо сапиенс.
  Интересен екземпляр си.

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  "дали има достатъчно солидарност между държавите - членки на ЕС, повечето българи (78%) отговарят не, а 22% - да.
  Ние сме живия пример.

 28. 28 Профил на Deyan Iliev
  Deyan Iliev
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Хич даже не грешиш - по-голямата част от 78 -те % отговорили, че няма достаъчно солидарност го разбират точно така - някой да им дава солидарно пари за да имат и те 'европейски' заплати.

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  За каква безработица говорят тия!?

 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7602 Неутрално

  Много млади хора не им се работи за 500-600 лв, а ние някога сме започвали със 135 и на година с 5 лв расте заплатата.

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#30] от "Peni Nikol":

  Покупателната стойност на онези 135 е над същата на днешните 500.

  властта ражда паразити
 32. 32 Профил на Mario Cheung Tsing Fong
  Mario Cheung Tsing Fong
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Проблемът е не безработицата, а работещите бедни.

 33. 33 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 777 Любопитно

  До коментар [#1] от "442":
  Опитвате се да иронизирате неуместно. Явно не сте работодател. Няма квалифицирана и мотивирана работна ръка. Идват ми хора , на които предлагам 1000 лв начална заплата и бонуси, които не могат да пишат - граматически и фукционално са нег-ра-мот-ни, повечето дипломирани в УНСветовноС бивш "Карл Маркс"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK