В Испания се разрази скандал с фалшиви дипломи и автобиографии

Мариано Рахой

© Reuters

Мариано РахойСкандалът в Испания, засегнал ръководителя на област Мадрид, която се отказа от получена с измама магистърска степен, се разширява, а хора на изборни длъжности един след друг внасят поправки в автобиографиите си.


Кристина Сифуентес, член на Народната партия на министър-председателя консерватор Мариано Рахой, е заподозряна, че е получила по съмнителен начин магистърска степен по право на регионите в Държавния университет "Крал Хуан Карлос".


Нейната дипломна работа така и не беше намерена, а документи от досието й са били фалшифицирани, което накара прокуратурата да започне разследване за подправяне на документи и за употреба на такива документи.
Интернет изданието diario.es, което разкри случая, я обвини: Тя никога не е посещавала лекции. Нито се е явявала на изпити, но мнозинството преподаватели са й поставили много добри оценки".


Докато опозицията настоява за оставката й, Сифуентес се задоволи да се откаже от магистърската си степен. "Съобщавам официално решението си да се откажа от научната степен, присъдена ми от университета", написа тя на ректора.


Аферата Сифуентес отприщи вълна на иронично недоволство в социалните мрежи. Коментарите се съсредоточиха върху фразата "отказвам се" (от Оскара, който никога не съм получавал, от Нобеловата награда, която никога не ми е била присъждана и т.н.).


Магистъргейт


Скандалът, наречен "магистъргейт", беше приет с горчивина в страната, където има безработица 16.5% и където младите, дори и да имат много дипломи, трудно получават работните места с трайна заетост.


А скандалът неспирно се разраства, защото изглежда, че депутати от различни партии са посочили неверни данни в автобиографиите си или са получили някои от дипломите си по много лесен начин - например говорителят на Народната партия Пабло Касадо.


Касадо призна, че през 2008/2009 г., когато е бил депутат в регионален парламент, се е сдобил бързо с магистърска степен в същия университет като Кристина Сифуентес - 18 учебни дисциплини от общо 22 са му били признати служебно, защото вече е имал диплома по право, и е бил освободен от посещаване на лекциите по тези дисциплини.


"Направих точно това, което поискаха от мен", оправда се той. Научният му ръководител, същият като този на Сифуентес, е отстранен от длъжност от университета.


Касадо също се беше похвалил, че има диплома от трети университетски цикъл на Харвардския университет, но пресата разкри, че е бил само на четиридневен семинар на преподавател от Харвард в база на университета в Мадрид.


По същото време се разбра, че лидер на социалистите в област Мадрид - Хосе Мануел Франко твърдял, че има диплома по математика, която обаче така и не завършил.


Депутатът от "Сиудаданос" ("Гражданите") - съюзник на Народната партия в областта, но неин съперник на парламентарните избори - Тони Канто призна, че е отбелязал в автобиографията си, че е "педагог" не защото има такава образование, а защото е изнасял уроци по актьорско майсторство.


Полемиката опетни и репутацията на радикалната лява партия "Подемос" - един от лидерите й в Галисия и депутат в регионалния парламент Хуан Хосе Мерло подаде оставка в петък, след като призна, че е добавил в автобиографията си, че има инженерно образование, каквото всъщност няма.


Дипломания


Испания се пита колко е сериозен въпросът с така наречения "титулитис", известен и като "дипломания" - натрупването на множество дипломи от третия университетски цикъл.


"Имаме фундаментален проблем - "титулитис" е идеята, че е добре нашите политици да имат университетска диплома. Ставаме обаче свидетели как в многобройни случаи получаването на дипломи става много непрозрачно", коментира политологът Пабло Симон в интервю за вестник "Паис".


Той уверява, че е имало случаи в Испания с министри и политически лидери, "чиито докторски дисертации не са станали публично достояние". Симон каза, че става дума за "изцяло предаваща се по наследство концепция, по силата на която (политиците) си купуват университетските степени, както през 19 век са се купували благороднически титли".


Мариано Рахой не се разграничи публично от Сифуентес, която заяви във вторник: "Имам подкрепата на моята партия и, разбира се, на моя министър-председател". /БТА/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK